Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Δήμος Πωγωνίου: "Παιχνίδια στην αλάνα" επιστρέφουν

 


Τα «Παιχνίδια στην Αλάνα» επιστρέφουν και υπόσχονται στιγμές διασκέδασης για τα παιδιά του Δήμου Πωγωνίου!

 Εξειδικευμένοι παιδαγωγοί οργανώνουν ομαδικά παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών από το απόγευμα έως αργά το βράδυ!

-Κεφαλόβρυσο: Σάββατο 5 Αυγούστου, 6:30μ.μ.

-Παρακάλαμος: Κυριακή 6 Αυγούστου, 6:30μ.μ.

-Δελβινάκι: Δευτέρα 7 Αυγούστου, 6:30μ.μ.

-Καλπάκι: Τρίτη 8 Αυγούστου, 6:30μ.μ.

Εφοδιαστείτε με καλή διάθεση κι ελάτε να γίνετε οι «Survivors» του Δήμου Πωγωνίου!

Σας περιμένουμε!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συμμετείχε σε κλοπές οχημάτων που είχαν γίνει στο Λούρο και την Φιλιππιάδα

 


Ταυτοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ένας άνδρας που κατηγορείται για συμμετοχή σε κλοπές οχημάτων, που έγιναν τον Νοέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, εμπλέκεται σε δύο κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Λούρο και τη Φιλιππιάδα Πρέβεζας.

Αμφότερα τα οχήματα είχαν βρεθεί δύο ημέρες αργότερα σε χωριό των Ιωαννίνων και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Νεκρός 49χρονος σε τροχαίο στην Καλεντίνη Άρτας (33ο χιλιόμετρο Επαρχιακής Οδού Άρτας – Καρδίτσας)

 


Σήμερα το πρωί στην Καλεντίνη Άρτας (33ο χιλιόμετρο Επαρχιακής Οδού Άρτας – Καρδίτσας) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 49χρονος  εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού.

Ο οδηγός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Άνω Καλεντίνης, όπου κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Σε επιφυλακή ο Δήμος Ιωαννιτών, λόγω καύσωνα

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών με αφορμή το κύμα καύσωνα που κορυφώνεται έχει θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες του.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, όπως αυτοί του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου και 5ου ΚΑΠΗ είναι διαθέσιμοι για τους πολίτες, από τις οκτώ το πρωί ως τις δύο το μεσημέρι, ενώ ανοιχτή θα παραμείνει τις εργάσιμες ώρες και η ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

Η Δημοτική Αστυνομία εντείνει τις περιπολίες της στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης και στο Πάρκο Πυρσινέλλα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας ώστε να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε υπαίθριες εργασίες.

Πρέβεζα: Ταυτοποιήθηκε δράστης για εμπλοκή σε κλοπές οχημάτων

 


Ταυτοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ημεδαπός, που κατηγορείται για συμμετοχή σε κλοπές οχημάτων, που έγιναν τον Νοέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο ημεδαπός εμπλέκεται σε δύο κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Λούρο και τη Φιλιππιάδα Πρέβεζας.

Αμφότερα τα οχήματα είχαν βρεθεί δύο ημέρες αργότερα σε χωριό των Ιωαννίνων και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στο Μαλούνι Θεσπρωτίας βρέθηκε το βράδυ της 19ης Ιουλίου ο Σπύρος Ριζόπουλος

 


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου επισκέφθηκε το χωριό με αφορμή το πανηγύρι που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος στα πλαίσια της γιορτής του προφήτη Ηλία.

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου απηύθυνε δημόσιο χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους σε μια συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, καθώς το Μαλούνι είναι η γενέτειρα της μητέρας του.

Τον κύριο Ριζόπουλο συνόδευαν οι υποψήφιοι με τους Ορίζοντες Ηπείρου , στην ΠΕ Θεσπρωτίας Βασιλική Κωστάκη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος της ΠΕ Ιωαννίνων Ιορδάνης Ιωαννίδης.

Το Ζωγράφειο Σχολείο στην Πολωνία σε εκπαιδευτική συνάντηση του Erasmus+

 


Το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής καθιστώντας τη μαθησιακή ευρωπαϊκή κινητικότητα ως αναπόσπαστο μέρος της σχολικής πραγματικότητας για τον κάθε μαθητή, προωθεί στο πλαίσιο του Erasmus+ τις διακρατικές συναντήσεις με σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Με στόχο οι μαθητές να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα, να γνωρίσουν ένα νέο πολιτισμό και ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα και προκειμένου να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, έξι (6) μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, βρέθηκαν στην πόλη Slawno της Πολωνίας, το διάστημα από 12 έως 18 Ιουνίου 2023.

Στην τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική συνάντηση του έργου Erasmus+ KA210 με τίτλο: "Good School, good business" που πραγματοποιήθηκε στο τουριστικό θέρετρο της Βαλτικής θάλασσας, εκτός από τους μαθητές Λυκείου του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής και του Πολωνικού Λυκείου-οικοδεσπότη, συμμετείχαν και συμμαθητές τους από Λύκειο της Κωνσταντινούπολης. Οι μαθητές συμμετέχοντας στις εργασίες της πενθήμερης εκπαιδευτικής συνάντησης με θέμα: “Poland Economy and Startups in Agriculture”, είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στην Αγγλική γλώσσα και τις νέες τεχνολογίες, να γνωρίσουν συμμαθητές τους από το εξωτερικό και να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους. Ταυτόχρονα, ήρθαν σε επαφή με την Πολωνική οικονομία, γνώρισαν τοπικούς επιχειρηματίες, επισκέφτηκαν τοπικές Startups επιχειρήσεις και συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλά και τις λύσεις που προωθούν απέναντι στα προβλήματα του κλάδου τους.

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα του Slawno, επισκέφτηκαν το δημαρχείο της Πολωνικής πόλης, ενώ πραγματοποίησαν επισκέψεις στην τουριστική πόλη Ustka την εμβληματική πόλη του Gdansk και την πόλη της Dobrzyca, όπου ξεναγήθηκαν στους μοναδικούς θεματικούς βοτανικούς κήπους Hortulus, που περιλαμβάνουν είκοσι οκτώ θεματικές ζώνες με είδη φυτών από όλο τον κόσμο.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή η συγχωριανή Νάτση χήρα Παναγιώτη, Χρυσάνθη

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών,  η συγχωριανή    Νάτση χήρα Παναγιώτη, Χρυσάνθη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, ώρα 6:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό    Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.             

Τέλος το πέναλτι 30% στους εργαζομένους συνταξιούχους

 


Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να έλθει στη Βουλή τον Οκτώβριο σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας», προβλέπει μεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του «πέναλτι» ύψους 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, αν η κύρια σύνταξη είναι 1.000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300€, ενώ, παρακράτηση ύψους 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.

Με τη νέα διάταξη, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του, το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα, με βάση την κλίμακα.

Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass

 


Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια όπως και το ύψος της ενίσχυσης: από 22 έως 100 ευρώ το μήνα, δηλαδή 66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης.

Σημειώνεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πως όσοι είχαν λάβει την προηγούμενη ενίσχυση δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις (θα εξεταστούν αυτεπάγγελτα). Επίσης όσοι έλαβαν την προηγούμενη ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορούν, εφόσον εξακολουθούν να είναι δικαιούχοι, να εισπράξουν τη νέα ενίσχυση στην ίδια κάρτα, η οποία παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασίας από τον καύσωνα

 


Συστάσεις για την αποφυγή των επιπτώσεων από τον επικείμενο καύσωνα απευθύνει το υπουργείο Υγείας. Επιστήμονες – μέλη της επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιήσουν αύριο έκτακτη ενημέρωση και θα δώσουν οδηγίες προστασίας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, σημειώνεται πως ο καύσωνας αποτελεί εποχικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες και γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Επισημαίνεται ότι και οι δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετο, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 20 Ιουλίου

 


Την Πέμπτη 20 Ιουλίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:00-12:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:00-12:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:00-12:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 08:00-12:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-12:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 08:00-12:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 08:00-12:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 08:00-12:00

Υπερθυρεοειδισμός: Υπερτερεί η χειρουργική θεραπεία;

 


Μειωμένη θνησιμότητα παρατηρήθηκε σε πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινικής Εταιρείας (ENDO 2023).

Οι οριστικές θεραπείες της πάθησης φαίνεται να συντελούν στο κέρδος περισσότερων χρόνων ζωής, παρά τον κίνδυνο μικρής αύξησης του σωματικού βάρους. Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά από τους ειδικούς και ενδεχομένως να επηρεάσουν ακόμα και τον τρόπο διαχείρισης αυτής της διαταραχής του θυρεοειδούς αδένα.

«Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Ο αδένας των πασχόντων παράγει μεγαλύτερες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, με συνέπεια την πρόκληση δυσάρεστων και δυνητικά σοβαρών καταστάσεων.

Εμφανίζεται και στα δύο φύλα, τις περισσότερες φορές μεταξύ των ηλικιών 20-40, αν και από αυτόν πάσχουν σε δεκαπλάσιο ποσοστό γυναίκες απ’ ότι άνδρες. Προκαλεί ακανόνιστους ή/και ασυνήθιστα γρήγορους καρδιακούς παλμούς, συσπάσεις ή τρέμουλο, απώλεια βάρους, κόπωση και αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο, νευρικότητα, άγχος και ευερεθιστότητα, διακυμάνσεις της διάθεσης, ευαισθησία στη θερμότητα και βρογχοκήλη.