Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Κοινή συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Ηπείρου με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Ηπείρου στις 11 Νοεμβρίου 2022

 


Η ΠΕΠΙΣ Ηπείρου, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου κ. Παναγιώτας (Γιούλας) Μητροκώστα, συγκάλεσε σε κοινή συνεδρίαση την ΠΕΠΙΣ Ηπείρου με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας που έχουν συσταθεί στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε η Βουλευτής Ν.Δ. κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, η οποία ορίστηκε Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Την πρόσκληση αποδέχτηκαν ο Δήμος Ιωαννιτών, με την Πρόεδρο της ΔΕΠΙΣ την κα Χριστίνα Κωτσαντή, ο Δήμος Ζίτσας με την Αντιδήμαρχο Ισότητας και Πρόεδρο της ΔΕΠΙΣ κα Γιάννα Γεωγούλη, όπως επίσης και το μέλος κα Βούλα Πλάτωνος. Από τον Δήμο Πωγωνίου παρευρέθηκαν η κα Σοφία Τσέπα, ο κος Βιρβίλης Σταύρος και ο κος Γούνης Αναστάσιος. Από τον Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας η κα Κωνσταντίνα Μπαλατσούκα και από τον Δήμο Μετσόβου η κα Σιώνη Μαρίνα.

Από την ΠΕΠΙΣ Ηπείρου συμμετείχαν τα μέλη Κωνσταντίνα Θεοδώρου και Αικατερίνη Τσαρπέλα από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό «ΓΗΣ», η κα Βασιλική Μαρνέλη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η κα Όλγα Κωστούλα, εκπρόσωπος της ΓΓΔΟΠΙΦ και η κα Ευγενία Μπράτη, γραμματέας της ΠΕΠΙΣ Ηπείρου.

Ιωάννινα: Εκδηλώσεις για τον ποιητή και ήρωα Λορέντζο Μαβίλη, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου

 


Τον ποιητή και ήρωα του Δρίσκου Λορέντζο Μαβίλη τιμούν και φέτος με εκδηλώσεις που οργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και η Κοινότητα Βασιλικής.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

-10:00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα στην Κοινότητα Βασιλικής.

-11:00 Ύψωμα Δρίσκου

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Λορέντζου Μαβίλη.

-11:30 Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Βασιλικής

Χαιρετισμοί

Ομιλία από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου με τίτλο «Ελευθερία για σένα ζω για σένα μόνο παλεύω».

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Κατά της αδειοδότησης για τη μονάδα ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας προσφεύγει η Περιφέρεια Ηπείρου

 


Κατά της απόφασης για τη μονάδα αποθήκευσης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας προσφεύγει η Περιφέρεια Ηπείρου

Αναφορικά με την αδειοδότηση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα Σαγιάδας, η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει:

1) Στη θαλάσσια περιοχή της Σαγιάδας έχουν εγκατασταθεί από το 1989 πλήθος ιχθυοκαλλιεργειών, που λειτουργούν με νόμιμες άδειες. Οι περισσότερες από τις μονάδες αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί με σημαντικά κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους για την ίδρυση ή και τον εκσυγχρονισμό τους, στα πλαίσια επενδυτικών σχεδίων από Επιχειρησιακά και Τομεακά Προγράμματα.

Σήμερα ο συνολικός τζίρος του κλάδου υπερβαίνει τα 65.000.000€ ανά κύκλο εκτροφής, προσφέροντας 450 θέσεις εργασίες, οι οποίες με τις εν εξελίξει αδειοδοτήσεις θα αυξηθούν στις 1.000 περίπου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι θέσεις σε υποστηρικτικές του κλάδου δραστηριότητες.

Ο τοπικός κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Θεσπρωτίας υπερβαίνει το 12,5% της εθνικής παραγωγής και συνολικά το 5,5% της Μεσογειακής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι -με την Ελλάδα να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τους παγκοσμίως- αποτελώντας τον δυναμικότερο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας και μάλιστα εξαγώγιμο. Τα μεγέθη αυτά καθιστούν τις ιχθυοκαλλιέργειες της Λωρίδας Σαγιάδας σημαντικό κλάδο όχι μόνο της περιφερειακής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Παρακάλαμος: Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης στο Κ.Δ.Α.Π., το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

 

Η Ιερά Μητροπόλη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης διοργανώνει εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και από τη γέννηση του Μητροπολίτου Σεβαστιανού, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ. στο Κ.Δ.Α.Π. Παρακαλάμου.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Οργάνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας

 


Ο Σχεδιασμός και τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν από έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, παγετός, πλημμύρες, κατολισθήσεις)  στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (24/11/2022) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού εξέτασαν τις δυνατότητες για μέγιστο συντονισμό δράσης καθώς και αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ταυτόχρονα, αξιολογώντας την αντιπυρική περίοδο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς τα περιστατικά πυρκαγιών,  που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ευχαρίστησε τα μέλη του Συντονιστικού που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και αναφέρθηκε  στις προτεραιότητες του Δήμου.

Καψάλης Κωνσταντίνος: Επιστολή διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

 


Επιστολή διαμαρτυρίας για την πρόθεση της κυβέρνησης να διακόψει τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Κατά της διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ολοκληρώθηκε χθες γίναμε αποδέκτες της πρόθεσης των αρμόδιων Υπουργείων να προχωρήσουν σε παύση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τουλάχιστον για το 2023.

Η παύση των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα βάλει ταφόπλακα στην όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι Δήμοι στηρίζονται σε αυτά για την κάλυψη των αυξημένων κενών.

Η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών των Δήμων είναι εμφανής και έχει μεγάλο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες και κατ’ επέκταση στους δημότες, ενώ κρίσιμοι τομείς για την λειτουργία των Δήμων υπολειτουργούν, με τις Δημοτικές Αρχές να προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή ώστε να μην διαταραχτεί η καθημερινότητα των πολιτών και η παροχή υπηρεσιών.

Τα τελευταία χρόνια τα αρμόδια υπουργεία έχουν πολλάκις γίνει αποδέκτες αιτημάτων για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού οι οποίες παραπέμπονται στις καλένδες και το προσωπικό που τελικά προλαμβάνεται είναι αντιστρόφως ανάλογο των πραγματικών αναγκών των Δήμων.

Διαγνωστικά κέντρα HealthSpot: Προσφορές διαβητολογικού ελέγχου

 


Ο Νοέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ). Τα διαγνωστικά κέντρα HealthSpot του Ομίλου Hellenic Healthcare Group, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των ετήσιων ελέγχων στη διαδρομή του ΣΔ και σεβόμενοι το χρόνο των ασθενών, προσφέρουν πακέτα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη σε ειδικές τιμές, μέχρι 31/12/2022.

1.      Diabetes Screening στα 25€

Περιλαμβάνει:

• Σάκχαρο

• Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη

• Κλινική εξέταση από διαβητολόγο.

Ανίχνευση και αντιμετώπιση του προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ υγειούς κατάστασης και διαγνωσμένου διαβήτη. Μπορεί να προϋπάρχει για χρόνια, είναι «σιωπηλός» δηλαδή δεν έχει συμπτώματα, αλλά, δυστυχώς συνδέεται με ανεπιθύμητες νόσους και καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος, η νευροπάθεια, η νεφροπάθεια αλλά και η όχι τόσο αθώα μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος.

Η ανίχνευση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προδιαβήτη έχει μεγάλη σημασία γιατί καθυστερεί ή και εμποδίζει τελείως την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη. Για το σκοπό αυτό διενεργούνται ειδικές εξετάσεις, τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο χώρο των HealthSpot μαζί με κλινική εκτίμηση από ειδικό διαβητολόγο σε μία μόνο επίσκεψη. 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων: «Η Αλήθεια για τα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας»

 


Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ασφυκτικής μνημονιακής παρακολούθησης και εποπτείας, επειδή ακριβώς θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία κοινωνικό αγαθό, έδρασε με τρόπο προστατευτικό για την πρώτη κατοικία.

Για να τελειώνουν τα θρασύτατα ψέματα της Κυβέρνησης να θυμίσουμε την πραγματικότητα.

1) Το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε επιτυχημένα την πρώτη κατοικία των μισθωτών και συνταξιούχων από χρέη σε τράπεζες και ιδιώτες.

2) Ο νόμος Σταθάκη, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία και επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Οι «υδροκέφαλοι» των Αθηνών δεν αντιμετωπίστηκαν από τους «ανεγκέφαλους» της Περιφέρειας Ηπείρου


Ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Ηπείρου η ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια απειλή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του, χορήγησε στις 16/11/2022, έγκριση εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου, της εταιρείας ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε, στη θέση «Μανδήλα» Λωρίδας Σαγιάδας.

Πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη απόφαση για την οποία μάλιστα εδώ και 20 χρόνια, όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν διατυπώσει ανούσια μόνο με κορώνες  τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη επιχειρούμενη επένδυση.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν την αγανάκτησή τους στην εξέλιξη αυτή και ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Επισημαίνουν όμως απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς που διοίκησαν και συνεχίζουν να διοικούν τον τόπο εδώ και 20 χρόνια, ότι «οι υδροκέφαλοι του κράτους των Αθηνών» -σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, Θωμά Πιτουλή- δεν αντιμετωπίστηκαν πειστικά από τους «ανεγκέφαλους» της Περιφερείας Ηπείρου.

Ο κ. Πιτούλης είναι από το 2011 αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας και μαζί με τον κ. Καχριμάνη δεν έχουν κάνει τίποτα απολύτως για την τελειωτική ακύρωση αυτής της «επένδυσης» που απειλεί την πιο «βαριά βιομηχανία της Ηπείρου».

Την ανυπαρξία, την αδυναμία και την απροθυμία τους πληρώνουμε σήμερα με τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 28 Νοεμβρίου 2022, ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ. 374/2022 (αρ.πρωτ. 39135/30-05- 22)εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

  1. Έγκριση της υπ. αρ. 09/22 Α.Δ.Σ. –της Κ.Ε.Π.Π.Ν.Α. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «3η Αναμόρφωση προϋπολογισμού εξόδων έτους 2022».
  2. Εισήγηση Ο.Ε. Δήμου Πωγωνίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών (ύδρευσης, φωτισμού, καθαριότητας, χρήσης κοινόχρηστων χώρων, εμπορίας πόσιμου ύδατος & ΤΑΠ) για το έτος 2023 σύμφωνα με το άρθρο 11 Ν.4623/19.
  3. Αποδοχή δωρεάς της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε. Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και καθορισμός όρων εκπόνησης της (σχετ. 104/2022 Α.Δ.Σ.)
  4.  Σχετικά με διαγραφή βεβαιωμένων τελών καθαριότητας – φωτισμού και ΤΑΠ στον Δήμο Πωγωνίου – 2 η /2022- (Ν.4674/20 άρθρο 21 παρ.2).
  5. Έγκριση ή μη σύναψης όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου, Δήμου Κόνιτσας, Περιφέρειας Ηπείρου και ΑΣΔΣΑ Ηπείρου για την υλοποίηση της πράξης: «Δοκιμαστική Λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Πωγωνίου».
  6. Αποδοχή ή μη απόφασης ένταξης πράξης του Δήμου Πωγωνίου στο πλαίσιο διαδημοτικής συνεργασίας Δήμων Πωγωνίου – Ζαγορίου – Κόνιτσας στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Χ «Κατασκευή και εξοπλισμός καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς» συνολικού προυπ/σμού 530.000,00€ με Φ.Π.Α.
  7. Έγκριση της αρ. 20/22 μελέτης που συνέταξε το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου για την κατασκευή του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Δήμου» προϋπολογισμού 72.000,00€ με Φ.Π.Α. και καθορισμός τρόπου ανάθεσής του.
  8. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε.και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ» αρχικού συμβατικού αντικειμένου 135.472,58€ με Φ.Π.Α..
  9. Έγκριση της αρ. 35/2022 μελέτης για την προμήθεια με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ Η/Υ, ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ & TABLETS ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ -ΕΠΙΧ/ΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» και καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού της.
  10.   Έγκριση 1ου και 2ου πρακτικού επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού για την ανάδειξη και τον εκσυγχρονισμό του πρώην Αρρεναγωγείου – Παρθεναγωγείου Δελβινακίου».
  11. Αποδοχή ή μη γνωμοδότησης αναφορικά με το έργο «Αντικατάσταση στέγης Παρθεναγωγείου Βήσσανης» (σχετ. αρ. 268/22 Α.Ο.Ε). 2 Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ένα κόσμημα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

 


Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα Κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) μαζί με την Ελένη Τσολάκη βάζουν στόχο να ομορφύνουν τον κόσμο των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) είναι μία αυτοάνοση χρόνια πάθηση που πλήττει κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τους εφήβους. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 150 παιδιά ετησίως διαγιγνώσκονται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των διαγνωσμένων παιδιών και εφήβων υπερβαίνει το 1,1 εκατομμύριο! 

Τα ποσοστά της χρόνιας αυτής πάθησης παρουσιάζουν δυστυχώς αυξητική πορεία τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως και η πάθηση τείνει να εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Ο ΣΔτ1 δεν κληρονομείται, δεν προλαμβάνεται και δεν «κολλάει». Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε παιδί.



Η καμπάνια της Π.Ε.Α.Ν.Δ. «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΣ» απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στα άτομα (παιδιά και νέους) με ΣΔτ1. Επιχειρεί να ενημερώσει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο από στερεότυπα και προκαταλήψεις για τον ΣΔτ1 κάνοντας κατανοητό σε όλους ότι ο διαβήτης είναι μια διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση και δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς άβολα μιλώντας γι’ αυτόν.

Η άγνοια και η έλλειψη ενημέρωσης του ευρύ κοινού, αλλά και των συμμαθητών των παιδιών κάνουν τα άτομα με διαβήτη να αισθάνονται «διαφορετικά» και κάποιες φορές «ένοχα» για την πάθησή τους.

Προχωρώντας ένα βήμα, η ΠΕΑΝΔ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΣ» δημιουργεί το πρώτο συλλεκτικό κόσμημα - μια καραμέλα!

Εμπνευσμένη από την δύναμη των παιδιών με ΣΔτ1 σε χρώμα μπλε, από τον μπλε κύκλο που αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο του Διαβήτη.

Το συλλεκτικό κόσμημα διατίθεται σε μενταγιόν με αλυσίδα από επιχρυσωμένο ατσάλι 24Κ αλλά και σε βραχιόλι με οικολογικό δέρμα δίνοντας την ευκαιρία να φορεθεί από άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών! Το χρώμα της καραμέλας είναι από υλικό σμάλτου.

Το κόσμημα θα λανσαριστεί στις 22 Νοεμβρίου 2022, και θα διατίθεται Πανελλαδικά από την αλυσίδα καταστημάτων και το e-shop της Galerie De Beaute (www.galeriedebeaute.gr), στη συμβολική τιμή των 12€.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

 

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, 09:00-13:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, 09:00-15:00.

Βραχνάδα: Τι σημαίνει και τι υποκρύπτει

 


Η φωνή είναι ένα μοναδικό χάρισμα που δόθηκε στον άνθρωπο για να επικοινωνεί, να εκφράζει τα συναισθήματά του και να αναπτύσσει, εξωτερικεύοντας με τον λόγο, την πνευματικότητά του.

«Η φωνή είναι ο ήχος που παράγεται όταν ο εκπνεόμενος αέρας διέρχεται μεταξύ των φωνητικών χορδών και προκαλεί τη δόνησή τους.

Κάθε άνθρωπος έχει μια ιδιαίτερη και χαρακτηριστική χροιά φωνής, η οποία μορφοποιείται από μια πληθώρα παραγόντων, όπως το μήκος, το πάχος, και η τάση των φωνητικών χορδών. Οι παράγοντες αυτοί μαζί με τη στοματική και τη ρινική κοιλότητα, διαμορφώνουν τελικά τον ήχο, σε έναρθρο λόγο», εξηγεί ο κ. Χρήστος Γκιώνης, Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολόγος στο Metropolitan Hospital.

Τι είναι η βραχνάδα (βράγχος φωνής);

Η αλλοίωση της φωνής η οποία προκαλείται από δυσλειτουργία του λάρυγγα (αλλοιώσεις και προβλήματα των φωνητικών χορδών) ή διαταραχές στη σύγκλειση των φωνητικών χορδών.

Βραχνάδα ή βράγχος φωνής είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει κάθε μη φυσιολογική αλλαγή στη φωνή.

Πού οφείλεται και ποια τα αίτιά της;

Οφείλεται σε ορατές ανωμαλίες των φωνητικών χορδών όπως: