Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ανεβλήθη αιφνιδίως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Αύριο ... τα σπουδαία!!!


Ανεβλήθη αιφνιδίως, μετά και την αποχώρηση του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του σχηματισμού νέας κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη λήγει και το τελεσίγραφο της Ευρωζώνης σχετικά με τη δέσμευση των πέντε βασικών παραγόντων, δηλαδή των κ.κ Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Γ. Προβόπουλου, νέου Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την ενυπόγραφη δέσμευσή τους, σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου.
Προηγουμένως και σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο ο κ. Παπανδρέου προσήλθε-μετά και το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα- στο προεδρικό μέγαρο με την εξής πρόταση.
Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.
Αντιπρόεδρος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και υπουργός οικονομικών.
Υπουργός σε σημαντικό υπουργείο ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο κ. Χηνοφώτης.
Τελικά, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συγκληθεί αύριο, γεγονός που σηματοδοτεί νέες εξελίξεις, καθώς απ' ότι φαίνεται ναυάγησε η περίπτωση κ. Πετσάλνικου για να τοποθετηθεί στη θέση του πρωθυπουργού, με την περίπτωση κ. Παπαδήμου να επανέρχεται στο προσκήνιο.

ΙΚΑ: Δείτε τα ένσημά σας μέσω ίντερνετ


Ηλεκτρονική υπηρεσία http://www.ermis.gov.gr/


Μέσω της ιστοσελίδας http://www.ermis.gov.gr/ , έχετε τη δυνατότητα να δείτε αλλά και να εκτυπώσετε την καρτέλα των ενσήμων σας στο ΙΚΑ. Μέσω αυτής της υπηρεσίας οι πολίτες είναι σε θέση να εκδώσουν on-line και τυπώσουν απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ για τα έτη 2002 έως και σήμερα.

Για να χρησιμοποιήσετε την Ηλεκτρονική Υπηρεσία, θα πρέπει πρώτα να εγγραφείτε και να συνδεθείτε στο site, δίνοντας όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.
Επισκέπτεστε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών και πιστοποιείτε την εγγραφή σας προσκομίζοντας:
• Νέα Άδεια Οδήγησης ή Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο
• Το όνομα χρήστη (username) που εισάγατε στο ermis.gov.gr
• Το βιβλιάριο υγείας σας ή ένα απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης
Η διαδικασία αυτή γίνεται μόνο μία φορά και σας επιτρέπει πρόσβαση στην καρτέλα των ενσήμων σας ανά πάσα στιγμή και για κάθε χρήση.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "Το πρόβλημά μου δεν είναι το πρόσωπο"

«Η ΝΔ δε θα γίνει μέρος του προβλήματος»



«Πολλοί φαίνεται ότι θα το ήθελαν, αλλά η ΝΔ δε θα γίνει μέρος του προβλήματος», δήλωσε πριν από λίγο από τη Συγγρού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς.
«Εμείς είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο σύνταγμα», είπε προσθέτοντας ότι «την πρωτοβουλία της έχει η κυβερνητική πλειοψηφία».
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι «το πρόβλημά μου δεν είναι το πρόσωπο, αλλά να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση, να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να φτάσουμε στο ποθούμενο το δικό μας και του ελληνικού λαού που είναι οι εκλογές».

ΠΑΣΟΚ: Οργή προκαλεί η επιλογή Πετσάλνικου

Επιλογή πολύ κάτω των προσδοκιών.
Αντιδράσεις κορυφαίων προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί σε όλο το ΠΑΣΟΚ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε για τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση συνεργασίας τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.
Κορυφαίοι υπουργοί, ακόμη και της επιρροής του κ. Παπανδρέου, βουλευτές και στελέχη εκλιπαρούσαν τον πρωθυπουργό μέχρι την τελευταία στιγμή να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, θεωρώντας ότι θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τον ίδιο, το ΠΑΣΟΚ και την ίδια τη χώρα στο εξωτερικό, ενώ εκτιμούσαν ότι θα δικαιωθεί ο Αντώνης Σαμαράς για τη στάση που κράτησε.
Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση, ούτε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο, που έχει μπροστά του.
Η επιλογή του κ. Πετσάλνικου, έναντι άλλων, που ακούστηκαν το τελευταίο τετραήμερο αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους και σίγουρα κινείται πολύ κάτω των προσδοκιών, που καλλιεργήθηκαν στο μεταξύ.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Τέλος από αύριο η δωρεάν διέλευση, μπαίνουν διόδια

Μέσα σ' ένα μήνα σε λειτουργία οι περισσότεροι σταθμοί.




Το  χέρι στην τσέπη θα βάζουν πλέον οι οδηγοί που κυκλοφορούν στην Εγνατία οδό, καθώς από αύριο, Πέμπτη, ένας νέος σταθμός διοδίων ξεκινά τη λειτουργία του στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Εξάλλου, μέσα στον τρέχοντα μήνα, θα αρχίσουν να λειτουργούν ακόμα δύο σταθμοί διοδίων, ενώ άμεσα αναμένεται μείωση της τιμής των διοδίων στον Πολύμυλο. Επίσημη πρώτη θα κάνουν αύριο τα διόδια στον Ιασμο Κομοτηνής, στην ανατολική πλευρά του αυτοκινητοδρόμου, αν και από σήμερα θα γίνουν δοκιμαστικές λειτουργίες του σταθμού.
 Μέσα στο μήνα θα λειτουργήσουν ακόμα δύο σταθμοί διοδίων, στη Νυμφόπετρα της Θεσσαλονίκης και στο Μαλακάσι Ιωαννίνων. Λίγο αργότερα, σταθμό διοδίων θα αποκτήσει και η Θεσπρωτία, στα Τύρια, ενώ στην Καβάλα κατασκευάζεται ακόμη ένας σταθμός.

Ο σταθμός διοδίων του Ιάσμου έρχεται να προστεθεί σε αυτόν του Πολυμύλου, αλλά και σε αυτόν των Μαλγάρων, που είναι κοινός για όσους ταξιδεύουν στην Εγνατία οδό, αλλά και στον ΠΑΘΕ. Το αντίτιμο των διοδίων για τα διόδια του Ιάσμου είναι 2 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 5 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και λεωφορεία, και 7 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Στο 3% υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, από 3,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Οκτωβρίου 2011 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2010 προκύπτει αύξηση 3,0%, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,2% που καταγράφηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Για να πετύχουμε αυτή την ιστορική συμφωνία χρειαζόταν ένα πρόσωπο που θα μας ένωνε"

Τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους Έλληνες πολίτες απεύθυνε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός  κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού ανέφερε ότι «για να πετύχουμε αυτή την ιστορική συμφωνία χρειαζόταν ένα πρόσωπο που θα μας ένωνε. Πρόκειται Θεσμική η επιλογή, που ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Είναι μία συμφωνία που δικαιώνει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα πορευθεί με έναν προσδιορισμένο οδικό χάρτη για να εξασφαλίσει την έκτη δόση και να τηρήσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου».
«Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας, η χώρα μας θα είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή και θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις», είπε και τόνισε ότι «η δοκιμασία που περνάμε είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών».
Ευχαρίστησε όλους όσους δούλεψαν «για να φτάσουμε ως εδώ», τόσο τους συνεργάτες του όσο και τον ελληνικό λαό.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Ξεκινά από μεθαύριο Παρασκευή η πληρωμή της προκαταβολής του 50%

Το ποσό που θα δοθεί στους αγρότες αγγίζει τα 970 εκατ. ευρώ
Από Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στα χέρια των αγροτών.
Ξεκινά από μεθαύριο Παρασκευή η πληρωμή της προκαταβολής του 50% της ενιαίας ενίσχυσης 2011 στους δικαιούχους παραγωγούς.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 970 εκατ. ευρώ.
Οι δικαιούχοι μπορούν από την Παρασκευή να χρησιμοποιούν τη σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (
www.opekepe.gr ) προκειμένου να ενημερωθούν για το ύψος της προκαταβολής που θα λάβουν.

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Σε 36 μήνες η εξόφληση προστίμων

Η αρχική προθεσμία έκανε λόγο για 30 μήνες.



Σε 36 μήνες καθόρισε την εξόφληση των προστίμων για όλα τα αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Σηφουνάκης, κάνοντας δεκτή σχετική τροποποίηση.
Κατά τον νόμο 4014 / 2011 (για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων) η εξόφληση των προστίμων στις αυθαίρετες κατοικίες είχε οριστεί στους 30 μήνες και στους 36 μήνες για τα κτίρια άλλης χρήσης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο τα οικογενειακά επιδόματα

Δεν θα ισχύσει τελικά το εισοδηματικό κριτήριο των 40.000 ευρώ ετησίως για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας.
«Η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου δίνει ελάχιστα χρήματα και πολιτική αντιπαράθεση, σκεφτήκαμε λοιπόν να το απαλείψουμε», εξήγησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποιώντας ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών.
Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.
Με τις αποφάσεις αυτές θίγονται 500.000 οικογένειες, σχολίασε ο κ. Αστέριος Ροντούλης του ΛΑΟΣ, που νωρίτερα είχε ενημερώσει τον υπουργό ότι οι πολύτεκνοι του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό «Ηρώδης» και τον είχε προειδοποιήσει ότι υποθηκεύει το πολιτικό του μέλλον.

ΟΕΚ: Μειώνονται οι δικαιούχοι, αυξάνονται οι απαιτήσεις για δάνειο

Παγωμένο θα παραμείνει έως το τέλος του 2011 το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Από το 2012, η διοίκηση σχεδιάζει νέο πρόγραμμα, με αυξημένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, περισσότερα απαιτούμενα ένσημα, αλλά και αυξημένο επιτόκιο.

Την ίδια στιγμή τα χρέη προς τον οργανισμό ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, εφαρμόζει ρύθμιση χρεών, για περίπου 70.000-80-000 δικαιούχους, που οφείλουν περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό πως βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, περισσότερο από το 75% των ωφελούμενων δεν καταβάλει διαχρονικά, τις οφειλές του, ενώ το φαινόμενο, λόγω της κρίσης, της αυξημένης ανεργίας και την μείωσης των εισοδημάτων, το τελευταίο διάστημα έχει λάβει τη σχεδόν καθολικό χαρακτήρα.
Βάσει των σχεδιασμών, το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης από τον ΟΕΚ, με δικά του κεφάλαια (όχι μέσω τραπεζών) τόσο για επισκευή όσο και για ανέγερση ή αποπεράτωση κατοικίας. Στόχος είναι να εφαρμοστεί με το μικρότερο δυνατό κόστος, τουλάχιστον ένα περιορισμένο πρόγραμμα, με το χρόνο να πιέζει αφού το υπουργείο έχει δεσμευθεί πως θα περικοπεί η δαπάνη για κοινωνική πολιτική κατά 70 εκατ. ευρώ εντός του 2011.
Με την αλλαγή των όρων στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι θα είναι λιγότεροι, καθώς θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και αυξημένα όρια ενσήμων, ενώ τα νέα δάνεια θα για δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, έντοκα.
Αναλυτικά, το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης του ΟΕΚ, συνολικού κόστους 100.000.000 ευρώ, θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος του ποσού, ενώ για δάνεια αγοράς κατοικίας θα υπάρχει διασύνδεση του ύψους της ετήσιας δόσης με το ετήσιο εισοδηματικό όριο.
Διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν στα επιτρεπόμενα ποσά δανείων, όχι μόνο βάσει εισοδήματοας αλλά και σύμφωνα με τα παιδιά μιας οικογένειας. Έτσι, οικογένεια με ένα παιδί δεν θα μπορεί να πάρει δάνειο μεγαλύτερο των 70.000 ευρώ, με δύο παιδιά 90.000 ευρώ, με τρία παιδιά 100.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά και άνω 120.000 ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ, ότι τα προγράμματα του παρελθόντος, τα αντίστοιχα όρια δανείων ξεκινούσαν από 100.000 ευρώ και σε περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμη και τα 160.000 ευρώ.
Όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα, πιθανότατα από το 2012, θα απαιτούνται και περισσότερες ημέρες ασφάλισης (ένσημα) προκειμένου να μπορεί ένας εργαζόμενος να λάβει δάνειο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όριο πλέον θα είναι τα 3.000 ένσημα, όταν μέχρι πρότινος ήταν 2.200 ένσημα.
Τέλος, για δικαιούχους με ετήσιο εισοδηματικό όριο από 20.000 ευρώ και άνω, τα δάνεια που θα χορηγούνται δεν θα είναι άτοκα, όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά έντοκα. Βάσει των σχεδιασμών, το επιτόκιο θα λίγο υψηλότερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, με νομοθετική διάταξη, τρέχει ρύθμιση χρεών προς τον Οργανισμό. Οι αιτήσεις των ωφελούμενων από κάποιο στεγαστικό πρόγραμμα της περασμένης περιόδου θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 30-12-2011, στα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ.
Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές που προέρχονται από δάνεια χορηγηθέντα μέχρι την δημοσίευση του Νόμου 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α/30-9-2011) αποκλειστικά από το στεγαστικό του κεφάλαιο, για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας, είτε από παραχώρηση κατοικίας ή αγορασμένου διαμερίσματος και εξυπηρετούνται και παρακολουθούνται από τις Υπηρεσίες του ΟΕΚ.
α) Εφόσον μέρος του ποσού ή ολόκληρο το ποσό της οφειλής του δικαιούχου έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, ο δικαιούχος μπορεί να εξοφλήσει το ποσό αυτό, καθώς και τις παντός είδους επιβαρύνσεις, είτε εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 6 και μεγαλύτερος από 24 και το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
β) Εφόσον η οφειλή του δικαιούχου είναι ενήμερη κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για ρύθμιση ή έχει γίνει ρύθμιση εφάπαξ καταβολής στη ληξιπρόθεσμη οφειλή και υπολείπεται άληκτο κεφάλαιο, ο δικαιούχος μπορεί να εξοφλήσει εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης. Ως ετήσια δόση θεωρείται το ποσό που προκύπτει στο τέλος του έτους, μετά την άθροιση των επιμέρους δόσεων.
γ) Εφόσον ο δικαιούχος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ ως άνεργος ή μακροχρόνια άνεργος, επιδοτείται από αυτόν και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ και για όσο χρόνο πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, μπορεί να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου και την ισόχρονη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων αυτών, με ανώτατο χρονικό όριο αναστολής την 31/12/ 2012.
Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, σύμφωνα με δημοσίευμα στο www.capital.gr, οι οφειλές δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.

ΟΛΜΕ: «Δεν υπάρχει ούτε χαρτί στα σχολεία»!!!

Για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλά σχολεία της ελληνικής περιφέρειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, κ. Νίκος Παπαχρήστος. Όπως ανέφερε, σε αρκετά σχολεία δεν υπάρχει χαρτί, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να φέρνουν από το σπίτι τους, προκειμένου να εκτυπώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το μάθημα της νεολαίας μας.
Τα βιβλία θα σταλούν στα σχολεία τα Χριστούγεννα... οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι μεγάλες, ο μισθός του νεοδιοριζόμενου πέφτει στα τάρταρα… και το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο!

Πενιχρά τα έσοδα από το τέλος ακινήτων

Διάχυτη η νευρικότητα στο οικονομικό επιτελείο από τα χαμηλά έσοδα του τέλους ακινήτων.
Φόβοι για «φιάσκο» του νέου μέτρου!!
Σε καθεστώς απόλυτης «παγωμάρας» έχουν μπει τα τελευταία 24ωρα οι φορολογικές αρχές στην Ελλάδα. Ο λόγος προφανής: η χώρα έχει μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, στον κρατικό μηχανισμό τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί.
Τα μηνύματα που φτάνουν από παντού στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά.

Χαρακτηριστικότερο όλων όμως είναι αυτό το οποίο συμβαίνει με το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ. Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή, μέχρι σήμερα, είναι πολύ κατώτερα των αναμενόμενων, γεγονός το οποίο προκαλεί μια διάχυτη νευρικότητα στα στελέχη της οδού Νίκης, τα οποία δεν μπορούν να σκεφτούν τρόπους για να εκβιάσουν καταστάσεις.
Ήδη, ό,τι ήταν να κάνουν το έχουν κάνει και υπάρχει έντονη η εκτίμηση ότι ένα ακόμα στοίχημα κινδυνεύει να χαθεί δια παντός. Μόνο που μαζί θα χαθούν και τα έσοδα που αναμένονταν απ' αυτή την πηγή και τα οποία πολύ δύσκολα προβλέπεται να αντικατασταθούν στο ορατό μέλλον.

ΠΗΓΗ:  http://www.forologikanea.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή και παράνομων μεταναστών

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Ασφάλειας, 33χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, διότι διαπιστώθηκε να μεταφέρει τρεις (03) αλλοδαπούς (1 γυναίκα και 2 ανήλικα τέκνα), που κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

ΟΑΕΔ: Διευκρινίσεις για την αυτασφάλιση απολυμένων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία αυτασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απολυόμενων ηλικίας 55 έως 64 ετών, παρέχονται με εγκύκλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ηλικίας 55 έως 64 ετών, των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, και εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Η άσκηση του δικαιώματος αυτασφάλισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μπορεί να γίνει εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας. Όσοι απολυθέντες δεν άσκησαν το δικαίωμα αυτό εντός του προβλεπόμενου διμήνου μετά τη δημοσίευση του ν. 3863/2010, έχουν τη δυνατότητα να το ασκήσουν έως 13-12-2011.
Οι απολυθέντες ασφαλίζονται για τον Κλάδο Σύνταξης και για τον Κλάδο Παροχής Ασθένειας σε είδος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Στο κόστος της αυτασφάλισης υποχρεούται να συμμετέχει ο πρώην εργοδότης - καταγγέλλων τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με:
α) το 50% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους ηλικίας 55 ετών συμπληρωμένων έως 60 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση από τον απολυθέντα τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος και μέχρι τρία χρόνια κατ' ανώτατο όριο.
β) το 80% του κόστους της αυτασφάλισης για ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 ετών και για χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση από τον απολυθέντα τόσο του ορίου ηλικίας όσο και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος και μέχρι τρία χρόνια κατ' ανώτατο όριο.
Ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει την κάλυψη του υπολειπόμενου κόστους αυτασφάλισης, για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον καταγγέλλοντα τη σύμβαση εργοδότη και για ποσοστό 50% ή 20% του κόστους αυτασφάλισης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κλάδο Λ.Α.Ε.Κ. του ΟΑΕΔ. Στο καθεστώς αυτασφάλισης μπορούν να ενταχθούν ασφαλισμένοι των οποίων καταγγέλλεται η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις από 15/7/2010 έως και 31/12/2012, εφόσον:
• Έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 4.500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
• Έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης το 55ο έτος της ηλικίας και δεν έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία.
• Παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
• Υποβάλλουν σχετική αίτηση στο οικείο Υποκατάστημα του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Λιμενικοί εμπλέκονται σε κύκλωμα με λαθραία τσιγάρα

Δεκαεφτά συλλήψεις.
Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Συλλήψεις και στα Γιάννενα.

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση τεσσάρων οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας λαθραίων τσιγάρων, στα οποία εμπλέκονται και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις διωκτικές αρχές στην Αττική, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.
Στις έρευνες συμμετέχουν η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η ΕΥΠ και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού, λόγω της εμπλοκής των αξιωματικών του Σώματος.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι οι τέσσερις εγκληματικές ομάδες συνεργάζονταν μεταξύ τους για την εισαγωγή και διάθεση των λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι αστυνομικοί έχουν, μέχρι τώρα, συλλάβει δεκαεπτά άτομα, ενώ έχει εντοπιστεί μια αποθήκη στον Ασπρόπυργο, γεμάτη με πακέτα λαθραίων τσιγάρων, τα οποία καταμετρώνται.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ασφάλεια Αττικής, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.


Προτεραιότητες για την ανάπτυξη της Ηπείρου

Του Γιώργου Δ. Οικονόμου, Πρoέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.



Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και τεκμηριωμένο πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ζούμε περίοδο ραγδαίων μεταβολών, συνεχών ανακατατάξεων και πρωτόγνωρων καταιγιστικών εξελίξεων τόσο στον οικονομικό όσο και στον κοινωνικό και πολιτικό τομέα.

Σήμερα που ζούμε αυτή την ολοφάνερη και βαρύτατη οικονομική κρίση που πλήττει κυρίως τα χαμηλά λαϊκά εισοδήματα , δεν πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια μας. Η κρίση αυτή που μαστίζει και σαπίζει τη χώρα μας , δεν παλεύεται , ούτε με τη νοοτροπία του ιεροκήρυκα που αφορίζει κάποιους για τις αμαρτίες τους και επιβάλλει στο λαό δυσβάστακτα οικονομικά βάρη ,ως εξιλεωτικές θυσίες , ούτε βέβαια με τη μεθοδολογία των περίτεχνων δημαγωγικών υποσχέσεων που αποπροσανατολίζουν το λαό με υποσχέσεις που στη συνέχεια μένουν απραγματοποίητες.
Είμαστε πεισμένοι από την ίδια τη ζωή πως μόνο με την αγωνιστική διεκδίκηση και ενότητα που χτίζεται πάνω στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων και στους κοινούς στόχους μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους προς την πρόοδο, να κατακτήσουμε βήμα προς βήμα το δικαίωμά μας για μια καλύτερη ζωή .
Σήμερα ζούμε μετ΄ επιτάσεως το πρόβλημα των οικονομικών δεικτών , όμως το μέτωπο των κοινωνικών προβλημάτων , η ανεργία , η ανέχεια ,η φτώχεια , οι αποκλεισμοί , το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας , δείχνουν, ότι οι μονόδρομοι των οικονομικών δεικτών εις βάρος των μη προνομιούχων , δεν παράγουν κοινωνική συνοχή , αλληλεγγύη , ισόρροπη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ζούμε επίσης, την εποχή των αντιφάσεων και αντιθέσεων , μεταξύ επιστημονικών κατακτήσεων και κοινωνικών αποκλεισμών , μεταξύ χρηματιστηριακών υπεραξιών και δημοκρατικών ελλειμμάτων , προστασίας και διαφάνειας μεταξύ της θαυμαστής επικοινωνιακής τεχνολογίας και της προκλητικής οικονομικής καταστροφής , μεταξύ της έκρηξης του καταναλωτισμού και της διεύρυνσης της φτώχειας , της ανεργίας και των αλλοιώσεων του διατροφικού κύκλου.
Σίγουρο είναι πως αν κάνουμε την αποτίμηση της ιστορικής μας διαδρομής ως λαός , αβίαστα και αναντίρρητα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα , ότι δεν είναι η Ελλάδα που υποσχέθηκαν στο λαό μας οι πολιτικές του ηγεσίες, ούτε είναι εκείνη που μετά από τόσες θυσίες , τόσους αγώνες , τόσες προσπάθειες και ελπίδες , άξιζε τις σημερινές φοροεπιδρομές με απροσδιόριστη μεγέθυνση της φτώχειας.
Η σημερινή Ελλάδα φτάνει στο πέρασμα του 2011 με απώλειες ιστορικού χρόνου , με αποκλίσεις και ανισότητες και μια από τις έντονες και ενοχλητικές ανισότητες είναι η περιφερειακή ανισότητα που βιώνει με σκληρό τρόπο η ιδιαίτερη πατρίδα μας η ΗΠΕΙΡΟΣ με τους χαμηλούς κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες , παρά το γεγονός ότι διαθέτει αναμφισβήτητα παραγωγικό , κοινωνικό και πολιτισμικό δυναμισμό.
Είναι φανερό ότι η έλλειψη υποδομών ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης έχει πολιτικές αιτίες και αυτές είναι που πρέπει να αντιμετωπισθούν , για να βρεθεί η ιδιαίτερη πατρίδα μας στα επίπεδα και τους ρυθμούς εξέλιξης που δικαιούται.
Εάν συνεχιστεί το ίδιο έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού , αν εξορκίζουμε το κακό και αναμένουμε το μοιραίο , τότε το κόστος δεν θα είναι μόνο δραματικό , αλλά και ιστορικό.

Κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα έργα που έχουν γίνει τις τελευταίες 10ετίες όπως η Εγνατία , Γέφυρα Ρίου, Λιμάνι Ηγουμενίτσας είναι μεν σημαντικά , αλλά πόρρω απέχουν από ένα πλήρες πλέγμα απαραίτητων υποδομών ανάπτυξης . Ούτε επίσης παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ακολουθήθηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης χωρίς κανόνες , με κύριο ρυθμιστικό παράγοντα την αγορά και με μόνιμη και σταθερή επιδίωξη την αύξηση των κερδών. Τα αποτελέσματα αυτού του μοντέλου ανάπτυξης είναι γνωστά και τεκμηριωμένα μέσα από επιστημονικές μελέτες των Πανεπιστημίων μας (νεκρή θάλασσα ο Αμβρακικός, ρύπανση των ποταμών Λούρου και Καλαμά , καθόλου ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων και για τον Άραχθο). Γι΄ αυτό και όλοι οι φορείς θα πρέπει να συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη και κρίσιμα , το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Γιατί αν συμφωνήσουμε όλοι ότι επιδιώκουμε την αξιοβίωτη ανάπτυξη , μια ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο , το φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον , μέσα στο οποίο ο άνθρωπος εντάσσεται ειρηνικά και δημιουργικά ως οργανικό και αναπόσπαστο μέρος του και όχι ως κυρίαρχος ιδιοκτήτης ή εκμεταλλευτής του , τότε οι προσπάθειες όλων των φορέων δεν θα αλληλοαναιρούνται , αντίθετα θα σχεδιάζονται σωστά , θα συντονίζονται συστηματικά , θα επιδιώκονται συλλογικά και μεθοδικά και θα έχουν αποτέλεσμα.
Συναφώς προς τα παραπάνω , για να καταφέρουμε ως Ηπειρώτες με επιτυχία να καθορίσουμε στις σημερινές συνθήκες το δικό μας μέλλον , για να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε ως περιοχή , διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά μας θα πρέπει όλοι μας , να ενώσουμε τις δυνάμεις μας , να υψώσουμε τις φωνές μας για γρήγορη και πλήρη αποπεράτωση όλων των μικρών και μεγάλων έργων υποδομής (Ιόνια οδός , διέλευση και διανομή φυσικού αερίου, κάθετοι άξονες προς Εγνατία κ.λ.π), έτσι ώστε με την αξιοποίηση και της κοινωνίας της πληροφορίας , να επιτρέψουν στην ιδιαίτερη Πατρίδα μας να διεκδικήσει την αξιοβίωτη ανάπτυξή της , κυρίως στον αγροτοδιατροφικό κλάδο ,που αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα και που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση λόγω της γνωστής συνθήκης GATT.
Έτσι λοιπόν η Ήπειρος θα βρεί την ισορροπία της και θα κατοχυρώσει τον καίριο και σημαντικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεχίζεται η απόσυρση καταθέσεων

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η απόσυρση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μέσα σε ένα μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος από τις τράπεζες αποσύρθηκαν περίπου 5 δισ. ευρω με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα τους να εμφανίζει μείωση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι. Πιο αναλυτικά, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 183,2 δισ. ευρώ από 188,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την απόσυρση των καταθέσεων από τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς το σύνολο τους υποχώρησε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 152,5 δισ. ευρω από 157,1 δισ. ευρω που ήταν στο τέλος Αυγούστου.
Παράλληλα παρατηρείται απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τον Σεπτέμβριο το συνολικό χρέος των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ περιορίστηκε στα 77,8 δισ. ευρώ από 93 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.
Η απεξάρτηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την ρευστότητα, δεν γίνονται αποδεκτοί από την ΕΚΤ.