Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Θανατηφόρο τροχαίο στο 64,5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Άρτας (στο ύψος της Γέφυρας Καλογήρων)

Χθες (15-06-2013) το απόγευμα στο 64,5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας (στο ύψος της Γέφυρας Καλογήρων), δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 44χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και αρχικά προσέκρουσε σε σταθερό αντικείμενο (εικονοστάσι) και στη συνέχεια σε πινακίδα σήμανσης, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.
 Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Μετά την εκδήλωση της Πανηπειρωτικής στο θέατρο Πέτρας. (Σκέψεις, απόψεις ... Ηπειρώτικο συναίσθημα!)

Του Χρίστου Α. Τούμπουρου

Ο ελληνικός λαός  με πλούσια ιστορία δεν μπορεί να αφίσταται και μιας δημιουργικής παράδοσης. Η ελληνική παράδοση αφορά όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και έχει ποικίλες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα τα δημοτικά τραγούδια αφορούν τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, το Θεό κλπ. Αναφέρεται  σε όλα τα σημαντικά ή ασήμαντα γεγονότα της ελληνικής πραγματικότητας και καλύπτει όλο το φάσμα της πολιτιστικής  δημιουργίας του Ελληνικού Έθνους.
Η παράδοση είναι η παρουσία του λαού μέσα στο χρόνο και ακολουθεί τα δημιουργικά βήματά της ιστορίας του. Είναι μακραίωνη και ανθεκτική, αφού πολλά στοιχεία της  αντέχουν στο χρόνο και παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στις φάσεις της ελληνικής ιστορίας, γιατί δεν είναι κάτι το στατικό, αλλά χαρακτηρίζεται από το δυναμισμό της, μια και συνεχώς προσλαμβάνει, αποβάλλει και μεταπλάθει νέα πολιτισμικά δεδομένα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κάθε εποχής.
Επομένως, μια και η ελληνική παράδοση διακρίνεται για τη δημιουργικότητα και τη μακροβιότητά της, πρέπει και αξίζει να διαφυλάξουμε τα στοιχεία της. Προκειμένου, όμως, να πετύχουμε κάτι τέτοιο οφείλουμε να διακρίνουμε τα παραδοσιακά στοιχεία σε εκείνα που πρέπει απλά και μόνο να τα διατηρήσουμε και σε αυτά που είναι ανάγκη να στηριζόμαστε και να τα υπολογίζουμε κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα προς το μέλλον.
(Ηπειρώτες Ηλιούπολης. Λεβεντιά, χορός και μπεσαλίκι!)

  Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, σε κάθε τομέα της ανθρώπινης πρακτικής και θεωρητικής δράσης, στηρίζεται στην  πείρα του παρελθόντος. Και, όταν δεν μπορεί να μεταδοθεί στις μέλλουσες γενιές, σωστό και αναγκαίο είναι να προσλαμβάνει τυπικό και μουσειακό χαρακτήρα.  Αντίθετα, για τη σύνθεση του πολιτισμού είναι απαραίτητο να βασιζόμαστε στα παραδοσιακά στοιχεία που διακρίνονται από βαθιά καλαισθησία, ειλικρίνεια, απλότητα, ζωντάνια, κινητικότητα και προσαρμοστικότητα στην εκάστοτε πραγματικότητα. Οι παραδόσεις τότε μπορούν να αποτελέσουν την ασφαλιστική δικλείδα για την αταλάντευτη και βέβαιη πορεία προς το μέλλον, γιατί είναι φορείς του ψυχοπνευματικού δυναμισμού και των αντιλήψεων του λαού.
Συμπερασματικά οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα, τους ανήκει το παρελθόν τους.  Η παράδοση είναι ένας από τους πολλού τρόπους για την ανάκληση του παρελθόντος και τη δημιουργία μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας.
Παράδοση όμως σημαίνει και ιδιαιτερότητα. Είναι η ατομική ψυχή, η υφασμένη στην πλάση, το προσωπικό βάσανο, αλλά και βάλσαμο, το μεράκι, ο σεβασμός «σ' όσους πέρασαν», η σύνθεση των βιωμάτων, από μικρά παιδιά, και η πορεία στην αναζήτηση της ομορφιάς. Συνδέονται όλα με τον τόπο, όπου γεννήθηκε κάποιος, εκεί όπου κυλάει πάντα το αίμα του.
Και ο τόπος αυτός για μας είναι η ΗΠΕΙΡΟΣ!
ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ από το σεβασμό των μεταμορφώσεών του -το παλιό που γίνεται νέο- από τη λειτουργία των σκιών, των χρωμάτων, των ήχων στις ρεματιές, από το λειτουργικό, τέλος πάντων, ηπειρώτικο εποικοδόμημα.
(Αντώνης Κοντός. Από χωρίον εις χωρίον και από χορόν εις χορόν.)
Η Ήπειρος δεν έχει σχέση μόνο με γεωγραφικούς όρους και τοποθεσίες. Τζουμέρκα, Μουργκάνα, Ζαγόρια, Γιάννινα, χωριό του Κωνή, Σύβοτα και... πάει λέγοντας.  Η Ήπειρος είναι η ψυχή, ο καημός, τα βάσανα, η φτώχια, ο αγώνας, η προκοπή, οι σχέσεις, οι χαρές και οι λύπες όλων μας.. όλων των Ηπειρωτών. Όπου γης! Κάθε τόπο, κάθε γωνιά και κάθε ηπειρώτικο απόσκιο θυμόμαστε με αγάπη, εκεί όπου όχι απλά ονειρευτήκαμε, αλλά και πλάσαμε φυλλωσιές ονείρων. Η Ήπειρος δεν περικλείεται σε σύνορα, αλλά φτάνει εκεί, όπου «περπατάει το αίμα μας».
(Ο πρωτοχορευτής Θωμάς Ντάσιος. Η προσωποποίηση της παράδοσης.
Μοναδική η προσφορά του στον Ηπειρώτικο ΄χωρο)
Κι αν θέλετε, εμείς δεν ντρεπόμαστε να το πούμε.
Ήμασταν η γενιά του περίμενε.
Αναμονή και «μούγκα στη στρούγκα».
Tα Χριστούγεννα να πάρουμε παπ'τσάκια και καμιά κάλτσα, τι μας είχαν φάει τα τσιουρέπια. Τσίμπαγαν τα άτιμα, λες και είχαν αγκίδες ελατίσιες.
Τα Χριστούγεννα, μπας και πάρουμε κανένα βρακί, τι είχαμε βγάλει εκζέματα από εκείνες τις μπακούλες της Untra! Είχαν επάνω τη στάμπα Untra αντί  Victoria's Secret.
Την Πρωτοχρονιά να κονομήσουμε κανένα χαρτζιλίκι, όσο δυο χωνιά στραγάλια.
Τα Φώτα για τα Φωτίκια από το νονό.
Αναμονή, χωρίς φως στο τούνελ.
Τις απόκριες να φάμε και κανένα κοκορέτσ'. Το Πάσχα κανένα κοψίδ'. Κι όταν το τρώγαμε - μας είχε σκίσει η νηστεία της Σαρακοστής- «παθαίναμαν» τέτοιο τσιρλοκοπιό, που με το συμπάθιο μας ερχόταν να «χ.με» όλο το χωριό». Δεν ξέραμε τότε τι θα πει γαστρεντερίτιδα.
Περιμέναμε, περιμέναμε.
Πότε. πότε., πότε, τέλος πάντων, θα τελειώσουμε, το Σχολείο, να φύγουμε.
Το τελειώσαμε και φύγαμε!!!
Και που φύγαμε; Α, ναι, ξέχασα. Αστικοποιηθήκαμε!
Γευόμαστε πλέον την εξέλιξη, την τεχνολογία και την «ποιότητα ζωής», που καθορίζουν το νέφος, η ανασφάλεια και ο άνισος και βάρβαρος -εν πολλοίς- αγώνας για τον επιούσιο.
Γευόμαστε την «αφθονία» και τις σύγχρονες όψεις της απανθρωποίησης, αφού φτιάξαμε ένα κόσμο πάμπολλων αντικειμένων.
Έναν κόσμο που δεν ελέγχουμε τη ζωή μας και δεν τη διαμορφώνουμε, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Αυτές οι πλαστές ανάγκες κατευθύνουν τη ζωή μας και μας μεταβάλλουν σε καταναλωτικές μηχανές.
Και τώρα κοιτάζουμε πίσω και αναπολούμε!
Δεν είχαμε εμείς ιδιόκτητα αυτοκίνητα. Ταξιδεύαμε  μέσα σε εκείνα τα σαραβαλάκια. Ώρες ατελείωτες. Γίδες, κατσίκες, πρατίνες και επιβάτες. Όλα μαζί. Ξεχνούσαμε και τα ονόματά μας: Κοπελή, Νυφούλα, Κανούτα.. Γι' αυτό και όταν φτάναμε στον προορισμός μας είχαμε όλοι μια όψη. Προβατοειδή!!!
Δεν είχαμε έτοιμα παιχνίδια. Ό,τι παιχνίδι είχαμε το φτιάχναμε μόνοι μας. Και μια χαρά παίζαμε.
Δεν είχαμε πέντε επί πέντε γηπεδάκια. Παίζαμε μπάλα όπου είχε ίσιωμα. Παίζαμε όμως.
Δεν είχαμε.., δεν είχαμε..
Και μεγαλώσαμε. Κι αρχίσαμε τη σύγκριση.. Τότες και τώρα.
Συγκρίσεις, αναμνήσεις, βιώματα.
Αυτό ζήσαμε στο Θέατρο της Πέτρας!
Κι αυτό διατρανώσαμε:
«Η πιο καλή πατρίδα, είναι η καρδιά.»
 Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ που μόνιμα χτυπάει στην Ήπειρο!!!

Ευχαριστούμε την Πανηπειρωτική, για όσα μας πρόσφερε!

Την απόκτηση του τερματοφύλακα Δημήτρη Σωτηρίου, ανακοίνωσε ο ΠΑΣ Γιάννινα

Στην ανακοίνωση της απόκτησης του 26χρονου τερματοφύλακα, Δημήτρη Σωτηρίου, προχώρησε ο ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο Σωτηρίου έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε Λάρισα, Εθνικό, Φωστήρα και Πανιώνιο πριν μετακομίσει το καλοκαίρι του 2012 στην Κύπρο, όπου υπερασπίστηκε την εστία του Ερμή Αραδίππου.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για την υπογραφή του συμβολαίου μου και είναι τιμή για μένα που ανήκω πλέον στην οικογένεια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Γιώργο Χριστοβασίλη, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό μου.
Εύχομαι να έχω μια χρονιά με υγεία και η ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Ξέρω πολύ καλά σε ποιά ομάδα έρχομαι και τις απαιτήσεις του κόσμου της και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθώ σε αυτέ», τόνισε ο 26χρονος γκολκίπερ.

Παρελθόν από το ΠΑΣ ο Φώτης Γεωργίου, ο Ατρόμητος ανακοίνωσε την απόκτησή του

Η ΠΑΕ Ατρόμητος βρίσκεται στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο ποδοσφαιριστής Φώτης Γεωργίου θα φορέσει το αγαπημένο μας αστέρι στο στήθος για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο Φώτης Γεωργίου γεννήθηκε στις  19 Ιουλίου 1985 και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τα τμήματα υποδομών του Παναθηναϊκού και πρώτος του επαγγελματικός σταθμός ήταν η Μαρκό το 2002. Ακολούθως αγωνίστηκε σε Καλλιθέα, Λαμία, Ιωνικό, Διαγόρα Ρόδου και τα δύο τελευταία χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα ξεδιπλώνοντας το πληθωρικό του ταλέντο.
Τον πρώτο χρόνο έκανε 28 συμμετοχές (2 γκολ) και φέτος  35 συμμετοχές (3 γκολ).
Ο Φώτης Γεωργίου ήταν πρώτος σε κλεψίματα παίκτης του ΠΑΣ και 4ος παίκτης της Super League στη κατηγορία αυτή. Ήταν επίσης 1ος παίκτης στα κερδισμένα φαουλ και 6ος στη συνολική κατάταξη. Μοίρασε 4 ασίστ που έγιναν γκολ και 6 ασίστ που δεν έγιναν γκολ. Στην συνολική αξιολόγηση ήταν 21ος παίκτης της μεγάλης κατηγορίας.
Ο Φώτης Γεωργίου που αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μέσου έχει συνολικά 86 συμμετοχές στη Γ' Εθνική (10 γκολ), 105 συμμετοχές στη Β' Εθνική (14 γκολ) και 63 συμμετοχές στην Α' Εθνική (5 γκολ).  Επέλεξε το νούμερο "8" στη φανέλα του.
Οι πρώτες δηλώσεις του ποδοσφαιριστή:
"Χαίρομαι πάρα πολύ που από σήμερα είμαι ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου. Έρχομαι σε μια μεγάλη ομάδα που έχει κάθε χρόνο υψηλούς στόχους και σίγουρα θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να δείξω τον καλύτερο μου εαυτό", δήλωσε ο 27χρονος μέσος, αμέσως μετά τις υπογραφές των συμβολαίων.
Τα τελευταία χρόνια ο Ατρόμητος έχει παρουσιάσει ένα πολύ διαφορετικό  πρόσωπο και το απέδειξε και φέτος με την πορεία του στα πλέι οφ, φτάνοντας πολύ κοντά στην έξοδο στο Champions League. Είχα προτάσεις και από άλλες ομάδες της Super League, αλλά επέλεξα τον Ατρόμητο για 2 λόγους: Πρώτον επειδή είπα ότι είναι ομάδα με μεγάλους στόχους και δεύτερον γιατί από τις επαφές που είχα με τον κύριο Αγγελόπουλο μου έδειξε πραγματικά πόσο με θέλουν στην ομάδα και πιστεύουν σε εμένα.
Οι φίλαθλοι του Ατρόμητου θέλω να ξέρουν ότι μέσα στο γήπεδο θα δίνω όλη την αγωνιστικότητα μου για να τιμήσω τη φανέλα που φοράω και να τους κάνω χαρούμενους».

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου, στην εκδήλωση της ΠΣΕ ''Η 'Ηπειρος του Αγώνα 2013'', στο θέατρο Πέτρας, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Αγαπητοί Συμπατριώτες ,
Εκ μέρους του Δ.Σ. Της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή εκδήλωσή μας , μια εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο έπος των Σουλιωτών και στους διαχρονικούς αγώνες των Ηπειρωτών.
Ως γέννημα και θρέμμα του Σουλίου , επιτρέψτε μου να πω  ότι όσο και αν μερικοί που είναι ευθυγραμμισμένοι με τη νέα τάξη πραγμάτων προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορική πραγματικότητα  η αλήθεια είναι μία ότι η ιστορία δεν παραγράφεται , δεν διαγράφεται , δεν παραμορφώνεται δεν αλλοιώνεται .Το Σούλι είναι και θα παραμείνει  θρύλος και οποιοσδήποτε Λαός της Υφηλίου θα ήταν υπερήφανος , αν μπορούσε να έχει γράψει με το αίμα του την ένδοξη εποποιία των Σουλιωτών. Πολύ περισσότερο ο λαός ο Ελληνικός πρέπει να είναι και θα είναι στους αιώνες υπερήφανος για τις υπέροχες εκείνες ιστορικές σελίδες , που χάραξε τότε με απαράμιλλο ηρωισμό, στις απόκρημνες και ηλιοφίλητες βουνοκορφές του Σουλίου.

«Η Ήπειρος του Αγώνα 2013»: Σε ένα μεγαλειώδη, για τα δεδομένα της κρίσης, αντάμωμα, οι Ηπειρώτες της Αττικής, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 συναντήθηκαν στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, γλέντησαν με την ψυχή τους και διατράνωσαν την αντίθεση τους σε όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σήμερα

''Η Ήπειρος του Αγώνα 2013''. Σε ένα μεγαλειώδη, για τα  δεδομένα της κρίσης, αντάμωμα, οι Ηπειρώτες της Αττικής, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 συναντήθηκαν στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, γλέντησαν με την ψυχή τους και διατράνωσαν την αντίθεση τους σε όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σήμερα.
Πρωτοφανή επιτυχία είχε η μεγάλη εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας "Η Ηπειρος του Αγώνα 2013"!
Το Θέατρο Πέτρας, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, πλημμύρισε με πάνω από 4.000 ξενιτεμένους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου, της Παράδοσης και του Πολιτισμού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του μεγαλύτερου συλλογικού φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Σε μια δύσκολη εποχή οι Ηπειρώτες που διαρκώς αγωνίζονται, τολμούν και πετυχαίνουν όπως ίσως μόνο οι ίδιοι μπορούν. Σε συνθήκες κρίσης σχεδόν απαγορευτικές για μεγάλες διοργανώσεις, η ¨Ηπειρος του Αγώνα¨ αποτέλεσε, πέρα από το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα αυτό το καλοκαίρι, την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση στην Αθήνα αυτό τον καιρό.
 

Συνεργάστηκαν και συνετέλεσαν πολλοί σε αυτό. Οι κορυφαίοι μουσικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με προεξάρχοντα τον πρωτομάστορα της Ηπειρώτικης Μουσικής Παράδοσης Πετρο-Λούκα Χαλκιά που τίμησε, με τη συμμετοχή του την εκδήλωση.  Το μεγάλο μέρος της εκδήλωσης στήριξε η απαράμιλλη ηπειρώτικη κομπανία του γνήσια ηπειρώτικα παραδοσιακού εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον βυζαντινό καλλίφωνο και μελίρρυτο Μιχάλη Ζάμπα του Δημοσθένη στο τραγούδι, και τον θαυμάσιο Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί.
Μια γενναιόδωρη γιορτή εν φωναίς και οργάνοις, με τη Χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, το ''πολυφωνικό σύνολο <<Χαονία>>'' και το "Πολυφωνικό εργαστήρι της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Τα τραγούδια της Ιστορίας, της Ξενιτιάς, του Μόχθου και του Γλεντιού συνόδευσαν τους χορούς εξαίρετων χορευτικών ομίλων από 16 Ενώσεις και Συλλόγους Ηπειρωτών Αττικής.
 «Οι αγώνες των Ηπειρωτών, από το Σούλι μέχρι σήμερα » ήταν το φετινό θέμα για το Ηπειρώτικο Πολυθέαμα  και ανάμεσα στα μουσικά και χορευτικά δρώμενα, οι παρουσιαστές  με γλαφυρό λόγο και πραγματική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, παρουσίασαν όλους τους αγώνες των Ηπειρωτών, ξεκινώντας από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1611 μέχρι σήμερα για τα πανανθρώπινα αγαθά της ελευθερίας, της προόδου και της προκοπής.

 Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Παρασκευή Κατσάνη με τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. και σκηνοθέτη της εκδήλωσης.

 Μια εκδήλωση απόλυτα πετυχημένη, όχι μόνο λόγω της μεγάλης προσέλευσης και των άξιων συμμετοχών αλλά και λόγω του σεμαρίου, της δομής της και της ροής της που κράτησαν όλους τους θεατές στον χώρο της εκδήλωσης μέχρι τέλους!

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Σ.Ε. κ. Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος, πλαισιωμένος από τα μέλη του Δ.Σ., αναφέρθηκε στον διαχρονικό αγώνα των Ηπειρωτών για τα παναθρώπινα αγαθά, στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Σουλιωτών, Σουλιώτης και ο ίδιος, στους Απελευθερωτικούς Αγώνες του 1912-13, απάντησε στα ανιστόρητα της Μ. Ρεπούση για την αυτοθυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο και έκλεισε με αντίδραση της ΠΣΕ στο ανιστόρητο κλείσιμο της κρατικής και δημόσιας ΕΡΤ, το σύγχρονο περιεχόμενο των αγώνων του Ελληνικού λαού, στην εποχή, της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης που δέχεται ο πολιτισμός και η παράδοση μας από την  εχθρική παγκοσμιοποίηση, και τους επίκαιρους στόχους της δράσης της Πανηπειρωτικής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πάνδημο χορό όλων των παρευρισκομένων μέχρι αργά μέσα στη νύχτα, ένα χορό όχι σαν κατάληξη - όπως συνηθίζεται - αλλά σαν κύριο μέρος της εκδήλωσης!
 Όντας στην κορύφωση της βραδιάς, οι θεατές της εκδήλωσης έγιναν πρωταγωνιστές παίρνοντας θέση σε ένα μεγάλο κυκλωτικό Ηπειρώτικο χορό, ένα χορό που μας περιέχει όλους, τον ένα δίπλα στον άλλο, τον ένα μαζί με τον άλλο, ένα χορό της μακράς διάρκειας, εκτατικό κι εκστατικό, απελεύθερο κι εγερτήριο, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα των αγώνων των Ηπειρωτών σήμερα.

 Όντας όλοι μαζί, από θεατές γίναμε πρωταγωνιστές της ζωής μας, της Ιστορίας του διαρκή και αδήριτου ενεστώτα. Χιλιάδες Ηπειρώτες να χορεύουν αντάμα, ο ένας δίπλα στον άλλο, ο ένας μαζί με τον άλλο, αναδεικνύοντας το πιο όμορφο  χάρισμα κάθε αγώνα - τη συλλογικότητα - δίνοντας ένα μήνυμα έγερσης κι ανάτασης τόσο πολύτιμο σήμερα.
 Οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι των Ηπειρωτών της Αττικής που συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές στην εκδήλωση βοήθησαν αποφασιστικά στην πρωτοφανή επιτυχία της, με τη αυξημένη  και μεγαλύτερη συμμετοχή, αναλογικά από την αντίστοιχη περσινή, πετυχημένη εκδήλωση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον Δήμο Πετρούπολης και το Φεστιβάλ Πέτρας που αγκάλιασαν και στηρίζουν το έργο της Π.Σ.Ε. Η Πανηπειρωτική ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν με την συμμετοχή τους στη συλλογική προετοιμασία και το πολυπρόσωπο πρόγραμμα της εκδήλωσης για να ζήσουμε όλοι μαζί έτσι ένα ολοζώντανο όνειρο.
Στην Πέτρα όλοι μας ανανεώσαμε με τον καλύτερο τρόπο τη διάθεση άοκνης προσφοράς και αέναης δημιουργίας, ανταποκρινόμενοι στο πιο ουσιαστικό αξιακό φορτίο της "Ηπείρου του Αγώνα".
Επόμενοι σταθμοί στη δράση της Πανηπειρωτικής οι "ΗΠΙΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2013", ο πολιτιστικός, περιβαλλοντικός θεσμός της Πανηπειρωτικής που ταξιδεύει σε όλη την Ήπειρο  τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με την συμμετοχή του Πατριάρχη της ηπειρώτικης μουσικής Πέτρου-Λούκα Χαλκιά, εκδήλωση  μνήμης και τιμής που θα γίνει στο Ίτς Καλέ, το Κάστρο των Ιωαννίνων  τον ερχόμενο Σεπτεμβρίο.
Σε εποχές βαθιάς ύφεσης και εντεινόμενης κρίσης, η Πανηπειρωτική και οι άλλοι φορείς της Ηπειρώτικης Αποδημίας πρωτοστατούν, τολμώντας και δημιουργώντας με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, όπως οι Ηπειρώτες και ξέρουν και μπορούν.

«Το μεγάλο μας τσίρκο» από τη θεατρική ομάδα Ραφτανιτών την Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουνίου στο θέατρο Κάστρου Άρτας και την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο θέατρο Φρόντζου στα Γιάννενα

29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, το τριήμερο 28, 29 και 30 Ιουνίου 2013, στην Κατερίνη και την Καρίτσα Πιερίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Πιερίας και την στήριξη των συλλόγων Λιβαδιωτών Κατερίνης, Καρίτσας, Φτέρης και του Δήμου Δίου Ολύμπου διοργανώνουν το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων το τριήμερο 28, 29 και 30 Ιουνίου 2013, στην Κατερίνη και την Καρίτσα Πιερίας.
Το πρόγραμμα του ανταμώματος διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28  ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Κεντρική πλατεία
20:00  Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013
ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ»
12:00   Ημερίδα με θέμα  «Λατινόφωνη Ρωμιοσύνη»
Εισηγητής: Νικόλαος Μέρτζος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Δημοσιογράφος  και  Συγγραφέας.
Πλατεία  Δημαρχείου
19:00 Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013
ΚΑΡΙΤΣΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
10:15 Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» στο Χοροστάσι  της Καρίτσας Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου, με την συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Παράλληλες Εκδηλώσεις
ΚΥΡΙΑΚH  23  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013
ΠΑΡΑΛΙΑ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  -  Κεντρική    πλατεία
20:00  Το έθιμο της «Πιρπιρούνας»

Έρχονται κι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο

Ποιοι οργανισμοί ακολουθούν την ΕΡΤ

Το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν η αρχή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που θέλει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το κόστος του ελληνικού Δημοσίου και παράλληλα να δείξει στην Τρόικα πως κάνει πράξη τις υποσχέσεις τις για απομάκρυνση απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Μέσα στην εβδομάδα κι αν οι εξελίξεις στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν ανατρέψουν τα πάντα, αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αφορά την κατάργηση ή συγχώνευση κι άλλων ΔΕΚΟ.
Υπολογίζεται πως μετά από τις νέες διαρθρωτικές κινήσεις θα απομακρυνθούν επιπλέον 250 εργαζόμενοι και θα συγχωνευτούν 40 οργανισμοί. Ο δρόμος, άλλωστε, άνοιξε με την ΠΝΠ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Πλέον είναι στη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και των θυγατρικών εταιρειών των επίμαχων φορέων (ΝΠΔΔ, κ.λπ.) οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.