Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στα Καρδαμίτσια του Δήμου Ιωαννιτών


Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης θα φιλοξενηθεί την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στα Καρδαμίτσια του Δήμου Ιωαννιτών, με συντονιστή τον Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα και με την ευλογία του Σεβασμιώτατου κ.κ. Μάξιμου.

Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά το «Εξοικονομώ» για την Ήπειρο


Από τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Εξοικονομώ Κατ' Οίκων II, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Σε ποιες περιοχές ξεκινά η υποβολή αιτήσεων
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας: Από 16 Σεπτεμβρίου 2019.
-Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης: Από 19 Σεπτεμβρίου 2019.
-Αττικής, Νοτίου Αιγαίου: Από 23 Σεπτεμβρίου 2019.
Οι επιχορηγήσεις
Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμανθεί στα 241 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις -συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των ιδιοκτητών- θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες
Α. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:
-Αντικατάσταση κουφωμάτων
-Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Β. Οι δαπάνες που καλύπτονται
Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.
-Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).
Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Αλλαγή παρόχου στην αγορά ηλεκτρισμού μόνο αν ο καταναλωτής δεν έχει οφειλές


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να βάλει φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος προκειμένου να γλιτώσουν την αποπληρωμή λογαριασμών
Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης προχωρά στη λήψη μέτρων ώστε να κλείσει κάθε παράθυρο στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που αξιοποιούν καταναλωτές προκειμένου να αφήνουν φέσια απλήρωτων λογαριασμών με την πρακτική της αλλαγής παρόχου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ΔΕΗ, όπου περί τους 86.000 πελάτες της δημόσιας εταιρείας επέλεξαν άλλον προμηθευτή ρεύματος αφήνοντάς της συνολικό χρέος κοντά στα 164 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είτε στην αλλαγή της απόφασης, όπως για παράδειγμα να μην επιτρέπει τη μετακίνηση σε άλλον προμηθευτή πριν από την πλήρη εξόφληση και του διακανονισμού.
Εκατοντάδες καταναλωτές ξεκινούν με τη ΔΕΗ διακανονισμό των οφειλών, αποκτούν με βάση την υπουργική απόφαση, το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή κι αφού επιλέξουν νέο πάροχο τότε παύουν να τηρούν τη ρύθμιση οφειλών.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Γκόγκος Ν. Χρήστος: Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η εκλογή μου ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου


Μετά την εκλογή του ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου ο κ. Χρήστος Γκόγκος έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Καψάλη και όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για την τιμή και εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ στα καθήκοντα του Προέδρου με συνέπεια, εργατικότητα, σύνεση, δικαιοσύνη, διαφάνεια, δημόσια λογοδοσία και ισχυρή βούληση κοινωνικής προσφοράς προς το σώμα και προς τους συνδημότες μου. Το προεδρείο που προέκυψε από τη σημερινή ψηφοφορία θα δουλέψει με πνεύμα συνεργασίας και γι’ αυτό να είστε σίγουροι. Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και δημιουργικοί μέσα από μια βαθιά πολιτική και γόνιμη αντιπαράθεση ιδεών, απόψεων και προτάσεων που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα του Δήμου και των δημοτών μας. Πιστεύω και θα το επιδιώξουμε, σαν Προεδρείο, να επικρατήσει κλίμα συναίνεσης και πάντα θα πρυτανεύει η δημοκρατία που όλοι μας πιστεύουμε».

Γκόγκος Ν. Χρήστος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Πωγωνίου

Παρακάλαμος: Αποκατάσταση της ζημιάς σε κολόνα της ΔΕΗ


Αγαπητοί συγχωριανοί, σας ευχαριστώ για την υπομονή και την κατανόησή σας στο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση των σπιτιών σας που παρουσιάστηκε, μετά την ξαφνική και γεμάτη κεραυνούς βροχερή ημέρα.
Από την πρώτη στιγμή γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα από την Τοπική Κοινότητα του χωριού, από τον αντιδήμαρχο, αλλά και τον κ. Δήμαρχο.
Σήμερα λίγο μετά  το μεσημέρι ξεκίνησε η  αποκατάσταση της ζημιάς.

Ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Παρακαλάμου
Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Δήμος Πωγωνίου: Εκλογή προεδρείου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής



Σε συναινετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες εκλογής του νέου Προεδρείου καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης καλωσόρισε τα μέλη του Συμβουλίου και ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πάγια θέση μας είναι ο σεβασμός στους θεσμούς και τους δημότες μας. Ευελπιστώ σε μία παραγωγική θητεία με την συμβολή όλων καθώς ο στόχος μας είναι κοινός και αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την ανάπτυξη του Πωγωνίου. Έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη 4ετία με πολλές προκλήσεις και είναι στο χέρι μας να τις εκμεταλλευτούμε υπέρ του Δήμου. Αν συνεργαστούμε, θα βγούμε κερδισμένοι. Ας αποτελέσει αυτή η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου έμπνευση συναίνεσης και καλής διάθεσης για όλους τους δημότες μας. Εύχομαι στο Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους καλή δύναμη».
Την συνεδρίαση συγκάλεσε ο πλειοψηφών σύμβουλος κ. Κώστας Γκέγκας ο οποίος σημείωσε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου, σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Η στήριξή σας με γεμίζει ευθύνη και συγχρόνως με προκαλεί για να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο για το δήμο μας. Να είστε βέβαιοι ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας και θα προχωρήσω με την ίδια δύναμη και σε αυτή τη θητεία. Πέρα από τους δημότες μας, θέλω πολύ να ευχαριστήσω το δήμαρχο που την προηγούμενη τετραετία μου εμπιστεύτηκε μία θέση ευθύνης. Επίσης θα ήθελα να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου και να τους ευχηθώ καλή θητεία. Ελπίζω και εύχομαι να αφήσουμε στην άκρη όποιες αντιπαλότητες ώστε προς όφελος των δημοτών και της περιοχής μας να έχουμε μία καλή και παραγωγική τετραετία».
Κατά τις αρχαιρεσίες προέκυψαν τα εξής:
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Χρήστος Γκόγκος
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Βασίλειος Τόπουλος
Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου:  Χάιδου Μαγδαληνή
Τακτικά Μέλη Οικονομικής Επιτροπής:
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης και δύο αντιδήμαρχοι που θα οριστούν από το Δήμαρχο καθώς και οι αναπληρωτές τους.
Επίσης:
Τακτικά μέλη: Αναστάσιος Γιούνης, Γρηγόριος Μποντίνης, Γεώργιος Σκόρδος και Ντότης Δημήτριος
Αναπληρωτές: Αριστοτέλης Βίλλης, Χρήστος Γκόγκος, Ειρήνη Νατσίκου, Μαγδαληνή Χάιδου.
Από τις δύο ψηφοφορίες απείχε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ποια συχνή βλάβη του δέρματος θέλει άμεση αντιμετώπιση


Αν ο δερματολόγος σας είπε ότι έχετε μία ακτινική υπερκεράτωση στο δέρμα, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ότι το δέρμα σας έχει υποστεί σοβαρές βλάβες από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, στο σολάριουμ ή και τα δύο. Όποια κι αν είναι η αιτία, πρέπει πια να προστατευθείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.
«Η ακτινική υπερκεράτωση είναι κατά βάση μια προκαρκινική αλλοίωση στο δέρμα», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που έχουν συσσωρεύσει αθροιστικές βλάβες από την συχνή έκθεση στον ήλιο. Οι πιο συνηθισμένες θέσεις εμφάνισής της είναι τα σημεία του δέρματος που εκτίθενται επανειλημμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως στο πρόσωπο, στα άτριχα σημεία του δέρματος του κρανίου, στα αυτιά, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στον λαιμό, στον αυχένα κ.λπ.»
Η ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή να είναι πιο σκουρόχρωμη, ροζ ή κόκκινη. Είναι σκληρή στην αφή, συχνά μοιάζει με εξόγκωμα και έχει τραχιά υφή (σαν κρούστα) ή φολιδωτή (σαν να έχει λέπια). Μερικές φορές, όμως, είναι επίπεδη και με πιο σκούρο χρώμα. Σε μερικούς ασθενείς, εξάλλου, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποκτά μυτερό σχήμα (σαν κέρατο ζώου). Οι υπερκερατώσεις με σχήμα κεράτου είναι πιθανότερο να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, σύμφωνα με την AAD.
Σε πολλούς ασθενείς η υπερκεράτωση αναπτύσσεται σε σημεία του δέρματος που αποκτούν πρώτα μια υφή σαν γυαλόχαρτο. Επιπλέον, μπορεί να προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου (κάψιμο). Υπάρχει επίσης περίπτωση να νιώθει ο ασθενής εξογκώματα σαν άμμο στο δέρμα του, αλλά να μην τα βλέπει.