Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ε.Ε.: Μειώνεται μόλις στο 5%, η εισφορά της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά έργα

Επιπλέον ανάσα για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την πραγματική οικονομία δίνει απόφαση της Κομισιόν για μείωση της εθνικής συμμετοχής, μόλις στο 5%, των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά των αρμόδιων γενικών της διευθύνσεων, ζητά η άνευ προηγουμένου αυτή ευνοϊκή ρύθμιση για τη χώρα μας να εγκριθεί τάχιστα, με «επείγουσα διαδικασία» και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.
Πρόσφατα η Κομισιόν είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από 21% σε 15% της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», η νέα αυτή στήριξη της Επιτροπής έρχεται να συμπληρώσει το «ευρωσχέδιο Μάρσαλ», που προωθεί η ΕΕ για την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης αξιοποίηση των 15,5 δισ. ευρώ που καλείται να απορροφήσει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία της περιόδου 2007-2013, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί μόλις τα 4,9 από το συνολικό ποσό των 20,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.
Προς αυτόν τον σκοπό η Κομισιόν δημιούργησε ειδική «Ομάδας Εργασίας» που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στη χώρα μας.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους

Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, κατά την σημερινή δεξίωση για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, περιγράφοντάς τις ως «βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που έγινε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση», ενώ έκανε λόγο για διαρκή και όχι μάταιο αγώνα για τις κατακτήσεις που διεκδίκησε το αντιδικτατορικό κίνημα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στα τραγικά γεγονότα της Νορβηγίας, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του και την αλληλεγγύη του προς τον νορβηγικό λαό.
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έγινε και πολιτική, ενώ κάποιοι επιδιώκουν να γίνει και κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας.
Τους κάλεσε να μιλούν περισσότερο, να παρεμβαίνουν, να μην αφήνουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, όλο τον δημόσιο χώρο σε όσους μιλούν πολύ χωρίς λόγο ή για δικούς τους λόγους.

ΧΑΡΑΥΓΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πυρκαγιά σε δασική έκταση

Στο ελληνικό έδαφος, στις περιοχές Χαραυγής και Κτισμάτων του Δήμου Πωγωνίου, πέρασε το απόγευμα της Κυριακής η πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί νότια της Κακαβιάς, στην Αλβανία. Στην κατάσβεσή της παίρνουν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και πυροσβέστες.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη περιοχή Χαραυγή  εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις έξι σήμερα το απόγευμα.
Η φωτιά γρήγορα πήρε διαστάσεις και έκαιγε δασική έκταση.

ΠΟΝΤΙΚΑΤΕΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά

Τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Ποντικάτες του Δήμου Πωγωνίου.
Στο σημείο βρίσκονται δύο οχήματα της πυροσβεστικής με δέκα άτομα πεζοπόρο τμήμα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Φέρτε πίσω τις καταθέσεις»

Έκκληση Βενιζέλου προς κεφαλαιούχους αλλά και μικροκαταθέτες.


«Δεν θριαμβολογούμε. Είναι μια νέα ευκαιρία να αξιοποιήσουμε γρήγορα και εντατικά το τεράστιο περιθώριο που μας δόθηκε για να αλλάξουμε τον δημόσιο τομέα για να επιστρέψει η οικονομία το συντομότερο στην ανάπτυξη».
Αυτό είναι το μήνυμα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος με δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής», απευθύνει έκκληση στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να «φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη».
Μάλιστα τους καλεί να συμμετάσχουν στο «σχέδιο Μάρσαλ», στο οποίο θα συγκεντρωθούν πόροι άνω των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ.  Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί ακόμη και τους απλούς πολίτες να καταθέσουν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες.


«Και αυτοί που πήραν τα λεφτά τους και τα έχουν στο σπίτι, γιατί οι αποταμιεύσεις είναι λίγες, για λόγους ασφαλείας αλλά και για λόγους συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια, ας τα επιστρέψουν στις τράπεζες».

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, κ. Λευτέρη Οικονόμου

Στενή συνεργασία, με πνεύμα κατανόησης και διάθεσης συνεργασίας, είχαν την 22-07-2011, ο Πρόεδρος και μέλη του Προεδρείου του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκλεκτό τέκνο της Ηπείρου κ. Ελευθέριο Οικονόμου, που στο πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. της ΠΣΕ.

Κατά την συνάντηση αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος για προβλήματα ασφαλείας που αφορούν την Ήπειρο, αλλά και για θέματα λαθρομετανάστευσης, που απασχολούν τους κατοίκους. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Προεδρείου, μετέφεραν στον συμπατριώτη Αρχηγό τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις λύσεων, τόσο των ιδίων, όσο και των κατοίκων της πατρώας γής, για ζητήματα αρμοδιότητας του.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής , αφού συγχάρηκε και ευχαρίστησε τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από την Ηγουμενίτσα , έθεσε το θέμα αστυνόμευσης των παραμεθορίων περιοχών Μουργκάνας και Πωγωνίου , επεσήμανε την έλλειψη συνοριοφυλάκων από τα φυλάκια των παραμεθορίων περιοχών και ειδικά του ΛΙΑ Θεσπρωτίας, ως και τον φόβο και ανησυχία που έχουν περιέλθει οι υπέργηροι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, έδειξε πλήρη κατανόηση και δεσμεύτηκε οτι, όχι μόνο θα εξετάσει το θέμα, αλλά θα επιδιώξει να δώσει οριστική λύση, τονίζοντας την ευαισθησία του και το ενδιαφέρον του, τόσο για την Ήπειρο, όσο και για την παραμεθόριο περιοχή καθόσον και ο ίδιος είναι γέννημα της ακριτικής Κόνιτσας.
Ακόμη υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με ευαισθησία και διάθεση επίλυσης, όσα επιμέρους ζητήματα τέθηκαν από το Προεδρείο της ΠΣΕ.

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ: Πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για την κήρυξη της επανάστασης κατά των Τούρκων στα Τζουμέρκα το 1821

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Μεγάλη η συμμετοχή στην ιππασία, η ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία στον ιστορικό δρόμο «Ντερβένι»

Με την συμμετοχή όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με αφετηρία τον Παρακάλαμο και παρά την υψηλή θερμοκρασία, η ιππασία, η ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία στον ιστορικό δρόμο «Ντερβένι».
Οι δραστηριότητες, εντάσσονται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πωγωνίου, με την συμμετοχή πολλών δημοτών και με την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Άνω Καλαμά κ. Γκόγκου Χρήστου και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Ιωάννη Ντάλλα, στέφτηκαν με επιτυχία.
Στόχο των εκδηλώσεων η προβολή του Δήμου Πωγωνίου και η ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού στην περιοχή.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011 κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως και 24 Μαΐου, που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή απογράφηκαν:


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:
336.650 κάτοικοι,


Αναλυτικά:
Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων: 167.400,
Περιφερειακή ενότητα Άρτας: 67.870
Περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας: 43.660
Περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας: 57.720

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 111.740
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ: 14.810
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ: 9.720
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 8.990
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 6.390
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 6.240
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 5.770
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 3.740


Στο σύνολο της Χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων 5.303.690 άρρενες (49,2%) και 5.484.000 θήλεις (50,8%).

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Διοργανώνει και φέτος, από 27 μέχρι και τις 30 Ιουλίου, το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τετραήμερο κύκλο εκδηλώσεων, ''Ηπειρώτικες Όχθες 2011''.



Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας,η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, διοργανώνει και φέτος τις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011», ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό τετραήμερο κύκλο εκδηλώσεων.

Οι «Η.Ο.», για δεύτερη χρονιά, διατρέχουν τις όχθες των ποταμών και των λιμνών της Ηπείρου, ιχνηλατώντας πολιτιστικές διαδρομές, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου με βάση τον πλούσιο υδάτινο πλούτο της.
Η φετινή διοργάνωση έρχεται σαν συνέχεια και επέκταση της περσινής, επιτυχημένης τριήμερης διοργάνωσης και αποτελεί τη συνέχεια στη φιλοδοξία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος να στεριώσει ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό μακράς πνοής.

Οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ» ταξιδεύουν φέτος από τις 27 έως και τις 30 Ιουλίου με τους ακόλουθους σταθμούς:


Τετάρτη 27 Ιουλίου.
Ξεκίνημα στις 9 π.μ. από το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας,. 10 π.μ. άφιξη στο χωριό Φοινίκη, κοντά στους Άγιους Σαράντα, Επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο πάνω από το χωριό, συμβολική εναρκτήρια εκδήλωση με τη συμμετοχή του πολυφωνιικού ομίλου Φοινικίου και της ηπειρώτικης κομπανίας του Θωμά Λώλη. Μια συμβολική πολιτιστική γέφυρα που σμίγει τις δύο όχθες των συνόρων.
Το απόγευμα, στις 6 μ.μ, στις πηγές Λαγγάβιτσας δίπλα στις όχθες του Καλαμά (μεταξύ των χωριών Καλλιθέα και Λίστα Θεσπρωτίας), ενημέρωση για τους Ηπειρώτικους υδάτινους πόρους και το ανθρωπογενές περιβάλλον από τον Πανεπιστημιακό Νίκο Γιαννούλη και μουσικό απόγευμα με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, του Πολυφωνικού της Αετόπετρας και της ηπειρωτικής κομπανίας του Κώστα Βέρδη.
Το βράδυ, από τις 9 μ.μ., συμμετοχή στο παραδοσιακό γλέντι στην Αετόπετρα.


Πέμπτη 28/7.
9 π.μ. - 12 μ.μ. Πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι του Λάγγαρη, κάτω από τα χωριά Κεραμίτσα και Μαλούνι Θεσπρωτίας, με οδηγό τον Πρόεδρο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλη Πασιάκο. Κολύμπι στη θέση Βόθνες, σε καθαρό παραπόταμο του Καλαμά.
Ακολουθεί σταθμός στο Θεογέφυρο ( 2-5 μ.μ), ενημέρωση και συζήτηση για τον Καλαμά με τη συμμετοχή της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς».


Το βράδυ μουσική και κινηματογραφική βραδιά (10 μ.μ.) δίπλα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα.
Συμμετέχουν η ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα, rock και έντεχνα συγκροτήματα από τα Γιάννενα ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες του Στράτου Στασινού και από επιτόπιες καταγραφές του Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Παρασκευή 29/7.
9 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για το θέμα των δρομολογίων στην παλιά οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας.
11 π.μ. παρουσίαση του τετραημέρου και μικρή συνέντευξη τύπου της Π.Σ.Ε. στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, περιήγηση και ενημέρωση για το χώρο του Θεάτρου.
1 μ.μ. καλωσόρισμα στο χωριό Λίππα.
3 μ.μ. γεύμα στη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ρωμανού.
7 μ.μ. μουσικοχορευτική εκδήλωση στις πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι με τη συμμετοχή της ηπειρώτκης κομπανίας «Λαλητάδες» και χορευτικών των συλλόγων και των Αδελφοτήτων της περιοχής.

Σάββατο 30/7.
9 π.μ. - 12 μ.μ. πεζοπορία και κολύμπι από το Πολυστάφυλλο στις Πύλες του Άδη με οδηγό τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Θεσπρωτικού.
1 - 3 μ.μ. Λίμνη Ζηρού, ενημέρωση για την περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης, συζήτηση αποτίμησης του τετραημέρου και ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.


Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεργάζονται φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ομοσπονδίες και Αδελφότητες, πολιτιστικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές κινήσεις.


Η υλικοτεχνική υποδομή και η τεχνογνωσία της διοργάνωσης των εκδηλώσεων αποτελεί προσφορά της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο.

Κάτι νέο ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στην Ήπειρο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την απαρχή ενςό πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής.
Ένας θεσμός που εστιάζει ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νεολαίας μέσα από πολύτροπες εκδηλώσεις και δράσεις, προτείνοντας και προτρέποντας τους νέους μας σε ένα ταξίδι μύησης και αποκάλυψης της Ηπείρου της Φύσης και του Πολιτισμού, της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας.
Με τις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ» συνταξιδεύει η ελεύθερη περιοδεύουσα Πανηπειρωτική Κατασκήνωση που στήνεται κάθε βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων προσκαλώντας ιδιαίτερα τους νέους μας που θέλουν να ανακαλύψουν την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου με τον πιο όμορφο τρόπο.


Ας συνταξιδέψουμε με την Πανηπειρωτική στην πιο όμορφη Ήπειρο, την Ήπειρο της Φύσης και του Πολιτισμού, την Ήπειρο των νέων της.
Για δηλώσεις συμμετοχής στα μέσα κοινής μετακίνησης, για πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. Αλέξανδρο Λαμπρίδη στο 6973342113,   6973342113,  και τον Έφορο Νεολαίας Νίκο Ζέκη στο 6974 123992, 6974 123992.

ΤΑΞΙ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αποφάσισαν συγκέντρωση την Τρίτη έξω από τη Βουλή.


Οι ιδιοκτήτες ταξί, που κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, αλλά με πιο διακριτικό τρόπο.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά με πιο διακριτικό τρόπο, ούτως ώστε να μην υπάρξουν «παράνομες» ενέργειες, όπως κλείσιμο δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων, για δύο βασικούς λόγους.
Πρώτον, για να μη στοιχειοθετηθούν αδικήματα εναντίον τους, όπως η παρακώλυση συγκοινωνιών, μετά και τη σχετική ρητή εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δεύτερον, για να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες επαγγελματικές ομάδες, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αποφασίστηκε, επίσης, να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση την Τρίτη έξω από τη Βουλή, καθώς θα συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ελέγχου Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, από τα μέλη του οποίου έχει κληθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Ραγκούσης, για να εξηγήσει την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Τιμούμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας»


Μοναδικός γνώμονας το εθνικό συμφέρον τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς.



«Τιμούμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον Τόπο που τη γέννησε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε:
«Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και τους αγωνιστές της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης. Δεσμευόμαστε, ταυτόχρονα, για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση.
Εργαζόμαστε για μια νέα πολιτική που εγγυάται δυναμική Επανεκκίνηση παντού.
Στην Οικονομία και το Κράτος.
Στην Εξωτερική Πολιτική, τη Δημόσια Ασφάλεια, την Παιδεία, την Υγεία.
Αλλά και στο Δημόσιο Βίο, που υποχρεούται να αποκτήσει αποτελεσματικότητα, συνέπεια και -πάνω απ’ όλα- μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.
Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονας μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον.
Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του Τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης Ελπίδας.
Με Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη.
Με Εθνική Αυτοπεποίθηση και Αξιοπρέπεια για όλους τους Έλληνες».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας»

Για τη δημιουργία ουσιαστικής δημοκρατίας έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου.


Ανακοίνωση για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, για μία σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα.
Πέρασαν 37 χρόνια από τότε που η Ελλάδα, με σκληρό αγώνα, αποτίναξε οριστικά τα δεσμά της χούντας των συνταγματαρχών και μπήκε σε μια νέα εποχή δημοκρατίας.
Στην πορεία των ετών αυτών, εμπεδώθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας σταθεροί δημοκρατικοί θεσμοί, διευρύνθηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, ενισχύθηκε η διεθνής θέση της χώρας μας με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Η φετινή επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας μας βρίσκει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την ιστορία μας. Η διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με δικές μας χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες καθώς και επιζήμιες πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών, έφεραν τη χώρα μας αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή που έζησε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, την απειλή της χρεοκοπίας.
Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, που πλήττει την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης αυτής αφορούν το πώς οργανώθηκε η κοινωνία και η οικονομίας μας τα προηγούμενα χρόνια, τις στρεβλές αντιλήψεις, τις πελατειακές νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και που απαξίωσαν ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους στο παρελθόν δώσαμε επίπονους και πολύχρονους αγώνες.
Τους τελευταίους 21 μήνες όλοι μαζί αγωνιζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να ανατρέψουμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες που μας έφεραν εδώ. Για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία μας, την αξιοπρέπεια μας και πάνω από όλα τις προοπτικές για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Και ήδη ο αγώνας μας έχει αποφέρει τους πρώτους καρπούς. Βήμα βήμα ανακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας, την ισχύ μας και την αυτονομία μας, για να απαλλαγούμε από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις.


Με τις προσπάθειες όλων μας, με την υπομονή και την αφοσίωση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, δίνουμε αγώνα κάθε μέρα για να επουλώσουμε τις πληγές μας, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της συλλογικής προσπάθειας, των αξιών και της προόδου.
Είναι, όμως, πάνω απ’ όλα η ώρα να δημιουργήσουμε και μία ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική δημοκρατία στη χώρα μας, απελευθερώνοντας τους πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, εφαρμόζοντας παντού την αρχή της διαφάνειας, δημιουργώντας μια κοινωνία και ένα κράτος δικαίου, με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους τους πολίτες.
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά προχωράμε.
Η ιστορία έχει δείξει πως όταν στεκόμαστε ενωμένοι, ξεπερνώντας διαφορές και διαφωνίες, και συστρατευόμαστε στον κοινό σκοπό, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και καμία θυσία δεν πάει χαμένη.
Είμαι βέβαιος πως η συλλογική μας προσπάθεια, θα μας οδηγήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ουσιαστικής δημοκρατίας που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

ΠΟΝΤΙΚΑΤΕΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σε εξέλιξη φωτιά σε δασική έκταση

Στους Ποντικάτες του Δήμου Πωγωνίου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά σε δασική έκταση.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και δυο αεροσκάφη καναντέρ.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.