Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας

Την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, που είχε καταστραφεί από τις καταρρακτώδεις βροχές τον περασμένο Ιανουάριο, αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη και με τη συμμετοχή του πρύτανη του ΕΜΠ, Γιάννη Γκόλια, του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων και ειδικών επιστημόνων.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα ενεργειών ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στην περιοχή της Πλάκας, με στόχο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2016.
Το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, είχε άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Ήταν γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο.
Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στηρίζει το αίτημα των Ιωαννίνων, για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Αριθ. Πρωτ. 2701             Αθήνα 24-06-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 και ώρα 7.30μ.μ  πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, με πρωτοβουλία των  κυρίων  Λευτέρη Γείτονα, Λαοκράτη Βάση και Παπαγιάννη Θόδωρου με θέμα την υποστήριξη της αίτησης του Δήμου  Ιωαννιτών και του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, για ανάδειξη της πόλης των Ιωαννίνων ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  το έτος 2021.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν Ηπειρώτες Βουλευτές, καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επιφανείς απόδημοι Ηπειρώτες, μετά από πρόσκληση των συνδριοργανωτών. Όλοι όσοι πήραν το λόγο τόνισαν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα και πρέπει όλοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας για να αποκτήσει δυναμική  και να επιλεγούν τα Γιάννινα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Για τον πολιτισμό μας και την ανάπτυξη της περιοχής και της Ηπείρου γενικότερα.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Γιώργος Δόσης καθώς και ο πρώην Πρόεδρος  κ. Γιώργος Οικονόμου. Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής στην ομιλία του τόνισε ότι η Πανηπειρωτική με την πλούσια εμπειρία της τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην ανάπτυξη της Ηπείρου τάσσεται στο πλευρό του Δημάρχου και του Δήμου Ιωαννιτών για την επίτευξη του Πανηπειρωτικού στόχου. Εξάλλου η συνεργασία της ΠΣΕ με το Δήμο για πολιτιστικά θέματα έχει αρχίσει από τον περασμένο Χειμώνα με την εκδήλωσή μας στα Γιάννινα «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ».
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη της πρότασής του και τη βοήθεια όλων για τη δημιουργία ολοκληρωμένου φακέλου, για τη διεκδίκηση και την επιλογή της πόλης των Ιωαννίνων ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως προαναφέραμε, το έτος 2021.
Ο οικοδεσπότης κ. Λευτέρης Γείτονας μετά την λήξη της σύσκεψης παρέθεσε ελαφρύ δείπνο.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Δελτίο τύπου για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Δολιανά 24/06/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζοντας με συνέπεια τις παρεμβάσεις της για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας, ενημερώνει τους κατοίκους και δημότες του Πωγωνίου, ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Παράταξή μας απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο καταθέτοντας την πρόταση να συμπεριληφθεί στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου η περιοχή μας ως γεωγραφική θέση υποχρεωτικής υπηρεσίας των υπηρετούντων στο Στρατό Ξηράς, ενέργεια που θα στηρίξει και θα ενισχύσει σημαντικά τον τόπο μας.
Η επιστολή έχει αποσταλεί από 17 Ιουνίου στο Γραφείο του Υπουργού κ. Καμμένου στον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ήσυχο, καθώς και σε όλους τους Βουλευτές του νομού μας για την στήριξη της θέσης μας.
Η πρότασή μας έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1.Α ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
 Σχετικά με την διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής που αφορούν την περιοχή μας. Όπως φαίνεται στην Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου:
« Άρθρο 03: Τοποθετήσεις – Τακτικές και Έκτακτες Μεταθέσεις
1. Οι τοποθετήσεις των οπλιτών στις ΕΔ διενεργούνται ως εξής:
α. Στρατός Ξηράς
Οι οπλίτες αμέσως μετά το πέρας της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης, όπως αυτή καθορίζεται από τις σχετικές διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), τοποθετούνται σε Μονάδες της Θράκης, Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων”.
Στην προτεινόμενη παράγραφο δεν συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας στην περιοχή μας, παραμεθόριος περιοχή του Ν. Ιωαννίνων, για το Στρατό Ξηράς.

Πλαταριά Θεσπρωτίας: Σύλληψη δύο αλλοδαπών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (23-06-2015) το βράδυ στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, δύο 27χρονοι αλλοδαποί, υπήκοοι Ιταλίας, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες είχαν στην κατοχή τους και σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο οποίο διέμεναν, τέσσερις συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη, συνολικού βάρους (9,1) γραμμαρίων καθώς και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο που περιείχε κατεργασμένη κάνναβη αναμεμιγμένη με καπνό, βάρους (1) γραμμαρίου.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Παράταση έως 27 Ιουλίου στην προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Ανακοινώνεται εντός της ημέρας η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Η αρχική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου αλλά λόγω των καθυστερήσεων που υπήρξαν στην αποστολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της δήλωσης από τους φορείς προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν είναι εφικτή η υποβολή του συνόλου των δηλώσεων στο διάστημα αυτό.
Οριστικές αποφάσεις για την νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων θα ληφθούν τις επόμενες ώρες από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. 
Ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Παρά την παράταση η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα γίνει στο τέλος Ιουλίου.

Εγκαίνια και Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη στο νεότευκτο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Σωσίνου, την Κυριακή 12 Ιουλίου

Το πρώτο παρεκκλήσι στην Ήπειρο, για τον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Παΐσιο τον Αγιορείτη ιδρύθηκε, με διαμόρφωση χώρου,  στην Ιερά Μονή Σωσίνου.
Τα εγκαίνια του θα γίνουν την παραμονή της εορτής του, που είναι η Κυριακή 12 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα το Σάββατο το απόγευμα θα τελεστεί ο πανηγυρικός Εσπερινός και η τελετή των εγκαινίων και την επόμενη ημέρα θα γίνει Θεία Λειτουργία.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του παρεκκλησίου προς τιμή του Αγίου Παΐσιου, ανήκει στον ιερέα π. Διονυσίου Τάτση, ο οποίος είναι και ο συγγραφέας επτά βιβλίων για τον Παΐσιο, με τον οποίο είχε αποκτήσει ιδιαίτερη πνευματική σχέση.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Μονή Σωσίνου, βρίσκεται στον Παρακάλαμο Πωγωνίου, 45 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, πολύ εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο. 

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο ηπειρώτικο γλέντι του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, που και φέτος γλέντησαν παραδοσιακά, τη Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στο Άλσος Βέικου

Οι Ηπειρώτες του Γαλατσίου και της Λαμπρινής, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου της περιοχής γλέντησαν με την ψυχή τους, τη Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στο Ηπειρώτικο γλέντι, του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, σε ένα χώρο που δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, στο Άλσος Βέικου.

Είναι αυταπόδεκτο γεγονός και καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας. Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.

Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους ηπειρώτικης καταγωγής.

Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.

Περιφέρεια Ηπείρου: Θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις, για τους υποψηφίους απόκτησης αδειών εγκαταστατών εγκαταστάσεων καύσης, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Το τμήμα Επαγγέλματος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι η διεξαγωγή των θεωρητικών και των πρακτικών εξετάσεων, για τους υποψηφίους απόκτησης αδειών εγκαταστατών εγκαταστάσεων καύσης κ.κ. Αλέξανδρο Γρασσέλη, Αδαμάντιο Νικοβόπουλο και Χριστόφορο Λώλο θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, ώρα 15.00, στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και των σχολών ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.. 
Παρακαλούνται οι υποψήφιοι που έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν τόσο τις σχετικές αιτήσεις όσο και τα σχετικά παράβολα εξετάσεων, να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στις πρακτικές εξετάσεις που έπονται. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στα Τμήματα Επαγγέλματος των Διευθύνσεων Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου (Ταχ. δ/νση: Πλ. Πύρρου 1Α, ΤΚ 45211, Ιωάννινα/ Αμβρακίας 23, ΤΚ 47100, Άρτα/ Σπηλιάδου 8, ΤΚ 48100, Πρέβεζα/ Π. Τσαλδάρη 18, ΤΚ 46100, Ηγουμενίτσα, Τηλ.: 2651364163, 2681363115, 2682360247, 2665099971, Τηλεομοιοτυπία: 2651027965, 2681075505,2682360249, 2665360174, Δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: g.gkatzianis@php.gov.gr , ladavou@peartas.gov.gra.katsaiti@php.gov.gr , i.spiropoulos@php.gov.gr ).
Αρμόδιοι υπάλληλοι για την διεξαγωγή των εξετάσεων είναι οι κ.κ. Γεώργιος Γκατζιάνης και κ. Χρήστος Γεωργούλας (γραφείο 146, Περιφέρεια Ηπείρου, τηλ.: 2651364163).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Άρτα: Συνελήφθη 46χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια δενδρυλλίων και κατοχή κάνναβης

Εκριζώθηκαν (32) δενδρύλλια και κατασχέθηκαν ακόμη συσκευασίες με φύλλα κάνναβης βάρους (19,5) γραμμαρίων

Συνελήφθη, σήμερα (23.06.2015) το μεσημέρι σε αγροτική περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αγνάντων Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 46χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια δενδρυλλίων και κατοχή κάνναβης.
Αναλυτικότερα, σήμερα το μεσημέρι, οι αστυνομικοί, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του δράστη, όπου διαπίστωσαν ότι ο 46χρονος καλλιεργούσε στην αυλή του σπιτιού του, (18) δενδρύλλια, ύψους από (0,7) έως (1.6) μέτρα.
Επίσης, στην κατοχή του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο χάρτινες συσκευασίες που περιείχαν φύλλα κάνναβης, βάρους (19,5) γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης σε παρακείμενη δασώδη έκταση, φυτεία με δεκατέσσερα (14) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,5 έως 1,5 μέτρα, τα οποία καλλιεργούσε ο 46χρονος.
Από το χώρο της φυτείας εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν τα δενδρύλλια κάνναβης, ενώ βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν καλλιεργητικά εργαλεία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Παχυκάλαμος Άρτας: Συνελήφθη 49χρονος φυγόποινος

Συνελήφθη, χθες (23-06-2015) το πρωί στον Παχυκάλαμο Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, ένας 49χρονος ημεδαπός, για καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, σε βάρος του 49χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας, ποινής φυλάκισης επτά (7) μηνών, για απάτη.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.