Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Καταδικάστηκε ιδιοκτήτης ταξί για ζημιές σε γραφεία βουλευτών

Φυλάκιση 10 μήνες για τα επεισόδια.


Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, σε ιδιοκτήτη ταξί, που συνελήφθη χθες μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ  κ. Θανάση Οικονόμου και κ. Μιχάλη Παντούλα, όταν ομάδα διαμαρτυρόμενων ταξιτζήδων εισέβαλλαν σε αυτά.
Οι άλλοι τέσσερις ταξιτζήδες, αθωώθηκαν γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία, ικανά να στοιχειοθετήσουν το σε βάρος τους κατηγορητήριο.
Για τον καταδικασθέντα ταξιτζή βρέθηκαν στο ένα από τα δύο πολιτικά γραφεία, τα δακτυλικά του αποτυπώματα.
Πολλοί συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν για υποστήριξη στα Δικαστήρια, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟ: "Κόβονται" οι υπερωρίες- Μειώνονται οι μισθολογικές προαγωγές

«Μαχαίρι» στις απογευματινές υπερωρίες και πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, με αναστολή από την 1η Ιουλίου της χορήγησης των ωριμάνσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, θέτει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην εγκύκλιο του κ. Σαχινίδη γίνεται επίκληση των διατάξεων που ενσωματώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο και προβλέπουν ότι από την 1η Ιουλίου 2011:
Η απογευματινή υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες τον μήνα ανά υπάλληλο
Αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική ωρίμαση ή μισθολογική προαγωγή για τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου οι υπάλληλοι παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνταν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και εάν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο.


Επιπλέον, αναστέλλεται η χορήγηση ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας για δικαστικούς, ιατροδικαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, αρχιερείς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα της Οικονομικής Επιτροπής στην συνεδρίαση της Πέμπτης 4 Αυγούστου

Την 04-08-2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:


1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 26-07-2011 συνεδριάσεως.
2.Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Δ. Σερβιανών» προϋπολογισμού 536.000,00 € με ΦΠΑ.
3.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλαρρυτών», αναδόχου εταιρείας «Κολώνας & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 30-12-2011.
4.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση οδοστρώματος τμήματος της 26ης επαρχ. Οδού (θέση Καταβόθρα του Δ.Δ. Άνω Πεδινών)», αναδόχου Κων/νου Κούγκουλη, μέχρι την 30-10-2011.
5.Έγκριση δαπάνης για την πληρωμή δασεργατών – υλοτόμων που κατασκεύασαν την αντιπυρική ζώνη στην περιοχή Χαραυγή Τ.Δ. Πωγωνίου Ιωαννίνων, για την προστασία του οικισμού από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 24, 25, 26 και 27 Ιουλίου 2011.
6.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια γραφικών ειδών, για τις ανάγκες του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
7.Έγκριση λειτουργικών δαπανών Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
8.Έγκριση συνδιοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Π.Ε. Θεσπρωτίας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
9.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Οικοδομικές εργασίες – επισκευές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας», αναδόχου εταιρείας «Δημητρίου Κων/νος & Σία Ο.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
10.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Παράπλευρα έργα στον κόμβο Βασιλικού έως Καρτέρι», αναδόχου εταιρείας «Δημήτριος Χρήστου & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
11.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Βελτιώσεις οδικού δικτύου Αγία Κυριακή – Κουκλιοί Σουλίου (Β εργολαβία)», αναδόχου εταιρείας «ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
12.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Κατασκευή σχολικού κτιρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή Λαδοχωρίου στον χώρο του 3ου Γυμνασίου», αναδόχου εταιρείας «ΖΙΩΡΗΣ Α.Ε.», μέχρι την 30-09-2011.
13.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Αντιπλημμυρικές εργασίες στο ρέμα Μαυρουδίου και προστασία όχθης Καλαμά», αναδόχου Λαμπρινής Χρ. Μπάγια, μέχρι την 31-12-2011.
14.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Επείγουσες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών σε χείμάρρους Ν. Θεσπρωτίας (Α΄ φάση)», αναδόχου Παύλου Μιχ. Λουκά, μέχρι την 31-12-2011.
15.Ορισμός νέας ημερομηνίας δημοπράτησης του έργου της Π.Ε. Άρτας της Π.Ε. Άρτας «Διάνοιξη αρδευτικού αύλακα για τις ανάγκες του νερόμυλου Κρυονερίου», προϋπολογισμού € 15.000,00 με ΦΠΑ, δεδομένου ότι η από 26-07-2011 δημοπρασία του απέβη άγονος, επειδή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος για επίδοση προσφοράς.
16.Κατάρτιση και έγκριση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Άρτας «Εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού δικτύου», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
17.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Π.Ε. Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας), κατά τη δικάσιμο της 12-10-2011, σχετικά με Α) την αγωγή των Ρώσση Φανούριου του Νικολάου κλπ και Β) την αγωγή των Τσίτσικα Αποστόλου του Χριστοδούλου κλπ, οι οποίες στρέφονται κατά της Ν.Α. Άρτας.
18.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Π.Ε. Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας), ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων (Μεταβατική έδρα Άρτας), κατά τη δικάσιμο της 12-10-2011, σχετικά με την αγωγή αποζημίωσης των κ. Ιωάννη Δράκου κλπ, η οποία στρέφεται και κατά της Ν.Α. Άρτας.
19.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Π.Ε. Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας), ενώπιον του Αρείου Πάγου, κατά τη δικάσιμο της 25-01-2012 που αφορά αίτηση του κ. Ευαγγέλου Δασκάλου για την αναίρεση της αριθμ. 217/2009 απόφασης του Εφετείου Ιωαννίνων.
20.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Π.Ε. Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας), ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί και αφορά αίτηση του κ. Ευαγγέλου Δασκάλου για την αναίρεση την από 1-9-2009 αίτησης ακύρωσης του Δήμου Ξηροβουνίου.
21.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Π.Ε. Άρτας Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας), ενώπιον Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων (Μεταβατική έδρα Άρτας), κατά τη δικάσιμο της 12-10-2011, σχετικά με την αγωγή αποζημίωσης των Ιωάννη Δράκου κλπ, η οποία στρέφεται και κατά της Ν.Α. Άρτας.
22.Έγκριση δαπάνης συνολικού ποσού € 16.194,53 σε εκτέλεση της αριθμ. 125/2008 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Άρτας και αφορά σε χορήγηση του επιδόματος των 176,00 € σε πρώην υπαλλήλους της Ν.Α. Άρτας, με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
23.Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Ηλεκτροφωτισμός 1ης Επαρχιακής οδού», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.
24.Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στο Δ.Δ. Ανθούσας», προϋπολογισμού € 30.000,00 με ΦΠΑ.
25.Έγκριση του από 12-07-2011 Πρακτικού (έλεγχος οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διαγωνισμού του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Προμήθεια εντομοκτόνων – ελκυστικών ουσιών Δακοκτονίας έτους 2011» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
26.Έγκριση ανάθεσης υπηρεσιών για το έργο του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με τίτλο «Καταγραφή και αξιοποίηση αρχειακού υλικού Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 24.000,00 με ΦΠΑ.
27.Έγκριση συνδιοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Π.Ε. Πρέβεζας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
28.Έγκριση συμμετοχής της Π.Ε. Ιωαννίνων, στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα στην Ι.Μ. Πατέρων Ζίτσας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
29.Έγκριση συμμετοχής της Π.Ε. Ιωαννίνων, στη συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την Ηπειρωτική Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και έγκριση των σχετικών δαπανών.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΙΚΑ: Δάνειο 400 εκατ. ευρώ, για να πληρώσει τις συντάξεις

Σε δανεισμό 400 εκατ. ευρώ προσφεύγει άμεσα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που έχει.

Αν δεν προχωρούσε σε αυτο το δάνειο, το Ταμείο δεν θα είχε τα απαραίτητα χρήματα ούτε για την πληρωμή των ανελαστικών του υποχρεώσεων για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Συγκεκριμένα, στις 17 Αυγούστου θα βάλει ως «ενέχυρο» ομόλογα του Δημοσίου αξίας 200 εκατ.ευρώ που κατέχει για να λάβει μετρητά μέσω συναλλαγών repos 70 ημερών από τράπεζες οι οποίες θα επιλεγούν.
Επίσης, θα δανειστεί 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, αξιοποιώντας τη δυνατότητα του «εσωτερικού», μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, δανεισμού που έδωσε ο Ν. 3863/10.
Τα δύο δάνεια θα είναι έντοκα (με βάση το ποσοστό απόδοσης του κοινού κεφαλαίου ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων) και θα έχουν διάρκεια 15 ημερών, από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.


Ανάλογα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει και το άλλο μεγάλο Ταμείο, ο ΟΑΕΕ.
Μάλιστα, ο διοικητής του Γερ. Βουδούρης διεκδικεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση προκειμένου να αντεπεξέλθει το Ταμείο στις οικονομικές υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του 2011.


Συγκεκριμένα, ζητούνται επιπλέον 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί συνολικά 740 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011: 130 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 100 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 170 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 80 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 170 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 90 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Ο ΟΑΕΕ οφείλει ακόμη 185 εκατ. ευρώ σε παρόχους υγείας και 255,5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (δηλαδή έχει ταμειακό άνοιγμα 800 εκατ. ευρώ).


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Ελεύθερη πλέον η χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα

Πταίσμα πια η καλλιέργεια χασίς!!!

Τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.



Ειδικότερα ο κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε τις προτεινόμενες από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα ανέφερε:
H σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών εκκινεί από δύο αριθμητικά δεδομένα που αφορούν τη χώρα μας:
α) Ο αριθμός των θανάτων που επισήμως συνδέονται με την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κυμαίνονται περί τους 300 ετησίως
β) Το 40% περίπου των κρατούμενων στις φυλακές κρατείται για υποθέσεις που αφορούν άμεσα τα ναρκωτικά ενώ πολλοί άλλοι κρατούνται για εγκλήματα συνδεόμενα με τη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών (ιδίως διακεκριμένες κλοπές, ληστείες κλπ.).
Προς αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Ελληνική Πολιτεία προκρίνει τη λελογισμένη αλλά τολμηρή μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας με στόχο 1) την θεραπεία και τον περιορισμό της παραβατικότητας των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, εξαρτημένων ή μη, και 2) την καταστολή της διακίνησης των ουσιών αυτών κατά τρόπο αυστηρό, αλλά αντικειμενικό και δικαιοκρατικά ορθό.


Οι ανωτέρω στόχοι εξυπηρετούνται από τις ακόλουθες βασικές μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο.
1. Αποποινικοποίηση της χρήσης
Αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών ως συμπεριφορά ενέχουσα αποκλειστικά και μόνο αυτοπροσβολή του ίδιου του χρήστη. Διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων.


2. Εξορθολογισμός των προβλέψεων και των ποινών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
Τυποποιείται με νομοτεχνικά αρτιότερο τρόπο ως βασικό έγκλημα η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, τιμωρούμενο σε βαθμό κακουργήματος. Καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για την διάκριση ελαφρύτερων (άρθρο 21), βαρύτερων (άρθρο 22) και ιδιαίτερα σοβαρών (άρθρο 24) περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε:
α) Να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, ανάλογη με το μέτρο της απαξίας της πράξης τους, τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε και της ιδιότητάς τους ως εξαρτημένων από τις ναρκωτικές ουσίες ή μη.
β) Να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις.
γ) Να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με την απαγόρευση ηπιότερης αντιμετώπισης των πραγματικών μεγαλεμπόρων, οι οποίοι προσδιορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και δεν θα τυγχάνουν πλέον ευνοϊκότερης μεταχείρισης ακόμα και αν επικαλεστούν εξάρτηση από ναρκωτικά.


3. Κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπεία
Όσον αφορά τη διάγνωση της εξάρτησης, στοιχείο που παραμένει κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση των αδικημάτων με επιεικέστερο τρόπο, καθιερώνεται πληρέστερο σύστημα απόδειξης, με την ρητή πρόβλεψη ότι το Δικαστήριο συνεκτιμά υποχρεωτικά, εκτός από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης – που συχνότατα είναι ατελής, λόγω ελλείψεων δημόσιων υποδομών - και άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση συμβουλευτικών ή θεραπευτικών προγραμμάτων, ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, ή την ύπαρξη ιατρικού ιστορικού ασθενειών συνδεόμενων με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη έχει ως βασική αφετηρία τη θεραπευτική προσέγγιση, με τη συναίνεσή του.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με τη συστηματοποίηση και επέκταση διαφόρων ευεργετικών μέτρων που προβλέπονταν ήδη στη σχετική νομοθεσία, κατοχυρώνει το δικαίωμα στην πλήρη θεραπεία, δηλαδή στην απεξάρτηση, παντός εξαρτημένου δράστη αξιόποινης πράξης, είτε πρόκειται για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (πλην των ιδιαίτερα σοβαρών πράξεων διακίνησης), είτε για άλλα εγκλήματα που φέρονται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών (με την εξαίρεση ορισμένων ρητά αναφερόμενων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα κα).


Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν
α) την εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικό όρο,
β) την υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και την παρακολούθηση συμβουλευτικού προγράμματος ψυχολογικής απεξάρτησης εντός καταστημάτων κράτησης,
γ) την χορήγηση υφ' όρον απόλυσης για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης,
δ) την αναβολή της άσκησης ποινικής δίωξης
ε) την αναστολή ισχύος εντάλματος σύλληψης
στ) την αναστολή εκτέλεσης ποινής,
ζ) την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης
η) την υποχρεωτική αναβολή της δίκης.

Σε περίπτωση δε ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προβλέπονται
α) η οριστική αποχή από την ποινική δίωξη,
 β) η υποχρεωτική αναστολή της ποινής που επιβάλλεται,
γ) η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπέρ του δράστη.


Καινοτομία αποτελεί επίσης ότι το δεύτερο από τα παραπάνω μέτρα (υποβολή σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης και απεξάρτησης) επιφυλάσσεται υπέρ παντός κρατούμενου, είτε έχει αναγνωριστεί από το Δικαστήριο ως εξαρτημένος είτε όχι – ρύθμιση που δίνει λύση στο υπαρκτό πρόβλημα που ανακύπτει όταν ο καταδικασθείς, πχ για κλοπή, δεν έχει επικαλεστεί, ούτε το Δικαστήριο υποχρεώνεται να εξετάσει, τυχόν συνδρομή του στοιχείου της εξάρτησης.


Με την πληρέστερη κατοχύρωση του δικαιώματος στην θεραπεία εξυπηρετείται πολύ αποτελεσματικότερα η αντεγκληματική πολιτική, καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η απεξάρτηση συντελεί δραστικά στην αποχή των πρώην χρηστών από κάθε παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή στην ειδική πρόληψη, ενώ, αντίθετα, ο εγκλεισμός στη φυλακή επιτείνει και την παραβατικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

ΔΩΔΩΝΗ: Σε κλοιό διαδηλωτών η συνέλευση

Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Δωδώνη, ζητούσαν επιμόνως από την ΑΤΕ, έως και χθες, οι συνεταιριστές, οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία, που διαφωνούν με την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της συνεταιριστικής επιχείρησης.

Οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η συνέλευση τελικώς θα διεξαχθεί, καθώς έξω από τα γραφεία διοίκησης της βιομηχανίας, που θα συγκεντρωθούν οι μέτοχοι, αναμένεται να υπάρξει κλοιός διαδηλωτών, οι οποίοι προετοιμάζουν δυναμική διαδήλωση διαμαρτυρίας κι αφήνουν να εννοηθεί ότι η διαδικασία ίσως ματαιωθεί υπό το βάρος αντιδράσεων.
Η μεγαλομέτοχος ΑΤΕ, κάτοχος του 67,77% των μετοχών της Δωδώνη, επιθυμεί, αντιθέτως, να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα με την τροποποίηση σειράς άρθρων του καταστατικού και κυρίως με το επίμαχο άρθρο 8 που της κλείνει το δρόμο στα σχέδιά της. Το συγκεκριμένο άρθρο υποχρεώνει την Αγροτική Τράπεζα, εάν θελήσει να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας, να μεταβιβάσει τις μετοχές της στους υπόλοιπους συνεταιρισμούς–μετόχους, με τίμημα σαφώς υποδεέστερο από αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει αν προχωρήσει σε εκποίηση της συμμετοχής της μέσω διαγωνισμού. Άλλωστε πρόκειται για βιομηχανία «στολίδι» όχι μόνο για την Ήπειρο και το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά για όλη την ελληνική οικονομία και δεν είναι τυχαίο ότι «πυκνώνουν» οι ανεπίσημες αναφορές ότι στην κούρσα για την απόκτησή της θα δώσουν παρών κολοσσοί του κλάδου, όπως η Arla και η Friesland.
Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και με την τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη, ο οποίος έστειλε καθαρό μήνυμα στην ΑΤΕ ότι «δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η φυσιογνωμία της Δωδώνης. Το καταστατικό λέει ξεκάθαρα τι χαρακτήρα πρέπει να έχει».
Ο κ. Μπαλτογιάννης, ως επικεφαλής του δεύτερου τη τάξει μέτοχος της Δωδώνη, με ποσοστό 24,78%, είπε ακόμη ότι οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού θα σημάνει «θανατική καταδίκη για τους κτηνοτρόφους και το εργοστάσιο», ενώ και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, Μιχάλης Τζήμας υπερθεμάτισε, τονίζοντας ότι η βιομηχανία πρέπει να διατηρήσει το συνεταιριστικό της χαρακτήρα και πως όποια αλλαγή στο καταστατικό «μας βρίσκει αντίθετους».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δηλώσεις για Πρωθυπουργό, ΕΣΠΑ, "ΔΩΔΩΝΗ", απορρίμματα

Γενικά πάντα μια παρουσία πρωθυπουργού στην Ήπειρο είναι χρήσιμη γιατί το Κέντρο ακούει τις θέσεις μας και προβληματίζεται για να δώσει λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν. Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την αποτίμηση της επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στην Άρτα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου. «Δεν πήραμε ευθείες απαντήσεις, αλλά πιστεύω ότι έγιναν κατανοητά τα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο», συμπλήρωσε. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα θέματα που έθεσε ο ίδιος στον Πρωθυπουργό, με έμφαση στα μεγάλα έργα, στις αγροτικές υποδομές , στα αντιπλημμυρικά έργα και στον τουρισμό. Ειδικά για τον τουρισμό, στον οποίο η Ήπειρος στηρίζει μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξή της, ζήτησε από το Κυβερνητικό κλιμάκιο την λήψη μέτρων - ενδεχομένως και μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων – για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας στις ορεινές περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να μειωθεί η συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου στο 5% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ανέφερε ότι το θέμα αυτό έθεσε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ν. Μωραϊτη, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την δραστική μείωση των κονδυλίων που θα διατεθούν στην Ήπειρο σε μια τέτοια περίπτωση. «Ο Υφυπουργός – πρόσθεσε – υποσχέθηκε να κοιτάξει να καλύψει με διαφορετικό τρόπο την διαφορά, ζητώντας όμως παράλληλα μέχρι τέλους Αυγούστου να έχουμε έτοιμα ώριμα έργα για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ».


Επίσης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», τονίζοντας ότι ήταν σαφής αφού ζήτησε να βρεθούν κεφάλαια για την αγορά της. «Καταλαβαίνετε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και πρέπει όλοι μαζί να δούμε τι θα κάνουμε με τη γαλακτοβιομηχανία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Τέλος, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις που αφορούσαν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας, τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή θέλει να δώσει άμεσα λύσεις στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο από το παρελθόν στα ζητήματα αυτά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας, χωρίς να λυθούν τα προβλήματα των αποβλήτων. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι Δήμος και κάτοικοι (που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία της χωματερής στη θέση «Κούκος»), θα δώσουν τελικά τη λύση, ώστε να απομακρυνθούν – εκτός των άλλων – και οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία που απειλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Πρέβεζας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Ποιος θα απολογηθεί κ. Παπανδρέου;»

Έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι για να ξεκουνηθεί η κυβέρνηση, δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς



«Μάταια προσπαθώ 20 μήνες τώρα, να πείσω την Κυβέρνηση να βάλει μπροστά τα έργα του ΕΣΠΑ», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ  κ. Αντώνης Σαμαράς. «Αντί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, τους αδρανοποίησε», σημειώνει, «για μήνες μάλιστα, ξέχασε να ορίσει ακόμη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα».
«Σε μια εποχή δύσκολη για την οικονομία, ένα ποσό 18 δισ ευρώ παρέμεινε έτσι προκλητικά ανενεργό», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και επισημαίνει πως η κυβέρνηση προτίμησε να κόβει μισθούς και συντάξεις και άφησε ανεκμετάλλευτη μια πραγματική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι σήμερα για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να ξεκουνηθεί. Εν τω μεταξύ, όμως, η ζημιά που έχει προκληθεί, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης είναι μεγάλη. Γι’ αυτή την προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα, ποιος φέρει την ευθύνη; Ποιος θα απολογηθεί κύριε Παπανδρέου; Κανείς;», καταλήγει η δήλωση του κ. Σαμαρά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Όργιο σπατάλης στο ΙΚΑ

 Εντοπίστηκαν 20.000 συντάξεις «μαϊμού».



Είκοσι χιλιάδες συντάξεις «μαϊμού» με κόστος 120 εκατ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία εντοπίστηκαν μετά τους ελέγχους, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, προσθέτοντας, ότι «πολλοί, μετά τους ελέγχους, έχουν συμμορφωθεί και δηλώνουν τους θανάτους».
Ο κ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε επίσης ότι το ΙΚΑ έως τα τέλη του έτους θα χρειαστεί επιπλέον 800 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση, από τα οποία τα 600 έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την μείωση της σπατάλης.

Σημείωσε ότι εδώ και χρόνια πολλές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν εισφορές και ανέφερε ότι γι' αυτό το λόγο ολοκληρώθηκε η αποστολή ειδοποιήσεων για οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και σύντομα θα σταλούν προειδοποιήσεις για οφειλές άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Επιστροφή φόρων από δωρεές και γονικές παροχές

Πότε τη δικαιούνται οι φορολογούμενοι.



Επιστροφή στους φορολογούμενους φόρων που έχουν πληρωθεί για δωρεές ή γονικές παροχές για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η φορολογική υποχρέωση να έχει γεννηθεί μετά τις 17 Δεκεμβρίου του 2010, προβλέπει με εγκύκλιό του προς τις εφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Παντελής Οικονόμου.


Όπως τονίζεται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο «από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 ισχύει απαλλαγή από το φόρο και από το πόθεν έσχες για δωρεές και γονικές παροχές χρημάτων που συνιστώνται αποκλειστικά για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Στο αυτόφωρο τέσσερις ιδιοκτήτες ταξί

Για βανδαλισμούς στα γραφεία βουλευτών.


Στο αυτόφωρο οδηγηθήκαν σήμερα τέσσερις ιδιοκτήτες ταξί των Ιωαννίνων, κατηγορούμενοι για πρόκληση ζημιών στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλη Παντούλα και κ. Θανάση Οικονόμου, χθες το μεσημέρι.
Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν αναβολή μιας ημέρας, επικαλούμενοι την έλλειψη μαρτύρων κατηγορίας και η δίκη τους ορίστηκε για αύριο το πρωί.
Οι συνάδελφοί τους, σε ένδειξη συμπαράστασης προγραμματίζουν για αύριο πορεία με τα αυτοκίνητά τους και στάθμευση στο χώρο των Δικαστηρίων όπου θα συμπαρασταθούν στους τέσσερις συναδέλφους τους.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: «Την αγαπήσαμαν και 'μείς»

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας συνεχίζει τον κύκλο των παραστάσεών του με το έργο «Την αγαπήσαμαν και 'μείς». Το έργο γεννήθηκε από δραματοποίηση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη «Αυτές που γίναν ένα με τη γη». Ένα βιβλίο που αφηγείται αληθινές ιστορίες γυναικών της Ηπείρου. Οι γυναίκες αυτές έζησαν τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, της μετανάστευσης και της φτώχειας.

Οι συντελεστές της παράστασης παρουσιάζουν μία από αυτές τις αφηγήσεις σε τοπολαλιά. Ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια.
Επεξεργασία Κειμένου- Σκηνοθεσία - Σκηνικά: Λίλη Σακκά, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Τσανέλης, Γλωσσολογική επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Παπαδήμας
Επιμέλεια κίνησης: Λίλη Σακκά, Αλέξανδρος Τσανέλης, Επιλογή τραγουδιών- Τραγούδι: Γιώργος Τσούκης, Κουστούμια: Λίλη Σακκά- Αλέξανδρος Τσανέλης- Γεωργία Παπαδιώτη (με τη συμβουλή του Βασίλη Παπαδήμα), Φωτισμοί: Γεωργία Παπαδιώτη
Κατασκευή κοστουμιών: Γεωργία Παπαδιώτη - Πελαγία Παπαδιώτη, Τεχνικός φωτισμού: Νίκος Δενδρινός, Τεχνικός ήχου: Αλέξανδρος Τσανέλης, Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Φατούρος, Σχεδιασμός αφίσας - προγράμματος: Άννυ Βλαχοπούλου
Ηθοποιοί: στο ρόλο της Βασίλως και στο χορό γυναικών: Φαίδρα Τζιάλλα, Σούλα Μπαχλάβα, Βιβή Μπάρκα, Εφη Σολδάτου, Γεωργία Παπαδιώτη


Οι ημερομηνίες των παραστάσεων είναι:
Τετάρτη 3 Αυγούστου-, Λούρος Πρέβεζας


Σάββατο 6 Αυγούστου- Κάστρο Πάργας,


Κυριακή 7 Αυγούστου- Αρχαιολογικός χώρος Ορράου- Καστρί Γοργομύλου,

Τετάρτη 10 Αυγούστου, Παπαδάτες
To Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας ενημερώνει επίσης, ότι τα μέλη του διοργάνωσαν και παρακολούθησαν τριήμερο θεατρικό σεμινάριο με εισηγητή τον κ. Γιώργο Ζαμπουλάκη, καθηγητή της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών, σκηνοθέτη και ηθοποιό.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη ημερίδα με ιατρικά θέματα (παιδιατρικά, καρδιολογικά, παθολογικά) που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου στον Παρακαλάμο

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη ημερίδα με ιατρικά θέματα (παιδιατρικά, καρδιολογικά, παθολογικά) που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου στον Παρακαλάμο του Δήμου Πωγωνίου.



Είναι η τρίτη κατά σειρά ημερίδα από το σύνολο παρόμοιων εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Δήμος στις Δημοτικές ενότητες με ομάδα εθελοντών ιατρών (Στέφανος Φούσας, Διευθυντής Επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας - Τσιάρα Μαρία, επίκουρος καθηγήτρια παθολογίας και Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων - Παππάς Κωνσταντίνος Διευθυντής καρδιολογίας Π.Π.Γ.Ν.Ι - Σέρμπης Νικόλαος παιδίατρος) μέχρι το τέλος του έτους.


Ακολουθεί η τέταρτη κατά σειρά ιατρική ημερίδα στις 16 Αυγούστου και ώρα 6.30 το απόγευμα.
Επίσης ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιήσουν τριήμερο ιατρικό εξετάσεων στις 10 Αυγούστου στο Αγροτικό Ιατρείο Βήσσανης, στις 11 Αυγούστου στο Αγροτικό Ιατρείο Καλπακίου και στις 12 Αυγούστου στο Αγροτικό Ιατρείο Κάτω Ραβενίων, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. (Ειδικότητες ιατρών: Καρδιολόγος, παθολόγος, Ορθοπεδικός κλπ).