Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυξήθηκαν πάνω από 3% τα έσοδα τον Αύγουστο


Αύξηση άνω του 3% σημείωσαν τον Αύγουστο τα δημόσια έσοδα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου.

Eπισημαίνει, μάλιστα, ότι η αύξηση αυτή είναι σταθερή και μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή δεν οφείλεται σε μέτρα εποχιακής απόδοσης.

"Η θετική αυτή τάση θα ενισχύεται μάλιστα στον βαθμό που επιτυγχάνεται η ανάσχεση της ύφεσης" προβλέπει στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου.
Καλεί επίσης τους φορολογούμενους να ρυθμίσουν παλαιές και νέες υποχρεώσεις τους επωφελούμενοι των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι το τέλος του μήνα και να αποδώσουν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ακόμη και αν αισθάνονται ότι ο συντελεστής που τους αφορά δεν θα έπρεπε να είναι στα επίπεδα αυτά".

ΔΗΜΟΣΙΟ: Σπεύδουν για σύνταξη οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω περικοπών

50.000 υπάλληλοι στην έξοδο.


Πρόωρη συνταξιοδότηση υπό το φόβο της εργασιακής εφεδρείας, ή ακόμη και των απολύσεων, φαίνεται να επιλέγουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου.
Το κλίμα αυτό πυροδοτεί και η κυβέρνηση, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι απολύσεις και η εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, η οποία με συνεχείς νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή προωθεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ώστε να μειωθεί και το μισθολογικό κόστος.
Ως το πιο αποτελεσματικό τρικ για την πρόωρη συνταξιοδότηση αναδεικνύονται τα πλασματικά έτη.
Ειδικά για τα παιδιά, καθώς στο Δημόσιο δεν προσμετρώνται στα λοιπά πλασματικά από σπουδές, ανεργία, στρατό κ.ά. (4 έτη φέτος και έως 7 έτη το 2014), όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ., αλλά υπολογίζονται επιπλέον.
Έτσι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 12 πλασματικά έτη.
Ήδη φέτος αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ αιτήσεων «εξόδου» από το Δημόσιο, καθώς οι συνολικές αιτήσεις συνταξιοδότησης υπολογίζεται να φτάσουν τις 50.000.


Όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ακόμη και οι υπάλληλοι που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία (π.χ. το 58ο για πλήρη σύνταξη κ.ά. ή το 50ό για συνταξιοδότηση με ανήλικο) έχουν απευθύνει σχετικό διερευνητικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Συμψηφίζονται πιστωτικά εκκαθαριστικά και έκτακτες εισφορές

"Μπλόκο" στις επιστροφές φόρου για  400.000 φορολογούμενους.

Σε συμψηφισμό του τριπλού εκκαθαριστικού της εφορίας (εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, έκτακτες εισφορές περιουσιακών στοιχείων για αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες) με τις επιστροφές φόρου προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά, βεβαίως, όσες δηλώσεις εισοδήματος δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί.

Ετσι, οι περίπου 400.000 φορολογούμενοι που έχουν λαμβάνειν από την εφορία –τόσοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένουν πιστωτικό εκκαθαριστικό- χάνουν το δικαίωμα να αποπληρώσουν τις έκτακτες εισφορές στις μηνιαίες δόσεις (κατ΄ελάχιστο ποσό) των 300 ευρώ και θα δουν την επιστροφή φόρου να εξανεμίζεται υπέρ κυρίως της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ζήτησε συγγνώμη για το αλαλούμ με τα σχολικά βιβλία



Συγγνώμη από μαθητές και γονείς για το αλαλούμ που επικρατεί με την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ζήτησε η υπουργός Παιδείας κα Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Η κα Διαμαντοπούλου επέρριψε ευθύνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και προανήγγειλε έρευνα για την υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα αντί βιβλίων, οι μαθητές να παραλάβουν φωτοτυπίες και DVD.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τροχαίο, με σοβαρό τραυματισμό ενός δικυκλιστή

Τροχαίο ατύχημα, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός δικυκλιστή, σημειώθηκε σήμερα στις 12:20 το μεσημέρι, στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Ευαγγελίστριας, στην Πρέβεζα. Σύμφωνα με την Τροχαία, ένα διερχόμενο Ι.Χ., το οποίο κινούνταν επί της οδού Πολυτεχνείου, παραβίασε το stop και έπεσε πάνω σε μηχανάκι, το οποίο οδηγούσε υπάλληλος delivery, ο οποίος ανέβαινε από τη Λεωφόρο Ειρήνης.
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που μετέφερε τον δικυκλιστή στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο σοβαρός του τραυματισμός στο πόδι.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΠΑΔΕΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Πυρκαγιά καίει δασική έκταση


Δύο Καναντέρ επιχειρούν για να σβήσουν την φωτιά.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην περιοχή Πάδες Κόνιτσας, που ξέσπασε πριν απο λίγο και καίει δασική έκταση.
Στο σημείο επιχειρούν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 αεροσκάφη της πυροσβεστικής.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Πτώση 37,1% στις νέες άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011

Συνολικά 93.962 αυτοκίνητα (καινούρια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011, παρουσιάζοντας μείωση 37,1% ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σημειώνεται ότι είχε παρουσιάσει μείωση 30,8% το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.
Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσυκλετών (άνω των 50 cc) κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 διαμορφώθηκε σε 37.022, έναντι 46.959 το 2010, παρουσιάζοντας μείωση 21,2%.
Μείωση 13,8% είχε παρουσιάσει το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009.

ΤΑΞΙ: Άδεια για πέντε χρόνια με ένα παράβολο

Δημόσιες και αμεταβίβαστες όλες οι άδειες ταξί


Την κρατικοποίηση όλων των αδειών ταξί, νέων και παλαιών, προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Μεταφορών, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι όλες οι άδειες ταξί στο εξής θα είναι «δημόσιες και αμεταβίβαστες».

Με το ίδιο σχέδιο θεσπίζονται για πρώτη φορά ταξί, όπως είναι τα επταθέσια - εννιαθέσια οχήματα και τα μοτοταξί, δηλαδή τα επί μισθώσει δίκυκλα για όσους επιλέγουν τη λύση αυτή για τις μετακινήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστεί και η προμίσθωση ταξί μέσω Ιντερνετ.
Δεν προβλέπεται να θεσμοθετηθούν πληθυσμιακά κριτήρια στον καθορισμό του αριθμού των αδειών, θέμα στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για τους καλλικρατικούς δήμους με λιγότερους από 70.000 κατοίκους.
Ο υπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Ραγκούσης τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «το κεφάλαιο των ταξί να ανοίξει πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «είναι προτιμότερη η σύγκρουση με τις συντεχνίες παρά με αγανακτισμένους ανέργους».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Συζητά την μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ 23% στις νεόδμητες οικοδομές

Μείωση ή και κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στις νεόδμητες κατοικίες συζητά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου ο οποίος συνεχίζει να βλέπει τους φορείς στα πλαίσια του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με όλες τις προτάσεις να εξετάζονται.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο εξετάζουν:

Για τις λοιπές νεόδμητες οικοδομές εξετάζεται,  πρόταση να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ καθώς και να αντικατασταθεί ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις αντιπαροχής από τέλος χαρτοσήμου.
Επαναφορά του χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών, το οποίο είχε καταργηθεί από το 2008.
Το μέτρο αυτό εξετάζεται να συνοδευτεί με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα, τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
Μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης ακινήτων (8% για αξία ως 20.000 ευρώ και 10% για το μέρος της αξίας άνω των 20.000 ευρώ) και την εφαρμογή κλίμακας.
Παρακράτηση φόρου με συντελεστή 2% στα τιμολόγια πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, για τα οποία δεν προβλέπεται παρακράτηση από τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα.


ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr,

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αγώνα δρόμου για τα βιβλία

Μόνο το 10% θα μοιραστεί με το άνοιγμα των σχολείων!!!


Σε αγώνα δρόμου για την όσο το δυνατόν ταχύτερη διανομή των βιβλίων στους μαθητές επιδίδεται το υπουργείο Παιδείας.
Οι διαστάσεις του προβλήματος καταδεικνύονται από το ότι η υπουργός κ. Aννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πως το πρώτο διάστημα οι μαθητές θα λάβουν φωτοτυπίες των βιβλίων, και dvd με τα σχολικά εγχειρίδια.
Πρόκειται για 45 εκατ. τεύχη των 1.200 τίτλων βιβλίων για τα οποία απαιτούνται 15.000 τόνοι χαρτιού και χαρτονιού με κόστος 26 εκατ. ευρώ. Ο διευθυντής Αποστολής Βιβλίων και πρόεδρος των εργαζομένων στον Οργανισμό Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) κ. Μάκης Λυκόπουλος εκτίμησε στην «Καθημερινή» ότι μόνο το 10% των βιβλίων θα μοιραστεί με το άνοιγμα των σχολείων, «περί τους 60 τίτλους είναι έτοιμοι».
Η (πρωτοφανής) καθυστέρηση οφείλεται στις αργές διαδικασίες έγκρισης των κονδυλίων για αγορά χαρτιού, εκτύπωση και βιβλιοδεσία των βιβλίων, και κατ' επέκταση στην ολιγωρία τριών υπουργείων - Οικονομικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του υπουργείου Παιδείας για επίσπευση της διαδικασίας.
Μάλιστα, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι έχει στείλει στον υπουργό Δικαιοσύνης όλα τα στοιχεία για να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.