Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Στέφανος Γρ. Φούσας: Βασικές αρχές πρόληψης και συμπεριφοράς των Καρδιοπαθών για να προστατέψουν την υγεία τους εν μέσω πανδημίας


 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η 29η Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, σηματοδοτεί σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που στόχο έχει την αφύπνιση ατόμων κάθε ηλικίας για την προστασία από τα Καρδιαγγειακά νοσήματα ,που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα:

        17,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από τα Καρδιαγγειακά.

        Επηρεάζει όχι μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες ακόμα και παιδιά, κάθε φυλής, κοινωνικής τάξεως και ηλικίας.

        Ένα στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα, ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά δείχνουν να αυξάνονται επικίνδυνα.

Στη χώρα μας μπορούμε να πούμε ότι διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής: Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στην Ελλάδα να έχουμε 20.000 περίπου νέα εμφράγματα ετησίως!

Επομένως καθίσταται επιβεβλημένη από όλους η αλλαγή τρόπου ζωής, με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, την καθημερινή άθληση, την αποχή από το κάπνισμα, ενώ η πρόληψη καθίσταται αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.

Συμπερασματικά το τρίπτυχο για να το επιτύχουμε αυτό είναι:  ΠΡΟΛΗΨΗ-ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Κορωνοιός και Υγεία της Καρδιάς

Η πανδημία COVID-19 από την αρχή της εμφάνισής της σηματοδότησε την ανάγκη της πρόληψης και της προστασίας των Καρδιοπαθών, ανάμεσα στις άλλες ευπαθείς ομάδες, καθώς υπήρξαν ασθενείς με Κορωνοιό που είχαν σοβαρές επιπτώσεις και στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Άτομα, δηλαδή, με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο ευάλωτα σε συμπτωματική νόσηση από τον COVID-19.

Συγκεκριμένα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ασθενείς με:

        Στεφανιαία Νόσο

        Καρδιακή Ανεπάρκεια

        Συγγενείς Καρδιοπάθειες

        Πνευμονική Υπέρταση

        Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες

        Μυοκαρδιοπάθειες

        Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας

Επομένως οι Καρδιοπαθείς πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης του ιού (αποφυγή συναθροίσεων, παραμονή στο σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών, σωστή διατροφή κλπ) και να παίρνουν με επιμέλεια τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο Καρδιολόγος τους.

Προσοχή όμως: σε περίπτωση που υπάρξουν κάποια από τα συμπτώματα του εμφράγματος (έντονος πόνος στο στήθος,  δύσπνοια) κάθε ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στις Πρώτες Βοήθειες και σε νοσοκομειακή περίθαλψη και να μην μένει σπίτι του, γιατί αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του!

Στέφανος Γρ. Φούσας

Συντονιστής τομέα καρδιάς

METROPOLITAN GENERAL

τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι σήμερα, 354 νέα κρούσματα


23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τρεις νέοι θάνατοι, 354 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 354 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212

ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη

χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω». 

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, ώρα 10:30 π.μ.

 


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει  αύριο Πέμπτη, 1/10 στις 10:30 συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931). 

Συνεχής η συνδρομή της Περιφέρειας στα νοσοκομεία της Ηπείρου


Η Περιφέρεια  έχει συνδράμει τα νοσοκομεία της Ηπείρου σε ο,τι της έχει ζητηθεί  για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε  προ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, προσθέτοντας όμως ότι η Περιφέρεια «δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος».

Ειδικά για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον covid-19,  ανέφερε πως ό, τι ζητηθεί από τη Διοίκησή του θα γίνει, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν κοντέινερ για αποσυμφόρηση χώρων.

 Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απόρροια της οποίας είναι η διενέργεια άμεσων  ιχνηλατήσεων από την Περιφέρεια, ενώ αντίθετα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ.

«Εμάς αυτή τη στιγμή δεν μας   δίνουν ούτε το δικαίωμα να εκδίδουμε ανακοινώσεις και παρότι βοηθήσαμε στα πάντα. Κάπου υπάρχει θέμα αξιοπρέπειας», υπογράμμισε, για να απευθύνει κάλεσμα προς τον κόσμο «να ακούει» και να εφαρμόζει τα μέτρα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εξιχνίαση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένης σε χωριό της Άρτας


Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας εξιχνιάσθηκε άμεσα, υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος ηλικιωμένης στην Ανέζα Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού σε βάρος του οποίου  σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή. 

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος προχθές (28-09-2020) το πρωί μετέβη με αγροτικό αυτοκίνητο έξω από το σπίτι της ηλικιωμένης, όπου με το πρόσχημα της πώλησης φρούτων, κατάφερε να της αποσπάσει την προσοχή και να εισέλθει στο σπίτι της, απ’ όπου της αφαίρεσε χρηματικό ποσό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Παρατείνεται μέχρι 15 Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την απασχόληση ανέργων


Παράταση μέχρι την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00) έλαβε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη η υποβολή προτάσεων στην πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ημέρα μνήμης Εθνικών Ευεργετών

 


Αθήνα 30-09-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Η 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως ημέρα Εθνικής Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών. Η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερη για όλη την Ήπειρο, αφού η έννοια της εθνικής ευεργεσίας κυριολεκτείται από τα δείγματα μεγαλοψυχίας, γενναιοδωρίας, αλτρουισμού, αυτοθυσίας και εθνικής συνεισφοράς που επέδειξαν οι Ηπειρώτες – Εθνικοί Ευεργέτες.

Με την περιουσία μεγάλων ανδρών-Ηπειρωτών έγιναν πλείστα κοινωφελή ιδρύματα στην Αθήνα τα οποία υπηρετούν εθνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, τα ξενιτεμένα αυτά παιδιά της Ηπείρου, στάθηκαν πάντοτε αρωγοί στο έθνος τους και παντού σ’ όλο τον κόσμο, όπου κι αν ήταν, «είχαν κλείσει μέσα στην ψυχή τους την πατρίδα». Στους δύσκολους καιρούς βοήθησαν το Έθνος να σταθεί στα πόδια του. Πολλά έργα ευεργετών δεσπόζουν στον Ελληνικό χώρο δείχνοντας τον ψυχικό πλούτο και τα ευγενή αισθήματα καθώς και την αμέριστη αγάπη των Ηπειρωτών – ευεργετών.

Τρανή απόδειξη πως η ελληνική-ηπειρώτικη ψυχή, και για πολλούς άλλους λόγους, μεγαλούργησε ανά τους αιώνες επιδεικνύοντας δείγματα μεγαλοψυχίας και εθνικής εποποιίας. Αρετές που εν τοις πράγμασι οι εθνικοί ευεργέτες καθιέρωσαν και κληροδότησαν στις επόμενες γενιές.

Η Ήπειρος στην ουσία είναι η πατρίδα των ευεργετών. Το άγονο και κακοτράχαλο ηπειρώτικο έδαφος πότισε πάντοτε το «ίαμα» της ευεργεσίας. Και έτσι φύτρωσε, βλάστησε και καρποφόρησε το δέντρο της προσφοράς και της συνδρομής στην πατρίδα. Ευεργέτες και δάσκαλοι, έκτισαν, δίδαξαν και φώτισαν λαμπρά μυαλά, γεμάτα αγώνα και προκοπή. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε η μεγάλη πνευματική και ανανεωτική κίνηση που στην ουσία λειτούργησε ως προάγγελος της νεοελληνικής αναγέννησης και προετοίμασε τον αγώνα για την απελευθέρωση.

Τα κληροδοτήματα των Ηπειρωτών, τα εθνικά αυτά ευεργετήματα έχουν πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα διδάσκουν αξίες και ιδανικά. Είναι στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και γι’ αυτό ανήκουν σ’ όλους τους Έλληνες, δεν εντάσσονται, «στα υπό εκμετάλλευση» και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστούν ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η κορυφαία οργάνωση των απόδημων Ηπειρωτών που αριθμεί στις τάξεις της τετρακόσια εβδομήντα έξι (476) Σωματεία Ηπειρωτών, είναι ο μέγας θεματοφύλακας της Ηπειρώτικης παράδοσης και του Ηπειρώτικου πολιτισμού. Αυτόν τον πολιτισμό στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ευεργετήματα υπηρετεί και προασπίζει και θα αγωνιστεί, όπως έκανε και παλιότερα, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε «εμπορικά προϊόντα» και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.

Με απόφαση του ΔΣ θα συγκροτηθεί επιτροπή για τα κληροδοτήματα.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και τη διατύπωση προτάσεων προκειμένου η διαχείριση των Εθνικών Κληροδοτημάτων να γίνεται από πρόσωπα και σύμφωνα με τη βούληση των διαθετών. Η προσπάθεια αυτή είναι συνέχεια του μεγάλου αγώνα που διεξάγει η ΠΣΕ, αφού οι Ηπειρώτες ως κληρονόμοι του μέγιστου αγαθού που κληρονόμησαν, της εθνικής και τοπικής ευεργεσίας, το οποίο είναι και υλικό αγαθό και ηθικοπολιτισμικό, θα πρέπει να προστατεύουν τα Ηπειρώτικα Κληροδοτήματα.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Παράταση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας έως τις 31 Οκτωβρίου


Οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας υπέγραψαν νέα ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Το νέο ΦΕΚ προβλέπει παράταση των περιοριστικών μέτρων για τις εκκλησίες έως τις 31 Οκτωβρίου.

«Παράταση ισχύος της υπό στοιχεία Δ1α/ Γ.Π.οικ.34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας «Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020» (Β΄ 2111), έως και τις 31.10.2020».

Ζηκόπουλος Σταύρος: Προς τους Βοστινιώτες για την αλλαγή χρήσης του Γυμναστηρίου


Στο Δ.Σ. 28-9-020 στο Δελβινάκι στο τελευταίο θέμα ημερήσιας διάταξης ζητούσε να αποφασίσει το Δ.Σ. την αλλαγή χρήσης και τη δημοπράτηση του Γυμναστηρίου  εντός του οικισμού στην Πωγωνιανή 200 τ.μ.. 

Η θέση μας για τα εγκαταλειμμένα κτήρια του Δήμου είναι: 

Να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν. 

Για την αλλαγή χρήσης του γυμναστηρίου στην Πωγωνιανή ζήτησα και ψήφισα να γίνει συνέλευση της τοπικής κοινωνίας και να υπάρχει συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας .          

(Φυσικά ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΝΙΑΣ δε σημαίνει ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ή ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΧΩΡΙΟΥ]

Από το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του τοπικού συμβούλιου πηρά την απάντηση, ότι στις 16-8-020 μετά από ενημέρωση όλων των κατοίκων (Υπήρχαν εκείνες τις μέρες περίπου 600 άτομα στο χωριό).

Σε κλειστό χώρο όχι στην πλατεία λόγο ζέστης έγινε συνέλευση και παραβρέθηκαν ΜΟΝΟ 15, καλά διαβάσατε.

Μόνο 15 άτομα έτσι μου είπε ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ.

ΕΠΕΜΕΝΑ και ψήφισα και ας μειοψήφησα να γίνει συνέλευση του χωρίου.

ΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΒΟΣΤΙΝΙΩΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ.

ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Για τη ΣΥΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

Δημοτικός Σύμβουλος

Περιφέρεια Ηπείρου: Αρνητική γνωμοδότηση της Επ. Περιβάλλοντος για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τ.Κ. Λύγγου


Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου επί των Μ.Π.Ε. για την  εγκατάσταση  δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00 KWe, με καύση βιορευστών σε αγροτεμάχια στην Τ.Κ. Λύγγου του Δήμου Ζίτσας.

Κατά την εκτενή συζήτηση του περιεχομένου των συγκεκριμένων Μ.Π.Ε. η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, σημείωσε πως η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής βασίζεται – όπως σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση – στην έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Σε αυτή - μεταξύ άλλων - εκφράζονται παρατηρήσεις για την προμήθεια της πρώτης ύλης (βιοέλαια), για ελλείψεις στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΚΑ 130206 & 150202), ενώ υποεκτιμούνται τα στοιχεία της αέριας ρύπανσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Στ. Μπραϊμη – Μπότση εξηγώντας την θέση της, τόνισε τα εξής: «Όσο και αν είμαστε εξωστρεφείς, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να δεχόμαστε βιοαπόβλητα από άλλες περιοχές. Γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει παραγωγή τέτοιων βιοαποβλήτων στην περιοχή της Ηπείρου. Η άρνησή μας οφείλεται, με βάση την εισήγηση της Υπηρεσίας, αφενός γιατί δεν καλυπτόμαστε στα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ότι θα διαχειριστούμε εμείς αυτό που υπάρχει στα πέριξ. Επίσης, θα πρέπει να διατρανώσουμε ότι η γνωμοδότηση ενός τόσο σημαντικού οργάνου, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά κατά την αδειοδότηση των έργων. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε».

Δέκα παραβάσεις στην Ήπειρο , την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (39.580) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (4) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας σε (1) κατάστημα στην Κρήτη, για υπεράριθμους πελάτες.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (718) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (59) άτομα.

·         (1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (135) σχετικές παραβάσεις.

·         (2) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (200) σχετικές παραβάσεις.

·         (195) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (194) διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και (1) των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (37) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (37) στη Θεσσαλονίκη,

·         (32) στη Στερεά Ελλάδα,

·         (19) στην Αττική,

·         (17) στην Πελοπόννησο,

·         (10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (10) στην Ήπειρο και

·          (9) στα Ιόνια Νησιά,

·          (8) στη Δυτική Ελλάδα,

·          (8) στη Θεσσαλία,

·          (7) στο Βόρειο Αιγαίο,

·          (1) στο Νότιο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (17.421) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (17.406) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (15) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκινά την 1η Οκτωβρίου πρόγραμμα με 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας


Θα ξεκινήσει  από την 1η Οκτωβρίου, το μεγάλο ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα επιδοτεί για έξι μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, κινητροδοτώντας νέες προσλήψεις, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει με ειδική ρήτρα τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ διαθέτει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 33χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στέλεχος του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα και παράλληλα είχε καταχώρηση με το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας  που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλαστό έγγραφο. 

100.000 νοικοκυριά έχασαν φέτος την απαλλαγή ή την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ


Σύμφωνα με  τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που παρουσιάστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, φαίνεται πως έχασαν την απαλλαγή και τις εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%, 98.448 φυσικά πρόσωπα.

Φέτος έχασαν απαλλαγές και εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ κατά 100% ή κατά 50% αντίστοιχα, 98.448 φυσικά πρόσωπα.

Απαλλάχθηκαν από το 100% του ΕΝΦΙΑ λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 1.284.890 νοικοκυριά ενώ το 2019 είχαν απαλλαγεί 1.383.338.

Τα νοικοκυριά που απαλλάχτηκαν από τον ΕΝΦΙΑ κατά 100% ήταν φέτος 64.414 από 65.571 πέρυσι, μείωση κατά 1.157. Τα νοικοκυριά που κόπηκαν από την απαλλαγή πληρωμή του μισού ΕΝΦΙΑ, ενώ πέρυσι ήταν 1.317.767, φέτος μειώθηκαν σε 1.220.476, ήτοι λιγότερα κατά 97.291.

Έχασαν την έκπτωση κατά 50% ή και κατά 100% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, περίπου 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, φέτος εκδόθηκαν συνολικά 7.290.430, μηδενικά ή χρεωστικά, εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Από αυτά τα 7.224.308 αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και τα 66.122 νομικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό του κύριου ΕΝΦΙΑ του έτους 2020 που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα είναι 2.073.59 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τα νομικά πρόσωπα ανήλθε σε 484,4 εκατ. ευρώ.

Αιμορροΐδες: Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων;

 


Αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι  που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, από εκείνους που δεν έχουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους. Παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο λόγος εξαιτίας του οποίου συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί έχουν αρκετές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση, αφού και οι δύο παθήσεις έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου. Προς το παρόν, η έρευνα είναι στα σπάργανα και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες τόσο για την επιβεβαίωση του συσχετισμού όσο και για την ανάδειξη των λόγων.

«Δύο αναλύσεις ερευνητών από την Ταϊβάν έδειξαν ότι όσοι έχουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια», σημειώνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).

Στην πρώτη αναδρομική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας. Εντοπίστηκαν 33.034 ασθενείς με αιμορροΐδες και 132.136 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης που έφτασε τα 12 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ήταν 1,27 φορές υψηλότερη από ό,τι στους ανθρώπους χωρίς αιμορροϊδοπάθεια. Επιπλέον, οι αιμορροϊδοπαθείς που έπασχαν και από συγκεκριμένες ασθένειες που είχαν οριστεί εξ αρχής από τους ερευνητές (π.χ. δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, κ.ά.) είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (ακολουθούμενους από εκείνους με οποιαδήποτε άλλη συννοσηρότητα), σε σύγκριση με τους μη αιμορροϊδοπαθείς ασθενείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας.