Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Άρτα: Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί κατηγορούμενοι για κλοπή και παράνομη είσοδο


Συνελήφθησαν, χθες (19-03-2019) το πρωί στην Άρτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, τρεις αλλοδαποί, μία 27χρονη γυναίκα και δύο άνδρες ηλικίας 26 και 18 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπής εργαλείων από οικία στις Συκιές Άρτας, ιδιοκτησίας 63χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε προχθές το πρωί, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της κλοπής, τρεις αλλοδαποί (μία 27χρονη γυναίκα και δύο άνδρες ηλικίας 26 και 18 ετών), οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι όπου διαμένουν οι τρεις δράστες, βρέθηκαν τα αφαιρεθέντα εργαλεία, τα οποία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη.
Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των παραπάνω αλλοδαπών, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα, εξακριβώθηκε ότι σε βάρος της 27χρονης, εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Παράταση υποβολής αιτήσεων για τηλεοπτική κάλυψη έως τις 19 Αυγούστου 2019

Παράταση έως τις 19 Αυγούστου δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».
Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των Τ.Κ. Αργυροχωρίου, Κερασόβου, Κτισμάτων, Περιστερίου, Στρατίνιστας, Φαραγγίου, Χρυσόδουλης, Κάτω Λάβδανης, Δολού, Δρυμάδων και Πωγωνιανής θα πρέπει έως τις 19 Αυγούστου 2019 να υποβάλλουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο (δια ζώσης, ταχυδρομικά, μέσω fax ή μέσω e-mail), στον Δήμο, στον οποίο ανήκει η ΠΕΤΚ της μόνιμης κατοικίας τους ή στα ΚΕΠ που λειτουργούν σε αυτήν, τα εκάστοτε προβλεπόμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να πιστοποιηθούν ως δικαιούχοι του έργου και να ενταχθούν σε αυτό.
Επισημαίνεται ότι κατά την υποβολή των δικαιολογητικών εγγράφων, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες επιλέγουν την εταιρία από την οποία θα λάβουν τις υπηρεσίες τηλεοπτικής πρόσβασης του έργου. Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο είναι η COSMOTE TV (με το πακέτο υπηρεσιών "COSMOTETVPACK") και η DIGEA  (με το πακέτο υπηρεσιών "DIGEAPACK").
Οι δικαιούχοι θα λάβουν εφάπαξ ποσό 110 ευρώ για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και ανάλογα με τον πάροχο που θα επιλέξουν θα έχουν πρόσβαση για δυο χρόνια με δορυφορική σύνδεση (πακέτο Cosmote) ή για οκτώ χρόνια με επίγεια ψηφιακή κάλυψη (πακέτο προσφοράς Digea).
Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών εγγράφων, το προσωπικό των Δήμων/ΚΕΠ, πραγματοποιεί τον έλεγχο και εφόσον διαπιστώσει την ιδιότητα του αιτούντος ως μόνιμου κατοίκου συγκεκριμένης ΠΕΤΚ, καταχωρεί την αίτηση του στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της ΓΓΤΤ που λειτουργεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου.
Δικαιολογητικά Έγγραφα Πιστοποίησης των Δικαιούχων του Έργου
Τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτείται να υποβάλει ο ενδιαφερόμενος στο δήμο της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ή στο αρμόδιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, προκειμένου να πιστοποιηθεί ως δικαιούχος του έργου, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας, είναι, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα:
1.Πρώτη (1η) περίπτωση:
O λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία του:
Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος II της παρούσας,
Αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (Δ.Α.Τ.) ή άλλου επίσημου πιστοποιητικού της ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο, άδεια παραμονής κ.α.) του ενδιαφερόμενου,
Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου οικονομικού έτους,
Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΚΟ του ενδιαφερόμενου ή αντίγραφο κάθε άλλου εγγράφου (π.χ. μισθωτήριο βεβαιωμένο από την οικεία Δ.Ο.Υ, απόδειξη επαγγελματικής δραστηριότητας κ.α.), από το οποίο να προκύπτει επαρκώς η μόνιμη και πραγματική εγκατάσταση του σε συγκεκριμένη περιοχή εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Σε κάθε περίπτωση, η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου δύναται να αποδειχτεί με κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο (π.χ. διενέργεια αυτοψίας από τα αρμόδια όργανα κ.α.) πέραν του παραπάνω εγγράφου,
Αντίγραφο του λογαριασμού ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου, ο οποίος να έχει εκδοθεί μέχρι και έξι (6) μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας πιστοποίησης των δικαιούχων του έργου του άρθρου 7 της παρούσας.
2.  Δεύτερη (2η) περίπτωση:
O λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία άλλου προσώπου:
Τα δικαιολογητικά έγγραφα της πρώτης (1ης) περίπτωσης και
την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος III της παρούσας. Η σχετική Υπεύθυνη Δήλωση υπογράφεται από το πρόσωπο στα στοιχεία του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης και φέρει υποχρεωτικά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.
3.Τρίτη (3η) περίπτωση:
O λογαριασμός ηλεκτροδότησης της κύριας και μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερομένου εκδίδεται στα στοιχεία προσώπου που έχει αποβιώσει:
Τα δικαιολογητικά έγγραφα της πρώτης (1ης) περίπτωσης και
Αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου του αποβιώσαντος προσώπου.
4.Τέταρτη (4η) περίπτωση:
Mη ταύτιση των στοιχείων (όνομα ή/και επώνυμο) του ενδιαφερομένου με εκείνα του λογαριασμού ηλεκτροδότησης της κύρια και μόνιμης κατοικίας του, λόγω μεταβολής τους:
Τα δικαιολογητικά έγγραφα της πρώτης (1ης) περίπτωσης και
την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος IV της παρούσας. Η σχετική Υπεύθυνη Δήλωση υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και φέρει υποχρεωτικά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.
5.Πέμπτη (5η) περίπτωση:
Αδυναμία του αιτούντος ενδιαφερομένου να υποβάλει αυτοπροσώπως στην αρμόδια Αρχή Πιστοποίησης τα δικαιολογητικά έγγραφα για την πιστοποίηση του (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.α.):
Τα ως άνω δικαιολογητικά έγγραφα, ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση (βλ. παρ. 1, 2, 3 και 4 του παρόντος) και
Tην εξουσιοδότηση του Παραρτήματος V της παρούσας ή σχετική έγγραφη δήλωση του ενδιαφερομένου, με την οποία εξουσιοδοτεί συγκεκριμένο πρόσωπο να διενεργήσει στο όνομα και για λογαριασμό του πρώτου (αιτούντος ενδιαφερομένου) τις απαραίτητες ενέργειες πιστοποίησης του ως δικαιούχου του έργου. Η σχετική εξουσιοδότηση υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο και φέρει υποχρεωτικά τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του.

Διάλεξη του κ. Προκόπη Φούσα με θέμα: «ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1821», την Πέμπτη 4 Απριλίου


Διάλεξη του κ. Προκόπη Φούσα την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Ι.Σ.Μ.Ε, Νέο Ψυχικό με θέμα: «ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1821».

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής κινητού τηλεφώνου, με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 38χρονης ημεδαπής στα Ιωάννινα


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 32χρονης ημεδαπής

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση κλοπής κινητού τηλεφώνου, που έγινε με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε βάρος 38χρονης και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 32χρονης ημεδαπής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες (19-03-2019) το πρωί στα Ιωάννινα, η 32χρονη μαζί με μία συνεργό της που αναζητείται, ενεργώντας από κοινού, εισήλθαν σε αποθήκη οικίας, ιδιοκτησίας 38χρονης ημεδαπής και αφαίρεσαν, με τη μέθοδο της απασχόλησης, ένα κινητό τηλέφωνο.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: "Πράσινο φως" για την ολοκλήρωση του συνόλου του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Άνω Καλαμά


Πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου «Συμπληρωματικά έργα εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής» δόθηκε σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 466.000€ (με Φ.Π.Α.) εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι) και η χρηματοδότησή του έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη αφού το έργο θα ενισχύσει την ύδρευση των Τοπικών Κοινοτήτων εξαλείφοντας τα προβλήματα υδροδότησης που εντοπίζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την επισκεψιμότητά τους.
«Από σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εκτέλεση του έργου που θα ωφελήσει 2.500 περίπου κατοίκους. Με τα συμπληρωματικά έργα ύδρευσης, που αποτελούν συνέχεια του 1ου έργου μέσω ΕΣΠΑ,  ολοκληρώνεται η αλλαγή του συνόλου του εξωτερικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των δημοτών αφού θα επιλυθούν τα προβλήματα λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κομπότι Άρτας: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση


Κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης, βάρους -61- γραμμαρίων και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν, χθες (19-03-2019) το μεσημέρι στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ένας 41χρονος άνδρας και μία 27χρονη γυναίκα, κατηγορούμενοι για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν ο 41χρονος ως οδηγός και η 27χρονη ως συνοδηγός και μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή της 27χρονης μία συσκευασία που περιείχε ηρωίνη, βάρους -61- γραμμαρίων, την οποία προόριζαν για διακίνηση.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, συνελήφθη στην Άρτα και ένας ακόμα 45χρονος ημεδαπός, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς παραχώρησε το ανωτέρω αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά και τη διακίνηση των ναρκωτικών, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και μία συσκευασία με ηρωίνη, βάρους (0,9) γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά, το αυτοκίνητο καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Γιάννης Στέφος: Δήλωση για την επίθεση σε ανήλικους πρόσφυγες στην Κόνιτσα


Κατάγομαι από μία περιοχή που η ιστορική της πορεία είναι συνυφασμένη με την αρμονική συμβίωση διαφορετικών εθνοτήτων για αιώνες, ενώ στην σύγχρονη εποχή υπήρξε πεδίο λαϊκών αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία. Μια περιοχή που η πνευματικότητά της και η πολιτιστική της παράδοση την έχουν καταστήσει ανοιχτή, πλουραλιστική, δημοκρατική και αλληλέγγυα.
Στο πλαίσιο αυτής της παράδοσης οι δομές προσφύγων που δημιουργήθηκαν στο νομό αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία. Η συμβίωση μαζί τους ανέδειξε τα δημοκρατικά και βαθιά ανθρωπιστικά αντανακλαστικά της γιαννιώτικης κοινωνίας. Η αρωγή και η στήριξη των δομών με είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντική εργασία τόσο από εταιρείες όσο και από πολίτες υπήρξε συγκινητική. 
Τα χρόνια αυτά που οι δομές φιλοξενίας υπάρχουν στο νομό μας δεν δημιουργήθηκε απολύτως κανένα πρόβλημα και δεν παρατηρήθηκε κανένα φαινόμενο από αυτά που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από άλλες περιοχές της χώρας.
Δυστυχώς, όμως, ο ρατσισμός και η απανθρωπιά έκαναν την εμφάνισή τους το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου και στο νομό μας. Το περιστατικό της Κόνιτσας είναι μια άθλια ενέργεια άνανδρων ανθρώπων, οι οποίοι επέλεξαν να χτυπήσουν με ρόπαλα ανήλικα παιδιά τα οποία έπαιζαν. 
Αυτή την ώρα στέκομαι μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του νομού και της Κόνιτσας, οι οποίοι τοποθετούνται απέναντι σε τέτοια φαινόμενα βίας. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το περιστατικό και καλώ όλα τα αρμόδια όργανα να πράξουν τα δέοντα, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι ένοχοι να τύχουν παραδειγματικής τιμωρίας.

Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες για την ταυτοποίηση δραστών επίθεσης σε βάρος ανήλικων προσφύγων υπηκόων Αφγανιστάν στην Κόνιτσα

Την υπόθεση χειρίζεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό αγνώστων ατόμων που ενέχονται σε περιστατικό επίθεσης σε βάρος εννέα ανήλικων προσφύγων, υπηκόων Αφγανιστάν, στην Κόνιτσα.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, 17 Μαρτίου 2019, πέντε άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και εξοπλισμένα με ρόπαλα επιτέθηκαν απρόκλητα κατά των ανηλίκων προσφύγων, που βρίσκονταν στο υπαίθριο γήπεδο καλαθοσφαίρισης Κόνιτσας.
Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες σε έναν ανήλικο και να υποστεί δυσφορία ακόμα ένας.
Οι ανήλικοι, οι οποίοι διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Κόνιτσας, διακομίστηκαν το ίδιο βράδυ στο Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Δουρούτη» απ’ όπου αποχώρησαν το επόμενο πρωί.
Την υπόθεση χειρίζεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η ΔΕΗ μειώνει την έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε την Τρίτη, τη μείωση των εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες και όσους προπληρώνουν την κατανάλωση ρεύματος.
Επίσης ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια.
Από την 1η  Απριλίου η έκπτωση για όσους πληρώνουν έγκαιρα τον λογαριασμό που είναι σήμερα 15% μειώνεται στο 10%.
Από την ίδια ημερομηνία η έκπτωση για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης που είναι σήμερα 6% θα διαμορφωθεί σε 4%.
Σε ότι αφορά τα βιομηχανικά τιμολόγια η απόφαση που ελήφθη προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις επιχειρήσεις, για αυξήσεις μέχρι 10%.

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή 31 Μαρτίου


Την Κυριακή 31 Μαρτίου αλλάζει η ώρα.
Με τη θερινή ώρα, θα γυρίσουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά  (την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00).

Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς: Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Ράιο την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ώρα 20:00


Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς οργανώνει εκδήλωση με την ευκαιρία της παρουσίασης του Η΄ τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας  “ΒΕΛΛΑ”, η οποία είναι αφιερωμένη τιμητικά στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Ράιο, που διετέλεσε μέλος του έκτακτου Διδακτικού Προσωπικού και της Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α. Βελλάς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, αίθ. Χρ. Κατσάρη, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 20:00.

Πόσο γόνιμοι θα είναι οι άνδρες σε 15 χρόνια από σήμερα;


Μεγάλος είναι ο αριθμός των περιβαλλοντικών παραγόντων και των καθημερινών συνηθειών που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σπερματογένεση και την ανδρική γονιμότητα. Τις τελευταίες 4 δεκαετίες η πρόοδος της τεχνολογίας και η εφαρμογή της στην καθημερινότητα των ανδρών, η αλλαγή του επαγγελματικού προσανατολισμού σε ειδικότητες που αποκλείουν τη σωματική κίνηση, η υποβάθμιση της ποιότητας των τροφών που προσλαμβάνονται και πολλοί άλλοι παράγοντες έχουν οδηγήσει προοδευτικά σε έκπτωση της αναπαραγωγικής ικανότητάς τους.
«Η εισαγωγή και η ταχεία ανάπτυξη της χρήσης κινητών τηλεφώνων, η απότομη αύξηση της κατανάλωσης οπιοειδών, αναβολικών και μαριχουάνας, η παγκόσμια αύξηση των καπνιστών, αλλά και των ποσοστών παχυσαρκίας και η ταυτόχρονη μείωση των ποσοστών σωματικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με αλλαγές στην ποιότητα και ποσότητα του σπέρματος. Αρνητικές επιπτώσεις φαίνεται ότι έχουν, επίσης, το ψυχολογικό στρες, η περιβαλλοντική ρύπανση και η αύξηση της θερμοκρασίας», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μας εξηγεί, τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή έχει εξέχοντα ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, καθώς τα διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία επιδρούν διαφορετικά στο σπέρμα. Για παράδειγμα, η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ψάρια (ιδιαίτερα λιπαρά), φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως έχει συσχετιστεί με σημαντικά υψηλότερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, συγκριτικά με εκείνη που είναι υψηλή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, σε ζαχαρώδη ποτά και γλυκά. Αρνητική επίδραση στη γονιμότητα φαίνεται να έχει και η καφεΐνη. Μεταξύ πολλών μελετών, ξεχωρίζει μια μεγάλη δανέζικη μελέτη σε περισσότερους από 2500 άντρες, η οποία διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη (πάνω από 800 mg ημερησίως) προκαλεί μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος και συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων.