Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρότυπο Ενεργειακό Κέντρο το Διοικητήριο


Κλιμάκιο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επισκέφτηκε σήμερα την Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να κάνει την ενεργειακή επιθεώρηση του Διοικητηρίου, το οποίο είναι ένα από επτά κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που έχουν επιλεγεί ώστε να καταστούν πρότυπα ενεργειακά κτίρια.
Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, υπάρχει συνεργασία με το Κ.Α.Π.Ε. από τον περασμένο Μάρτιο και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν θα προκύψουν στην πορεία. «Είναι όμως αρκετά ενεργοβόρο κτίριο», τόνισε για να προσθέσει:
«Στη συνέχεια έχουμε να κάνουμε και άλλα βήματα, όμως ξεκινάμε και την παρέμβαση αυτή για να δείξουμε στους πολίτες ότι στόχευσή μας είναι το περιβάλλον, η ενέργεια και η εξοικονόμηση ενέργειας».


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

Στον Ροντούλη οι απόψεις των συνεταιρισμών για τη ΔΩΔΩΝΗ

Μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό για σύμβουλο των ΕΑΣ!

Την πάγια θέση τους για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, να περάσει δηλαδή στα χέρια των οργανώσεων της Ηπείρου και των κτηνοτρόφων με απόδοση των μετοχών στις ΕΑΣ της Ηπείρου, στον Πανηπειρωτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό και τους κτηνοτρόφους με βάση την ονομαστική τους αξία, επανέλαβαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αστέριο Ροντούλη, οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και των Ενώσεων της Ηπείρου και οι παραγωγοί σε συζήτηση στην αίθουσα της Περιφέρειας.

Η παρουσία των παραγωγών και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών ήταν έντονη στην αίθουσα, καθώς στη συζήτηση είχε δηλώσει πως θα παραβρεθεί, όπως τελικά έγινε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αστέριος Ροντούλης.
«Επαναλάβαμε στον υφυπουργό τις γνωστές προτάσεις μας, όπως τις έχει διατυπώσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας», δήλωσε  ο κ. Μιχάλης Τζίμας, από τον Πανηπειρωτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό.
Τις πάγιες θέσεις και της ΕΑΣ Ιωαννίνων εξέφρασε παρουσία του Αστέριου Ροντούλη και ο πρόεδρός της κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ανέφερε ο ίδιος.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον σχετικά με την προκήρυξη ενδιαφέροντος των ΕΑΣ για σύμβουλο όσον αφορά στη διαδικασία πώλησης της βιομηχανίας.
Ο υφυπουργός από την πλευρά του άκουσε με προσοχή και δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει στο υπουργείο τις απόψεις των φορέων της περιοχής.
Θυμίζουμε ότι, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών – μέτοχοι αναζητούν σύμβουλο για την διαδικασία πώλησής της.
Συγκριμένα με προκήρυξη ενδιαφέροντος, οι ΕΑΣ Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Άρτας, ζητούν να προσλάβουν σύμβουλο, ο οποίος θα στηρίξει την προσπάθεια των Ενώσεων να παραμείνει η Δωδώνη συνεταιριστική κατά βάση επιχείρηση.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 8 Δεκεμβρίου (Χαρ. Τρικούπη 38-Ιωάννινα Τ.Κ. 45332 3ος όροφος υπόψιν κ. Βασίλη Μήτσιου) και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν τις εξής υπηρεσίες:
•Να κάνουν την αποτίμηση της εταιρίας, να καθορίσουν το επενδυτικό πλάνο καθώς και τα απαιτούμενα κεφάλαια,
•να βρουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και να προχωρήσουν σε επιχειρησιακό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της ζώνης γάλακτος, σε συνεργασία με τους μετόχους της εταιρίας,
•να πρέπει να παρέχουν νομική και οικονομική υποστήριξη στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΑΤΕ.

ΠΗΓΗ: http://www.paseges.gr/

«Η Ήπειρος στο Ενεργειακό Σταυροδρόμι» πετρελαίου και φυσικού αερίου»

Γράφει ο Μπούκας Μίλτος

Μετά την δημοσίευση από το ΥΠΕΚΑ για έρευνες ελληνικών υδρογονανθράκων και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έχουμε πλέον και επίσημα «πράσινο» (όχι βέβαια σαν εναλλακτική ενέργεια) αλλά για την έναρξη μέσα στο 2012 σε διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων, με 10-15 περίπου ενεργειακά οικόπεδα (blocks) προς εκμετάλλευση με ορυκτές πρώτες ύλες της Ελλάδας. Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος κυρίως αμερικανικά γεωτρύπανα όπως π.χ. της εταιρείας Julian Ard Co (Τέξας) που κατέχει το 67% της ΤΕΧACO.
Και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε φάση αναζήτησης (open door) ενδιαφερομένων για έρευνες, οι παρασκηνιακές συμφωνίες (ταξίδι Χίλαρυ μέσα Ιουλίου έφεραν άτυπο «πρωτόκολλο συνεργασίας» αμερικανικών ελληνικών συμφερόντων για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες όσο αφορά την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή τους.
Οι ισορροπίες τηρήθηκαν. Η μοιρασιά έχει γίνει. Οι Αμερικανοί, πετρέλαια-φυσικό αέριο και οι Γερμανοί, ήλιο, αιολική ενέργεια και ίσως το Ουράνιο της Θράκης (από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ότι μέχρι το 2020 θα «πέσουν»240 δις ευρώ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την μερίδα του λέοντος στη χώρα μας).
Το μεγάλο πάρτι έχει αρχίσει με «ορντέβρ» τον ελληνικό ορυκτό πλούτο και με χώρους συνεστίασης της ελεύθερης οικονομικές ζώνες. Ο «μαύρος χρυσός» ξαναμοιράζει την τράπουλα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την εδραίωση ενός νέου γεωστρατηγικού άξονα συμφερόντων που θα εγγυάται την ασφάλεια επενδύσεων των Κοινοπραξιών τους στην περιοχή με νέες ισορροπίες δυνάμεων (βλ. ΑΟΖ Κύπρου). Η παρέμβαση και εμπλοκή των κορυφαίων πετρελαϊκών λόμπυ απέναντι στα χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα της περιοχής μας θα υποβαθμίσουν κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα με στροφή του ενδιαφέροντος στο ενεργειακό «Ελ Ντοράντο» που ερήμην μας κάποιοι ετοιμάζουν…
Δεν είναι τυχαίο που η χώρα την παρούσα χρονική συγκυρία πρωτοφανούς ύφεσης είναι καταδικασμένη να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο στην περιοχή του Νότιου διαδρόμου της Ευρώπης, εξ αιτίας της ύπαρξης υδρογονανθράκων…
Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές το γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής, προσομοιάζει εκείνο της εποχής λίγο πριν από την απογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, τότε η Ελλάδα εκμεταλλευόταν τα μεγάλα συμφέροντα και τις αντίρροπες δυνάμεις για λογαριασμό της, με τον Ελ. Βενιζέλο στο τιμόνι του «Τιτανικού». Ο κύκλος της ιστορίας επαναλαμβάνεται με τον «αρχιλογιστή Παπαδήμο» της Titanic Company στο πηδάλιο του καπετάνιου…
Η μεγάλη ευκαιρία αντίστασης απέναντι στους ενεργειακούς αυτούς Κολοσσούς χάθηκε με την υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης. Η κατοχύρωση των «εμπράγματων» διασφαλίσεων των δανειστών μας εγγυάται η απώλεια των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και υποβάθμιση της θεσμικής μας ισοτιμίας απέναντι στην Ε.Ε. (μπορούν να διεκδικηθούν ακόμη και πόροι μας από το ΕΣΠΑ για τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες που θα εγκαθιδρύσει το Βερολίνο).
Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο για την περιοχή μας που συμπεριλαμβάνεται από το θαλάσσιο του Ιονίου ως τους δήμους γύρω από αυτό των Ιωαννίνων που αποτυπώνεται στον χάρτη των ορυκτών πόρων της Ελλάδας σαν μείζονος σημασίας, θ’ αποτελέσει διαρκή αναπόφευκτη σύγκρουση των συμφερόντων μεταξύ των ενεργειακών πόρων και του περιβάλλοντος, κατ’ επέκταση του Τουρισμού.
Επειδή το προσεχές διάστημα θα επικρατήσει το δόγμα της «σκληρής» χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Βερολίνου, από πληρωμή των χρεών, ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, ο χαλαρός περιβαλλοντικός έλεγχος και η απληστία των δανειστών θα έχει άμεση επίπτωση στην φυσική μας και πολιτιστική παρακαταθήκη. Οι θυγατρικές του «μαύρου χρυσού» και εκμεταλλευτές του ελληνικού υπόγειου πλούτου θα μας καθηλώσουν για πολλές δεκαετίες.
Το «υπαρξιακό σοκ» που προκάλεσε στην Ευρωζώνη η Γαλλο-Γερμανική προπαγάνδα αφήνει περιθώρια αντίδρασης;
Ή έχει αποδυναμώσει πλήρως την όποια διαπραγματευτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Νότου επιβάλλοντας την διατραπεζική εξουσία Παπαδήμου στην Ελλάδα και Mondi στην Ιταλία.
Tο επικίνδυνο «κενό εξουσίας» της μεταβατικής κυβέρνησης στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου που κέρδισε προσωρινά έδαφος αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο» απέναντι σ’ όλα αυτά τα οικονομικά τραστ ώστε να μην χρεωθεί το πολιτικό σύστημα το «υπό κατοχή» κοινωνικό δράμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.
Στη χώρα μας που η οικονομία της στηρίζεται στις υπηρεσίες της και εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες και όχι στην οικονομία της πρωτογενούς παραγωγής, από την οποία μπορεί να αναδυθεί η οικονομία της αλληλεγγύης, όπου ακόμη και τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια βρίσκονται στα χέρια των τραπεζιτών, αν δεν υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες μέσα από την κοινωνία για λυτρωτικές αλλαγές, με όρους ευημερίας, οδηγούμαστε σε βαρβαρότητες επικυριαρχίας με κοινωνική και πολιτισμική αποσύνθεση.
Ο ρόλος της «ενεργειακής» διπλωματίας στον έλεγχο και την ανάπτυξη των νέων δικτύων μεταφοράς φυσικών πόρων είναι καθοριστικός. Είναι βασική πιθανή αιτία πολεμική σύρραξης στο Ιράν. Απειλούνται συμφέροντα με την εντατική εκμετάλλευση που θα ξεκινήσει το 2012 του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars, που σύμφωνα με διαπιστωμένα στοιχεία διαθέτει 137,6 δις βαρέλια πετρελαίου και 29,61 τρις κ.μ. φυσικού αερίου καταλαμβάνοντας τη 2η θέση παγκοσμίως.
Και για να επανέλθουμε στα δικά μας, δεν είναι τυχαίο που κάποιοι προβάλλουν στις οικονομικές στήλες στοιχεία και ομιλούν για ελληνικό θαύμα, που τρέχει με ρυθμούς 30,7%, και για ελληνικές εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 41%(!) τους πρώτες 7 μήνες του 2011, προσφέροντας 12,5 δις ευρώ στην Ελληνική οικονομία, με πιο δυναμικό τον κλάδο των πετρελαιοειδών!…
Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι ομιλούν για ελκυστικούς κόμβους υγροποιημένου φυσικού αερίου για την Ελλάδα, που υπό το βλέμμα των «δυνάμεων της αγοράς», αναζητούν από την χώρα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά του φυσικού αερίου της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Επειδή οι τοπικοί βουλευτές ΠΑΣΟΚ (Β. Αργύρης, Θ. Οικονόμου, Μ. Παντούλας) καθώς και της Ν.Δ. (Σ. Καλογιάννης, Κ. Τασιούλας) και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο σύνολό τους, έχουν στηρίξει αυτές τις επιλογές με την διέλευση των αγωγών του φυσικού αερίου και του εργοστασίου αποσυμπίεσης στην Πέρδικα, τίθεται πλέον ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα:
Α) Ποια η άποψή τους για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων της περιοχής πετρελαίου και φυσικού αερίου;
Β) Ποια η άποψή τους για επικείμενη κατασκευή μονάδων στον τομέα (LNG) αποθήκευση και επεξεργασίας φυσικού αερίου προκειμένου η Ήπειρος ν’ αναδεικνύονταν σε περιφερειακό παίκτη της χώρας της εν λόγω αγοράς με εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων της;
Είναι το επόμενο Οργουελικό περιβαλλοντικό σενάριο που θα σκάσει…

Μπούκας Μίλτος

''Πολιτική πρωτοβουλία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για το σήμερα και το αύριο, της Δημοκρατικής Παράταξης''. Πρώτη συνάντηση Σάββατο 10 Δεκεμβρίου ώρα 10:00 το πρωί στο ξενοδοχείο Imperial στην πλατεία Καραϊσκάκη

Αθήνα
6 Δεκεμβρίου 2011

Ο κόσμος ολόκληρος αλλά η Ευρώπη ιδιαίτερα ζει τις πιο δύσκολες, τις πιο σύνθετες και απειλητικές συνθήκες μετά τον πόλεμο.
Στην πατρίδα μας ζούμε μία περίπλοκη περιπέτεια, πολλαπλής και σύνθετης κρίσης, μοναδικής στην μεταπολιτευτική μας διαδρομή.
Μία ολόκληρη γενιά νέων, ίσως η καλύτερη σε κατάρτιση των μεταδικτατορικών χρόνων, βρίσκεται στην ανεργία. Αναζητεί δρόμους μετανάστευσης και κινδυνεύει να χαθεί ως εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό κεφάλαιο.
Το ύστερο ΠΑ.ΣΟ.Κ αντί να αντιστρέψει την τροχιά των δυσμενών δεδομένων μετά από την πενταετή παρουσία της Ν.Δ «παγιδεύτηκε» και άσκησε πολιτικές του εκκρεμούς ανάμεσα σε κείνο που είναι «λιγότερο ή περισσότερο κακό για τη χώρα» με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε καθεστώς επιτήρησης και ελεγχόμενης χρεοκοπίας αδυνατώντας να εξυπηρετήσουμε το χρέος.
Οι ευθύνες είναι μεγάλες, ιστορικές και διακρίνονται σε τρεις περιόδους: Πριν το 2009, από το τέλος του 2009 και έως το μνημόνιο, από το μνημόνιο έως σήμερα. Η καταστροφή δυνατοτήτων, πόρων, χρόνου που επιτελέστηκε είναι τεράστια.
Το τίμημα είναι σκληρό, βαρύ, μονόπλευρο για την πλειοψηφία των πολιτών και τα αδύναμα, μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα.
Η μεταβατική κυβέρνηση ως “μόρφωμα” αντιφατικών αλλά και ακραίων στοιχείων στην πολιτική της συγκρότηση δεν πρόκειται να επιλύσει τον αλγόριθμο των προβλημάτων και αδιεξόδων που έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία.
Η ανάγκη, η προσδοκία και η ελπίδα για ένα σύγχρονο σχέδιο ανασυγκρότησης, προόδου και αποτελεσματικής στρατηγικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δοκιμάζεται πλέον στις συμπληγάδες της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Υπονομεύεται πλέον η εμπιστοσύνη των κοινωνιών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ηγεσίες ως παράγωγο των μέχρι τώρα ασκούμενων πολιτικών.
Στελέχη της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, ο κόσμος της δημιουργικής πρωτοβουλίας, των συλλογικών προσπαθειών και δραστηριοτήτων στην οικονομία, που μεταπολιτευτικά εκφράστηκε από τον δημοκρατικό σοσιαλιστικό χώρο, κυρίως από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι μετέωρος, έκπληκτος, απογοητευμένος.
Η αποστροφή, η απαξίωση, η αδιαφορία και η οργή για το πολιτικό σύστημα απειλείται να μετατραπεί σε καθολική απόρριψη της πολιτικής, που αποτελεί τη μόνη και ικανή συνθήκη αναζήτησης και προώθησης λύσεων με κοινωνικό και αναπτυξιακό διέξοδο.
Το πολιτικό πρόβλημα και η επίλυσή του είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και για την υπέρβαση συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, στάσεων, νοοτροπιών, πρακτικών που επικράτησαν και φαινομενικά επικυριαρχούν ακόμη.
Σήμερα είναι η ώρα της δράσης με βαθύ και όχι ρηχό πολιτικό και κοινωνικό πρόταγμα. Απαιτείται ατζέντα για την χώρα και την κοινωνία και όχι για την προσωπική επιβίωση και ανέλιξη σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που το τέλος του αποτελεί και αφετηρία εξόδου από τη κρίση.
Η ανάκτηση μιας νέας, σύγχρονης, συλλογικής, δυναμικής επαναφοράς της πολιτικής με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δεσμεύσεις για την κοινωνία, τη ζωή των απλών ανθρώπων, είναι επείγουσα.
Η επανίδρυση και αναγέννηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, σοσιαλιστικού κινήματος και όχι ως αντίβαρο, αλλά ως δύναμη και προοπτική για τη μεταβολή των εξελίξεων που με ταχύτητα οδεύουν στον ακραίο και απόλυτο καπιταλισμό, είναι σήμερα για τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη μείζον ζήτημα και πρόκληση.
Σύντροφοι με κοινές αναγνώσεις, εκτιμήσεις, διαχρονική στάση και αγώνες, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30, στο ξενοδοχείο Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη) με κύριο στόχο να ενώσουμε δυνάμεις, να συντονίσουμε επεξεργασίες, να ανοίξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις επανίδρυσης του πολιτικού χώρου, της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης για την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο για να μπορέσει ξανά η κοινωνία να συμμετάσχει στις πολιτικές αποφάσεις και να ασκήσει αποτελεσματικά τον δημοκρατικό έλεγχο.
Για να βρίσκεται ο πολίτης στη σκηνή των εξελίξεων ως πρωταγωνιστής και όχι ως θεατής, οπαδός ή απλά διαμαρτυρόμενος.

Σε Σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα θα συμμετάσχει αύριο Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 15:00, σε Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση και όλων των Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με αντικείμενο θέματα που απασχολούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Σε Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εσωτερικών
Αμέσως μετά, η Γενική Γραμματέας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα θα συμμετάσχει σε Συνάντηση, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4018/2011, που αναδιοργανώνει το σύστημα αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα, υπό όρους αυξημένης ασφάλειας.
Τη Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών κ. Φ. Γεννηματά και όλων των Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, θα απασχολήσουν επίσης, η ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ, καθώς και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σε Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Την πορεία υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει η Γενική Γραμματέας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στη Σύσκεψη που συγκαλεί αύριο στις 13:00 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός κ. Παντελής Τζωρτζάκης.
Η Σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο τη διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και θα συμμετάσχουν σε αυτή όλοι οι Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Πότε θα πάρουν το δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν δώρο τα Χριστούγεννα. Ολόκληρο το δώρο, δικαιούνται οι εργαζόμενοι, που η σχέση εργασίας τους στον ίδιο εργοδότη, είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τον υπολογισμό, λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Όσοι αμείβονται με μισθό, λαμβάνουν δώρο ίσο με το μισθό ενός μήνα και όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο λαμβάνουν ως δώρο 25 ημερομίσθια.
Για τους εργαζόμενους για τους οποίους, η σχέση με τον εργοδότη διήρκεσε, για οποιοδήποτε λόγο, λιγότερο χρονικό διάστημα, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση, το δώρο υπολογίζεται ως τα 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες.
Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος παρά μόνο σε χρήμα.
Στο χρονικό διάστημα που προσμετρείται για την καταβολή του δώρου συνυπολογίζονται οι μέρες της κανονικής άδειας, της άδειας τοκετού, σπουδών και λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει σχετική γνωμάτευση από τον ασφαλιστικό φορέα.
Δεν υπολογίζονται, οι ημέρες άδειας άνευ αποδοχών και οι συνδικαλιστικές άδειες.

ΟΓΑ: Πληρωμή των Πολυτεκνικών Επιδομάτων


Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:
Τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του ΣΤ’ διμήνου 2011 θα καταβληθούν, με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, με πιθανή ημερομηνία την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011.


ΠΗΓΗ: www.oga.gr

ΕΑΣ Ιωαννίνων: Ζητά ρυθμίσεις για τα δάνεια των κτηνοτρόφων

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγγραφο με το οποίο ζητά τη ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα πρόβλημα.

«Οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της με τις σημερινές άσχημες οικονομικά συνθήκες και συγκεκριμένα :
– Της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς
- Της άρνησης των τραπεζών για χορήγηση δανείων κυκλοφοριακού κεφαλαίου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
- Την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και άλλων εισροών αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο καθιστά αδύνατη την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κλάδου στις Τράπεζες και οδηγεί σε αμφισβήτηση της συνέχισης της λειτουργίας κυρίως των μικρομεσαίων οικογενειακών κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.
Σ΄ αυτές τις συνθήκες είναι ορατός ο κίνδυνος να καταστούν ληξιπρόθεσμα τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στις δανείστριες τράπεζες. Για τους άνω λόγους και μέχρι να αποκατασταθεί η εκ νέου χορήγηση δανείων και μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά ζητάμε και τα άτοκα δάνεια που χορηγήθηκαν σε κτηνοτρόφους – πτηνοτρόφους με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου το 2007, τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών το 2006 μέχρι του ποσού του 1.000.000 ευρώ
-Να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο δάνειο που θα ρυθμιστεί ως εξής :
-Να οριστεί περίοδος χάριτος δύο (2) ετών από 1/1/2012
-Η διάρκεια αποπληρωμής να είναι 15 έτη με επιτόκιο 2%
Προς ενίσχυση του ως άνω αιτήματός μας επισημαίνουμε τα εξής :
-Οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της κατηγορίας αυτής που έλαβαν τα δάνεια διαχειρίζονται μικρομεσαίες οικογενειακές μονάδες ως αγρότες που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρωτογενή παραγωγή και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζουν εξαιρετικά έντονα την κρίση της αγοράς.
-Η πτηνοτροφία δεν λαμβάνει καμία εισοδηματική ενίσχυση στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.)
-Τονίζουμε ότι ανάλογες ρυθμίσεις δανείων έχουν αποφασιστεί για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Η αποδοχή από μέρους των αρμοδίων των πιο πάνω δίκαιων αιτημάτων μας θα βελτιώσει σημαντικά την θέση της μικρομεσαίας κτηνοτροφικής και πτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων θα είναι πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους αγωνιζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΕΡΔΙΚΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σύλληψη τεσσάρων (4) ημεδαπών σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή

Ύστερα από συντονισμένες έρευνες και επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, συνελήφθησαν χθες (06-12-2011) το απόγευμα, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 53,32,27 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης κ. Ανακρίτριας του 20ου Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, πράξεις που τελέσθηκαν από κοινού την 29-10-2011 στο Ζεφύρι Αττικής. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ: Θανατηφόρο Τροχαίο

Χθες (06-12-2011) το μεσημέρι στην παράκαμψη Άρτας - Φιλιππιάδας, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 52χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε σταθερό κτίσμα (πέτρινο εικόνισμα), με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 52χρονου οδηγού και το σοβαρό τραυματισμό του 74χρονου συνοδηγού του οχήματος. Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί ο Σταθμός Τροχαίας Φιλιππιάδας.

ΑΣΕΠ: Προς αναβολή ο διαγωνισμός για τους εκπαιδευτικούς

Προς αναβολή οδηγείται η διεξαγωγή εντός του 2012 του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω της κρίσης και δεδομένου ότι την επόμενη χρονιά οι διορισμοί θα κινηθούν σε μηδενικά επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή κρατά σε αγωνία σχεδόν 100.000 νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.
«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι οικονομικές δυνατότητες για τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, για να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση για τον διαγωνισμό πρέπει να είμαστε σίγουροι» δήλωσε στο "Έθνος" η υφυπουργός Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ενδέχεται να διεξαχθεί ένας «μίνι» διαγωνισμός, δηλαδή μόνο για κάποιες ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς έχει εξαντληθεί ο σχετικός πίνακας.
Να σημειωθεί ότι στον «αέρα» βρίσκεται και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για νηπιαγωγούς και δασκάλους για θέσεις σε σχολεία ειδικής αγωγής, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να γίνει εντός του 2011.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Καταργούνται άλλες 17 εφορίες μέσα στο Δεκέμβριο

Παρελθόν οι ΔΟΥ Μετσόβου και Παραμυθιάς.

Στην κατάργηση 17 εφοριών στην περιφέρεια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του, σύμφωνα με απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει 19 εφορίες και στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ελεγκτικών υπηρεσιών να παραμείνει μία ΔΟΥ ανά νομό, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την απόφαση, αναστέλλεται από την 1η Δεκεμβρίου 2011, η λειτουργία των εξής Δ.Ο.Υ.
- Γαστούνης του νομού Ηλίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας
- Σοχού και Ζαγκλιβερίου του νομού Θεσσαλονίκης οι αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Λαγκαδά,
- Παραμυθιάς του νομού Θεσπρωτίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας.
- Μετσόβου του νομού Ιωαννίνων αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων (Α΄- Β΄).
- Παλαμά του νομού Καρδίτσας αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καρδίτσας.
- Άργους Ορεστικού του νομού Καστοριάς οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καστοριάς .
- Σερβίων του νομού Κοζάνης οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κοζάνης.
- Νεμέας του νομού Κορίνθου οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κορίνθου.
- Μελιγαλά του νομού Μεσσηνίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Καλαμάτας.
- Αιγινίου του νομού Πιερίας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Κατερίνης (Α΄- Β΄).
- Σκύδρας του νομού Πέλλας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Εδεσσας.
- Πύλης και Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων οι αρμοδιότητες των οποίων μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Τρικάλων.
- Στυλίδας του νομού Φθιώτιδας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Λαμίας.
- Λιδωρικίου του νομού Φωκίδας οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Άμφισσας.
- Κασσάνδρας του νομού Νέων Μουδανιών οι αρμοδιότητες της οποίας μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ Νέων Μουδανιών
Οι οργανικές θέσεις των ΔΟΥ, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις ΔΟΥ στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ' ύλην αρμοδιότητα τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις τους.
Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών.
Ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και περιουσιακών στοιχείων αυτών και είναι υπεύθυνος για το συντονισμό και τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας.
Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της ΔΟΥ υποδοχής.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Υπερψηφίστηκε με 258 "ναι" έναντι 41 "όχι"

Με 258 "ναι" έναντι 41 "όχι" εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2012.
Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός, καλώντας όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να αφήσουν στην άκρη τις σκιαμαχίες και να υπερβούν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Το σύνολο του προϋπολογισμού ψήφισαν 258 βουλευτές, ενώ 41 τάχθηκαν κατά σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών.
Μικρή διαφοροποίηση υπήρξε στο σκέλος του επιμέρους προϋπολογισμού του υπουργείου Ανάπτυξης όπου υπήρξαν 256 υπέρ και 41 κατά, καθώς και δύο «παρών».

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ''Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από ξαφνικά εμφανιζόμενους σωτήρες''

ΔΗΛΩΣΗ
06/12/11
Με αφορμή τα όσα απίστευτα ακούμε όλον αυτόν τον καιρό από την πλευρά εκκολαπτόμενων δελφίνων και ηγετίσκων, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:
1.Το ΠΑΣΟΚ οφείλει πρώτα απ΄ όλα να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Οφείλει ξεκάθαρα να αποφασίσει τα συμφέροντα ποιών εκφράζει και με ποιες πολιτικές. Τι πιστεύει και που ανήκει. Γιατί δεν μπορείς να δηλώνεις σοσιαλιστής και να ασκείς συντηρητικές πολιτικές, δεν μπορείς να δηλώνεις αριστερός και να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά (ΛΑ.Ο.Σ), να δηλώνεις δημοκράτης και να αποδέχεσαι τη συμμετοχή σου σε κυβερνητικά σχήματα που δεν έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση.
2.Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε, εξελίχτηκε και μετατράπηκε σε κόμμα εξουσίας παραμένοντας ενιαίο, μεγάλο και οργανωτικά δυνατό. Όσοι στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν θέσεις κομματικής εξουσίας το οδηγούν στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση θέτουν εν αμφιβόλω την ίδια τη συνέχειά του.
3.Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστατικές διαδικασίες που οφείλουν όλοι να τις σεβαστούν. Και για την εκλογή Προέδρου και για την εκλογή όλων των οργάνων του μέσα από ένα Δημοκρατικό, Ανοικτό, Καθαρό Συνέδριο.
4.Όσοι σήμερα προσπαθούν να βγάλουν τον εαυτό τους από το κάδρο της πολιτικής και κομματικής κρίσης, όντας μέλη και της προηγούμενης και της σημερινής «Κυβέρνησης», δεν μπορούν να αποποιηθούν τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες για όσα αρνητικά συνέβησαν στη χώρα. Αυτοί που στο όνομα του εξορθολογισμού του ελληνικού κράτους, σιτιζόμενοι στο Πρυτανείο της εξουσίας και κάνοντας πολιτική καριέρα έχοντας ως αναφορά την πολιτική εξουσία, θέλουν να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό σε μια άλλη διάσταση ζωής, αυτή που υπαγορεύεται από τα μνημόνια. Δεν μπορούν να σβήσουν το γεγονός ότι είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για την πολιτική εκχώρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για την πολιτική φτωχοποίησης της χώρας, για τις πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Είναι πρόκληση να ανακαλύπτουν σήμερα όσα υπηρέτησαν με πάθος και φανατισμό τα προηγούμενα χρόνια, αρνούμενοι να αποχωριστούν την κυβερνητική τους καρέκλα.
5.Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη ούτε από φιλόδοξους υποψήφιους αρχηγούς, ούτε από ξαφνικά εμφανιζόμενους σωτήρες! Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που πρεσβεύουν. Και όσοι υπηρέτησαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν μπορούν σήμερα να εμφανίζονται θιασώτες της κεντροαριστεράς ή του σοσιαλισμού.
6.Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, ο Πρόεδρος του Κινήματος οφείλει να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να σηματοδοτήσει τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό, ώστε να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ συγκροτημένα, συλλογικά και αποτελεσματικά και στα ζητήματα πολιτικής αλλά και στην εκλογή των οργάνων του.
7.Τέλος επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα λίγα «επώνυμα» στελέχη του που διαγωνίζονται στα προκαταρκτικά των πολιτικών καλλιστείων, αλλά τα χιλιάδες στελέχη του που αγωνιούν πραγματικά για το μέλλον της παράταξης και της χώρας, τα καλώ να πάρουν τις εξελίξεις στα χέρια τους, να στρατευτούν στον αγώνα της επιβίωσης της παράταξης, στον αγώνα της υπεράσπισης των δημοκρατικών μας διαδικασιών, στον αγώνα για να κερδίσουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Tα ρέστα τους παίζουν οι ξένοι για τη διάλυση της Ευρωζώνης

Η Nomura υπολογίζει τις νέες ισοτιμίες των νομισμάτων και το chicken game της Credit Suisse. Υποτίμηση της δραχμής κατά 57,6% έναντι του ευρώ, προβλέπει η Nomura στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης, ενώ η ανάλογη υποτίμηση για τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας θα κυμανθεί μεταξύ του 25% και του 35%.
Όπως επισημαίνει ο ιαπωνικός οίκος, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνεχίζει να προκαλεί σοκ στις αγορές, καθώς ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης αυξάνεται, κάτι που η Nomura επαναλαμβάνει για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα. Ετσι, προειδοποιεί τους επενδυτές να αρχίσουν να προετοιμάζονται επενδυτικά και ψυχολογικά για αυτό το σενάριο.
Δεδομένης της έλλειψης ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας σε συνδυασμό με το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura εκτιμά ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας η νέα δραχμή, θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων .Επίσης, όπως σημειώνεται, η νέα ισπανική πεσέτα θα υποτιμηθεί κατά 35,5% και στα 0,86 δολάρια, ενώ η ιταλική λιρέτα θα κατρακυλίσει κατά 27,3% στα 97 σεντς. Υψηλό κίνδυνο βλέπει η Nomura και για το Βέλγιο, του οποίου το νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 23,9% και στα 1,02 δολάρια, ενώ το νέο φινλανδικό νόμισμα θα χάσει μόνο το 6,7% της αξίας του, αγγίζοντας τα 1,25 δολάρια και το γαλλικό φράγκο θα βρεθεί στα 1,21 δολάρια με 9,4% υποτίμηση.
Επίσης,η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 47,2% με το νέο εσκούδο να αγγίζει τα 71 σεντς και η Ιρλανδία κατά 28,6%. Αντίθετα, το νέο νόμισμα της Γερμανίας θα ανατιμηθεί κατά 1,3%.
Credit Suisse
Προετοιμαστείτε για τεράστιας κλίμακας ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, προειδοποιεί η Credit Suisse
Αυτή τη στιγμή, η ελπίδα μεταξύ των αισιόδοξων της ευρωζώνης είναι ότι αυτή την εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, και να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν κάτι στις 9 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει η Credit Suisse.
Στη συνέχεια, και αν είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί, η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να παρέμβει με σημαντικού μεγέθους αγορές assets, συμπιέζοντας έντονα τις αποδόσεις, αγοράζοντας έτσι στην Ευρώπη και άλλο, πολύ χρόνο.
Όμως, όπως τονίζει ο οίκος, υπάρχει ένα απλό πρόβλημα με αυτό: Οι πολιτικοί. Μπορούν πραγματικά να ενεργήσουν από κοινού σε ένα τέτοιου είδους χρονοδιάγραμμα;
Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι η κρίση ρευστότητας μετατρέπεται σε μία πλήρη κρίση, και ενδεχομένως και στο τέλος του ευρώ. Το παιχνίδι του δειλού (chicken game ) έχει σχεδόν τελειώσει, εκτός εάν οι πολιτικοί κάνουν το θαύμα τους, στις 9 Δεκεμβρίου, όπωςεπισημαίνει ο οίκος. Δεδομένου ότι τα θαύματα είναι μάλλον ασυνήθιστα, η άποψή της Credit Suisse είναι ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να κάνει ένα πιο πιο αποφασιστικό βήμα, στις αρχές του νέου έτους.
Κατά το πρώτο τρίμηνο και μόνο, στην ευρωζώνη, ωριμάζουν ομόλογα ύψους 143 δισ. ευρώ, με τα 64 δισ. ευρώ από αυτά, να είναι ιταλικά.
Εάν λοιπόν δεν υπάρξει δημοσιονομική λύση, τότε θα έλθει μία μεγάλης κλίμακας ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Όπως εξηγεί η Credt Suiise, υποθέτοντας ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ποιές είναι οι επιλογές για την ΕΚΤ;
Για πολλούς, το να ανακοινώσει η ΕΚΤ ότι θα αγοράσει απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων των χωρών της «λιτότητας», αρκεί. Κατά την άποψή του οίκου, μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε εύκολα να αμφισβητηθεί από άποψη Συνθήκης. Επίσης, θα θόλωνε περαιτέρω τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, και επίσης θα έθεται και το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμότητας.
Σύμφωνα με τον οίκο, θα ήταν λοιπόν πολύ πιο εύκολο να ανακοινώσει η ΕΚΤ μεγάλες αγορές assets, κατά το πρότυπο της ποσοτικής χαλάρωσης, αρκεί αυτό να οριστεί ως «εργαλείο νομισματικής πολιτικής». Αυτό δεν θα ήταν αντίθετο προς τη Συνθήκη, καθώς σύμφωνα με την τελευταία, η ΕΚΤ έχει ένα σαφή στόχο: την σταθερότητα των τιμών (πληθωρισμού) κοντά στο 2%.
Όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, το σκηνικό μάλιστα είναι ήδη στρωμένο για ποσοτική χαλάρωση, ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής: Η ζώνη του ευρώ κυλάει προς την ύφεση, η οποία θα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού, αφού η περιφέρεια έχει ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική προσαρμογή και έχει αρχίσει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Η ποσοτική χαλάρωση είναι η μόνη λύση, καταλήγει.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σήμερα η επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αστέριου Ροντούλη

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αστέριος Ροντούλης θα μεταβεί σήμερα Τετάρτη 7/12/2011 στα Ιωάννινα, προκειμένου να συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα :
"Το μέλλον της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη", που θα λάβει χώρα στην αίθουσα της Περιφέρειας Ηπείρου, ώρα 14:30.
Η ανοιχτή συζήτηση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Ηπείρου και έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι αρμόδιοι και ενδιαφερόμενοι φορείς.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στα Ιωάννινα, ο υφυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αιρετό Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καρχιμάνη, ενώ έχει προγραμματιστεί για την 13:00 συνάντηση του υφυπουργού με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.