Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

5ο Φεστιβάλ Δωδώνης: Συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 21:00

 


Ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, το Ζωγράφειο Σχολείο και το Κέντρο Ελληνο-Αυστριακής Διασύνδεσης λαμβάνουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στη συναυλία κλασικής μουσικής που θα δώσει το διάσημο Βιεννέζικο κουαρτέτο εγχόρδων "Auner Quartett" στο φετινό 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φετινού «Ελληνο-Αυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το κουαρτέτο εγχόρδων θα παρουσιάσει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Κωνσταντίας Γουρζή, Franz Schubert και Ludwig van Beethoven.

Η κ. Κωσταντία Γουρζή μαέστρος, συνθέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου θα είναι η καλλιτεχνική σύμβουλος της συναυλίας.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021 στις 21:00 στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης με ελεύθερη είσοδο.

Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα, κ. Hermine Poppeller συνοδευόμενη από στελέχη της Αυστριακής διπλωματίας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αρωγή του Δήμου Δωδώνης με τη στήριξη των χορηγών του, καθώς και με τη χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών:

ΧΟΡΗΓΟΙ: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Volton

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: ΙΚΤΕΟ Παπαδόπουλος, Τζιάκος Ν. Α.Ε.

Για την αποφυγή συνωστισμού, προσέλευση κοινού από τις 20:00.

Γιάννινα: Ενημερωτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων την Πέμπτη 22 Ιουλίου

 


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διοργανώνει πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στο κλείσιμο των υποκαταστημάτων των Τραπεζών.

Στα Γιάννινα διοργανώνεται δράση ενημέρωσης την Πέμπτη 22 Ιουλίου.

Σε σχετική του ανακοίνωση σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται το κλείσιμο  καταστημάτων σε όλη τη χώρα, μια απόφαση που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα:

- στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στις ακριτικές, νησιωτικές και ορεινές περιοχές τις οποίες καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό

-στους παραγωγικούς και άλλους τοπικούς φορείς της οικονομίας

 -στους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην “εξαναγκαστική” εθελούσια έξοδο και την απόλυση

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ήδη φέρει το θέμα της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων στη Βουλή με δύο ερωτήσεις, όπου η κυβέρνηση μέσα από τα ερωτώμενα Υπουργεία δεν απαντάει τίποτα ουσιαστικά και αφήνει το θέμα στις Διοικήσεις των Τραπεζών. Στην πράξη όμως όλο αυτό το διάστημα κυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών αγνοούν παντελώς τις διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών (ειδικά σε περιπτώσεις ορεινών, ημιορεινών δήμων, ακριτικών ή/και νησιωτικών περιοχών κ.α.) και την αγωνία των εργαζομένων για την εργασία τους ενώ οδηγούν σε συνεχείς χρεώσεις εκατομμύρια πολίτες μέσα από τις ψηφιακές συναλλαγές καθώς ουσιαστικά με το κλείσιμο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές τις καθιστούν ως το μοναδικό μέσο για την υλοποίηση βασικών συναλλαγών.

Ήδη στην Ήπειρο έχουν από καιρό «σφραγίσει» υποκαταστήματα κυρίως της Εθνικής και  της Πειραιώς σε αγροτικές και ακριτικές περιοχές με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία (σωματική και ψυχολογική)  και την  οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων (κυρίως των ηλικιωμένων) και την ερημοποίηση άλλοτε ακμαζουσών κωμοπόλεων.

ΕΟΔΥ: Τρεις θάνατοι σήμερα, 2.972νέα κρούσματα

 


19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τρεις  θάνατοι σήμερα, 2.972 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.972, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 466.441 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 131 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.275 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,23 (95% Crl: 0,98 – 1,48).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 125 (60,8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 89,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.770 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 161 (ημερήσια μεταβολή +18,38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 129 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη) .

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.870 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γιάννενα: Ανοιχτή εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων (χώρος αναμονής ακροατηρίων) από ώρα 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

 


Το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μαζί με την εθελοντική ομάδα Paguristas, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, τον Σύλλογο Τριτέκνων Ιωαννίνων, πραγματοποιούν, την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων (χώρος αναμονής ακροατηρίων) από ώρα 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

Οι αυξημένες ανάγκες σε αίμα των Νοσοκομείων κατά την θερινή περίοδο, επιβάλλουν την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων αιμοδοτών. Η Αιμοδοσία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Επισημαίνουμε ότι κάθε αιμοδότης καταχωρεί την φιάλη του στην καρτέλα του, ή/και στην Τράπεζα Αίματος που επιθυμεί.

Συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία του ΕΕΣ Ιωαννίνων (Γ. Παπανδρέου 2).

Δεκαέξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 20 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 96.656 έλεγχοι, από τους οποίους οι 55.037 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 147 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

91 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 90 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

20 στη Στερεά Ελλάδα,

17 στη Θεσσαλονίκη,

16 στην Ήπειρο,

12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  9 στα Ιόνια Νησιά,

  8 στο Βόρειο Αιγαίο,

  5 στη Πελοπόννησο,

  2 στη Δυτική Ελλάδα,

  1 στη Θεσσαλία και

  1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.455 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.231 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.224 των 150 ευρώ.

16 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, από τα οποία 15 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.903 ομοειδείς παραβάσεις.

39 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Πελοπόννησο, σύλληψη και 12.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών σε τραπέζι καθώς και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Αττική,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, για μη τήρηση βιβλίου ραντεβού και 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη για μη χρήση μάσκας στον εσωτερικό χώρο,

- από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 2 παντοπωλεία, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ- μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Στερεά Ελλάδα, από 1.000 ευρώ πρόστιμο, σε 2 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, για μη τήρηση βιβλίου ραντεβού.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στην Κρήτη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Μακεδονία, 300 ευρώ πρόστιμο σε ζαχαροπλαστείο, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.681 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.227 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 312 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έργα-παρεμβάσεις στο Δελβινάκι από 1-1-2021 έως 30-06-2021

 

Πολιτική επιτυχία Ριζόπουλου η επιδότηση για κλημεντίνη και εσπεριδοειδή

 


Τη διαβεβαίωση ότι στο πρόγραμμα στήριξης της κυβέρνησης θα συμπεριληφθούν, όλες οι καλλιέργειες, ακόμα κι εκείνες που ήταν στο στάδιο της προ-άνθισης έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, στο πρόγραμμα αποζημιώσεων συμπεριλαμβάνονται και τα εσπεριδοειδή της Άρτας, της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Με βάση τον προγραμματισμό Θα αποζημιωθεί το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν και θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που Θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό Θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό της τάξης των 155 εκατ. ευρώ Θα καταβληθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή είναι άλλη μια επιτυχία, όπως και η πρόταση της ένταξης τεχνολογικής κοινότητας στο Σχέδιο Ανάκαμψης.  

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, στις 3 Φεβρουαρίου 2021 ζητούσε να επιδοτηθούν άμεσα οι παραγωγοί «κλημεντίνης» της Π.Ε. Άρτας, αλλά και οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να πλήττονται, τόσο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όσο και εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιστολή μάλιστα συνοδευόταν από πλήρης οικονομικοτεχνική καταγραφή της κατάστασης αλλά και της προτεινόμενης επιδότησης, την οποία εκπόνησε ο τομέας Πρωτογενούς Παραγωγής της παράταξης.

Στις 22 Ιανουαρίου 2021 είχε προηγηθεί συνεργασία μελών των «Οριζόντων Ηπείρου» με τον διευθυντή του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στα Γιάννενα, όπου αναλύθηκε ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειας Ηπείρου και αγροτών, η οποία υπήρξε εποικοδομητική για την κατάθεση των ολοκληρωμένων προτάσεων της παράταξης στο ζήτημα των αποζημιώσεων.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος μετά την εξέλιξη αυτή δήλωσε:

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την συνεχή θετική έκβαση που είχε η πρωτοβουλία μας. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι δυνάμεις της αυτοδίκαιης μόνο εφόσον διαθέτουν πολιτική επιχειρηματολογία και σχέσεις μπορούν να βγάλουν την Ήπειρο από το αδιέξοδο. Η παράταξή μας εργάζεται με όλες τις δυνάμεις, για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Δεν μένουμε στα λόγια. Καταθέτουμε σοβαρές προτάσεις, συνομιλούμε με τους κατάλληλους θεσμικούς φορείς και φέρνουμε αποτελέσματα. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου μας».

Κάτω Ραβένια Πωγωνίου: Παρουσίαση του βιβλίου της κας Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη «Η Επιστροφή του βασιλιά Γιγαντόκαρδου», την Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 7:30 μ.μ.

 

Πρόσκληση


Η Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου Ιωαννίνων-ΦΣΚΡΗ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της κας Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη «Η Επιστροφή του βασιλιά Γιγαντόκαρδου», την Παρασκευή 13 Αυγούστου, ώρα 7:30 μ.μ.

Αδελφότητα Ψηλοκάστρου Πωγωνίου «Ο Άγιος Αθανάσιος»: Δεν θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο πανηγύρι

 


Το Δ.Σ της Αδελφότητας  Ψηλοκάστρου «Ο Άγιος  Αθανάσιος» μετά από σκέψη και έχοντας σαν  γνώμονα την ασφάλεια των μελών των χωριανών και των φίλων μας αποφάσισε να  μην πραγματοποιηθεί  το ετήσιο πανηγύρι μας.

Δίνουμε λοιπόν  ραντεβού για το  επόμενο καλοκαίρι και εφ όσον  οι συνθήκες το επιτρέψουν  για να χορέψουμε  να φάμε να πιούμε και να γλεντήσουμε παρέα.


Με απεριόριστη εκτίμηση το Δ.Σ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 21 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη  21 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σταύρου Νιάρχου 60, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00

Παραλία Πάργας, Πρέβεζα, 09:00-13:00.

Δέρμα: Ο άγνωστος κίνδυνος από τα φυτά και τον ήλιο

 


Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα ή να κάνετε πικνίκ στη θάλασσα, δεν πρέπει να προσέξετε μόνο να μην μπείτε για αρκετές ώρες στο νερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν εκτέθηκε σε συστατικά που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του στον ήλιο. Ειδάλλως κινδυνεύετε να εκδηλώσετε φυτοφωτοδερματίτιδα.

Η φυτοφωτοδερματίτιδα αναπτύσσεται όταν ορισμένες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, προκαλώντας φλεγμονή και  χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα. Κλασικό παράδειγμα φυτοφωτοδερματίτιδας είναι το εξάνθημα που μπορεί να παρατηρηθεί π.χ. σε άτομα που ψήνουν κρέας στα κάρβουνα, όταν το περιχύνουν με λεμόνι.

«Κάθε δραστηριότητα που εμπεριέχει στύψιμο εσπεριδοειδών και ύστερα έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις στα άτομα που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Ωστόσο η φυτοφωτοδερματίτιδα δεν εκδηλώνεται μόνο μετά από έκθεση σε λεμόνια, κίτρα, λάιμ ή πορτοκάλια. Είναι πολλά τα φυτά και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα με ουσίες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο (φωτοευαισθητοποιητές) όταν το άτομο έχει προδιάθεση».

Μία από αυτές τις ουσίες είναι το ψωραλένιο, το οποίο περιέχουν τα εσπεριδοειδή και πολλά άλλα φυτά και φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το παστινάκι, ο μαϊντανός, τα καρότα, το σέλερι (αμερικάνικο σέλινο), τα σύκα, ο απήγανος (είναι αρωματικό φυτό), το γρασίδι, διάφορα χορτάρια στα λιβάδια (πόες) κ.λπ. Ψωραλένιο μπορεί να περιέχουν και ορισμένα αρώματα, αλλά και φυτικά έλαια όπως το έλαιο περγαμόντου.

«Όταν το ψωραλένιο εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA) μπορεί να προκαλέσει φυτοχημικές αντιδράσεις στο δέρμα. Οι αντιδράσεις αυτές βλάπτουν τα δερματικά κύτταρα και τα οδηγούν στην καταστροφή, με συνέπεια την εμφάνιση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.