Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»: Πρόγραμμα 30 εκατ.


Την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός» που εμπίπτει στο πεδίο των Κρατικών Ενισχύσεων του Τομέα Τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί ανέρχεται σε 30.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ II) του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα ενισχύονται επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων Ξενοδοχείων, Camping και Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, που λειτουργούν πριν από 01.01.2009, σε όλη τη Χώρα. Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν:

1. Μείωση λειτουργικού κόστους, μέσω εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

2. Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών - Προσέλκυση νέων πελατών

3. Οικολογική πιστοποίηση

4. Ενίσχυση περιβαλλοντικής συνείδησης

5. Ενίσχυση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Οι προτάσεις (επενδυτικά σχέδια) που δύναται να χρηματοδοτηθούν, αφορούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), στην ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης νερού, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (στερεών και υγρών αποβλήτων), στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικά / ενεργειακά φιλικών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού, στην ανάπτυξη πράσινων πολιτικών και διαδικασιών, στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προτύπων και, τέλος, στην ενημέρωση και προβολή του περιβαλλοντικού "προφίλ" των επιδοτούμενων επιχειρήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο μπορεί να κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Η Δημόσια Χρηματοδότηση αποτελεί ποσοστό 40% του σχεδίου, με ειδική προσαύξηση επιπλέον 5% στις περιπτώσεις των μικρών νησιών (με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων). Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν προβλέπεται να τονώσουν τη δραστηριότητα των επιχειρηματιών του Τουρισμού και να βελτιώσουν το ποιοτικό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών.

Οι προτάσεις (επενδυτικά σχέδια) υποβάλλονται ηλεκτρονικά, από την 20η Δεκεμβρίου 2010 έως και την 25η Φεβρουαρίου 2011, μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr/mis.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τους παρακάτω ιστοχώρους www.visitgreece.gr, www.yppo.gr, www.espa.gr, www.ependyseis.gr, www.antagonistikotita.gr και www.efepae.gr, καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο 801-11-36-300 (χρέωση αστικής μονάδας).

ΚΙΝΑ: Έρχεται οικονομική βοήθεια made in China


Έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης να επανέλθουν σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης εμφανίζεται η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Jiang Yu, τις οποίες μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Yu επεσήμανε ότι η χώρα του προσφέρεται να προβεί σε συντονισμένες ενέργειες, ώστε να συνδράμει στη στήριξη που παρέχουν στις χώρες – μέλη της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξάλλου, δημοσιεύματα του πορτογαλικού Τύπου, αναφέρουν ότι το Πεκίνο προσανατολίζεται στην αγορά μέρους του δημόσιου χρέους της Πορτογαλίας, ύψους 4 έως 5 δισ. ευρώ.

SPREND: Τα σενάρια για χρεοκοπία τα εκτόξευσαν στα ύψη


Σε επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τις 1.000 μονάδες κινήθηκαν την Πέμπτη τα ασφάλιστρα κινδύνου – CDS της Ελλάδας, εξαιτίας των σεναρίων που κυκλοφόρησαν για αναδιάρθρωση του χρέους μετά το 2013, ενώ την ίδια ανοδική πορεία ακολούθησαν σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης και τα spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, ξεπερνώντας τις 940 μονάδες.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Η οικονομική κρίση αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για τους Έλληνες»


Το δικό του μήνυμα απέστειλε σήμερα προς τους Έλληνες του εξωτερικού και με την ευκαιρία των χριστουγεννιάτικων εορτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπούλια.

«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη κλείνει και η σκέψη μας αυτές τις μέρες στρέφεται στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Η οικονομική κρίση αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική κοινωνία, που έχει αποδείξει ιστορικά την αντοχή και την επιμονή της.

Η δύσκολη αυτή συγκυρία επιβάλλει σε όλους τους Έλληνες, τόσο του μητροπολιτικού κέντρου, όσο και του εξωτερικού, να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς που μας ενώνουν.

Ο ελληνισμός της διασποράς είναι δύναμη για την πατρίδα μας εκτός συνόρων, μας εμπνέει αισιοδοξία, μας διδάσκει δημιουργικότητα. Άλλωστε, οι προσωπικές ιστορίες των απόδημων Ελλήνων αποτελούν παραδείγματα επιτυχούς πορείας μέσα από αντιξοότητες και συνεπώς σημείο αναφοράς για τον ελληνικό λαό που υποφέρει σήμερα από ανασφάλεια.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα προσωπικά Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2011 με υγεία, πρόοδο και κάθε καλό».

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ; Σενάρια πρόωρων εκλογών τους πρώτους μήνες του 2011


Ποιο θέμα κυριάρχησε χθες ημέρα (και νύχτα) ψήφισης του προϋπολογισμού στην Βουλή;
Οι εκλογές. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν το θέμα των συζητήσεων μεταξύ των βουλευτών όλων των πτερύγων και οι εκτιμήσεις κοινές. Ακόμα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον δύσκολο χειμώνα του '11 με μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί με έναν-δύο ακόμα λιγότερους βουλευτές και με αρκετούς άλλους να έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίζουν στα ''τυφλά'' ότι έρχεται για ψήφιση.
Οι περισσότεροι προβλέπουν εκλογές τον Μάρτιο προκειμένου αυτές να διεξαχθούν με λίστα η οποία δίνει την δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα της άμεσης επιρροής τους.
Με δεδομένο πάντως ότι η τέταρτη δόση του δανείου είναι τον Μάρτιο αλλά οι νέες απαιτήσεις της τρόικας θα φανούν πολύ νωρίτερα τίποτα δεν αποκλείει εκλογές κυριολεκτικά μέσα στο καταχείμωνο...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Χωρίς λεφτά και διάθεση


Eξαιρετικά περιορισμένη είναι φέτος η κίνηση στην αγορά παραμονές Χριστουγέννων και οι καταναλωτές δεν έχουν διάθεση και λεφτά για περιττές αγορές, ούτε καν να πάνε για φαγητό έξω την παραμονή των Χριστουγέννων.
Η κρίση έριξε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών έχει αναγκάσει τον εμπορικό κόσμο να μειώσει τις τιμές των προϊόντων που κατά τεκμήριο καταναλώνονται αυτή την περίοδο.
Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών κι όπως προκύπτει από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού εφέτος είναι φθηνότερο κατά τουλάχιστον 7% σε σχέση με πέρυσι...

ΒΟΥΛΗ: Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2011


Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Προϋπολογισμός του 2011. Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν οι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε μόνο τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της, Πάνο Καμμένο, που καταψήφισε το σύνολο του Προϋπολογισμού.
«Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει
» συμπλήρωσε.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Την άλλη εβδομάδα οι νέες τιμές


Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι τιμές των νέων φαρμάκων για τα οποία κατατέθηκε αίτημα στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέχρι τις 30/6/2010.

Το θέμα της τιμολόγησης των νέων σκευασμάτων (πρωτότυπα και αντίγραφα) για τα οποία οι φαρμακοβιομηχανίες υπέβαλαν αίτημα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.

Ωστόσο λόγω των αργιών αναμένεται να εγκριθούν οι τιμές και να προωθηθεί κυκλοφορία τους στη λιανική αγορά στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Αίσιο τέλος η εξαφάνιση


Αργά το βράδυ της Τετάρτης, βρέθηκε πολύ καλά στην υγεία του σε γειτονικό χωριό (Δολιανά), ο «χαμένος» Γκόνης Δημήτριος κάτοικος Παρακαλαμου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Οδηγίες για παρακράτηση φόρου εισοδήματος το 2011


Οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που θα καταβληθούν στους δικαιούχους το 2011, έδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, ο υπολογισμός του φόρου που πρέπει να παρακρατείται από 1ης Ιανουαρίου 2011, κατά την καταβολή μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων και λοιπών παροχών θα γίνεται σύμφωνα με την εξής φορολογική κλίμακα:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2011

12.000 0 0 12.000 0

4.000 18 720 16.000 720

6.000 24 1.440 22.000 2.160

4.000 26 1.040 26.000 3.200

6.000 32 1.920 32.000 5.120

8.000 36 2.880 40.000 8.000

20.000 38 7.600 60.000 15.600

40.000 40 16.000 100.000 31.600

Υπερβάλλον 45


2. Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μισθωτών-συνταξιούχων 2011 όπως αυτή θεσπίστηκε με τις διατάξεις του ν.3842/2010 προκειμένου για τον υπολογισμού του φόρου αυξάνεται ως εξής:

Κατά χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο που τον βαρύνει.

Κατά τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ εάν έχει δύο τέκνα που τον βαρύνουν.

Κατά έντεκα χιλιάδες πεντακόσια (11.500) ευρώ εάν έχει τρία τέκνα που τον βαρύνουν.

Το ποσό των έντεκα χιλιάδων πεντακοσίων (11.500) ευρώ, προσαυξάνεται κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ, για κάθε τέκνο πέραν του τρίτου που τον βαρύνουν.

Το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου, μειώνει το ποσό του δεύτερου κλιμακίου και εάν αυτό δεν επαρκεί το ποσό του τρίτου κλιμακίου και όποιου επόμενου κλιμακίου απαιτείται.

3. Τονίζεται ότι, για την ορθή εφαρμογή όσων ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, ως τέκνα που βαρύνουν το φορολογούμενο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 2238/1994, θεωρούνται:

α) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα.

β) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. Ειδικά, για τα τέκνα αυτά καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

γ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

δ) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία.

Τα πιο πάνω τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Για την εξεύρεση του εισοδήματος των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ κατά περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα των περιπτώσεων α, β, γ και δ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 2238/1994 (εξωϊδρυματικό επίδομα, προνοιακά επιδόματα κλπ.).

4. Για να τύχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι των παραπάνω ελαφρύνσεων πρέπει να υποβάλλουν στους εργοδότες τους, το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους και σε μεταγενέστερη μεταβολή, δήλωση οικογενειακής κατάστασης των παιδιών τους που συνοικούν μαζί τους και τους βαρύνουν.