Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Αυξάνονται οι δικαιούχοι για τον Κοινωνικό Τουρισμό


Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης προχώρησε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 7 εκατ. ευρώ αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των διαθέσιμων επιταγών κατά 70.000, επιπλέον των 300.000 επιταγών που είχαν ήδη ανακοινωθεί.
Συνολικά, θα χορηγηθούν 370.000 επιταγές, δηλαδή πάνω από 2,5 φορές περισσότερες (164%) σε σχέση με το περσινό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φτάσει τα 37.000.000 €.
Επίσης, δίνεται τελευταία παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων αλλά και των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων μέχρι την Παρασκευή, 10 Ιουλίου και ώρα 23:59.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ως ένα επιπλέον κίνητρο συμμετοχής, επιταχύνεται η διαδικασία αποπληρωμής των παρόχων καθώς αυτή θα ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών.
Οι διακοπές μέσω των επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ και θα έχουν διάρκεια:
από μία έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου ή από μία έως έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η δήλωση συμμετοχής από τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ στην διεύθυνση

Υπουργείο Υγείας: Ένας θάνατος σήμερα, 27 νέα κρούσματα


Τα 14 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ένας θάνατος  σήμερα, 27 νέα κρούσματα.
14 από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση έχει καταγραφεί ένας ακόμη θάνατος το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.589.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου Ιωαννίνων «Ο Άγιος Δημήτριος»: Ακύρωση του φετινού πανηγυριού τον Αύγουστο, λόγω των έκτακτων συνθηκών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
Το Δ.Σ της Αδελφότητας μας σε συνεννόηση με τον Πάρεδρο του χωριού μας κ. Ηλία Βασιλείου και αφού μίλησε με τους αρμόδιους φορείς αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την ακύρωση του πανηγυριού για φέτος τον Αύγουστο.
Με αίσθημα ευθύνης προς τους συγχωριανούς και φίλους λόγω των έκτακτων συνθηκών ελήφθη αυτή η απόφαση.
Φροντίζουμε να είμαστε όλοι καλά έτσι ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε και να γλεντήσουμε όλοι μαζί.

Με εκτίμηση το Δ.Σ

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Έναρξη προετοιμασίας τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και οι ποδοσφαιριστές που ανανέωσαν


Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα  Άνω Καλαμά ανακοίνωσε τους ποδοσφαιριστές που παραμένουν στην ομάδα.
Είναι  οι Μάριος Φερούλης, Αρσένιος Ζότα, Ρομέο Ζότα, Ρούμπης Αντώνης, Καράβας Αναστάσιος, Γκόνης Πέτρος, Παπαδιώτης Παύλος, Τάσσος Παναγιώτης, Κουλούρης Σωκράτης, Πατσούρας Ανδρέας, Κοίνης Ραφαήλ, Κλείτσας Δημήτρης και Ηλίας Μιχάλης του Χρήστου.
Η έναρξη προετοιμασίας της ομάδας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στο γήπεδο Καρυών.

Πρώτο Συνέδριο Ελπίδας και Προοπτικής των Οριζόντων Ηπείρου

Πρώτο Συνέδριο Ελπίδας και Προοπτικής των Οριζόντων Ηπείρου!
Τα μέλη ψηφίζουν για:
-Πολιτική Επιτροπή
-Ελεγκτική Επιτροπή
-Συντονιστή
Ν. Άρτας και Δ. Ζηρού στις 13/7/20
Ν. Θεσπρωτίας στις 15/7/20
Δ. Πρέβεζας και Δ. Πάργας 20/7/20
Ν. Ιωαννίνων 21 και 22/7/20

Κώστας Ζάγκαλης: Γράμμα προς τον Δήμαρχο Πωγωνίου (από έναν γέροντα Πωγωνήσιο)


Προς τον Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Καψάλη, Καλπάκι
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε!
Πρώτα-πρώτα να σου ζητήσω ένα μικρό πράγμα: να μου επιτρέψεις να μην βάζω τόνους στις λέξεις.
Είμαι ο Κώστας  Ζάγκαλης από τις Δρυμάδες, τώρα έγινα 86 ετών, οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν, αλλά εγώ δεν το βάζω κάτω.
Πριν 3-4 χρόνια σας έγραφα και σας τηλεφωνούσα και ζητούσα και προσωπική επικοινωνία, άλλα δεν μου βγήκε.
Πολλές φορές μου υποσχεθήκατε μια συνάντηση όμως αυτή δεν έγινε.
Εγώ, κύριε Δήμαρχε, απασχολώ συχνά και σας και άλλους στο Πωγώνι όχι γιατί είμαι φανταγμένος  και θέλω να προβάλω τον εαυτό μου, άλλα γιατί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ευχαρίστως θα καθόμουν στη άκρη, αν έβλεπα να υπάρχουν άλλοι που να βγάζουν τα προβλήματα.
Όταν λέω προβλήματα, δεν εννοώ την λειτουργιά σας ως Δήμος. Εγώ δεν ζω εκεί και δεν τα βλέπω τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας των οργάνων του Δήμου.
Μπορεί σαν Μικρό Πωγώνι υπό την δική σας ηγεσία να δουλεύετε άψογα, εγώ δεν βλέπω τα προβλήματα του Μικρού Πωγωνίου.
Εμένα με απασχολεί το Μεγάλο Πωγώνι, δηλαδή το Πωγώνι των Αποδήμων και των εναπομεινάντων μαζί παρμένων.
Δεν διαθέτω στατιστικές, άλλα οι εναπομείναντες Πωγωνήσιοι πρέπει να είναι το 5-10% του συνόλου.
Και ποιοι είναι αυτοί οι εναπομείναντες;
Μεταξύ τους δεν υπάρχουν νέοι, ιδιαιτέρα νέοι για αγροτικές και εργατικές δουλείες.
Λίγοι νέοι που υπάρχουν κατέχουν τα αξιώματα του Δήμου. Κάποιοι άλλοι (λίγοι) είναι διάφοροι μάστορες-εργάτες-κηπουροί, όλοι βορειοηπειρώτες και Αλβανοί.
Και κάποιοι λίγοι τεχνίτες υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ.
Και μετά έρχονται οι «περαστικοί» Πωγωνήσιοι, που έρχονται στα χωριά για περιορισμένο χρόνο (κυρίως το Πανηγύρι) κι μετά φεύγουν. Από αυτούς λίγοι (αποκλειστικά συνταξιούχοι) παραμένουν στα χωριά περισσότερο χρόνο και είναι αυτοί που φτιάχνουν κάποια κοινωνική ζωή και πάνε καφενείο (όχι βέβαια στο δικό τους χωριό).
Το Μικρό Πωγώνι αποτελείται από  γέροντες.
Μοιάζει όλοι να είναι ευχαριστημένοι από την ζωή τους, κανείς δεν σκέφτεται το Μεγάλο Πωγώνι. Να, όμως, που το Μικρό Πωγώνι, είναι Πωγώνι του Θανατά.
Μπροστά στα μάτια μας πεθαίνουν τα χωριά και κανείς δεν λέει τίποτε.
Σήμερα αν εκεί υπάρχει κάποια ζωή, αυτό οφείλεται στους 70ρηδες. Σε 10 χρόνια θα επέλθει ο «κλινικός» θάνατος. Όχι, δεν θα πεθάνουν τα χωριά, τα σπίτια οι δρόμοι, οι υποδομές. Απλώς θα αλλάξουν οι ιδιοκτήτες. Με το Εθνικό Κτηματολόγιο πέρσι, χάσαμε τα χωράφια μας. 
Αυτά θα τα πάρουν κάποιοι άλλοι. Για σκεφτείτε, ποιοι θα είναι αυτοί οι «Άλλοι».
Ασφαλώς όχι δικοί μας. Θα είναι ξένοι, από μακρινούς τόπους, όχι πωγωνήσιοι, το πιθανότερων είναι ότι δεν θα είναι καν Έλληνες. Θα επέλθει ο αφελληνισμός του Πωγωνίου.  
Κύριε Δήμαρχε!
Ενεργείστε να γίνει το Πωγώνι παραγωγικό. Χωριό που δεν βγάζει λεφτά, πεθαίνει.
Το χωριό μου (Δρυμάδες) δε παράγει ούτε ένα αυγό.
Ούτε ένα κιλό πατάτες! Έλατε να βρούμε κάποιες καλλιέργειες σφιχτά προσαρμοσμένες στα δεδομένα μας. Εγώ έχω διακινήσει μια τέτοια ολική πρόταση, την δημοσιεύει η ιστοσελιδα parakalamoscity πολλούς μήνες τώρα.
Δεν θα επαναλάβω την ολική πρόταση μου.
Σας προτείνω εδώ μια πιο απλή, άλλα σωτηρία πρόταση για αρχή και ζητώ από εσάς να ηγηθείτε της προσπάθειας. Ο λόγος για τους κήπους μας.
Προτείνω, να ιδρύσετε δημοτική επιχείρηση με την ονομασία «Συνεργείο Κηπουρικής Εξυπηρέτησης». Στο συνεργείο αυτό να μαζέψετε όλους του αδέσποτους κηπουρούς του Πωγωνίου,  να τους εφοδιάσετε με τα κατάλληλα μηχανήματα και να τους κατευθύνετε στα χωριά, να αναλάβουν την καλλιέργεια των κήπων του κάθε χωριού. 
Στη μοιρασιά θα τα βρούμε. Οι άνθρωποι αυτοί θα λύσουν και το δικό τους οικονομικό πρόβλημα, άλλα θα σηκώσουν και τα χωριά.
Αν μη τι άλλο θα ομορφύνουν τα χωριά, Εγώ ρώτησα κηπουρούς και ενθουσιαστήκαν. Διότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν μεγάλες και μόνιμες παραγγελίες, τέτοιες που μόνο ολόκληρα χωριά μπορούν να εξασφαλίσουν και όχι οι μεμονωμένοι πελάτες, όπως γίνεται σήμερα.
Την «ατομική» προσέγγιση στα μεγάλα προβλήματα του Πωγωνίου την χορτάσαμε. Από την δεκαετία του 50’ δείξαμε πεντακάθαρα, ότι ένας-ένας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. 
Εκεί ήταν τα χωράφια μας και οι κήποι μας και κανείς δεν τα καλλιεργούσε. Μόνο η οργανωμένη συλλογική μεγάλη παράγωγη μπορεί να μας σώσει (εμάς ως κληρονόμους, τον πωγωνήσιο πολιτισμό μας  και την ελληνικότητα μας).
Όσους μεμονωμένους επιχειρηματίες και να βγάλουμε στο Πωγώνι, τον Θάνατο δεν το αποφεύγουμε.
Μόνο αν δέσουμε την γη μας σε εμάς τους ίδιους ως νόμιμους κληρονόμους, θα μείνει το Πωγώνι Ελληνικό.

Αθήνα 7-07-2020
Κώστας Ζάγκαλης
210-505-9943

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων


Συνελήφθη χθες (06-07-2020) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. 
Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ο ημεδαπός να έχει στην κατοχή του καθώς και στο σπίτι του, όπου πραγματοποιήθηκε νομότυπη έρευνα, τα παρακάτω:
• μικροποσότητα κοκαΐνης
• μικροποσότητες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης,
• ναρκωτικό χάπι άνευ ιατρικής συνταγής,
• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
• (2) μεταλλικούς τρίφτες,
• πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ,
• (4) μαχαίρια διαφόρων τύπων και
• (25) ναυτικά βεγγαλικά.
Τα παραπάνω κατασχέθηκαν ενώ ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας. 

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπών και του αλλοδαπού διακινητή τους


Στη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών και του 31χρονου αλλοδαπού διακινητή τους προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων Χ της οικείας Λιμενικής Αρχής στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 31χρονος εντοπίστηκε ως οδηγός Φ/Γ οχήματος να μεταφέρει επιμελώς κρυμμένους εντός του χώρου του φορτίου του επικαθήμενου, το οποίο ήταν καλυμμένο με μουσαμά, έξι (06) αλλοδαπούς χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από την χώρα, ενώ για έναν εξ αυτών υπήρχε καταχώρηση με το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση,  κατασχέθηκαν το Φ/Γ όχημα και το επικαθήμενο.  

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ), την Τετάρτη 8 Ιουλίου, ώρα 9:30


Την 08-07-2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.      Κατάρτιση της έκθεσης απολογισμού οικονομικού έτους 2019, της Περιφέρειας Ηπείρου και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2.    Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 02-04-2020 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στις Χ.Θ. 5+900 (συμβολή με την οδό Λασκαράτου) και στη θέση Φραξήλα», προϋπολογισμού 400.000,00 € με ΦΠΑ.
3.   Έγκριση του 3ου/29-06-2020  Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-10-2019 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας οδών και σύνδεσή τους με επαρχιακή οδό στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προς εξυπηρέτηση Α.Μ.Ε.Α.», προϋπολογισμού 250.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
4.   Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 3.055.000,00 € με ΦΠΑ.
5.      Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση-βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Άρτας-Καρδίτσας», προϋπολογισμού 100.000,00 € με ΦΠΑ.
6.    Συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας με τη διάστρωση ασφαλτοταπήτων», προϋπολογισμού 350.000,00 € με ΦΠΑ.
7.     Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση εθνικού οδικού δικτύου από κόμβο Γέφυρας Καλογήρου προς Πρέβεζα», αναδόχου «ΜΑΚΗΣ ΑΤΕΕ», μέχρι την 08-10-2020.

Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: Δυο πρώτες μεταγραφές με την απόκτηση του Γιώργου Μπισέλα και του Ηλία Παπαρούνα


Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα  Άνω Καλαμά ανακοίνωσε τις δυο πρώτες μεταγραφές για την νέα αγωνιστική σεζόν με την απόκτηση του μεσοεπιθετικού Γιώργου Μπισέλα από την Α.Ε. Κληματιάς και του επιθετικού Ηλία Παπαρούνα, που πέρσι αγωνίστηκε στην Αγία Μαρίνα και στην Προοδευτική  Περάματος.

HPV: Ασπίδα το 9δύναμο εμβόλιο και για τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου


Πριν από μερικές ημέρες ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση του 9δύναμου εμβολίου κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ήδη κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για τη μείωση των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού που οφείλονται στον HPV. Η χρήση του ως προληπτικού μέτρου για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου αναμένεται να αποτρέψει μεγάλο αριθμό νέων περιστατικών και θανάτων.
«Κάθε χρόνο εκατομμύρια άτομα μολύνονται από τον HPV, έναν ιό DNA τύποι HPV έχουν ταξινομηθεί μέχρι σήμερα, εκ των οποίων οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 68, 69 και 73 είναι υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου. Αυτοί εκτιμάται ότι προκαλούν σχεδόν το 100% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, περίπου το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού και το 40% των καρκίνων του αιδοίου, του κόλπου και του πέους», εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Χρήστος Στάμου, και συνεχίζει: «Τελευταία έχει αναφερθεί σημαντική αύξηση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, γεγονός που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι έστρεψαν τις έρευνές τους στην ανεύρεση της αιτίας».