Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: Οργάνωση και εξυπηρέτηση των πολιτών οι πρώτοι άμεσοι στόχοι της νέας Δημαρχιακής Αρχής Πωγωνίου


Τα πρώτα δύσκολα βήματα στην εποχή του «Καλλικράτη» κάνει και ο νέος δήμος Πωγωνίου, έχοντας όμως μια καλή οργανωτική βάση, αφού οι δήμοι που συνενώθηκαν διέθεταν σημαντική υποδομή και έμπειρο προσωπικό, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο και οι ελλείψεις περιορίζονται σε εργατοτεχνικό.
«Η προσπάθεια μας τους πρώτους δυο μήνες ήταν και συνεχίζεται στην κατεύθυνση να οργανώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το δήμο και τις υπηρεσίες του, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης και να τεθούν οι βάσεις για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα», τονίζει μιλώντας στους «Ν.Α» ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης.

Ήδη ο δήμος κατέθεσε τρεις προτάσεις στην Περιφέρεια στα πλαίσια αναθεώρησης του ΕΣΠΑ για ισάριθμα ώριμα έργα, ενώ προτάσεις καταθέτει εντός των ημερών και για το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας.

Εντός του Μαρτίου, όπως προβλέπεται θα ψηφιστεί ο πρώτος προϋπολογισμός και μέχρι τον Ιούνιο και ο Οργανισμός από τον οποίο θα προκύψουν και οι θέσεις προσωπικού που χρειάζονται.

Για εποχικό προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις έργου επίσης θα ζητηθούν θέσεις (η προθεσμία λήγει σήμερα) κυρίως για την καθαριότητα, γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανημάτων.

ΚΕΠ και ταμιακή στις έδρες των πρώην δήμων και κοινοτήτων

Στις έδρες των πρώην δήμων, Δελβινακίου, Άνω Πωγωνίου, Άνω Καλαμά και των πρώην κοινοτήτων Πωγωνιανής και Λάβδανης έχουν διατηρηθεί τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και ταμίας με ληξίαρχο, ώστε να εξυπηρετούνται όπως και πριν οι δημότες.

Βέβαια και από την έδρα του δήμου στο δημαρχείο στο Καλπάκι μπορούν όλοι να τύχουν κάθε εξυπηρέτησης. Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του έχει ταχθεί κατά της κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών από το νέο δήμο, όπως η ΔΟΥ στο Δελβινάκι και άλλες.

Σε ότι αφορά το προσωπικό του νέου δήμου δεν έγινε καμιά προσθήκη από μετατάξεις, υπηρετούν έξι μηχανικοί και χρειάζεται ένας μηχανολόγος ή τοπογράφος μηχανικός. Στο διοικητικό προσωπικό δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα ως τώρα, αλλά στο εργατοτεχνικό και στους χειριστές μηχανημάτων η κάλυψη θα γίνει με οκτάμηνες συμβάσεις που θα ζητήσει ο δήμος να εγκριθούν.

Αξιοποίηση των δυο σφαγείων

Σε ότι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις ήδη αποφασίστηκε η ίδρυση μιας Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Στην Επιχείρηση θα ενταχθούν και τα δυο σφαγεία, Παρακαλάμου και Κεφαλοβρύσου που λειτουργούν στο δήμο, αφού είναι τα μοναδικά δημοτικά στο νομό, μετά κλείσιμο και αυτών του Μετσόβου.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να στηριχθούν και να αποτελέσουν μια καλή δραστηριότητα που θα στηρίζει και την κτηνοτροφία και δεν θα επιβαρύνει με κόστος το δήμο. Τα σφαγεία λειτουργούν ανά διήμερο εκ περιτροπής και όχι όλες τις μέρες, αφού οι ανάγκες καλύπτονται.

Τρία ώριμα έργα για το ΕΣΠΑ και προτάσεις στο INTERREG

Ο δήμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας και κατέθεσε προτάσεις για έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Το πρώτο έργο είναι το Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι που είναι πλήρες μελετών (η προμελέτη από το ΓΕΣ και η οριστική μελέτη από το δήμο και τη Ν.Α) και άρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Τα άλλα δύο μεγάλα σχετικά έργα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής.
Πρόκειται για τους βιολογικούς καθαρισμούς, τύπου κόμπακτ, στον Παρακάλαμο και στο Κεφαλόβρυσο. Και τα δυο έργα έχουν μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Στο Παρακάλαμο το έργο θα είναι «πακέτο» με την αποχέτευση ακαθάρτων, ενώ στο Κεφαλόβρυσο έχουν κατασκευαστεί οι αγωγοί.

Στόχος είναι να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΥΠΕΚΑ το γνωστό ΕΠΠΕΡΑΑ, στο οποίο είναι ονοματισμένα έργα, αλλά για την υλοποίηση τους θα απαιτηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, αφού ο δήμος δεν έχει πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας για έργα του ΕΣΠΑ. Αυτή η διαδικασία, δηλαδή της πιστοποίησης έχει ξεκινήσει από το δήμο, αφού διαθέτει το προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία για να τη λάβει.

Προτάσεις με την αυτοδιοίκηση της Νοτίου Αλβανίας, (περιοχές Πωγωνίου και Δερόπολης) θα υποβληθούν και στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας, (το παλιό INTERREG) συνολικά έξι τεχνικά δελτία για έργα.

Εκκρεμότητες με «Θησέα» και οφειλές.

Το σταμάτημα του προγράμματος «Θησέας» είχε ...απώλειες και στους δήμους που συγκροτούν σήμερα το νέο δήμο Πωγωνίου, πλην του Καλπακίου που είχε φτάσει στο 96% την απορρόφηση. Οι εργολάβοι που είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι έχουν σταματήσει τις εργασίες και υπάρχουν έτσι εκκρεμότητες. Πρόκειται για μικρά έργα και η ολοκλήρωση τους εξαρτάται από το πότε το υπουργείο Εσωτερικών θα καταβάλει τα οφειλές.

Ο δήμος έχει οφειλές της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν κυρίως έργα που εκτελέστηκαν και δεν πληρώθηκαν, ένα ποσό που δεν είναι βέβαια μεγάλο, ωστόσο με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να καλυφθεί. Άλλωστε και οι ΚΠΑ και η ΣΑΤΑ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Γυμναστήριο και σχολεία.

Σχεδόν ολοκληρωμένο είναι το σχολικό κλειστό γυμναστήριο στο Καλπάκι το οποίο ανακατασκευάστηκε μετά την πυρκαγιά που το κατάστρεψε. Το έργο πληρώθηκε κατά κύριο λόγο από το υπουργείο Παιδείας, συνέβαλε όμως και ο δήμος.
Απομένουν, να και είναι προ πολλού λειτουργικό, λίγες εργασίες που αφορούν κυρίως την πυρασφάλεια του για να μην κινδυνεύει από φωτιά, η τοποθέτηση αλεξικέραυνου κλπ.

Ως προς τον «Καλλικράτη» στης Εκπαίδευση η πρόταση των αρμοδίων Διευθύνσεων φέρνει καταργήσεις στο δήμο Πωγωνίου, όπως των λυκειακών τάξεων Δελβινακίου και Πωγωνιανής, διατηρείται το λύκειο Δολιανών και τα γυμνάσια Πωγωνιανής, Παρακαλάμου, Δελβινακίου και Δολιανών και κλείνουν τα δημοτικά Δολιανών και Βήσσανης, καθώς και τα νηπιαγωγεία Κεφαλοβρύσου και Δολιανών.
Ο δήμος αντιδρά σε αυτή την πρόταση και θα ζητήσει την διατήρηση των σχολείων, αν όχι όλων, ορισμένων για να εξυπηρετούνται οι μαθητές και να μην διανύουν αποστάσεις.

Ζήτημα υπάρχει και στη μεταφορά μαθητών με τις οφειλές και ενόψει της ανάληψης από τους δήμους αυτής της αρμοδιότητας.

Πρόβλημα η αποκομιδή απορριμμάτων.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους νέους δήμους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, αφού οι παλιές συμβάσεις με ιδιώτες που είχαν οι ΟΤΑ, δεν επιτρέπονται στην εποχή του «Καλλικράτη».
Με δικά του μέσα και προσωπικό ο δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού τα σκουπίδια πρέπει να φτάσουν στη χωματερή Δουρούτης.
Προσωρινά συνεχίζονται αυτές οι συμβάσεις, αφού το υπουργείο δεν δίνει λύση, ωστόσο στόχος είναι να αποκτήσει ο δήμος την δική του υπηρεσία καθαριότητας, εξοπλισμό αι προσωπικό.

Σε ότι αφορά τις χωματερές, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν αποκατασταθεί και οι δυο τελευταίες και δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε όλο το νέο δήμο.

Ο δήμαρχος θέτει θέμα με την ευθύνη καθαριότητας στο τελωνείο Κακαβιάς και στο δρόμο κοντά σε αυτό, που ανήκει στη ΔΕΣΕ, αλλά πρέπει να περάσει στο δήμο.


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr