Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Γιόρτασε ο Αγροτικός Αστέρας την πρόκριση στους 8 του κυπέλλου


Μετά την λήξη της αναμέτρηση με την Α.Ε. Χουλιαράδων η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα παρέθεσε τραπέζι στην ομάδα για την μεγάλη πρόκριση στους 8 του κυπέλλου με αντίπαλο την Θύελλα Ελεούσας.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Συλλυπητήρια για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα


Σύσσωμα η Παράταξη μας "Νέα Εποχή για Το Πωγώνι", εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για τον θάνατο του συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Ένας θάνατος, του οποίου τα αίτια ακόμη διερευνώνται από τις Ελληνικές Αρχές κυρίως, αλλά και από την ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη. Δυστυχώς οι Αλβανικές Αρχές μέχρι στιγμής, δια της παραλήψεως αλλά και δια της εξαφάνισης πολύτιμων αποδεικτικών ευρημάτων, αποδεικνύουν πως ο θάνατος του Κωνσταντίνου δεν ήταν τόσο αθώος όσο παρουσιάζεται.
Παρ΄ όλα ταύτα εμείς δεν θα παραστήσουμε τους δικαστές ούτε τους ειδικούς πραγματογνώμονες.
Το μόνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι ο Κωνσταντίνος είναι ένας ακόμη μάρτυρας του Βόρειο Ηπειρωτικού Ελληνισμού, που απ΄ όσα μέχρι στιγμής προκύπτουν, πλήρωσε την αγάπη του για την Ελληνική Σημαία και την Βόρειο Ήπειρο. Βρισκόμαστε δίπλα στην οικογένεια του Κωνσταντίνου με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτουμε, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας Συλλυπητήρια στους συγγενείς του και ευχόμαστε να είναι ο τελευταίος Μάρτυρας του Βόρειο Ηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος πενθεί, αυτό που απομένει είναι και η ελληνική κυβέρνηση να κάνει το καθήκον της απέναντι σ΄ αυτή την μάνα, η οποία είναι Μάνα όλων των Ελλήνων. Σήμερα ο Κωνσταντίνος, αύριο Ποιος;

Δημήτρης Ντότης
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 8ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής


Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 8ης  αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 2-0
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 1-0-
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 3-1
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ 2-1
ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 1-1
Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 2-1
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ 7-0
Τετάρτη  7  Νοεμβρίου 2018
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (17:30)

Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής
1. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 22 
2. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009  20
3. ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 19
4. Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ  19
5. ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ 14
6. Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 11      
7. Α.Ο.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 11  
8. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 10 
9. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 8
10. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 7  (7)
11. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 7
12. Α.Π.Ο.Ε.Λ. 7  
13. ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 5
14. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  5
15. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 5   

16. Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 4  (7)

ΠΑΣ Γιάννινα-Λαμία 0-0

Κόλλησαν στο μηδέν ΠΑΣ Γιάννινα και Λαμία

Για μια ακόμη αγωνιστική ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν μπόρεσε να πάρει το τρίποντο, καθώς αναδείχτηκε στους «Ζωσιμάδες» ισόπαλος με την Λαμία με 0-0.
Οι δύο ομάδες από την αρχή του ματς κατέστησαν σαφή την επιθυμία τους να ανεβάσουν το ρυθμό στο παιχνίδι.
Αμφότερες αναζήτησαν επιθετικές πρωτοβουλίες, ωστόσο ήρθαν αντιμέτωπες με την καλή ανασταλτική λειτουργία των αντιπάλων τους.
Στο 20΄  η πρώτη καλή ευκαιρία για τη Λαμία όταν ο Καραμάνος από το ύψος της περιοχής σούταρε δυνατά μετά από γύρισμα του Επστάιν βρίσκοντας εστία αλλά και τον Βελλίδη σε ετοιμότητα.
Στο 28΄ ο ΠΑΣ είχε τη δική του πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι, με τον Αθανασιάδη να κινείται πλάγια εντός περιοχής αλλά να μη μπορεί να νικήσει με πλασέ τον εξερχόμενο Σαράνοφ.
Ένα σουτ του Ντόλοβατς στο 52΄ κατέληξε κόρνερ μετά από κόντρα στον Πλιάτσικα κι ένα σουτ του Μπερτόλιο εκτός περιοχής που μπλόκαρε χωρίς πρόβλημα ο Βελλίδης.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Αποστολόπουλος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Τσικάρσκι, Σιόντης (70’ Νικολιάς), Λίλα, Ντόλοβατς, Βιδάλ (26’ Κάστρο), Αθανασιάδης, Μυστακίδης (63’ Ξυδάς)
Λαμία (Μάκης Χάβος): Σαράνοφ (88’ Μελίσσας), Βασιλαντωνόπουλος,  Αντέτζο, Πλιάτσικας, Βάντερσον, Σκόνδρας, Δημούτσος, Επστάιν (77’ Ρόμανιτς), Μπερτόλιο, Καραμάνος (90’ Ασίγκμπα), Μπαράλες

Πεντάσφαιρος Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Α.Ε. Χουλιαράδων 5-0)

* Με ευρεία νίκη πήρε το τρίποντο ο  Αγροτικός Αστέρας αφού επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο Παρακαλάμου της ομάδας της Α.Ε. Χουλιαράδων με σκορ 5-0, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος του Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.
Οι γηπεδούχοι σε πολύ καλή μέρα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους φιλοξενούμενους.
Στο 24΄ ο Παππάς Θωμάς σούταρε εντός της περιοχής, ο Βελτσίστας Παναγιώτης απέκρουσε, η μπάλα έφτασε στον Παπαρούνα Στέφανο που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για τα 1-0 του  Αγροτικού Αστέρα.
Στο 29΄  ο Παππάς Θωμάς σέντραρε και  ο Γκόνης Πέτρος με  κεφαλιά έγραψε το 2-0.
Ο Ηλιόπουλος Παναγιώτης στο 40΄ σέρβιρε με το κεφάλι στο Ορφανό Χριστόφορο για το 3-0.
Στο 60΄ ακυρώθηκε γκολ του Γκόνη ως οφσάιντ.
Στο 79΄ ο Πανίδης Νικόλαος κέρδισε πέναλτι για τους γηπεδούχους, το εκτέλεσε ο Φαρμάκης Αναστάσιος για το 4-0. 
Στο 84΄ ο Ορφανός Χριστόφορος σε θέση βολής τον Παππά Θωμά που με πλασέ έγραψε το τελικό 5-0.
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Θανάσης Χαρίσης):
Γρηγοριάδης  Νικόλαος, Ηλίας Μιχάλης (Ταΐρης Γεώργιος 66΄), Τσόκρης Λάμπρος, Πανίδης Νικόλαος, Τάσσος Παναγιώτης, Φαρμάκης Αναστάσιος (Κυρίτσης Ιωάννης 81΄), Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Παππάς Θωμάς, Γκόνης Πέτρος (Μπενέκος Αχιλλέας 78΄), Ορφανός Χριστόφορος, Παπαρούνας Στέφανος (Καράβας Αναστάσιος 66΄)
Α.Ε. Χουλιαράδων:
Βελτσίστας Παναγιώτης, Τσακμάκης Μάριος, Κρανάς Θεόδωρος (Γκρέμος 31΄), Τσουμάνης Παντελής, Μιχάλης, Γκόλιας, Γεράσης Στέργιος (Τσακανέλης 78΄), Λάμπρου Νικόλαος, Οικονόμου Ιάσονας, (Τόλης 59΄), Γρίβας, Λώλης (Μπάρκας 74΄)
Τα αποτελέσματα της 8ης  αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 1-0
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 0-3 (α.α.)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 2-0
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 2-0
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 2-2
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 2-0
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 5-0
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 1-0
Βαθμολογία  Hall of Brands Α΄ Κατηγορία 2018-19
1.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 18
2.  Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 17
3.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 17 
4.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 17
5.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 14  
6.  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 14
7.  Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 13
8.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 13
9.  Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 12
10.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 11
11.  Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 11
12.  Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 6
13.  Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ  5
14.  Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 5
15.  Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 4
16.  ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 0

ΟΠΕΚΑ: Από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου η τελευταία δόση του Επιδόματος του Παιδιού για το 2018


Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ σε ανακοίνωση του οι δικαιούχοι θα λάβουν την πέμπτη δόση του Επιδόματος Παιδιού για το 2018  από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου.
Η δόση αυτή αφορά το δίμηνο (Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου) και τους δικαιούχους που έχουν κάνει εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και θα έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 έως τις 20 Νοεμβρίου.
Επιπλέον ο Οργανισμός επισημαίνει ότι, ο κύκλος των αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2018 θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Δυνητικοί δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση, έχουν χρονικό περιθώριο 3 μηνών.
Στο νέο σύστημα οι αιτήσεις ολοκληρώνονται στο τέλος του τρέχοντος έτους επιδότησης και όχι στις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όπως ίσχυε παλαιότερα.
Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr  και της ΗΔΙΚΑ www.idika.gr  ".

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου: "Το Πέρασμα Αντίκρυ", την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών


Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου: "Το Πέρασμα Αντίκρυ", την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων στην πλατεία Κοτζιά, στην Ομόνοια.
Θα μιλήσουν για το βιβλίο:
1. Κώστας Τασούλας,Βουλευτής,τ.Υπουργός Πολιτισμού
2. Πέτρος Ευθυμίου,Δημοσιογράφος,τ.Υπουργός Παιδείας
Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Αθανάσιος Σιούτης.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.
Την εκδήλωση θα ντύσουν μουσικά, ο ΠέτροςΛούκας Χαλκιάς και η κομπανία του, με τον Αντώνη Κυρίτση και το πολυφωνικό της Πολύτσανης στο τραγούδι.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
1955. Πέντε νέοι Βορειοηπειρώτες προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελλάδα αλλά έρχονται αντιµέτωποι µε τις αλβανικές περιπόλους και το ηλεκτροφόρο συρµατόπλεγµα κατά µήκος της συνοριογραµµής. Μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να γλιτώσει και να περάσει αντίκρυ… Καταλήγει στην Αµερική, τα χρόνια περνούν, αλλά δεν παύει να αγωνιά για τη µοίρα των δικών του και της Όλγας, του µεγάλου του έρωτα. Να ’ναι άραγε ζωντανοί ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απάνθρωπες φυλακές του Σπατς;
1989. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου αποτελεί έναυσµα για την κατάρρευση του σκληρού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια, το πέρασµα αντίκρυ έχει αρχίσει να ανοίγει και ο Οδυσσέας αποφασίζει να αφήσει την οικογένειά του πίσω στην Αµερική και να επιστρέψει στο χωριό του. Η καταβύθιση στα γεγονότα του παρελθόντος και η απρόσµενη συνάντηση µε αγαπηµένα πρόσωπα θα αλλάξουν την πορεία της ζωής του για πάντα…
Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα που βασίζεται σε µαρτυρίες και πραγµατικά γεγονότα.
Έγραψαν για τον συγγραφέα:
«Η πολυεπίπεδη χρονικά αφήγηση βοηθά τον αναγνώστη να έρθει σε πλήρη επαφή µε έναν ρέοντα χρόνο, έτσι που να γίνεται συνομιλητής του συγγραφέα. Η αµεσότητα της αφήγησης είναι τέτοια που θαρρείς πως είσαι παρών στα γεγονότα και ακούς τους διαλόγους.» –Άγγελος Πετρουλάκης, Fractal
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα και σπούδασε Μαθηµατικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Υπηρέτησε τη δηµόσια εκπαίδευση για τριάντα χρόνια, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011) και το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνοµοσπονδίας Ελλάδος. Από το 2006 εκλέγεται Δηµ. Σύµβουλος στον Δήµο Ιλίου. Πρωτοεµφανίστηκε στα γράµµατα το 2004 και έκτοτε έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του: Ο ηπειρωτικός γάµος, Μη ρωτάς γιατί, Σµύρνη, συγγνώµη, Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;, Τραπεζούντα, το διαµάντι της Ανατολής, Είµαι πολίτισσα, τζάνουµ!

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου: Πορεία για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα από το Α' Νεκροταφείο στο Σύνταγμα


Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου τιμά την 106η επέτειο της απελευθέρωσης της Χιμάρας κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (5 Νοεμβρίου 1912) και την μνήμη του Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, ώρα 4:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και σύντομη εκδήλωση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στο μνήμα του Αρχηγού της Χιμάρας Σπύρου Σπυρομήλιου.
Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Ο αγώνας για την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου είναι αδιάκοπος εδώ και 106 χρόνια.
Άρχισε με τον Σπυρομήλιο συνεχίζεται με τον Κατσίφα.

ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ!


Επιδότηση στεγαστικών δανείων από 1 Ιανουαρίου 2019


Απαντώντας σε  ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, κ. Γιώργου Καρρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, υπογράμμισε ότι ένα από μία σειρά βελτιωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για την προστασία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, είναι και η επιδότηση στεγαστικών δανείων που θα ξεκινήσει από 1 Ιανουαρίου 2019 και η οποία θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού ηλικίας 21 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 21χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Κυστική ίνωση: Πως να προστατεύσετε τους ασθενείς από τη γρίπη


Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η γρίπη για τους ασθενείς με κυστική ίνωση, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πνευμονοπάθειάς τους και να επιταχύνει την έκπτωση της πνευμονικής λειτουργίας τους.
Ειδικοί από τον αμερικανικό οργανισμό Cystic Fibrosis Foundation προειδοποιούν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους πρέπει να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη, διότι αν μολυνθούν είναι πιθανό να καταλήξουν με βαριά πνευμονία για την οποία πιθανώς θα χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
* Εμβολιασμός ασθενών και συγγενών. Το πρώτο και αυτονόητο μέτρο είναι ότι πρέπει να κάνουν εγκαίρως το αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους συγγενείς και τους φίλους τους με τους οποίους ζουν στο ίδιο σπίτι ή/και έρχονται σε στενή επαφή. 
Δεδομένου ότι η εποχή της γρίπης στη χώρα μας αρχίζει συνήθως τον Δεκέμβριο και ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες για να αναπτυχθεί η ανοσία, το εμβόλιο ιδανικά πρέπει να γίνεται Οκτώβριο και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Αν γίνει νωρίτερα (π.χ. Σεπτέμβριο) μπορεί να χρειασθεί και δεύτερος εμβολιασμός τον Φεβρουάριο, διότι η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο συνήθως διαρκεί για 4-5 μήνες.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και καλύπτεται εξ ολοκλήρου (έχει μηδενική συμμετοχή) από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες ανήκουν οι πάσχοντες από κυστική ίνωση.