Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Παρακάλαμος: Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής

 


Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024, παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου τελέστηκε ο εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Παρακαλάμου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερομνήμης Πωγωνίου: Λαϊκοδημοτική βραδιά, την Παρασκευή 30 Αυγούστου

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερομνήμης  Πωγωνίου διοργανώνει λαϊκοδημοτική βραδιά, την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, ώρα 8:00 μ.μ..

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:30 π.μ.

 

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών «Ο Γεννάδιος» την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 10:30 π.μ..

Περιφέρεια Ηπείρου: Δηλώσεις για συμμετοχή στο περίπτερο στη Δ.Ε.Θ.

 


Το «παρών» της θα δώσει για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Ηπείρου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 7-15 Σεπτεμβρίου 2024.

Κεντρική επιδίωξη της Περιφέρειας, μέσω της συμμετοχής και στην 88η Δ.Ε.Θ. είναι η περαιτέρω ανάδειξη και εδραίωση της Ηπείρου ως προορισμός τεσσάρων εποχών, μέσω συνδυασμένης προβολής του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτιστικού της αποθέματος, των τουριστικών υποδομών και της γαστρονομίας που βασίζεται στα τοπικά προϊόντα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα έχει δικό της περίπτερο, στο οποίο θα φιλοξενήσει εκπροσώπους Δήμων, Επιμελητηρίων, Ενώσεων Ξενοδόχων και γενικά φορέων και επιχειρήσεων του τουρισμού.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει μέχρι και την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, στο email: s.lolis@php.gov.gr , με την συμπλήρωση και αποστολή της απαραίτητης φόρμας συμμετοχής.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Γιάννενα: Δύο συλλήψεις για υπερβολική μουσική από καταστήματα



Συνελήφθησαν σήμερα (26-8-2024) μετά τα μεσάνυχτα από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων ημεδαπός και ημεδαπή, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, διότι λειτουργούσαν ως προσωρινά υπεύθυνοι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου γινόταν χρήση μουσικής, η ένταση της οποίας διαπιστώθηκε ότι υπερέβαινε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Περισσότερες από 4.500 αιτήσεις για τις ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ

 


Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα) για 2 έτη.

Ξεπέρασαν τις 4.500 οι αιτήσεις για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024-25, σε 37 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.673 αιτήσεις πανελλαδικά.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15-29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1995-2009) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου. Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα)  για 2 έτη.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω gov.gr με κωδικούς TAXISnet στη διεύθυνση.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) της ΔΥΠΑ

Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Τρίτη 27 Αυγούστου, ώρα 8:00

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την 27-08-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 8:00 στην 25η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2024, που διοργανώνεται το διάστημα 7-15/9/2024.

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για τον εορτασμό της 14ης Σεπτεμβρίου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη διοργάνωση, με τη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του 27ου Συνεδρίου Νοσηλευτών «NURSING PHILOSOPHY», που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11/13-9-2024, στα Ιωάννινα.

Ηγουμενίτσα: Τρεις συλλήψεις αλλοδαπών με πλαστά έγγραφα

 


Τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, ηλικίας 25, 26 και 33 ετών.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού, ο 25χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, ενώ οι έτεροι αλλοδαποί κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Για ακόμη έναν Αύγουστο καταγράφονται ελλείψεις αίματος

 


Όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς είναι αντιμέτωποι αυτές τις ημέρες με αναβολές ή μεταγγίσεις με μικρότερη ποσότητα αίματος.

Ελλείψεις αίματος εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες και απευθύνουμε κάλεσμα για προσφορά αίματος, με στόχο την διασφάλιση της απρόσκοπτης μετάγγισης όσων έχουν προβλήματα υγείας.

Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας για αίμα δεν πάνε διακοπές, ο Αύγουστος ο μήνας των διακοπών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για όσους χρειάζονται αίμα σε τακτική ή έκτακτη βάση.

Η χαλαρή διάθεση και η κινητικότητα των αιμοδοτών στους τόπους των διακοπών τους, ο διαρκής (από τα μέσα Ιουλίου) καύσωνας, η επίπτωση του ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και οι πρόσφατες  πυρκαγιές είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα μας. Είναι επιτακτική λοιπόν, η κινητοποίηση των αιμοδοτών μας για να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή από έλλειψη αίματος. Για ένα ακόμα καλοκαίρι, όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αίματος που λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στα νοσοκομεία της Αθήνας, της Περιφέρειας αλλά και στην περιοχή μας. Για τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, η μετάγγιση αίματος είναι η μοναδική θεραπεία τους και το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις αίματος πιο έντονα από κάθε άλλη εποχή. Αυτές τις μέρες, οι θαλασσαιμικοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες αίματος που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις τους.

ΕΜΥ: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο Ιόνιο.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και τοπικά τους 36 βαθμούς, στο Ιόνιο τους 33 με 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 29 με 30 και τοπικά στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός για τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη  δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 με 34 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. 

Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου

 


Τη Δευτέρα  26 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Προφυλακτικά: Πότε δεν προστατεύουν από μολύνσεις;

 


Κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Η συχνότητα έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά, μετά τη μείωση που παρατηρήθηκε στα χρόνια της πανδημίας, ιδίως στα άτομα μεταξύ 15 έως 24 ετών. Περίπου το 35% των μολύνσεων από χλαμύδια, για παράδειγμα, παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωσή τους είναι η σωστή και συνεπής χρήση προφυλακτικού. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό εφήβων ακόμα και μεγαλύτερων ατόμων είτε δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου είτε τα χρησιμοποιούν λανθασμένα. Έτσι, πολλοί μολύνονται και δυστυχώς... το πάθημα δεν γίνεται πάντα μάθημα.

Μια ανασκόπηση μελετών που πραγματοποιήθηκε από Καναδούς ερευνητές, για να διερευνηθεί εάν οι έφηβοι μετά από μια ιάσιμη λοίμωξη αλλάζουν συμπεριφορά ως προς τη χρήση προφυλακτικού, έδειξε ότι ενώ τα κορίτσια διαπίστωσαν την αξία τους δεν συνέβη το ίδιο και με τα αγόρια. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο  περιοδικό BMC Public Health, τα κορίτσια αύξησαν τη χρήση προφυλακτικού συνδυαστικά με άλλες μεθόδους αντισύλληψης, σε αντίθεση με τα αγόρια και τα μεγαλύτερα άτομα και των δύο φύλων που τη μείωσαν!

«Τα προφυλακτικά έχουν μακρά ιστορία, αλλά έγιναν απαραίτητα από την εμφάνιση του HIV/AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ιδίως στους ανθρώπους που απολαμβάνουν κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ με διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους.