Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο ηπειρώτικο γλέντι του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, που και φέτος γλέντησαν παραδοσιακά, τη Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στο Άλσος Βέικου

Οι Ηπειρώτες του Γαλατσίου και της Λαμπρινής, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου της περιοχής γλέντησαν με την ψυχή τους, τη Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στο Ηπειρώτικο γλέντι, του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, σε ένα χώρο που δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, στο Άλσος Βέικου.

Είναι αυταπόδεκτο γεγονός και καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα ότι, ''φάρμακο'' στην κρίση, την οικονομική και των αξιών που πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, είναι και η επιστροφή στις ρίζες μας. Η επιστροφή στην παράδοση, στις αρχές και τις αξίες μας, που γαλούχησαν για πολλά χρόνια γενιές και γενιές Ελλήνων.

Και η επιστροφή στις ρίζες μας, ταυτίζετε μα την επαναπροσέγγιση των πολιτιστικών Συλλόγων μας και όσον αφορά τους Ηπειρώτες η επιστροφή στις Ηπειρώτικες αποδημικές οργανώσεις, που σήμερα ανανεώνονται με πολλούς, πάρα πολλούς νέους ηπειρώτικης καταγωγής.

Και οι διοικούντες τις αποδημικές οργανώσεις, έχοντας διαπιστώσει το γεγονός αυτό, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι προσεγγίσιμη η ηπειρώτικη παράδοση, αντιπαλεύοντας την ισοπεδωτική πολιτισμική παγκοσμιοποίηση.

Και το επιτυγχάνουν με πολλές πολιτιστικές μορφές προσέγγισης, μεταξύ των οποίων είναι τα ηπειρώτικα πανηγύρια, πανηγύρια που έχουν ως αρχή και κανόνα την πεπατημένη που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, που σε ένα στενό γεωγραφικό και επικοινωνιακό περιβάλλον δημιούργησαν και καταξίωσαν τις αρχές της ηπειρωτικής ευποιϊας και κουλτούρας.

Ένα τέτοιο παραδοσιακό πανηγύρι επιστροφής στις ρίζες, έζησαν τη Παρασκευή 19 Ιούνη 2015, πάνω από 3.000 Ηπειρώτες του Γαλατσίου και της Λαμπρινής, αλλά και οι φίλοι της Ηπείρου, στο Αλσος Βεϊκου.

Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Χρηστάκος, η Αντιπρόεδρος Σωτηρία Κατσιγιάννη, ο Γραμματέας Μιχάλης Γεωργάκης και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να εξυπηρετηθούν και διασκεδάσουν οι παρευρισκόμενοι, γνήσια και παραδοσιακά ηπειρώτικα, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που είναι ''εραστές'' της ηπειρώτικης παράδοσης και της ηπειρώτικης μουσικής.
Την  μουσική ευωχία και διασκέδαση είχε αναλάβει και έφερε επάξια σε πέρας η παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Ηλία Πλαστήρα, έχοντας στο τραγούδι τον Αντώνη Κυρίτση και τον γιό του Θωμά.

Κατά τα παλαιά, μετά την χορευτική παράσταση του χορευτικού του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου, άνοιξαν τον χορό, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. και οι προσκεκλημένοι και ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι.

Στο ηπειρώτικο αυτό πανηγύρι παρέστει, ο Ηπειρώτης Αντιπρόεδρος  της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας,  Βουλευτής Β' Αθήνας και οι Ηπειρώτες Βουλευτές Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου, που εκλέγεται στην Β΄ Αθήνας και Γιάννης Στέφος που εκλέγεται στα Γιάννενα  ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους του και δημοτικούς συμβούλους του καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων αποδημικών οργανώσεων που προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας και κατοικούν στο Γαλάτσι, όπως επίσης και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων της περιοχής Γαλατσίου.

Την Ηπειρωτική αποδημία εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,  αποτελούμενη από τους 2 Αντιπροέδρους Σωτήρη Κολιούση και Κώστα Κωνή, τον Έφορο Πολιτιστικού Κέντρου Γιάννη Νάκη και τα μέλη του Δ.Σ.  Ζαχαρία Καψάλη, Μαρίνα Τζάκου, Μένια Βαζούκη και Ελένη Ντάσιουκ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Λάκκας Σουλίου Βαγγέλης Παππάς, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντρούγκα,  ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας  Αποδήμων Τζουμερκιωτών Αντώνης Κοντός, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αθηνά Ζιάγκα συνοδευόμενη από μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής Βασίλω Ιωάννου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Παιανίας Γεωργία Κατσαντούλα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Χαλκηδόνας-Νέας Φιλαδέλφειας, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών, αντιπροσωπεία της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττ. και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττ. Ακόμη εκπροσώπηση είχαν πολλές αποδημικές ηπειρώτικες Αδελφότητες της Αττικής
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γαλατσίου Ηλίας Χρηστάκος, αφού έκανε μια σύντομη περιγραφή στις δράσεις και την λειτουργία του Συλλόγυο αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΗΓ, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας.
Ακολούθησε  χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της ΠΣΕ Κώστα Κωνή, που αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της  οικονομικής κρίσης.
Κατόπιν έκανε μια σύντομη αναφορά στο έργο της ΠΣΕ και τις εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί το 2015 και όσες προγραμματίζονται μέχρι τέλους του έτους, τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε φορείς και ανθρώπους για επίλυση προβλημάτων και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι θα ανταμωθούμε στα πατρώα εδάφη στα ηπειρώτικα καλοκαιρινά πανηγύρια, όπως κάνουμε χρόνια τώρα, καλώντας τους πάντες τις φετινές τους διακοπές να τις προγραμματίσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία.
 Το γλέντι διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες και στο χορό συμμετείχαν με την ψυχή τους, όλοι.
Και του χρόνου!