Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: Οργάνωση και εξυπηρέτηση των πολιτών οι πρώτοι άμεσοι στόχοι της νέας Δημαρχιακής Αρχής Πωγωνίου


Τα πρώτα δύσκολα βήματα στην εποχή του «Καλλικράτη» κάνει και ο νέος δήμος Πωγωνίου, έχοντας όμως μια καλή οργανωτική βάση, αφού οι δήμοι που συνενώθηκαν διέθεταν σημαντική υποδομή και έμπειρο προσωπικό, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο και οι ελλείψεις περιορίζονται σε εργατοτεχνικό.
«Η προσπάθεια μας τους πρώτους δυο μήνες ήταν και συνεχίζεται στην κατεύθυνση να οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το δήμο και τις υπηρεσίες του, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης και να τεθούν οι βάσεις για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα», τονίζει μιλώντας στους «Ν.Α» ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης.

Ήδη ο δήμος κατέθεσε τρεις προτάσεις στην Περιφέρεια στα πλαίσια αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για ισάριθμα ώριμα έργα, ενώ προτάσεις καταθέτει εντός των ημερών και για το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας.

Εντός του Μαρτίου, όπως προβλέπεται θα ψηφιστεί ο πρώτος προϋπολογισμός και μέχρι τον Ιούνιο και ο Οργανισμός από τον οποίο θα προκύψουν και οι θέσεις προσωπικού που χρειάζονται.

Για εποχικό προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις έργου επίσης θα ζητηθούν θέσεις (η προθεσμία λήγει σήμερα) κυρίως για την καθαριότητα, γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανημάτων.

ΚΕΠ και ταμιακή στις έδρες των πρώην δήμων και κοινοτήτων

Στις έδρες των πρώην δήμων, Δελβινακίου, Άνω Πωγωνίου, Άνω Καλαμά και των πρώην κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης έχουν διατηρηθεί τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και ταμίας με ληξίαρχο, ώστε να εξυπηρετούνται όπως και πριν οι δημότες.

Βέβαια και από την έδρα του δήμου στο δημαρχείο στο Καλπάκι μπορούν όλοι να τύχουν κάθε εξυπηρέτησης. Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του έχει ταχθεί κατά της κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών από το νέο δήμο, όπως η ΔΟΥ στο Δελβινάκι και άλλες.

Σε ότι αφορά το προσωπικό του νέου δήμου δεν έγινε καμιά προσθήκη από μετατάξεις, υπηρετούν έξι μηχανικοί και χρειάζεται ένας μηχανολόγος ή τοπογράφος μηχανικός. Στο διοικητικό προσωπικό δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα ως τώρα, αλλά στο εργατοτεχνικό και στους χειριστές μηχανημάτων η κάλυψη θα γίνει με οκτάμηνες συμβάσεις που θα ζητήσει ο δήμος να εγκριθούν.

Αξιοποίηση των δυο σφαγείων

Σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις ήδη αποφασίστηκε η ίδρυση μιας Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Στην Επιχείρηση θα ενταχθούν και τα δυο σφαγεία, Παρακαλάμου και Κεφαλοβρύσου που λειτουργούν στο δήμο, αφού είναι τα μοναδικά δημοτικά στο νομό, μετά κλείσιμο και αυτών του Μετσόβου.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να στηριχθούν και να αποτελέσουν μια καλή δραστηριότητα που θα στηρίζει και την κτηνοτροφία και δεν θα επιβαρύνει με κόστος το δήμο. Τα σφαγεία λειτουργούν ανά διήμερο εκ περιτροπής και όχι όλες τις μέρες, αφού οι ανάγκες καλύπτονται.

Τρία ώριμα έργα για το ΕΣΠΑ και προτάσεις στο INTERREG

Ο δήμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας και κατέθεσε προτάσεις για έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Το πρώτο έργο είναι το Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι που είναι πλήρες μελετών (η προμελέτη από το ΓΕΣ και η οριστική μελέτη από το δήμο και τη Ν.Α) και άρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Τα άλλα δύο μεγάλα σχετικά έργα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής.
Πρόκειται για τους βιολογικούς καθαρισμούς, τύπου κόμπακτ, στον Παρακάλαμο και στο Κεφαλόβρυσο. Και τα δυο έργα έχουν μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Στο Παρακάλαμο το έργο θα είναι «πακέτο» με την αποχέτευση ακαθάρτων, ενώ στο Κεφαλόβρυσο έχουν κατασκευαστεί οι αγωγοί.

Στόχος είναι να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΥΠΕΚΑ το γνωστό ΕΠΠΕΡΑΑ, στο οποίο είναι ονοματισμένα έργα, αλλά για την υλοποίηση τους θα απαιτηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, αφού ο δήμος δεν έχει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας για έργα του ΕΣΠΑ. Αυτή η διαδικασία, δηλαδή της πιστοποίησης έχει ξεκινήσει από το δήμο, αφού διαθέτει το προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία για να τη λάβει.

Προτάσεις με την αυτοδιοίκηση της Νοτίου Αλβανίας, (περιοχές Πωγωνίου και Δερόπολης) θα υποβληθούν και στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας, (το παλιό INTERREG) συνολικά έξι τεχνικά δελτία για έργα.

Εκκρεμότητες με «Θησέα» και οφειλές.

Το σταμάτημα του προγράμματος «Θησέας» είχε ...απώλειες και στους δήμους που συγκροτούν σήμερα το νέο δήμο Πωγωνίου, πλην του Καλπακίου που είχε φτάσει στο 96% την απορρόφηση. Οι εργολάβοι που είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι έχουν σταματήσει τις εργασίες και υπάρχουν έτσι εκκρεμότητες. Πρόκειται για μικρά έργα και η ολοκλήρωση τους εξαρτάται από το πότε το υπουργείο Εσωτερικών θα καταβάλει τα οφειλές.

Ο δήμος έχει οφειλές της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν κυρίως έργα που εκτελέστηκαν και δεν πληρώθηκαν, ένα ποσό που δεν είναι βέβαια μεγάλο, ωστόσο με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί. Άλλωστε και οι ΚΠΑ και η ΣΑΤΑ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Γυμναστήριο και σχολεία.

Σχεδόν ολοκληρωμένο είναι το σχολικό κλειστό γυμναστήριο στο Καλπάκι το οποίο ανακατασκευάστηκε μετά την πυρκαγιά που το κατάστρεψε. Το έργο πληρώθηκε κατά κύριο λόγο από το υπουργείο Παιδείας, συνέβαλε όμως και ο δήμος.
Απομένουν, να και είναι προ πολλού λειτουργικό, λίγες εργασίες που αφορούν κυρίως την πυρασφάλεια του για να μην κινδυνεύει από φωτιά, η τοποθέτηση αλεξικέραυνου κλπ.

Ως προς τον «Καλλικράτη» στης Εκπαίδευση η πρόταση των αρμοδίων Διευθύνσεων φέρνει καταργήσεις στο δήμο Πωγωνίου, όπως των λυκειακών τάξεων Δελβινακίου και Πωγωνιανής, διατηρείται το λύκειο Δολιανών και τα γυμνάσια Πωγωνιανής, Παρακαλάμου, Δελβινακίου και Δολιανών και κλείνουν τα δημοτικά Δολιανών και Βήσσανης, καθώς και τα νηπιαγωγεία Κεφαλοβρύσου και Δολιανών.
Ο δήμος αντιδρά σε αυτή την πρόταση και θα ζητήσει την διατήρηση των σχολείων, αν όχι όλων, ορισμένων για να εξυπηρετούνται οι μαθητές και να μην διανύουν αποστάσεις.

Ζήτημα υπάρχει και στη μεταφορά μαθητών με τις οφειλές και ενόψει της ανάληψης από τους δήμους αυτής της αρμοδιότητας.

Πρόβλημα η αποκομιδή απορριμμάτων.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους νέους δήμους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού οι παλιές συμβάσεις με ιδιώτες που είχαν οι ΟΤΑ, δεν επιτρέπονται στην εποχή του «Καλλικράτη».
Με δικά του μέσα και προσωπικό ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού τα σκουπίδια πρέπει να φτάσουν στη χωματερή Δουρούτης.
Προσωρινά συνεχίζονται αυτές οι συμβάσεις, αφού το υπουργείο δεν δίνει λύση, ωστόσο στόχος είναι να αποκτήσει ο δήμος την δική του υπηρεσία καθαριότητας, εξοπλισμό αι προσωπικό.

Σε ότι αφορά τις χωματερές, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν αποκατασταθεί και οι δυο τελευταίες και δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε όλο το νέο δήμο.

Ο δήμαρχος θέτει θέμα με την ευθύνη καθαριότητας στο τελωνείο Κακαβιάς και στο δρόμο κοντά σε αυτό, που ανήκει στη ΔΕΣΕ, αλλά πρέπει να περάσει στο δήμο.


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Ν.Δ.: Υπέρ της ανωνυμίας στο διαδίκτυο


Η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα σύντομο κείμενο με τις θέσεις της για το νομικό καθεστώς του διαδικτύου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «σε αυτό τον χώρο θα πρέπει ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και ανώνυμα αν το επιθυμεί».
Επίσης, προτείνει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για πλημμελήματα, μόνον υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως είναι η έγκριση Δικαστικού Συμβουλίου.
Όσον αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου περί Τύπου στο διαδίκτυο, η Ν.Δ. αναφέρει ότι "το θεσμικό κενό μπορεί να καλυφθεί με μια ρύθμιση που θα ορίζει ότι οι διατάξεις περί Τύπου θα εφαρμόζονται στα διαδικτυακά μέσα, μόνο αν αυτά είναι επαγγελματικής/επιχειρηματικής μορφής".

Ως ενδεικτικά κριτήρια για το διαχωρισμό επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ιστότοπων αναφέρει την παρουσία διαφημίσεων, την παραγωγή περιεχομένου που να προϋποθέτει αποκλειστική απασχόληση ενός ή περισσοτέρων ατόμων, τη δυνατότητα σχολιασμού των δημοσιευμάτων (θέτει ως προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ερασιτεχνικός την ανάρτηση σχολίων από αναγνώστες, προσθέτοντας όμως ότι " η παρουσία σχολιασμού δεν σημαίνει ότι απαραίτητα το μέσο είναι ερασιτεχνικό, καθώς ο σχολιασμός μπορεί να υπάρχει και σε επαγγελματικά μέσα") και η διεύθυνση του ιστότοπου.
Η Ν.Δ. υποστηρίζει πως ό,τι αναρτάται σε διεύθυνση της μορφής .gr, .eu κ.λπ. δεν μπορεί να θεωρηθεί ερασιτεχνικό/προσωπικό ιστολόγιο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας του δικτύου (net neutrality), σημειώνοντας ότι θα πρέπει ο νόμος να επιβάλλει στους παρόχους να αντιμετωπίζουν την κίνηση των δεδομένων με ουδετερότητα, απαγορεύοντας ρητώς την παροχή προτεραιότητας σε συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Τέλος, σημειώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συμπεριλάβει μέριμνα για την ασφάλεια των δεδομένων και των δικτύων, καθώς και να συμπεριλάβει μέριμνα για τη διασφάλιση ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, ειδικότερα για τα παιδιά.

Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος.

ΒΕΝΖΙΝΗ: Μέχρι και το 1,84 έφτασε η αμόλυβδη στην Επικράτεια


Την ανηφόρα τραβάει η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της χώρα καθώς οι τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Τετάρτη 2 Μαρτίου δείχνουν μέση τιμή από 1,62 έως και 1,77 ευρώ το λίτρο.

Η φθηνότερη αμόλυβδη που εντοπίστηκε σε πρατήρια της Θεσσαλονίκης ήταν 1,57 ευρώ το λίτρο.
Όσον αφορά στην ακριβότερη βενζίνη, εντοπίζεται σε πρατήριο του Ρεθύμνου και κοστολογείται με 1,84 ευρώ το λίτρο.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι τιμές των πρατηρίων σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου για την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 1,57 έως 1,75
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ: 1,68 έως 1,84

ΗΠΕΙΡΟΣ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 1,57 έως 1,78
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΗΣ: 1,6 έως 1,73
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ: 1,6 έως 1,75
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 1,61 έως 1,76

O υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης απέκλεισε σε σημερινές του δηλώσεις το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, με τις σημερινές συνθήκες.
Παράλληλα, ο υπουργός απέδωσε την κατακόρυφη άνοδο στην τιμή της αμόλυβδης, στους φόρους που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι, όπως είπε, οφείλονται στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα.

Σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει τα 2 ευρώ, δεδομένων και των διεθνών εξελίξεων, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να σπείρουμε πανικό στους πολίτες».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 3 Μαρτίου


Την Πέμπτη 03-03-2011 και ώρα 10.00 π.μ. στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 22-02-2011 συνεδρίασης.

2.Έγκριση χρήσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και ορισμός ανώτατου επιτρεπομένου ορίου μηνιαίας δαπάνης.

3.Έγκριση δαπάνης για την εκτός έδρας μετακίνηση υπαλλήλου – κτηνιάτρου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, στη Λάρισα (σφαγεία) για συνοδεία ζώων προς σφαγή.

4.Κατακύρωση των αποτελεσμάτων του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού, για την προμήθεια λιπαντικών για τις ανάγκες των αυτοκινήτων και μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για το έτος 2011.

5.Έγκριση δαπάνης προμήθειας ανταλλακτικών και ελαστικών και επισκευή μηχανημάτων – οχημάτων Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

6.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια εργαστηριακών - κτηνιατρικών υλικών που απαιτούνται για την εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου (Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και Βρουκέλλωσης) για το έτος 2011, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

7.Έγκριση δαπάνης ηλεκτροδότησης σε βάρος του κονδυλίου με τίτλο «Μετατοπίσεις – Επεκτάσεις στύλων ΔΕΗ σε ΟΤΑ του Νομού» του προγράμματος Κ.Α.Π. Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

8.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση εργασιών Παγοδρομίου Μετσόβου», αναδόχου Κοιν/ξίας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε. – ΜΑΛΑΜΟΥ ΒΗΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, μέχρι την 31-08-2011.

9.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας 36ης επαρχιακής οδού», αναδόχου Κων/νου Ντόκου ΕΔΕ, μέχρι την 30-04-2011.

10.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων «Αποπεράτωση Μουσείου Υδροκίνησης Δ.Δ. Ανθοχωρίου», αναδόχου Ευριπίδη Παπαευθυμίου, μέχρι την 31-05-2011.

11.Ακύρωση διαγωνισμού ανάθεσης της μελέτης «Οριστική μελέτη Περιφερειακής Οδού Πάργας – Ανθούσας Ν. Πρέβεζας», προεκτιμώμενης αμοιβής € 361.736,16 με ΦΠΑ.

12.Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 21-12-2010 δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Κατασκευή Λιμενικού – Αλιευτικού Καταφυγίου Παντοκράτορα Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 3.460.000,00 με ΦΠΑ.

13.Κατακύρωση των αποτελεσμάτων του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού με τίτλο «Ανάδειξη προμηθευτών λιπαντικών και πετρελαιοειδών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας» έτους 2011, βάσει του από 28-02-2011 Πρακτικού (έλεγχος δικαιολογητικών) της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού

14.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.

15.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Θεσπρωτίας), ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας (ειδική διαδικασία εργατικών διαφορών), σχετικά με την από 28-12-2010 και με αριθμό έκθεσης κατάθεσης 256/2010 αγωγής του Σπυρίδωνος Γιώγου κατά της Ν.Α. Θεσπρωτίας.

16.Έγκριση του από 28-12-2010 Πρωτοκόλλου Διαπίστωσης Βλαβών από ανωτέρα βία, για το έργο «Βελτίωση οδού Δόλιανη προς 41η επαρχ. οδό», αναδόχου Βασιλείου Χριστιά.

17.Συγκρότηση και ορισμός μελών των Επιτροπών για την εκτέλεση του Προγράμματος Προμηθειών έτους 2011 της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ήτοι: α) της Επιτροπής Διεξαγωγής των Διαγωνισμών προμηθειών – υπηρεσιών β) της Επιτροπής Παραλαβής συμβάσεων προμηθειών – υπηρεσιών, γ) της Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων και δ) της Επιτροπής σύνταξης Πρωτοκόλλου καταστροφής – διαγραφής μονίμων υλικών.

18.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Έρευνα περί λογοκλοπής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Γιάννης Πανάρετος, ζητεί με δύο έγγραφα προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει έλεγχος, ύστερα από καταγγελίες περί λογοκλοπής και αμφισβήτησης γνησιότητας πιστοποιητικών για την εκλογή λέκτορα.

Ειδικότερα, στο ένα από τα δύο έγγραφά του, ο κ. Πανάρετος σημειώνει:
«Σας διαβιβάζουμε επιστολή μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία περιήλθε στο υπουργείο Παιδείας και αφορά στη διαδικασία εκλογής και στην αμφισβήτηση της γνησιότητας των πιστοποιητικών της υποψήφιας για μία θέση μέλους ΔΕΠ της βαθμίδας του λέκτορα της ως άνω σχολής στο γνωστικό αντικείμενο "Μαιευτική Γυναικολογία" και παρακαλούμε να διερευνήσετε τα καταγγελλόμενα, καθώς και να λάβετε υπόψη τα αναφερόμενα στην επιστολή κατά τον έλεγχο νομιμότητας του σχετικού φακέλου, ενημερώνοντας την υπηρεσία μας και τους ενδιαφερομένους σχετικά».

Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μεσίστιες οι σημαίες στη μνήμη των νεκρών αστυνομικών


Μεσίστιες θα κυματίζουν με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή, από σήμερα οι σημαίες σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της Ελληνικής Ακτοφυλακής, και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέχρι και την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ημέρα ταφής των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ: Αυστηρές οι ποινές


Τις ποινές που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ή διαπράττουν το αδίκημα της φοροδιαφυγής με τη μη καταβολή φόρου εισοδήματος ή τη μη απόδοση ΦΠΑ, καταγράφει σε αναλυτικό σημείωμά του το υπουργείο Οικονομικών.

Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως, ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αλλά με χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου ίσου με το 1/3 της προθεσμίας παραγραφής.

Αυξάνονται οι ποινές: Από 10.000 - 50.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση 6 τουλάχιστον μήνες,
από 50.000 έως 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση 1 τουλάχιστον έτος,
από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται φυλάκιση 3 τουλάχιστον έτη.

Για το αδίκημα φοροδιαφυγής στο εισόδημα: Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος, εφόσον από την παράλειψη ή των ανακρίβεια της δήλωσης δεν αποδόθηκε ο οφειλόμενος φόρος.

Μέχρι 15.000 ευρώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα.,
από 15.000 - 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους,
από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.

Για το αδίκημα φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ: Θεσπίζεται ως διαρκές και επομένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκημα της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών.

Από 1 - 3.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 10 ημερών,
από 3.000 - 75.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους,
από 75.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.

Όσον αφορά στα εικονικά- πλαστά- νοθευμένα, ο χαρακτήρας του αδικήματος παραμένει στιγμιαίος.
Από 1 - 3.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών,
από 3.000 - 150.000 ευρώ, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους,
από 150.000 ευρώ και άνω, επιβάλλεται από 5 ως 20 χρόνια κάθειρξη.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αιτήσεις για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων μέχρι 4 Απριλίου


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι δημοσιεύτηκε η υπ. αριθ. 16374/28-2-2011 Εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορά στη διαδικασία υποβολής «ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2011». Συνεπώς, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 4η Απριλίου 2011, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο.
Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τα απαραίτητα αρχεία που αφορούν:

Εγκύκλιο Μεταβιβάσεων 2011
Έντυπο Αίτησης 2011
Υπεύθυνη Δήλωση Συνκληρονόμων
Υπόδειγμα 8-Λύση Ενοικίασης
Υπόδειγμα 7-Αλλαγή Σταθερών Στοιχείων
Υποδείγματα 1-6-Μεταβίβαση Δ.Ε.Ε. 2011 ανάλογα με το είδος.

Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η κτηνοτροφία απειλείται με αφανισμό


Κραυγή αγωνίας για τον επαπειλούμενο αφανισμό του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, λόγω της υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής, βγάζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων με επιστολή της που απευθύνεται πως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και του υπουργείου Οικονομικών.
Η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων διεκδικεί την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων υπέρ των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων της χώρας, τονίζοντας πως η μεγάλη οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας καθώς και οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια, στο ΦΠΑ, στα επιτόκια δανεισμού και στις πρώτες ύλες (ζωοτροφές, λιπάσματα, φάρμακα κλπ.) έχουν φθάσει τους κτηνοπτηνοτρόφους και γενικά τους αγρότες σε απόγνωση, με αποτέλεσμα ο κλάδος να απειλείται με αφανισμό λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους, οι οποίες είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα.
«Ο κλάδος της κτηνοπτηνοτροφίας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την οικονομία του Νομού Ιωαννίνων, διότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δραστηριοποιείται γύρω από αυτό, καθώς επίσης απασχολεί το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό του Νομού, επομένως οι συνέπειες από τον αφανισμό του θα είναι ολέθριες» τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς τα δύο υπουργεία η ΕΑΣΙ και ζητά συγκεκριμένα:
1.Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 6% και από 23% σε 13%,
2.Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστή 4% επί των πωλήσεων των προϊόντων,
3.Αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές των κτηνοπτηνοτροφικών προϊόντων,
4.Ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων με χαμηλότοκα επιτόκια και περίοδο χάριτος, καθώς επίσης και χορήγηση νέων άτοκων δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου,
5.Τήρηση της ιδρυτικής πράξης της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗΣ» και αποκατάσταση της αδικίας, με επιστροφή του 7,7% των μετοχών στις Ενώσεις μετόχους,
6.Άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των επενδυτικών αγαθών στους αγρότες,
7.Άμεση αποπληρωμή των επιδοτήσεων όλων των επενδυτικών προγραμμάτων των αγροτών.

Η επιστολή κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Επιτροπές των πολιτικών κομμάτων του Νομού Ιωαννίνων και στους τοπικούς Βουλευτές.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: 129 τα θύματα του ιού Η1Ν1


Άλλοι τέσσερις άνθρωποι άφησαν σήμερα την τελευταία τους πνοή εξαιτίας της γρίπης, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην χώρα μας σε 129.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δύο ακόμη ασθενείς μεταφέρθηκαν στην εντατική, αλλά επτά ξεπέρασαν τον κίνδυνο και πήραν εξιτήριο, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 102 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Στο 13,09% το ποσοστό της ανεργίας


O αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα μα τα οποία η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 13,09% και επέκρινε όσους καλλιεργούν αρνητικό κλίμα, υποστηρίζοντας ότι έχει φθάσει στο 20% και 22%.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε έμφαση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων σε σχέση με το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 14% που αντιστοιχεί στα 350 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους θα εκταμιευτούν πάνω από 950 εκατ. ευρώ.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Δήλωση για τους νεκρούς αστυνομικούς


O πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο των δύο ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη μου για το θάνατο δύο νεαρών αστυνομικών, την ώρα του καθήκοντος.
Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από το γεγονός ότι δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να προστατεύουν τη νομιμότητα και την κοινωνική ειρήνη.
Ζούμε σε μια άγρια εποχή: Το έγκλημα γίνεται όλο και πιο βίαιο, αποκτά όλο και πιο αποκρουστικές μορφές.
Είναι μια διαπίστωση που προκαλεί θλίψη και ανησυχία, που γίνεται δραματική όταν διατυπώνεται στο βαρύ απόηχο της δολοφονίας δύο ανθρώπων που μόλις ξεκινούσαν τη ζωή τους».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: «Στον αέρα» εργασίες ανάπλασης στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων


Με απόφαση του Δήμου Ιωαννίνων διακόπηκαν χθες οι εργασίες διαμόρφωσης αμαξοστασίου στην περιοχή Αγίου Νικολάου Κοπάνων με την αιτιολογία ότι τα έργα ξεκίνησαν χωρίς τις απαραίτητες άδειες και χωρίς ουσιαστικά να είναι γνωστός αυτός που προχώρησε στη μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου.
Το οικόπεδο, έκτασης 13 στρεμμάτων, έχει μισθωθεί από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με σκοπό τη χρησιμοποίησή του για την στάθμευση των λεωφορείων που μέχρι σήμερα γίνεται στο σταθμό της Παπανδρέου.
Σε ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής σημειώνει ότι «ο μισθωτής της έκτασης επισήμως είναι άγνωστος» και ξεκαθαρίζει ότι «οι ανομίες του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν».

ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Οικονομική ενίσχυση στους δήμους για προνοιακά επιδόματα


Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γιώργος Ντόλιος, το υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει τους δήμους της χώρας, με το ποσό των 155.736.486 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.
Όπως επισημαίνει στην απόφασή του ο κ. Ντόλιος, οι συγκεκριμένες πιστώσεις, «αφορούν την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο τρέχοντος έτους και για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτών».

Επίσης, με άλλη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Ντόλιος, ενισχύονται Περιφέρειες της χώρας με 3.319.678 ευρώ, για την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών, καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Όπως επισημαίνεται οι συγκεκριμένες πιστώσεις, «αφορούν την καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους κατά νόμο δικαιούχους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο τρέχοντος έτους και για όσο χρονικό διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης αυτού». Όσον αφορά το χρόνο καταβολής του εν λόγω επιδόματος, εφαρμόζεται αναλόγως η ίδια διαδικασία που ακολουθείτο από τις τέως υπόχρεες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Όλες οι προαναφερόμενες πιστώσεις αφορούν τις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.