Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

"Ανατροπή-Πρωτοπορία-Ευημερία": Μήνυμα του υποψήφιου Δημάρχου Πωγωνίου κ. Νικόπουλου Ιωάννη

Μήνυμα του υποψήφιος Δημάρχου Πωγωνίου της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΕΥΗΜΕΡΙΑ-ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»κ. Νικόπουλου Ιωάννη. 

100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Η συλλογική μνήμη και το χρέος της Ελλάδας


Όπως είναι γνωστό, φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Μια τραγωδία, που αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας του περασμένου αιώνα.
Εκατό χρόνια μετά, η Γενοκτονία των Ποντίων της Μικράς Ασίας θα πρέπει να διεθνοποιηθεί εκ νέου, καθώς είναι επίσημα αναγνωρισμένη μόνο από την Ελλάδα (1994), την Σουηδία (2010), την Αρμενία (2015) και την Ολλανδία (2015).
Οι Πόντιοι του σήμερα εξακολουθούν να νιώθουν πικρία από τη στάση της διεθνούς κοινότητας, που είχε δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις ανθρωπιστικές συμφορές στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία.
«Τον Δεκέμβριο του 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, με ψήφισμά της, αναγνώρισε επίσημα την Γενοκτονία των Ποντίων και ζήτησε από την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες», επισημαίνει η ποντιακής καταγωγής Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr).
Θα πρέπει να ανατρέξουμε πολλά χρόνια πίσω, για την ακρίβεια στο 800 π.Χ., για να μπορέσουμε να πιάσουμε την αρχή του νήματος της τεράστιας ιστορίας του Ποντιακού πολιτισμού. Τότε ιδρύθηκε η Σινώπη στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας και μερικά χρόνια αργότερα, το 783 π.Χ., η Τραπεζούντα.
Δυστυχώς οι περισσότεροι θυμούνται την Γενοκτονία μόνο την ημέρα της θλιβερής επετείου.

«Νέα Εποχή για το Πωγώνι»: Ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση την Τρίτη 21 Μαΐου, ώρα 20.00 στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Δημοτικού σχολείου στο Καλπάκι



«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»: Ανοιχτή προεκλογική εκδήλωση στον Παρακάλαμο, την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 20:30


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου και εκ νέου υποψήφιος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σας προσκαλεί στην ανοιχτή εκδήλωση της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» στον Παρακάλαμο, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, στις 20:30, για την παρουσίαση των υποψηφίων και των βασικών σημείων του προγράμματος.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Κωνσταντίνος Καψάλης
Υποψήφιος Δήμαρχος

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ


Ενημερώνουμε τους  πολίτες ότι η ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις Π.Ε. Άρτας, Λευκάδας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων παραμένει η 10η Ιουνίου για τους κατοίκους εσωτερικού και ΔΕΝ έχει παραταθεί. Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή αφενός την ψήφιση τροπολογίας  με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει, όπου απαιτείται και συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, παράταση υποβολής δηλώσεων έως και έξι μήνες και αφετέρου με την απόφαση για παράταση υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, εμφανίστηκε πλήθος δημοσιευμάτων που προκάλεσαν σύγχυση στους πολίτες της Ηπείρου σχετικά με το εάν ισχύει ως προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων η 10η Ιουνίου ή όχι.
Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης ιδιοκτησίας του Ν. 2308/1995 για τους κατοίκους εσωτερικού ισχύει η 10η Ιουνίου 2019, ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις, στις μελέτες κτηματογράφησης Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας.
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο εξαντλήθηκε ο χρόνος παράτασης για τους κατοίκους εσωτερικού και κατά συνέπεια οι δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων που θα υποβάλλονται μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο που προβλέπει ο ίδιος ως άνω Νόμος, όπως εξειδικεύεται στη σχετική υπουργική απόφαση.
Με στόχο την αποφυγή οικονομικών επιβαρύνσεων - προστίμων, καλούνται οι πολίτες - δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων του Ν. 2308/1995 να προσέλθουν έγκαιρα στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης και να  υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, άνευ προστίμου.
Επισημαίνεται ότι δήλωση που υποβάλλεται με ελλιπή στοιχεία, δύναται να πρωτοκολληθεί και παραληφθεί από τον Ανάδοχο εμπροθέσμως, συμπληρούμενη με τα ελλείποντα έγγραφα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΗΛΩΝΩ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ
ΕΛΕΓΧΩ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Ν. Κάτσιος: «Στόχος η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των συνδημοτών»


Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου Νικόλας Κάτσιος επικεφαλής της παράταξης «Τόπος Αξιών» επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς. Στη συζήτηση με τη διοίκηση και το προσωπικό αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της.
 Ο Ν. Κάτσιος ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της Κινητής Μονάδας και τη συχνότητα των επισκέψεών της στα χωριά του δήμου. Ζήτησε την συνδρομή της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. στην καταπολέμηση του φαινομένου που σχετίζεται με την υπερβολική ταχύτητα των οχημάτων που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο που συνδέει την έξοδο της Εγνατίας Οδού πριν την Παραμυθιά με το Γαρδίκι και τη Γλυκή, προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα στα χωριά από τα οποία διέρχεται ο συγκεκριμένος δρόμος.
Τη συζήτηση απασχόλησε και η ανάγκη εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης για τον οικισμό της Παραμυθιάς προκειμένου να βελτιωθεί με βάση επιστημονικά κριτήρια η κυκλοφορία και να οργανωθεί καλύτερα η στάθµευση και να γίνει πιο λειτουργική η πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
 Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη για βελτίωση της οδικής σήμανσης στο οδικό δίκτυο του δήμου ενώ συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία, με τον Ν. Κάτσιο να δηλώνει ότι: «Ως η επόμενη δημοτική αρχή θα δείξουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών και στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε στενή συνεργασία με την τοπική ΕΛ.ΑΣ. για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

 Τέλος, συνεχάρη τη διεύθυνση και το αστυνομικό προσωπικό που σε αντίξοες συνθήκες κρατούν ψηλά το δείκτη ασφάλειας των κατοίκων την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί αρωγός στο έργο τους.
 Στην τελική ευθεία για τις κάλπες οι περιοδείες νίκης της παράταξης «Τόπος Αξιών» συνεχίζονται καθημερινά με βάση το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο Γιάννης Καραγιάννης συμμετείχε στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ


Στο Βατούμι της Γεωργίας πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Μαΐου 2019 η τακτική Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), στις εργασίες της οποίας συμμετείχαν οι εθνικές αντιπροσωπείες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Κώστα Μορφίδη και Γιάννη Καραγιάννη, συμμετείχε μαζί με τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες των υπολοίπων κρατών-μελών του ΟΣΕΠ στις εργασίες των επιτροπών Νομικών & Πολιτικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών & Περιβαλλοντικών Υποθέσεων.
Ο κ. Καραγιάννης, στην τοποθέτησή του στην επιτροπή Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, με ατζέντα τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» (Blue Growth), επισήμανε ότι "η Ελλάδα είναι πάντα παρούσα στους Διεθνείς Οργανισμούς και εργάζεται σταθερά για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, περιοχές που συγκαταλέγονται στις ζώνες υψηλής προτεραιότητας στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, καθώς αποτελούν κομβικά γεωπολιτικά σημεία και σημαντικούς διαδρόμους διέλευσης ενεργειακών πόρων μεταξύ της Ευρώπης  και της Ασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Πολιτική Γειτονίας της, επιχειρεί να προσεγγίσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου και να αναπτύξει πολιτικές αμοιβαίας συνεργασίας. Η στρατηγική της ΕΕ για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» ανοίγει μεγάλες προοπτικές διασυνοριακής συνεργασίας, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η δε ανάπτυξη του «νέου Δρόμου του Μεταξιού», που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα μελλοντικά παγκόσμια διακυβεύματα, αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των χωρών του ΟΣΕΠ  και ειδικότερα της Ελλάδας, η οποία λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και της συμμετοχής της στην ευρωζώνη, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια."

Ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Πωγωνίου κ. Ντότη Δημήτρη στους ετεροδημότες της Αθήνας (βίντεο)

 Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή για το Πωγώνι» και υποψήφιος Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Ντότης Δημήτρης, μίλησε το μεσημέρι της Κυριακής 19 Μαΐου, στους ετεροδημότες  στην Αθήνα.
Στην ομιλία του ο κ. Ντότης ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ακριτική μας περιοχή.
Έδωσε πειστικές λύσεις σε πλήθος εξ αυτών των προβλημάτων και το κυριότερο λύσεις που δεν κοστολογούνται υποχρεωτικά και με μεγάλο αριθμό χρημάτων.
Στο τέλος της ομιλίας ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ντότης συζήτησε με όλους εκείνους που ήθελαν και κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις. 

Εθιμοτυπικές επισκέψεις του Σπύρου Ριζόπουλου στα εκλογικά κέντρα υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών


Εκλογικός πολιτισμός στην Ήπειρο  

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου - Περήφανοι Ξανά» πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα στα Ιωάννινα, διαδοχικές εθιμοτυπικές επισκέψεις στα εκλογικά κέντρα των:
Ανθυποψηφίων για την Περιφέρεια
Γιώργου Ζάψα - «Κοινό των Ηπειρωτών» και Δημήτρη Δημητρίου «Ήπειρος Όλον».
Υποψηφίων δημάρχων Ιωαννιτών
Θωμά Μπέγκα (απερχόμενος δήμαρχος) - «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα», Νίκου Γκόντα - «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», Μωϋσή Ελισάφ - «Γιάννενα Νέα Εποχή», Τατιάνας Καλογιάννη - «Ιωάννινα 2023 - Το μέλλον σήμερα», Λάζαρου Νάτση - «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» και Άρη Μπαρτζώκα – «Γιάννενα Τώρα».
Ο Σπύρος Ριζόπουλος εκτός από τις παραδοσιακές ευχές για καλή επιτυχία τους κάλεσε όλους να παρακολουθήσουν την κεντρική προεκλογική του ομιλία στα Γιάννενα, στο Grand Serai, το βράδυ της Δευτέρας στις 20.30.



Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Grand Serai μίλησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης την Πέμπτη 16/05/2019


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Grand Serai μίλησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης την Πέμπτη 16/05/2019
Ο Γιαννιώτης υποψήφιος Ευρωβουλευτής Βακολίδης Νίκος ήταν εκεί και δήλωσε μεταξύ άλλων: 
"Το ερώτημα είναι : Μπορεί αυτή η Ευρώπη να αλλάξει; Πρέπει να αλλάξει.
Και ποιοι είναι αυτοί που θα το κάνουν αυτό;
ΕΜΕΙΣ. Εμείς Θα αγωνιστούμε για να επιστρέψει η ελπίδα στους πολίτες αυτής της Ηπείρου αλλά και στους λαούς του κόσμου που υποφέρουν άδικα.  Είμαστε εμείς, αυτοί που πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Έμεις δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει σήμερα . ΕΜΕΙΣ έχουμε MNHMH. Θυμόμαστε τις κατακτήσεις των Ευρωπαίων προοδευτικών. Νικήσαμε και θα ξανανικήσουμε το φασισμό και τον ρατσισμό, θεσμοθετήσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αναγνώριση  του δικαιώματος της γυναίκας να ψηφίζει. Οι προοδευτικοί πολίτες τα κατάφεραν αυτά ,πίσω από άλλα κινήματα, με άλλα ονόματα τότε. Από εκεί προερχόμαστε και εκεί πηγαίνουμε. ΕΜΕΙΣ δεν θα αφήσουμε στη λήθη αυτά τα επιτεύγματα. ΕΜΕΙΣ έχουμε τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ που απαιτείται απέναντι στα νέα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και τεχνολογικά δεδομένα για να θεμελιωθεί μια νέα Ευρώπη.
  Χρειάζεται όμως και ΘΑΡΡΟΣ, εκείνο το θάρρος της αυτοκριτικής του προοδευτικού κόσμου. Κάποιοι από εμάς υποσχέθηκαν ρήξη αλλά τελικά υποτάχθηκαν στο σύστημα. Άλλοι έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Οι πρώτοι τροφοδοτούν τα κεντροδεξιά νεοφιλελεύθερα σχήματα . Οι άλλοι ενισχύουν τις θέσεις της άκρας δεξιάς.
  Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτά τα λάθη και να αφήσουμε τις διαφορές μας να μας ενώσουν. ΕΜΕΙΣ μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να μετατρέψουμε τη διαφορετική οπτική γωνία για τον κόσμο που έχει ο καθένας μας σε μια ενοποιητική δύναμη αλλαγής και όχι σε αιτία διχόνοιας. Να  προτάξουμε τη μία και μόνη εναλλακτική, τη Νέα Πράσινη Συμφωνία.
    Η Ευρώπη αποδομείται και η χώρα ερημοποιείται.  Σε αυτήν  την έρημο όμως, φύτρωσε ένας σπόρος , αυτός των προοδευτικών δυνάμεων που θα φέρουν την πραγματική δημοκρατία στην Ευρώπη , την εξασφάλιση κοινής πράσινης ευημερίας  πέρα από την  φτώχεια και την εκμετάλλευση. Είμαστε όλοι απαραίτητοι σε αυτήν την προσπάθεια."

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ;

Εξιχνιάστηκαν διαδοχικές διαρρήξεις - κλοπές που έγιναν σε καταστήματα στο Μαργαρίτι και στο Καρτέρι Θεσπρωτίας


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε 40χρονος αλλοδαπός, δραπέτης από το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές

Εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας και το Αστυνομικό Τμήμα Άρτας, υποθέσεις διαδοχικών διαρρήξεων - κλοπών που έγιναν σε καταστήματα στο Μαργαρίτι και στο Καρτέρι Θεσπρωτίας.
Ως δράστης ταυτοποιήθηκε 40χρονος αλλοδαπός, δραπέτης φυλακών, ο οποίος είχε συλληφθεί την 17-05-2019 στην περιοχή της Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας (Σχετικό το από 18-05-2019 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας).
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα την 14-05-2019 μετά τα μεσάνυκτα διέρρηξε διαδοχικά τρία καταστήματα, σπάζοντας τις τζαμαρίες, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικά ποσά.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Σε ισχύ από τη Δευτέρα 20 Μαΐου ο μειωμένος ΦΠΑ


Από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικότερα η μείωση αφορά τα εξής:
- Από το 24% στο 13% σε βασικά είδη διατροφής.
- Από το 24% στο 13% στην εστίαση με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.
- Από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.
Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους αλλά και τις ταμειακές τους μηχανές με βάση τα νέα δεδομένα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα 20 Μαΐου, προκειμένου να είναι σύννομες.
Σε αναλυτική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ αναφέρονται τα είδη διατροφής και οι υπηρεσίες εστίασης που μετατάσσονται στον μειωμένο συντελεστή 13% από τον συντελεστή 24%.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι:
- παραμένουν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
- παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία
- επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), μεταξύ άλλων σε όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών, ψαριών και μαλακοστράκων, στον καφέ, το τσάι, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, στο αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 22 Μαΐου, ώρα 9:00 π.μ.



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
 Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 22η Μαΐου 2019, ημέρα Τετάρτη & ώρα 09.00 π.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος
«ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ»Τ.Κ. Βήσσανης έτους 2019 »
2. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «Παν. Καρέτσου» Τ.Κ. Λάβδανης-έγκριση γενόμενων δαπανών έτους 2019.
3. Περί ψήφισης πίστωσης και ανάληψη χρημάτων ποσού συμβατικής δαπάνης 5.582,61 ευρώ για
την εκτέλεση της προμήθειας «περίφραξη αύλειου χώρου πρώην Δημοτικού Σχολείου και κατασκευή πόρτας παιδικής χαράς στην Τ.Κ. Βασιλικού» του Κληροδοτήματος Βασιλικού.
4. Περί ψήφισης πίστωσης και ανάληψη χρημάτων ποσού συμβατικής δαπάνης 4.947,23€ με Φ.Π.Α. για την εκτέλεση της προμήθειας «Κατασκευή κιγκλιδωμάτων–χειρολιστηρίων σε
διάφορα σημεία του χωρίου που απαιτείται για ασφαλή διέλευση κατοίκων ή μη στην Τ.Κ. Βασιλικού».
5. Περί ψήφισης πίστωσης και ανάληψη χρημάτων ποσού συμβατικής δαπάνης 3.394,31€ με Φ.Π.Α. για την εκτέλεση της εργασίας «Κλάδευση δένδρων στην Τ.Κ. Βασιλικού» του Κληροδοτήματος Βασιλικού.
6. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» Τ.Κ. Βήσσανης έτους 2019».
7. Περί ψήφισης πιστώσεων και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Τ.Κ. Δελβινακίου έτους 2019.
8. Καθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 500 m2 στη θέση ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟ (4156) για κινητή τηλεφωνία.
9. Καθορισμός όρων δημοπρασίας δημοτικής έκτασης 16τ.μ. στην Χρυσόρραχη για εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών.
10. Κατακύρωση αποτελέσματος άγονης δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος στα Ιωάννινα–Φώτου Τζαβέλλα 21-23.
 * Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»: Το πρόγραμμα των επόμενων επισκέψεων του κ. Κων/νου Καψάλη


Το πρόγραμμα των επόμενων επισκέψεων έχει ως εξής:
·  Δευτέρα 20 Μαΐου: Άγιος Κοσμάς, Βήσσανη, Ζαραβίνα (Λίμνη), Χρυσόρραχη και Νεγράδες
· Τετάρτη 22 Μαΐου: Κάτω Ραβένια, Ρεπετίστα και Αρετή
· Πέμπτη 23 Μαΐου: Καταρράκτης, Ιερομνήμη και Κουκλιοί
· Παρασκευή 24 Μαΐου: Δολιανά και Παρακάλαμο
Στην Τ.Κ. Παρακαλάμου, στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προεκλογική ομιλία του Δημάρχου Πωγωνίου κι επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη.

Γραφείο Τύπου

Σιταριά Πωγωνίου: Θεία Λειτουργιά στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου την Τρίτη 21 Μαΐου


Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019 εορτή των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργιά στο εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου (08:00-10:30).

Πόσο πιθανό είναι να κληρονομήσουν τα παιδιά μου το σχήμα της μύτης μου;


Το σχήμα και το μέγεθος της μύτης με τα οποία γεννιέται ένα άτομο είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα, η εθνικότητα και η εμβρυολογική ανάπτυξη. Κυρίαρχο ρόλο κατέχουν τα γονίδια στο τελικό σχήμα της μύτης, πολύ περισσότερο μάλιστα από άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου. Ωστόσο, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι οι διαφορές μεταξύ των πληθυσμών δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της γενετικής, αλλά και προσαρμογής στο κλίμα και τις συνθήκες ζωής, δεδομένου ότι μία από τις λειτουργίες της μύτης και της ρινικής κοιλότητας είναι να προετοιμάσει τον εισπνεόμενο αέρα προτού αυτός φτάσει στην κατώτερη αναπνευστική οδό.
«Το σχήμα της μύτης, όπως και πολλά άλλα μέρη του προσώπου, ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η απόσταση μεταξύ των ρινικών πτερυγίων είναι σημαντικά μεγαλύτερη στα άτομα με καταγωγή από τη Δυτική Αφρική, τη Νότια ή Ανατολική Ασία σε σύγκριση με τα άτομα που προέρχονται από την Ευρώπη. Μεγάλη ανομοιομορφία μεταξύ των ανθρωπολογικών ομάδων και των κλιματικών ζωνών παρουσιάζει και ο ρινικός δείκτης, δηλαδή η αναλογία του ρινικού πλάτους στο ρινικό μήκος. Διαφορές, ωστόσο, υπάρχουν και μεταξύ προγόνων και άμεσων απογόνων. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί τα γονίδια εκείνα που διαμορφώνουν την ύπαρξη και τη μορφή της μύτης, καθώς και τις πιθανότητες που έχει ένας γονιός να κληροδοτήσει τα χαρακτηριστικά του στη νέα γενιά», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.