Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Γιάννινα: Σύλληψη γυναίκας για ηλεκτρονική απάτη

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής, που κατηγορείται για υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, που έγινε την 03-09-2021.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, άγνωστος συνεργός της επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη εμπορικής επιχείρησης και στο πλαίσιο αγοραπωλησίας κατάφερε να του αποσπάσει αριθμό τραπεζικής κάρτας και προσωπικών κωδικών.

Στη συνέχεια, με τη χρήση των παραπάνω στοιχείων  δημιούργησε λογαριασμό σε υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής, μεταφέροντας χρηματικό ποσό -2.390- ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του παθόντα σε λογαριασμό της κατηγορούμενης.

ΕΟΔΥ: Ενενήντα οκτώ θάνατοι σήμερα, 17.409 νέα κρούσματα

 


55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ενενήντα οκτώ θάνατοι σήμερα 17.409, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.409, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.830.263 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 401 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.750 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.852 θάνατοι.

Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 653 (59.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (80.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.986 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 432 (ημερήσια μεταβολή -7.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Άρτας που κατείχε ποσότητα κοκαΐνης

 


Προηγουμένως είχε απορρίψει τα ναρκωτικά στο έδαφος και επιχείρησε να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο

 

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνέλαβαν χθες το απόγευμα σε χωριό της Άρτας ημεδαπό, που κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών, επικίνδυνη οδήγηση και απείθεια.

Ειδικότερα, προηγουμένως ο κατηγορούμενος, οδηγώντας αυτοκίνητο, προσπάθησε να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο αναπτύσσοντας ταχύτητα, όταν οι αστυνομικοί του έκαναν σήμα στάσης.

Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα, ενώ ο οδηγός επιχείρησε να τραπεί σε φυγή πεζός απορρίπτοντας στο έδαφος συσκευασία με ποσότητα κοκαΐνης βάρους -15,17- γραμμαρίων, πλην όμως συνελήφθη.

Η παραπάνω συσκευασία περισυλλέχθηκε και κατασχέθηκε μαζί με ακόμη δύο κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ματαίωση της εκδήλωσης «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2022»

 


H ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2022

 Λόγω της κατάστασης με την εξέλιξη της πανδημίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΣΕ, αποφάσισε 21.1.2022  τη ματαίωση της εκδήλωσης «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ 2022» που είχε προγραμματιστεί να διοργανωθεί στο ΣΕΦ την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022.

  Η εκδήλωσε θα γίνει δια ζώσης και διαδικτυακά την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος τα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ, της Ελεγκτικής Επιτροπής, του Γενικού Συμβουλίου,  οι πρώην Πρόεδροι και οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών.

Επίσης καλούνται ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Εξουσιοδοτήθηκε η Πολιτιστική Επιτροπή για τα περαιτέρω, με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας δουλειάς.

1. Η εκδήλωση θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικού πρωτοκόλλου.

2. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΣΕ θα κόψει την πίτα και θα αποστείλει πρωτοχρονιάτικο μήνυμα σε όλους τους Ηπειρώτες. Θα είναι ο μόνος που θα χαιρετήσει. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι καλούνται να στείλουν σύντομο χαιρετισμό με βίντεο περίπου ενός λεπτού. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα περιλαμβάνει μικρό - μουσικό χορευτικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την επανάσταση με τη συμμετοχή συγκροτήματος κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών και ενός χορευτικού συγκροτήματος που θα κληθεί από την Ήπειρο.

3. Καλούνται τα σωματεία μέλη της ΠΣΕ να στείλουν βίντεο με σύντομο χαιρετισμό. Τα βίντεο για να μπορέσουν να μονταριστούν και να προβληθούν στη συνέχεια της ζωντανής εκδήλωσης πρέπει να σταλούν στο email της ΠΣΕ μέχρι την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2022

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δήμος Πωγωνίου: Διανομή τροφίμων (ΤΕΒΑ) σε άπορους δημότες

 


Πακέτα τροφίμων και φρούτων, που περιλαμβάνουν 15 διαφορετικά είδη σε μεγάλες ποσότητες, διανέμει ο Δήμος Πωγωνίου σε άπορους δημότες του, μέσω του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA FEAD)».

Τα προϊόντα θα δοθούν σε 150 οικογένειες του Δήμου, δικαιούχους του προγράμματος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διανομής τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Είκοσι παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 30.836 έλεγχοι, από τους οποίους οι 3.123 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 273 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 14 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

214 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

69 στη Θεσσαλονίκη,

28 στα Ιόνια Νησιά,

23 στο Βόρειο Αιγαίο,

20 στην Ήπειρο,

19 στην Κεντρική Μακεδονία,

12 στη Δυτική Ελλάδα,

  8 στην Πελοπόννησο,

  8 στη Δυτική Μακεδονία,

  7 στη Θεσσαλία,

  6 στη Στερεά Ελλάδα,

  5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  5 στο Νότιο Αιγαίο,

  3 στην Κρήτη και

  1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 93.108 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 89.617 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.491 των 150 ευρώ.

1 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.567 ομοειδείς παραβάσεις.

58 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 3 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, σε επιβάτες οχημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας κανόνων λειτουργίας.

Στην Κρήτη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις στον πελάτη,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 12 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ήπειρο, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες καταστημάτων. Επιπλέον, 4 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, σε επιβάτες οχημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 2 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ.

Στη Θεσσαλία,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 30.247 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.949 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περίπου 56 κιλά ακατέργαστης κάνναβης κατασχέθηκαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Εντοπίστηκαν σε μισθωμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη

 

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, προχώρησαν σήμερα (24-01-2022) το πρωί στην κατάσχεση περίπου -56- κιλών ακατέργαστης κάνναβης.

Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, που κατηγορείται για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής στη χώρα και διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός.

Στον έλεγχο που επακολούθησε, βρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου και κατασχέθηκαν δύο μεγάλοι σάκοι, που περιείχαν συνολικά (48) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -55- κιλών και -618- γραμμαρίων.

Ακόμη, στην κατοχή του καθώς και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες του κατηγορούμενου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 8 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -104- γραμμαρίων,

• χρηματικό ποσό -1.345- ευρώ,

• 2 κινητά τηλέφωνα και

• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Επίσης, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο, που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος για τη μεταφορά των ναρκωτικών, που όπως προέκυψε είχε μισθώσει από εταιρεία ενοικιάσεως οχημάτων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου


 

Την Τρίτη  25 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο υγείας Άρτας-ISO-BOX, 09:00-15:00

Άρτα, ISOBOX-Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09.00-17.00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09.00-14.00

Ιωάννινα, Κοινοτικό Κατάστημα Μπάφρας, 10.00-13.00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-10:30

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 11.00-13.00.

ΕΡΤ3: «Βότανα καρποί της γης» – «Από την Τζαμάικα και το Μεξικό… στην Κρήτη» την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, στις 12:00

 

 «Βότανα καρποί της γης»

«Από την Τζαμάικα και το Μεξικό… στην Κρήτη»

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, σε νέα ώρα, στις 12:00

Στα Χανιά της Κρήτης ταξιδεύουμε αυτή την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, σε νέα ώρα, στις 12:00 με την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βότανα, Καρποί της Γης» και επισκεπτόμαστε το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Στο ερευνητικό κέντρο βρίσκουμε την πληρέστερη συλλογή εσπεριδοειδών της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, το γκρέιπφρουτ, ο «βοτρυόκαρπος», που ήρθε από την Τζαμάικα. Στους πειραματικούς αγρούς του Ινστιτούτου με τις ιδιαίτερες υποτροπικές καλλιέργειες συναντούμε το πεκάν, το μακαντέμια, το μάνγκο αλλά και το αβοκάντο ή αλλιώς «βουτυρόδεντρο».

Αν και το τελευταίο κατάγεται από το Μεξικό, καλλιεργείται εδώ και 45 χρόνια και στην Κρήτη, καθώς το υποτροπικό της κλίμα (ήπιοι χειμώνες, ζεστά καλοκαίρια, υψηλή υγρασία) ευνοεί την παραγωγή του.

Επέμβαση καταρράκτη: Η συχνότερη επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα

 


Ένα από τα πιο συχνά ζητήματα των οφθαλμών κατά την τρίτη (κυρίως) ηλικία είναι ο καταρράκτης. Ο καταρράκτης είναι μια νόσος που ενώ θεραπεύεται με μια απλή επέμβαση δεν τυχαίνει πάντα της δέουσας αντιμετώπισης, γιατί αφενός μπορεί να μη γίνει αντιληπτός από το πάσχον άτομο και αφετέρου, ακόμα και όταν γίνεται αντιληπτός, δεν λαμβάνεται άμεσα απόφαση για τη θεραπεία του, καθώς υπάρχει μια πεποίθηση ότι αυτός πρέπει να βρίσκεται σε κάποιο συγκεκριμένο στάδιό του (να είναι «ώριμος») για να χειρουργηθεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργηθεί για να αποκατασταθεί η όραση του πάσχοντος ατόμου.

Πώς λειτουργεί ο οφθαλμός

«Προτού αναλύσουμε τη νόσο του καταρράκτη, τις επιπτώσεις που επιφέρει στην όραση, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της, θα δοθούν ορισμένες πληροφορίες για τον φυσιολογικό οφθαλμό. Ο ανθρώπινος οφθαλμός θα μπορούσε να συγκριθεί με μια φωτογραφική μηχανή, τόσο στην κατασκευή, όσο και στις αρχές λειτουργίας του. Το μάτι διαθέτει δύο φακούς στο πρόσθιο τμήμα του, τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό. 

Στο οπίσθιο τμήμα του, διαθέτει το «φιλμ», όπου εστιάζονται οι εικόνες, που είναι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας. Οι φακοί οφείλουν να είναι διαυγείς και να έχουν σωστές καμπυλότητες, για να εστιάζουν το φως που περνά μέσα στο μάτι στον αμφιβληστροειδή και να σχηματίζεται μια καθαρή εικόνα. Όταν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις, όπου οι φακοί είναι θολοί ή έχουν ανώμαλη καμπυλότητα, το αποτέλεσμα είναι η εικόνα στον αμφιβληστροειδή να μη σχηματίζεται σωστά και η όραση των ασθενών να μην είναι καλή», αναφέρει ο κ. Βασίλειος Φ. Διακονής, MD, PhD, Διευθυντής Προσθίου Ημιμορίου - Χειρουργός Οφθαλμίατρος Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital.

Τι είναι ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και έχει ως συνέπεια τη μείωση της όρασης των ασθενών. Η μείωση της όρασης δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινές λειτουργίες και δραστηριότητες των ασθενών όπως η νυχτερινή οδήγηση, το διάβασμα και η θέαση της τηλεόρασης. Ο καταρράκτης προκαλείται από ποικίλες αιτίες: η συνηθέστερη αιτία εμφάνισής του είναι η φυσιολογική (σε άτομα τρίτης ηλικίας) γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού (γεροντικός καταρράκτης), ενώ άλλες αιτίες είναι η χρήση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη (φαρμακευτικός καταρράκτης), η παρουσία συστηματικών νοσημάτων, τα τραύματα της κεφαλής (τραυματικός καταρράκτης) και κάποια γενετική ανωμαλία (συγγενής καταρράκτης).