Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Καστανή Πωγωνίου: Συνελήφθη 26χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για σοβαρά ποινικά αδικήματα


Συνελήφθη, προχθές (17-05-2018) αργά το απόγευμα στην Καστανή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για σοβαρά ποινικά αδικήματα.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε μετά από αστυνομικό έλεγχο και εμπεριστατωμένη έρευνα, σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσαν:
ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Β΄ Τμήματος Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για το αδίκημα της ληστείας κατά συναυτουργία και
καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Εύβοιας, ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών και επτά μηνών, για τα αδικήματα της ληστείας, κλοπής και παράνομης οπλοφορίας κατ’ εξακολούθηση.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ακόμη μία σύλληψη αλλοδαπού στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων για παράβαση της δασικής νομοθεσίας


Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, βάρους -129- κιλών και -500- γραμμαρίων, την οποία είχε συλλέξει από την παραπάνω περιοχή
Ακόμη μία σύλληψη αλλοδαπού πραγματοποιήθηκε χθες (18-05-2018) το μεσημέρι σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αστυνομικών δράσεων για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόκειται για έναν 49χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης και σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της δασικής νομοθεσίας και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 49χρονο αλλοδαπό στην παραπάνω περιοχή, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει ποσότητα αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού, συνολικού βάρους -129- κιλών και -500- γραμμαρίων.
Κατασχέθηκε η παραπάνω ποσότητα του θεραπευτικού φυτού.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ημερίδες για την Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία


Μετά την Ηγουμενίτσα όπου την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση, συνεχίζονται από την ερχόμενη εβδομάδα οι ενημερωτικές ημερίδες για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, κατά τις οποίες παρουσιάζονται οι προσκλήσεις: Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-business), Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαΐου στην Ηγουμενίτσα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ακολουθούν σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας αντίστοιχα οι ημερίδες:
• 23 Μαΐου,  ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο Du Lac,  Ιωάννινα
• 4 Ιουνίου, ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρου του Επιμελητηρίου Άρτας (Κ. Αιτωλού & Ν. Πριοβόλου – 2ος όροφος)
• 6 Ιουνίου, ώρα 19.30 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Πρέβεζας (Δωδώνης 47, Πρέβεζα)
Οι ημερίδες διοργανώνονται σε συνεργασία με τα κατά τόπους Επιμελητήρια.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Έως τις 9 Οκτωβρίου 2018 παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή τακτοποίησης αυθαιρέτων


Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και άλλες διατάξεις» παρατείνεται η προθεσμία για την πληρωμή τακτοποίησης αυθαιρέτων με έκπτωση 20% έως τις 9 Οκτωβρίου 2018 (προβλέπεται εάν κι εφόσον πληρωθεί το πρόστιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την εφαρμογή του νόμου).
Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση έως 20% εάν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, με την μείωση του προστίμου να μειώνεται μόνο κατά 10%, εάν η δήλωση κατατεθεί μέχρι τις 9 Μαρτίου 2019.

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για την προκήρυξη και δημοπράτηση έργων



Προχωρούν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό Θεσπρωτικού της Τ.Κ. Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού», μετά τη διατύπωση της σύμφωνης γνώμης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.915.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ζηρού.
Αντιστοίχως, προχωρούν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου «Προμήθεια 2 οχημάτων – τύπου mini bus για τη μεταφορά των ατόμων ΑμεΑ», προϋπολογισμού 183.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Νικολάου Σκουφά.
Επίσης, με σχετικά έγγραφα της υπηρεσίας εγκρίνονται τα σχέδια σύμβασης για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πωγωνίου και Ζίτσας, προϋπολογισμού 392.963 ευρώ και 178.772 ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, με έγγραφο προς τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Τεχνικός σύμβουλος» για την υλοποίηση του Σχεδίου Ασφάλειας Νερού Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 199.296 ευρώ.

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. για την σύνδεση Α/Κ Τερόβου Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχ. Οδό Ιωαννίνων-Γέφυρα Πλάκας
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας», προϋπολογισμού 10.457.348,77 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλληψη παράνομων αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Οι εκδηλώσεις «Europe in my Region 2018» στην Ήπειρο

Η πανευρωπαϊκή καμπάνια «Η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου (Europe in my Region)» διοργανώνεται φέτος στην Ήπειρο με τη συνεργασία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Υγείας.
Στόχος της καμπάνιας - που υλοποιείται το Μάιο κάθε έτους - με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να γνωρίσουν τα έργα της περιοχής τους που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αντιληφθούν το μέγεθος του άμεσου και έμμεσου οφέλους τους.
Οι φετινές εκδηλώσεις στην Ήπειρο επικεντρώνονται σε δράσεις Υγείας και Επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου 2014-2020.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Υγεία
• 29 Μαΐου – Επίσκεψη στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων ΝΕΑΣ ΓΝΩΣΗΣ στην υγεία στον χώρο του Πενταόροφου Κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων. (11:00-13:00)
• 30 Μαΐου – Ο κοινωνικός ρόλος του ΕΚΑΒ. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση πολιτών σε παροχή  πρώτων βοηθειών στο Δημοτικό σχολείο Γραμμενίτσας Άρτας (9:30-11:00) και στον παραλιακό πεζόδρομο Πρέβεζας (11:00-13:00).
• 31 Μαΐου – Εγκαίνια Τοπικών Μονάδων Υγείας στο Ιωάννινα (11:00)
• 31 Μαΐου – Παρουσίαση των δράσεων απεξάρτησης που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την υγεία, στον χώρο του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και της Κρίσης των Χρηστών Ναρκωτικών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων (18:00)
• 31 Μαΐου – Παρουσίαση της Στρατηγικής για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην αίθουσα της ΕΗΜ (19:00)
• 1 Ιουνίου - Εγκαίνια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Φιλιατών, στην Ηγουμενίτσα (12:00)      

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σύλληψη αλλοδαπών για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, εκ των οποίων ένας ηλικίας 44 και δύο ηλικίας 45 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν. 2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, στην πύλη εισόδου λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα που επέβαιναν οι ανωτέρω, βρέθηκαν εντός αυτού σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη τρεις χιλιάδες επτακόσια ενενήντα ένα (3791) πακέτα τσιγάρων, χωρίς να φέρουν την ειδική ένσημη ταινία φόρου κατανάλωσης.
Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν οι ποσότητες των τσιγάρων και το Ι.Χ.Ε. όχημα.
***
Συνέχεια ενημέρωσης σχετικά με την σύλληψη αλλοδαπών για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα στην Ηγουμενίτσα στις 17/05/2018.
Σχετικά με τον εντοπισμό και την κατάσχεση λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Ηγουμενίτσα βραδινές ώρες της 17/05/2018, γνωρίζεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί  και φόροι, σύμφωνα με έγγραφο του Τελωνείου Ηγουμενίτσας, ανέρχονται στο ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων επτακοσίων επτά ευρώ και σαράντα επτά λεπτών (15.707,47€).

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (21-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (22-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (23-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (24-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (25-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (26-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.  

Γιάννενα: Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στις έρευνες και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στις 18:00


Το Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, στα Γιάννενα, την Παρασκευή 1/6/2018, στις 18:00 είναι μια σημαντική στιγμή στον αγώνα ενάντια στις έρευνες και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.
Η «Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»  θα δώσει το «παρών»  και για το σκοπό αυτό οργανώνει ομαδική μετάβαση.
Όσοι/ες ενδιαφέρεστε δηλώστε το έγκαιρα
- στη διεύθυνση ath.stop.mining@gmail.com
- στα τηλέφωνα 6948635889 πρωί, 6946280293 απόγευμα
● Ανάλογα με την ανταπόκριση, θα καθοριστεί ο ακριβής χρόνος και τρόπος, καθώς και το κόστος της μετάβασης.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Πρέβεζας, την επόμενη εβδομάδα


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Πρέβεζας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (21-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγία Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.
Τρίτη (22-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (23-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.
Πέμπτη (24-05-2018) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (25-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Σάββατο (26-05-2018) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι – Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη – Τζάρα – Θέμελο – Χόχλα – Κουκούλι.

Άπνοια ύπνου: Πότε βοηθάει η ρινοπλαστική;


Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής έχει το σύνδρομο της άπνοιας ύπνου που παραμένει χωρίς θεραπεία. Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι διαταραχές του ύπνου, επιβαρύνουν σημαντικά την κατάσταση της υγείας ατόμων με το σύνδρομο, ενώ το ροχαλητό, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμά του, είναι συχνά αιτία ενδοοικογενειακών προβλημάτων, ακόμα και διατάραξης των ερωτικών σχέσεων του ζευγαριού.
«Υπάρχουν δύο γνωστές μορφές άπνοιας ύπνου: η κεντρική και η αποφρακτική, καθώς και ο συνδυασμός αυτών. Στην κεντρική, η αναπνοή διακόπτεται από την έλλειψη αναπνευστικής προσπάθειας και οφείλεται σε νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ στην αποφρακτική υπάρχει παρεμπόδιση της ροής του αέρα από κάποιο φυσικό εμπόδιο, το οποίο διακόπτει την αναπνοή παρά την αναπνευστική προσπάθεια. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά στη δεύτερη μορφή. Μελέτες δείχνουν ότι ο 1 στους 4 μεσήλικες άνδρες και 1 στις 10 μεσήλικες  γυναίκες υποφέρουν από αυτή, με το γενικό σύνολο να αγγίζει το 13-15%», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.
«Όμως, λόγω της σοβαρής υποδιάγνωσης της πάθησης, υπολογίζεται ότι τα ποσοστά αυτά δεν αντιπροσωπεύουν την πλήρη πραγματικότητα», προσθέτει.
Ειδικότερα, οι πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια ύπνου όταν κοιμούνται παρουσιάζουν διακοπές της αναπνοής κατά περιόδους, η διάρκεια των οποίων  είναι μερικά δευτερόλεπτα. Η έλλειψη του οξυγόνου υποχρεώνει τον εγκέφαλο να δώσει σήμα για αφύπνιση προκειμένου να ξαναρχίσει ο οργανισμός την αναπνοή. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ένα άτομο με άπνοια ύπνου συχνά δεν συνειδητοποιεί τα επεισόδια αυτά, τα οποία, σε σοβαρές περιπτώσεις, ενδεχομένως να ξεπερνούν τα 30 και 40 την ώρα.