Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιες φοροαπαλλαγές κόβονται και για ποιους με το πακέτο των 11,9 δισ.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι απαλλαγές από τεκμήρια διαβίωσης, τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

Συγκεκριμένα εξετάζονται παρεμβάσεις στις παρακάτω εκπτώσεις ή απαλλαγές φόρων:
Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες ή τα τεκμήρια διαβίωσης δεν ισχύουν για αυτοκίνητα ΙΧ ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και για έναν και μόνο οικιακό βοηθό που απασχολείται από φορολογούμενο με αναπηρία 67% και πάνω ή από συνταξιούχο ηλικίας άνω των 65 ετών.
Επίσης οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες κ.λπ. περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών, μειώνονται κατά 30%.
Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων. Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται σε περιπτώσεις αγοράς αυτοκινήτων ΙΧ ειδικά διασκευασμένων για πρόσωπα με κινητικές αναπηρίες άνω του 67%.
Οι απαλλαγές των αναπήρων, των πολυτέκνων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
Όπως προβλέπεται στον Τελωνειακό Κώδικα, απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης:
- Τα αυτοκίνητα μέχρι και 2.000 κ.ε. που προορίζονται για πολύτεκνους γονείς. Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. η απαλλαγή ανέρχεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.
- Τα αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.εκ. που παραλαμβάνουν γονείς με τρία ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα. Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους ταξινόμησης.
Η απαλλαγή των επιβατικών αυτοκινήτων των αναπήρων από τον φόρο πολυτελείας. Απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελείας τα επιβατικά αυτοκίνητα που παραλαμβάνονται από παραπληγικούς αναπήρους και αναπήρους με ακρωτηριασμό κάτω άκρων, στις περιπτώσεις όπου από τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για επιβατικό αυτοκίνητο άνω των 1.650 κυβικών.
Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας. Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα που ανήκουν:
- Σε ανάπηρους αξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αγροφυλακής, καθώς και σε αναπήρους υπαλλήλους της Δίωξης Λαθρεμπορίου.
- Σε οπλίτες που έμειναν ανάπηροι κατά το χρονικό διάστημα από 21.4.67 έως 23.7.74, συνεπεία της δράσης τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος.
- Στους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
- Στους ανάπηρους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού.- Σε ανάπηρους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων.

- Σε Έλληνες με ολική τύφλωση.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr