Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Μέχρι 4 Δεκεμβρίου 2017 η προθεσμία για αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων εντός οικισμού

Κυριολεκτικά στο “παρά πέντε” δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (2741/τ. Β’/4-8-2017) η Κ.Υ.Α. που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής για την περίφημη “άδεια διατήρησης” κτηνοτροφικών μονάδων εντός (ή πλησίον) οικισμών. 
Και λέμε στο “παρά πέντε” γιατί ο σχετικός Νόμος (Ν. 4351/2015) είχε εκδοθεί τις 4 Δεκεμβρίου 2015 και προέβλεπε προθεσμία 2 ετών, η οποία εκπνέει σε 4 μήνες, όπως άλλωστε φαίνεται και από την προθεσμία υποβολής αιτήσεων που θέτει η Κ.Υ.Α. και είναι η 4η Δεκεμβρίου 2017.
Στην αδειοδότηση αυτή μπορούν να ενταχθούν μονάδες που ήταν ήδη εγκατεστημένες και λειτουργούσαν εντός ή πλησίον οικισμών κατά την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4056/2012 (δηλαδή 12 Μαρτίου 2012).
Η λειτουργία αποδεικνύεται σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. με την ύπαρξη τότε ζωικού κεφαλαίου, δηλαδή με την ύπαρξη κωδικού εκμετάλλευσης ή τη δήλωση ΟΣΔΕ ή με βεβαίωση Δημόσιας Αρχής (για τον τύπο και το περιεχόμενο της οποίας καθώς και ποιες Δημόσιες Αρχές έχουν τέτοια δυνατότητα, τίποτα σχετικό δεν αναφέρεται). Για το πως αποδεικνύεται ότι το ζωικό κεφάλαιο ήταν τότε εγκατεστημένο εντός οικισμού όπως ορίζει ο Νόμος, δεν προβλέπεται τίποτα σχετικό και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν διευκρινήσεις ιδίως σε περίπτωση καταγγελιών και παραπόνων από περίοικους.
Όπως φαίνεται από την Κ.Υ.Α. στην ουσία ο τρόπος, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά της αδειοδότησης είναι ταυτόσημα με αυτά που απαιτούνται για μια “κανονική” μονάδα, απλά η άδεια ονομάζεται “άδεια διατήρησης” αντί “άδεια εγκατάστασης”. Ασαφές όμως παραμένει αν θα έχει την ισχύ “άδειας εγκατάστασης” για τα διάφορα προγράμματα.

Ο Γιάννης Καραγιάννης στην ημερίδα «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια» στο Μέτσοβο

Ο βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε την Τετάρτη, 9 Αυγούστου, στην ημερίδα με θέμα "Νέοι Αγρότες - Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια" που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου στο Μέτσοβο.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και ανακοίνωσε την δημιουργία τoυ "Ομίλου Φίλων της Φέτας" - με τη στήριξη της διεπαγγελματικής - που θα συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων στην στήριξη του εθνικού μας προϊόντος.

Δήμος Πωγωνίου: Έκκληση για ορθή διαχείριση του νερού

Παρακαλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου να περιορίσουν την άσκοπη χρήση νερού καθώς η υπερκατανάλωση που παρατηρείται την περίοδο του καλοκαιριού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επαρκή ύδρευση των δημοτών.
Πρώτο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η επαρκής ύδρευση και όχι η άρδευση.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κόνιτσα: Ημερίδα με θέμα «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια», την Παρασκευή 11 Αυγούστου, ώρα 7:00 μ.μ.

Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (Ε.Μ.Κ.Η.) σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας σας προσκαλούν σε Ημερίδα με θέμα: «Νέοι Αγρότες-Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Κόνιτσας Πληροφορίες Ε.Μ.Κ.Η. Χαρ. Τρικούπη 38, ΤΚ 45332 Ιωάννινα, Τηλ.- Φαξ: 26513 11476 Ιωάννης Π. Δεκόλης: 6944783934, e mail: metakinoymenoi@gmail.com

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ, Δ. για εξοπλισμό της προσθήκης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη της προς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο για τα σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης τριών υποέργων της πράξης «Προσθήκη πενταόροφου κτιρίου νοσηλευτικών μονάδων σε Π.Γ.Ν.Ι.».
Ο συνολικός  προϋπολογισμός των τριών υποέργων ανέρχεται σε 618.000 ευρώ περίπου. Αναλυτικά, τα τρία υποέργα αφορούν:
Ø  «Προμήθεια υποερηχογράφικού εξοπλισμού -  Ομάδα εξοπλισμοιύ 3», προϋπολογισμού 439.828 ευρώ
Ø  «Προμήθεια ακτινολογικού εξοπλισμού- Ομάδα εξοπλισμού 4», προϋπολογισμού 135.160 ευρώ
Ø  «Προμήθεια αναρροφήσεων- Ομάδα εξοπλισμού 15», προϋπολογισμού 43.083,80 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη για την προμήθεια εξοπλισμού κοινωνικού παντοπωλείου και παροχής συσσιτίου

O Δήμαρχος Πωγωνίου ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ συνοπτικό Διαγωνισμό σε ευρώ, με γραπτές σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) ανά
ομάδα ειδών για την Προμήθεια εξοπλισμού Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου του Δήμου Πωγωνίου, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 61.182,10€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της ανωτέρω προμήθειας.


Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις διαρρήξεων-κλοπών από εξοχικές κατοικίες, που διαπράχθηκαν στο Τεριάχι Πωγωνίου

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 32χρονος υπήκοος Αλβανίας

Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, οδήγησαν στην εξιχνίαση δύο υποθέσεων διαρρήξεων - κλοπών από εξοχικές κατοικίες, που διαπράχθηκαν στο Τεριάχι Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές και φθορές ξένης ιδιοκτησίας.
Από τη διερεύνηση των υποθέσεων, προέκυψε ότι ο 32χρονος δράστης εμπλέκεται σε δύο υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από 18-01-2016 έως 21-06-2016 σε εξοχικές κατοικίες στο Τεριάχι Πωγωνίου Ιωαννίνων, απ’ όπου αφαιρέθηκαν ηλεκτρικά εργαλεία και συσκευές.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

Ετήσια συνάντηση των Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, την Τετάρτη 16 Αυγούστου, στους χώρους της Σχολής

Την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνάντηση των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, με τη συνεργασία των δύο Συλλόγων τους Αθηνών και Ιωαννίνων.
Η συνάντηση θα γίνει στους χώρους της Σχολής με το καθιερωμένο πρόγραμμα (εκκλησιασμός-επιμνημόσυνη δέηση, περιήγηση στους χώρους της Σχολής και στις Πηγές).
Τα Διοικητικά συμβούλια των δύο συλλόγων καλούν όλους τους αποφοίτους Βελλαΐτες να παραστούν στην εκδήλωση αυτή μαζί με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΛΕΑΝΔΡΟΣ  ΦΛΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Ετήσια εκδήλωση Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου, την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ετήσια εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου, την Παρασκευή 11 Αυγούστου, στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.

Στυλιανός Μπέλλος, ο κορυφαίος Ηπειρώτης τραγουδιστής

Τιμήθηκε από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ο μεγάλος Ηπειρώτης παραδοσιακός τραγουδιστής Στέλιος Μπέλλος, την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015
Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία πήρε ο δήμος Ηγουμενίτσας. Τίμησε τον μεγάλο παραδοσιακό Θεσπρωτό τραγουδιστή Στυλιανό Μπέλλο, που κατάγεται από τη Σέλλιανη Παραμυθιάς και ο οποίος έχει να παρουσιάσει πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα.
Σε μια σεμνή εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Ηγουμενίτσας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ο δήμαρχος Ιωάννης Λώλος επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον Στυλιανό Μπέλλο, για τα 60 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς του στο αυθεντικό δημοτικό τραγούδι, μια προσφορά, που είχε και έχει ψυχική και βιωματική αφετηρία, γι' αυτό και είναι αληθινή και ουσιαστική. Ο κ. Λώλος υπογράμμισε ότι ο τιμώμενος τραγουδιστής υπηρέτησε αφοσιωμένα το Ηπειρωτικό τραγούδι και βοήθησε στην ανάδειξή του και στην γνήσια έκφρασή του.

Ο κ. Μπέλλος, φανερά συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε για την τιμή, που του επεφύλαξαν οι συμπατριώτες του, τόνισε την ανάγκη να μην αλλοιωθεί η παράδοσή μας, ένα ζωντανό κομμάτι της οποίας είναι και το δημοτικό τραγούδι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 1958-1959, η γνωριμία του με τον Ελβετό λαογράφο Samuel Baud-Bovy είχε αποτέλεσμα την ηχογράφηση πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών, καθώς και τον πρώτο του δίσκο την Ασημούλα. Από τότε κυκλοφόρησε περισσότερα από 300 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, εκτελώντας τα όπως τα έμαθε από τους μεγαλύτερους.
Ο γνωστός και καταξιωμένος τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας μίλησε εκτενώς και εγκωμιαστικά για την επιτυχυμένη πορεία του Στυλιανού Μπέλλου στο δημοτικό τραγούδι. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι παρέλαβε ατόφια τα τραγούδια και τα διατήρησε ατόφια, αποφεύγοντας με επιμονή τη νόθευσή τους. Και πρόσθεσε: "Το τραγούδι, που είναι το Α και το Ω της Ηπειρωτικής παράδοσης το ταξίδεψε στα πέρατα της οικουμένης". Επίσης ο κ. Σιάτρας υπογράμμισε με νόημα ότι "προκαλεί θλίψη το γεγονός πως πολλά από τα σημερινά πανηγύρια δεν διατηρούν κανένα σχεδόν παραδοσιακό στοιχείο, αφού ο χαρακτήρας τους είναι αποκομμένος από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου".
Εξάλλου στην προσωπικότητα και στο έργο του κ. Μπέλλου αναφέρθηκαν και οι διαλεχτοί Θεσπρωτοί τραγουδιστές Γιώργος Κούρτης και Λευτέρης Κωνσταντίνου, που έχουν μακροχρόνια θήτευση στο παραδοσιακό τραγούδι. Τρία χορευτικά χόρεψαν τοπικά τραγούδια, ενώ την επιμέλεια της όμορφης εκδήλωσης είχε ο Αλέξανδρος Γιαννακός.
Αποτέλεσμα εικόνας για Τιμήθηκε ο μεγάλος Ηπειρώτης τραγουδιστής Στυλιανός Μπέλλος

Στυλιανός Μπέλλος.

Βήσσανη Πωγωνίου: Συναυλία Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής την Τετάρτη 16 Αυγούστου, ώρα 8:00 μ.μ.


Η ομιλία-χαιρετισμός του μέλους του Δ.Σ. της ΠΣΕ Μαίρης Καραγιώργου, στην Γέφυρα της Πλάκας

Η ομιλία-χαιρετισμός του μέλους του Δ.Σ. της ΠΣΕ Μαίρης Καραγιώργου, τη Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017, στην Γέφυρα της Πλάκας, στο πολιτιστικό 2ήμερο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Τζπυμερκιωτών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης της και για να εκφράσει προς την Πολιτεία το αίτημα όλων των Ηπειρωτών, για την έγκαιρη αναστήλωση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας.
Κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμερκιωτών
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συμπατριώτισες και συμπατριώτες
Φίλες και φίλοι
Σας μεταφέρω τους πατριωτικούς χαιρετισμούς του Προέδρου Γιώργου Δόση και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν μπόρεσε λόγω υποχρεώσεων να είναι μαζί μας σήμερα.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και ο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αποδήμων Τζουμερκιωτών για την πρόσκληση να παρευρεθούμε σήμερα στη μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση που γίνεται εδώ, στον Άραχθο και στο χώρο του γεφυριού της Πλάκας αλλά και για το ίδιο το γεφύρι της Πλάκας και την αναστήλωση του.
Το γεφύρι που ως γνωστό κατέρρευσε την πρώτη του Φλεβάρη του 2015 και με συντονισμένες προσπάθειες όλων μας, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών ,Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Υποδομών, Τεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και των συμπατριωτών μας Τζουμερκιωτών, φθάσαμε στο παρά πέντε της αναστήλωσης και πιστεύουμε, ευελπιστούμε και ελπίζουμε ότι, τον επόμενο χρόνο σαν σήμερα, θα το καμαρώνουμε να στέκει εκεί αγέρωχο και περήφανο όπως και πριν!
Και με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα πέτρινα γεφύρια, που κατασκευάσθηκαν να ενώνουν τις όχθες των ποταμών για την επικοινωνία των κατοίκων και των ταξιδευτών, κοσμήματα των πρωτομαστόρων και των μαστόρων των Τζουμέρκων και των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας, κυρίως, του 18ου και 19ου αιώνα, αριστουργήματα που προκαλούν τον θαυμασμό των τουριστών και επισκεπτών της Ηπείρου, υπάρχουν πάρα πολλά, δεκάδες στην Ήπειρο, είναι μνημεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση, επειδή δεν συντηρούνται και επισημαίνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και στις υπηρεσίες του, ότι πρέπει να τα προστατεύσουν, γιατί είναι καλύτερο να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε και αυτό το γεφύρι αποτελεί τρανή απόδειξη.

Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης «Νικόπολη» Πρέβεζας: Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη, το Σάββατο 12 Αυγούστου, ώρα 21:30, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας

Το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, ώρα 21.30,  στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας , ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρεσης Πρέβεζας ''Νικόπολη'', διοργανώνει μουσική συναυλία με έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς-ερμηνευτές της μοντέρνας Ελληνικής μουσικής σκηνής, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Ευκαιρία να απολαύσουμε τον γνωστό καλλιτέχνη σε ένα πρόγραμμα με τα πιο γνωστά του τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τον Σύλλογο της Πόλης μας που θα μας εκπροσωπήσει και τη νέα χρονιά στις εθνικές κατηγορίες των πρωταθλημάτων μπάσκετ.

Η συναυλία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τις 21:30 με τον πρεβεζάνο τραγουδοποιό Κώστα Αντύπα και τους φίλους του.

Yπερθυρεοειδισμός: Ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του;

Μακρύς είναι ο κατάλογος των ομολογουμένως σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει ο υπερθυρεοειδισμός στην υγεία των ασθενών που δεν λαμβάνουν θεραπεία, επιπλοκές οι οποίες μπορεί να απειλήσουν ακόμα και για τη ζωή του ασθενή.
«Ο υπερθυρεοειδισμός προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών από αυτές που χρειάζεται το σώμα. Η νόσος επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του και προκαλώντας συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ταχυκαρδία, η νευρικότητα, η αϋπνία, η κόπωση και το τρέμουλο. Στο γενικό πληθυσμό η συχνότητα του υπερθυρεοειδισμού κυμαίνεται περίπου στο 1,5%, με τις γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών να πάσχουν συχνότερα από ότι οι άνδρες. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, όταν αφήνεται χωρίς αγωγή, είναι σοβαρές και σε πολλά όργανα και συστήματα, γι’ αυτό η νόσος δεν πρέπει να αγνοείται», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
Το όργανο που πλήττεται σοβαρά από την υπερπαραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα είναι η καρδιά. Η ταχυκαρδία είναι συχνό σύμπτωμα στους ανθρώπους με υπερθυρεοειδισμό και προκύπτει ακόμα και σε περιόδους ηρεμίας ή ύπνου, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη για υπερδυναμική κυκλοφορία λόγω του αυξημένου μεταβολισμού και της αυξημένης παραγωγής θερμότητος, η οποία προκαλεί συχνή εφίδρωση. Όταν η ταχυκαρδία εμμένει, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινώσει προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όμως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν όταν ο ασθενής υποβληθεί σε θεραπεία. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσει είναι η υπέρταση, η κολπική μαρμαρυγή (ανώμαλη καρδιακή συχνότητα) και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (όταν το σώμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το αίμα), με κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.