Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τραγωδία … δυο νέα παλληκάρια άφησαν την τελευταία τους πνοή στο κέντρο της πόλης

Τραγικό τέλος είχε σήμερα στις 4 το μεσημέρι ένας 23χρονος από τα Ιωάννινα , όταν έχασε τον έλεγχο της μηχανής που οδηγούσε και έπεσε με δύναμη πάνω σε σταθμευμένα οχήματα επί της κεντρικής οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Ιωαννίνων κοντά στο ΚΕΠΑΒΙ.

Ο άτυχος οδηγός της μοτοσυκλέτας έχασε για άγνωστους λόγους τον έλεγχο και καρφώθηκε κυριολεκτικά πάνω στα σταθμευμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θανάσιμο τραυματισμό του.
Ο συνεπιβάτης του, ένα επίσης νέο παιδί μόλις 22 χρονών τραυματίστηκε σοβαρά.
Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή παρά τις προσπάθειες που έκαναν, ... πριν από λίγο κατέληξε.

ΠΗΓΗ: www.firmani.gr

****
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θανατηφόρο τροχαίο

Χθες (02-09-2012) νωρίς το απόγευμα στα Ιωάννινα έλαβε χώρα τροχαίο ατύχημα, όταν Ι.Χ. δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 23χρονος ημεδαπός εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και του 22χρονου συνοδηγού.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

«Καθάρισε» το ντέρμπι του Πωγωνίου ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά

Πήρε το «αίμα του» πίσω από τον αποκλεισμό του από το κύπελλο.
Ο Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά επικράτησε στο ντέρμπι του Πωγωνίου για την πρώτη αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της Β΄ Ερασιτεχνικής Ιωαννίνων, που τελείωσε πριν από λίγο στο γήπεδο Παρακαλάμου, νικώντας την ομάδα του Α.Σ. Καλπακίου με 3 – 1.
Τρίποντο και για την ομάδα του Α.Ε.Δ. Πωγωνάτου που νίκησε το Α.Σ. Αετό Νήσου με 3 – 1.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής έχουν ως εξής:
Αμφιθέα - Θύελλα Ελεούσας: 0 - 5
Περιστέρι - Πρωτόπαπα: 0 - 1
Δαβάκης - Περίβλεπτος: 1 - 4
Πωγωνάτος - Νησί: 3 - 1
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - Καλπάκι: 3 - 1
Ζωοδόχος - Αγία Μαρίνα: 1 - 0
Πανφρουριακός - Ασβεστοχώρι: 1 - 2
ΠΑΟ Κόνιτσας - Αμπελόκηποι: 1 - 3
ΑΕ Καμποχωρίων – Σταυράκι: 0 - 5

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (1η αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)

1. Θύελλα Ελεούσας: 3
2. Σταυράκι: 3
3. Περίβλεπτος: 3
4. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 3
5. Αμπελόκηποι: 3
6. Πωγωνάτος: 3
7. Ασβεστοχώρι: 3
8. Ζωοδόχος: 3
9. Πρωτόπαπα: 3
10. Πανφρουριακός: 0
11. Αγία Μαρίνα: 0
12. Περιστέρι: 0
13. Καλπάκι: 0
14. Νησί: 0
15. ΠΑΟ Κόνιτσας: 0
16. Δαβάκης: 0
17.Α.Ε. Καμποχωρίων: 0
18. Αμφιθέα: 0

Δήλωση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Αριθ. Πρωτ. 74
Εν Δελβινακίω τη 1η Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ,
έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :

« Η ψυχή μου γεμίζει με πόνο και οδύνη, για την ταλαιπωρία των Ελλήνων αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου. Και δεν εννοώ την αλβανική κακοπιστία, που βρίσκει μύριους όσους τρόπους να ταλαιπωρεί τους Βορειοηπειρώτες, αφού και οι σήμερον κυβερνώντες την Αλβανία είναι ... άξια τέκνα του διδύμου της συμφοράς Χότζα - Αλία ! Εννοώ την αδιαφορία της Ελληνικής Πολιτείας στην επίλυση στοιχειωδών και αυτονόητων προβλημάτων των ομογενών μας της Βορειοηπειρωτικής γης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Τελωνείο των Δρυμάδων, το οποίο, ουσιαστικά, ουδέποτε έχει λειτουργήσει, όπως θα έπρεπε και όπως επιβάλλει η εθνική μας ευαισθησία.
Γιατί το εν λόγω Τελωνείο, ενώ, θεωρητικά, εξυπηρετεί πολλές και αξιόλογες πόλεις και κωμοπόλεις, εκείθεν των συνόρων, εν τούτοις, ουσιαστικά δεν λειτουργεί.
Το αποτέλεσμα;
Οι Βορειοηπειρώτες της περιοχής να υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από άλλα Τελωνεία.

Διαμαρτύρομαι εντόνως για την αναλγησία της Ελληνικής μας Πατρίδος απέναντι στους αδελφούς Βορειοηπειρώτες. Από την εσχατιά της ακριτικής μου Επαρχίας καλώ και απαιτώ από την Κυβέρνηση και από την Αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα) να κινηθούν αποφασιστικά, προκειμένου να λειτουργήσει, και μάλιστα λίαν συντόμως, το Τελωνείο των Δρυμάδων.
Γιατί, διαφορετικά, θα χάσουμε την Βόρειο Ήπειρο, εκτός του ότι κινδυνεύει με αφανισμό και η ακριτική μας Ελλάδα, με τα παράλογα μέτρα της Πολιτείας, που κλείνει την μια Υπηρεσία κατόπιν της άλλης ...
Κύριοι, μη τα θυσιάζετε όλα στον βωμό του μαμωνά. Γρηγορείτε.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι.
Κάνετε ότι είναι δυνατόν για να μη χαθεί η Βόρειος Ήπειρος και ο περιφρονημένος και πονεμένος Ελληνισμός της ».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Καταργούνται τα δωρεάν συγγράμματα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ακαδημαϊκό έτος με άρωμα τρόικας

Κόβονται από τη ρίζα τα συγγράμματα των φοιτητών.
Από το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές δεν θα παίρνουν δωρεάν συγγράμματα από τα ιδρύματα τους.
Η παροχή τους καταργείται λόγω τρόικας.
Η ανατροπή στο καθεστώς αναμένεται να ανάψει το φιτίλι στις σχολές, πυροδοτώντας κύκλο φοιτητικών αντιδράσεων.
Όπως αναφέρει ο "Τύπος της Κυριακής", η συζήτηση για το σύστημα που θα αντικαταστήσει το έντυπο σύγγραμμα δεν έχει προχωρήσει.
Η επέκταση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών κοστίζει, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα, που επίσης κοστίζουν, ενώ στο «πακέτο Στουρνάρα», το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να κόβει ολόκληρη τη σχετική πίστωση, ύψους 34 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για τη δωρεάν διάθεση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Έρχονται στα τέλη Σεπτεμβρίου τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011

Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα που θα εισπραχθούν


Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011 θα λάβουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έως το τέλος του 2012 τουλάχιστον 1 εκατ. φορολογούμενοι.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών διαχωρίζει την τρέχουσα περίοδο την ακίνητη περιουσία μεταξύ των συζύγων και καθορίζει νέες ενδεικτικές τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. για τον προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εκτός σχεδίων πόλεων οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν ίσχυε το 2011 το σύστημα των αντικειμενικών αξιών.
Με βάση τον συγκεκριμένο διαχωρισμό θα αποσταλούν τα ξεχωριστά ανά σύζυγο εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011.
400.000 άτομα που κατείχαν την 1η-1-2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα παραλάβουν ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010.
600.000 άτομα που κατείχαν στις 1-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν στα τέλη Νοεμβρίου εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ 2011.
Τα έσοδα που θα εισπραχθούν από τον ΦΑΠ 2010 και τον ΦΑΠ 2011 υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.

Άνοδος 10% στις τιμές των τροφίμων

Άνοδο 10% σημείωσαν οι τιμές τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο τον Ιούλιο, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα κοντά σε μία νέα επισιτιστική κρίση, όπως προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η αύξηση των τιμών αποδόθηκε στην εκτεταμένη ξηρασία που έπληξε τόσο τις ΗΠΑ όσο και αρκετά μέρη της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι τιμές καλαμποκιού, σίτου και σόγιας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των δημητριακών θα πλήξει περισσότερο τις χώρες που εισάγουν τα συγκεκριμένα εμπορεύματα. Σημειώνεται ότι σε μηνιαία βάση η τιμή του καλαμποκιού για τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 25%, ενώ αυτή της σόγιας κινήθηκε κατά 17% υψηλότερα.
Μοναδικό βασικό τρόφιμο το οποίο «είδε» την τιμή του να υποχωρεί ήταν το ρύζι, με τη μηνιαία πτώση να φθάνει στο 4%.
Ο διεθνής οργανισμός επανέλαβε την έκκλησή του προς την αμερικανική κυβέρνηση να περιορίσει τη χρήση καλαμποκιού για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ το 40% της εγχώριας παραγωγής καλαμποκιού κατευθύνεται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και όχι προς βρώση. Ο συνολικός δείκτης τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας εμφάνισε τον Ιούλιο αύξηση 6% σε ετήσια βάση, όντας 1% υψηλότερα σε σύγκριση με το ιστορικό υψηλό επίπεδό του το οποίο είχε αγγίξει το Φεβρουάριο του 2011.
Ο διεθνής οργανισμός για μία ακόμη φορά προέτρεψε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν κυρίως τις «ευαίσθητες» κοινωνικές ομάδες, με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, να τονίζει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών τροφίμων να καταστρέψει ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού αρκετών χωρών».

ΠΗΓΗ: www.express.gr

«Έφοδος» της Εφορίας με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις 8,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, επαγγελματιών και εμπόρων θα πραγματοποιήσει έως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο "Βήμα της Κυριακής", μελετάται παράλληλα η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή με την προσθήκη νέας διάταξης: στο εξής οι φοροφυγάδες που εντοπίζονται θα υποχρεώνονται να πληρώσουν άμεσα μέρος της οφειλής, βάσει διακανονισμού.
Εφόσον αρνούνται τον διακανονισμό, θα οδηγούνται στη φυλακή και θα παραμένουν εκεί ώσπου να δικαστούν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Εξετάζει την επαναφορά της βάσης του δέκα για τα Πανεπιστήμια

Το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη βάση του δέκα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια εξετάζει σοβαρά ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν "ριψάσπιδες" στην ψηφοφορία για τα μέτρα.
Δηλώνει ακόμα ότι το 2013 θα είναι χρονιά ανάπτυξης, ενώ αφήνει ανοικτό το θέμα της Εξεταστικής για το μνημόνιο.
"Παραμένουν ερωτήματα για τους χειρισμούς του τότε πρωθυπουργού και θα πρέπει να απαντηθούν με τον ένα ή άλλον τρόπο", αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Οι Λευκαδίτες της Πρέβεζας

Οι πρωτεργάτες της μεταβολής του χαρακτήρα της πόλης.


Η Πρέβεζα βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι και πολύ κοντά στο άκτιο και σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Νικόπολη, της οποίας η πόλη της Πρέβεζας αποτελεί οικιστική συνέχεια. Η πρώτη σαφής αναφορά γι' αυτήν γίνεται το 1292 στο "Χρονικό του Μορέως", χρονολογία ίδρυσης της πόλης. Η Πρέβεζα έχει ιστορία 700 ετών.
Η Πρέβεζα πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών, Τούρκων, Βενετών, Γάλλων. Η πιο σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της πόλης ήταν η Βενετοκρατία και η εποχή του Αλή Πασά. Οι Βενετοί και οι Τούρκοι για να προστατέψουν την Πρέβεζα έχτισαν κάστρα που σώζονται μέχρι και σήμερα. Ο Αλή Πασάς έχτισε στην Πρέβεζα τα θερινά του ανάκτορα στη θέση που σήμερα είναι γνωστή ως "Παλιοσάραγα" κοντά στα Ιαματικά Λουτρά. Κυρίως όμως κατασκεύασε την τάφρο η οποία έζωνε την πόλη στο χερσαίο μέρος της και αποτελούσε εγγύηση για την προστασία των κατοίκων της και των εμπορικών της λειτουργιών. Η Πρέβεζα ήταν ως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το διαμετακομιστικό κέντρο της Ηπείρου.
Άνθρωποι και προϊόντα διακινούνταν μέσα από την Πρέβεζα. Κυρίαρχο ρόλο είχε το λιμάνι την περίοδο του πολέμου 1940.

Τότε το λιμάνι συνέβαλε την ενίσχυση των μαχόμενων δυνάμεων του ελληνικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου. Η κίνηση στο λιμάνι συνεχίστηκε ως το 1952. Στη διάρκεια του εμφυλίου το λιμάνι χρησιμοποιήθηκε για την στήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 το λιμάνι νεκρώνει κυριολεκτικά. Η εμπορευματική κίνηση του λιμανιού, μετά την έντονη καθοδική πορεία του που κράτησε ως το 1956, άρχισε να σημειώνει ανάκαμψη ιδίως στην δεκαετία του 1960. Ποτέ όμως δεν επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Ολοκληρώθηκε η στέγη, συνεχίζεται η στερέωση

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες για την αντικατάσταση της στέγης στο καθολικό και στη στέρνα της Μονής.

Ταυτόχρονα προχωρούν οι στερεώσεις των αγιογραφιών από ειδικές συντηρήτριες και επίσης με δαπάνες της Περιφέρειας γίνονται και καθαρισμός των πρανών του δρόμου που οδηγεί στο Μοναστήρι.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και ο καθαρισμός του προαύλιου χώρου της Μονής, ώστε σε συνέχεια με χρήματα που συγκεντρώνει η Εκκλησιαστική Επιτροπή να γίνει η διαμόρφωση και αυτού του χώρου.

ΠΗΓΗ: http://sosinos.blogspot.gr/

Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται και για ποιους με το πακέτο των 11,9 δισ.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι απαλλαγές από τεκμήρια διαβίωσης, τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

Συγκεκριμένα εξετάζονται παρεμβάσεις στις παρακάτω εκπτώσεις ή απαλλαγές φόρων:
Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες ή τα τεκμήρια διαβίωσης δεν ισχύουν για αυτοκίνητα ΙΧ ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και για έναν και μόνο οικιακό βοηθό που απασχολείται από φορολογούμενο με αναπηρία 67% και πάνω ή από συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 ετών.
Επίσης οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες κ.λπ. περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών, μειώνονται κατά 30%.
Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων. Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται σε περιπτώσεις αγοράς αυτοκινήτων ΙΧ ειδικά διασκευασμένων για πρόσωπα με κινητικές αναπηρίες άνω του 67%.
Οι απαλλαγές των αναπήρων, των πολυτέκνων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
Όπως προβλέπεται στον Τελωνειακό Κώδικα, απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης:
- Τα αυτοκίνητα μέχρι και 2.000 κ.ε. που προορίζονται για πολύτεκνους γονείς. Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. η απαλλαγή ανέρχεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.
- Τα αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.εκ. που παραλαμβάνουν γονείς με τρία ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα. Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.
Η απαλλαγή των επιβατικών αυτοκινήτων των αναπήρων από τον φόρο πολυτελείας. Απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελείας τα επιβατικά αυτοκίνητα που παραλαμβάνονται από παραπληγικούς αναπήρους και αναπήρους με ακρωτηριασμό κάτω άκρων, στις περιπτώσεις όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για επιβατικό αυτοκίνητο άνω των 1.650 κυβικών.
Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας. Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα που ανήκουν:
- Σε ανάπηρους αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αγροφυλακής, καθώς και σε αναπήρους υπαλλήλους της Δίωξης Λαθρεμπορίου.
- Σε οπλίτες που έμειναν ανάπηροι κατά το χρονικό διάστημα από 21.4.67 έως 23.7.74, συνεπεία της δράσης τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος.
- Στους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
- Στους ανάπηρους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού.- Σε ανάπηρους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων.

- Σε Έλληνες με ολική τύφλωση.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

ΟΓΑ: Από τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη θα καταβληθούν οι συντάξεις

Οι συντάξεις του μήνα Σεπτέμβρη θα καταβληθούν από τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ, την Πέμπτη 30 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου ανέρχεται στο ποσό των 350.375.350,19 ευρώ και αφορά 792.797 συνταξιούχους του ΟΓΑ.
Η πίστωση θα γίνει σε Τραπεζικό Λογαριασμό ή Λογαριασμό ΕΛΤΑ, ανάλογα με τον τρόπο που έχουν επιλέξει για την πληρωμή συντάξεων οι συνταξιούχοι.