Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Τους νέους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες ανακοίνωσε ο Αλέξανδρος Καχριμάνης

 


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκαν οι οκτώ νέοι  θεματικοί αντιπεριφερειάρχες που ορίστηκαν από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη με θητεία ως το τέλος του έτους.

Αναλυτικά δόθηκαν οι παρακάτω αρμοδιότητες:

Στην Αντιπεριφερειάρχη Νάκου Αγνή του Σωτηρίου την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στα θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας.

Στον Αντιπεριφερειάρχη Πότση Οδυσσέα του Ηλία την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν στα θέματα Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Στον Αντιπεριφερειάρχη Γοργόλη Βασίλειο του Μιχαήλ την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου.

Στον Αντιπεριφερειάρχη Βαρέλη Δημήτριο του Θεόδωρου την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν σε θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Παράταση μέτρων μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου

 


Σύμφωνα με την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι συνεδρίασαν την Τέταρτη 19 Ιανουαρίου θα υπάρξει παράταση των μέτρων μέχρι τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και ώρα 06:00.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε παράταση των μέτρων για ακόμη μία εβδομάδα, με τα μέτρα να παραμένουν μέχρι και τις 06:00 της 31ης Ιανουαρίου.

Tα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

- Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.

- Απαγορεύεται η μουσική.

ΕΟΔΥ: Ογδόντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 20.107 νέα κρούσματα

 


60 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα οκτώ θάνατοι σήμερα 20.107, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.107, εκ των οποίων 60 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.723.496 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 430 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.332 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.14 (95% ΔΕ: 1.04 - 1.34).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 88, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.285 θάνατοι.

Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 683 (58.6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 557 (81.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (18.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.931 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 553 (ημερήσια μεταβολή +16.42%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 537 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακίνητου επί της οδού Σταγειρίτη Αθανασίου 31, Πυλαία Θεσσαλονίκης

 


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη:

α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)

β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)

γ) το Ν. 3852/2010

δ) την αριθ. 142/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση δημοπράτησης

ε) την 342/2021 απόφαση της Οικονομικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

Περιγραφή ακινήτου:

       Το εν λόγω δημοτικό ακίνητο (διαμέρισμα) βρίσκεται στην οδό Σταγειρίτη Αθανασίου 31- Δήμου Πυλαίας – Π.Ε. Θεσσαλονίκης, στον δεύτερο όροφο με πρόσοψη επί της οδού Τσελεπή, συνολικού καθαρού εμβαδού εβδομήντα έξι τ.μ. και τριάντα επτά εκατοστά(76,37τ.μ.) και με ΚΑΕΚ 91040314010/0/12.

     Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:

     Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, διεξάγεται δε κατά την ορισθείσα ημέρα και ώρα που αναφέρεται παρακάτω. Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον εξακολουθούν άνευ διακοπής οι προσφορές. Για τη συνέχιση της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.

      Οι προσφορές των πλειοδοτών αναγράφονται στα πρακτικά κατά σειρά εκφωνήσεως μετά του ονοματεπωνύμου του πλειοδότη. Πάσα προσφορά είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.

     Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό.

Στη δημοπρασία μπορούν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσει στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α). Ταυτότητα του φυσικού προσώπου. Εάν συμμετέχει νομικό πρόσωπο οποιασδήποτε εταιρικής μορφής ή κοινοπραξίας πρέπει να προσκομίσει επικυρωμένο καταστατικό, το ΦΕΚ από το οποίο να προκύπτει η κατά νόμο δημοσίευση καθώς και το πρακτικό συμμετοχής στη δημοπρασία με εξουσιοδότηση συγκεκριμένου προσώπου.

Παράταση έως στις 28 Φεβρουαρίου στο κυνήγι του αγριόχοιρου

 


Ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Αμυράς υπέγραψε την απόφαση η όποια είναι προς δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Το κυνήγι του αγριόχοιρου θα ασκείται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο μέχρι την λήξη της κυνηγετικής περιόδου στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων που προκαλούν ζημίες στις αγροτικές καλλιέργειες, η αφρικανική πανώλη και πρόσφατα η εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων ψευδολύσσας, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για να δοθεί παράταση.

Μερόπη Τζούφη: «Εκατοντάδες κρούσματα στα σχολεία των Ιωαννίνων»

 


Η αναπληρωτής  τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κα Μερόπη Τζούφη”, τονίζει «Εκατοντάδες ήταν τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών στα Ιωάννινα, την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων»

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας εφαρμόζουν το σχέδιο «ανοσία της αγέλης στα θρανία», αδιαφορώντας για τον υγειονομικό αντίκτυπο τόσο στα σχολεία, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.

Για το λόγο αυτό επιμένουν στο αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο «50%+1», πανηγυρίζοντας μάλιστα που με 50.000 κρούσματα στα σχολεία της χώρας κλείνουν μόνο 2-3 τμήματα! Για το λόγο αυτό δε φρόντισαν για την αραίωση των μαθητών. Αντίθετα, ψήφισαν την αύξηση τους ανά τάξη ώστε να εξοικονομήσουν πόρους και προσωπικό.

Παράλληλα, εγκατέλειψαν την ιχνηλάτηση και δε βελτίωσαν τις συνθήκες καθαριότητας στα σχολεία. Αγνόησαν κάθε μέτρο, κάθε πρόταση και κάθε καλή πρακτική που εφαρμόζεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Συνελήφθη στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας για κλοπή μεγάλης ποσότητας καλωδίων χαλκού, από υποσταθμό του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε στα Ιωάννινα

 

Η κλεμμένη ποσότητα χαλκού, αξίας -19.000- ευρώ, βρέθηκε σε όχημα που οδηγούσε ο συλληφθείς

Εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (18-01-2022) το απόγευμα στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό μεγάλη  ποσότητα καλωδίων χαλκού, την κατοχή της οποίας δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της προέλευσής της και ύστερα από επικοινωνία και συνεργασία της παραπάνω υπηρεσίας με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ποσότητα είχε αφαιρεθεί κατά το προηγούμενο 24ωρο από υποσταθμό του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. στα Ιωάννινα, αφού προηγουμένως είχε παραβιαστεί η περίφραξή του.

Η ποσότητα των καλωδίων χαλκού, συνολικού μήκους -1.000- μέτρων, βάρους -1.700- κιλών και αξίας -19.000- ευρώ, αποδόθηκε αρμοδίως, ενώ το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της κατασχέθηκε.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests στο Πνευματικό Κέντρο Πετσαλίου, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου

 


Δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ την  Παρασκευή (21/01/2022) στην Κοινότητα Πετσαλίου Δ.Ε. Εκάλης του Δήμου Ζίτσας.

Στο πλαίσιο των ανοιχτών δράσεων που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, κλιμάκια της  ΚΟΜΥ Ιωαννίνων θα βρίσκονται από τις 10:00 το πρωί έως τις 13:00 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Κοινότητας Πετσαλίου, όπου κάτοικοι των Κοινοτήτων και οικισμών της ευρύτερης περιοχής μπορούν να προσέλθουν για να υποβληθούν σε τεστ.

Είκοσι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 54.505 έλεγχοι, από τους οποίους οι 21.397 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 479 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 19 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

412 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 409 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

136 στην Αττική,

  81 στη Θεσσαλονίκη,

  27 στην Κεντρική Μακεδονία,

  25 στο Βόρειο Αιγαίο,

  25 στα Ιόνια Νησιά,

  23 στη Δυτική Ελλάδα,

  21 στην Πελοπόννησο,

  20 στην Ήπειρο,

  16 στην Κρήτη,

  15 στη Στερεά Ελλάδα,

  10 στη Θεσσαλία,

   7 στη Δυτική Μακεδονία και

   6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 90.891 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 87.437 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.454 των 150 ευρώ.

2 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.541 ομοειδείς παραβάσεις.

64 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους καταστημάτων καθώς και λαϊκής αγοράς. Επιπλέον, 10 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενο λαϊκής αγοράς και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη χρήση μάσκας, σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στην Κρήτη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτη λεωφορείου.

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενο καταστήματος.

Στα Ιόνια Νησιά, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκε 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτη οχήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Επιπλέον, στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών για τον εντοπισμό χώρων όπου πραγματοποιούνται παράνομα ιδιωτικά πάρτι, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αθήνας ο υπόγειος χώρος κτιρίου όπου, την 15 Ιανουαρίου 2022, έλαβε χώρα ιδιωτική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα και προσδιορίστηκε ο διοργανωτής, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 29.835 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.932 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 570 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

 


Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνθεον”, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ  Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 11:30-13:00.

ΕΡΤ3: «Βαλκάνια Εξπρές» – Βουλγαρία: Σωζόπολη, Μαύρη Θάλασσα, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στις 13:00

 


 «Βαλκάνια Εξπρές»
Βουλγαρία: Σωζόπολη, Μαύρη Θάλασσα
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 ,
 στις 13:00

Σε αυτό το επεισόδιο του γ΄ κύκλου της καθιερωμένης ταξιδιωτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές», ταξιδεύουμε στην Σωζόπολη, μια πανάρχαιη κοιτίδα Ελληνισμού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Βουλγαρία. 

Η Σωζόπολη ιδρύθηκε στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα από Έλληνες της Μιλήτου, μεταξύ των οποίων και ο φιλόσοφος Αναξίμανδρος, ενώ αρχικά έφερε το όνομα Απολλωνία. 

Πρόκειται για μια πόλη που υπήρξε θρακική, ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και βουλγαρική, η οποία φέρει πολλαπλές «στρώσεις» ιστορίας και πολιτισμού. 

Μιλάμε με τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο της πόλης και πηγαίνουμε στο νησάκι του Αγίου Ιωάννη, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. 

Συνεχίζουμε στο Μουσείο της Σωζόπολης, όπου, ανάμεσα σε αρχαίους αμφορείς και νομίσματα, βρίσκεται και ο σκελετός ενός μεσαιωνικού «βαμπίρ», που ανακαλύφθηκε στο προαύλιο μιας βυζαντινής εκκλησίας των αρχών του 14ου αιώνα, όταν η πανδημία της πανούκλας σάρωνε την Ευρώπη.

 Συναντάμε τους εναπομείναντες Έλληνες της πιο «βυζαντινής» και καλλιτεχνικής πόλης της Βουλγαρίας. Ακούμε τις ιστορίες τους, γεμάτες μνήμες και συγκινήσεις, αλλά και τις αγωνίες για το μέλλον του τελευταίου Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του φλοιού των επινεφριδίων

 

Ο φλοιοεπινεφριδιακός καρκίνος (ACC) είναι κακοήθης νόσος των δύο μικρών, τριγωνικών αδένων που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς και ονομάζονται επινεφρίδια. Το εξωτερικό τμήμα των αδένων αυτών (ο λεγόμενος επινεφριδιακός φλοιός) παράγει σημαντικές ορμόνες που βοηθούν τον οργανισμό να ελέγξει την ισορροπία υγρών, την αρτηριακή πίεση και την απάντηση του οργανισμού στο στρες.

Οι ορμόνες αυτές συμμετέχουν επίσης στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου.

Ο φλοιοεπινεφριδιακός καρκίνος μπορεί να είναι λειτουργικός ή μη-λειτουργικός. Λειτουργικός όγκος σημαίνει ότι παράγονται περισσότερες ορμόνες από το φυσιολογικό. Μεταξύ των ορμονών που μπορεί να υπερπαράγονται συμπεριλαμβάνονται η κορτιζόλη, η αλδοστερόνη, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα. Αντιθέτως, στον μη-λειτουργικό όγκο δεν επηρεάζεται η ορμονική παραγωγή.

«O φλοιοεπινεφριδιακός καρκίνος είναι σπάνιος και επιθετικός» εξηγεί ο δρ Σπύρος Αυλωνίτης, MD, MSc, Γενικός Χειρουργός, Αν. Διευθυντής της Ζ'  Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», σε άρθρο στο ιατρικό περιοδικό Hellenic Journal of Endocrine Surgery.

Υπολογίζεται ότι ετησίως αναπτύσσονται 1-2 περιστατικά ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες (είναι σχεδόν διπλάσιες από τους άνδρες πάσχοντες). Αν και ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, παρουσιάζεται με μεγαλύτερη συχνότητα πριν από την ηλικία των πέντε ετών, καθώς και στην τέταρτη έως πέμπτη δεκαετία της ζωής.