Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόγραμμα Διανομής Δωρεάν Τροφίμων

Σας κάνουμε γνωστό ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου (όπως αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό τους σημείωμα οικ. Έτους 2011), που έχουν ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 €, προσαυξημένο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο προστατευόμενο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά ανίατα ή δυσίατα νοσήματα και κατά 40% σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας (Ε9), μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης της Ε.Ε. έτους 2012, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά:
*Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση
*Επικυρωμένο Αντίγραφο Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
*Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
*Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας (όπου απαιτείται)
*Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φόρου Εισοδήματος οικον. Έτους 2011.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, απαιτείται
*Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ
*Έγγραφα από Κρατικούς Φορείς Υγείας στην περίπτωση που ο δικαιούχος πάσχει από βαρύ ανίατο ή δυσίατο νόσημα.
*Βεβαίωση Σπουδών (για προστατευόμενα τέκνα που σπουδάζουν)
*Ε9 για την απόδειξη μη ιδιόκτητης κατοικίας (όπου απαιτείται)
Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στα ΚΕΠ των Δ.Ε. Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Λάβδανης, και Πωγωνιαννής (για τους κατοίκους τους) και στο Δημαρχείο Πωγωνίου για τους κατοίκους της Δ.Ε. Καλπακίου από 20/02/2012 – 20/03/2012.
Τηλ. Επικοινωνίας: 26533 – 60116.

Κυκλοφοριακά προβλήματα στην ΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων, λόγω της αποκόλλησης παλαιάς τοιχοποιίας

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχουν προκληθεί στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της Παλιοβούνας στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω της αποκόλλησης παλαιάς τοιχοποιίας. Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τα οποία προχώρησαν αρχικά σε εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος. Στην συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες για την καθαίρεση της παλαιάς τοιχοποιίας, που βρίσκεται σε ύψος 30 μέτρων και σε απότομο πρανές.
Όσο διαρκούν αυτές οι εργασίες γίνεται περιοδική και προσωρινή, ανά 15λεπτο, διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα, ώστε η εθνική οδός να αποδοθεί σε κανονική κυκλοφορία το συντομότερο δυνατόν.

Κοπή Πίτας και Ηπειρώτικο γλέντι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας ''Ο Μάρκος Μπότσαρης'' την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Παράπονα ο Πωγωνάτος για το ακυρωθέν γκολ

"Φωνάζει" για τη διαιτησία του αγώνα με τον Αετό Πρωτόπαππας, που έγινε χθες στο γήπεδο της ΕΠΣΗΠ, ο Πωγωνάτος. Η ομάδα του Δελβινακίου διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση του διαιτητή να ακυρώσει το γκολ του Τσαραώση.
Στην αρχή ο διαιτητής άφησε τη φάση να εξελιχθεί χωρίς να υποδείξει οφσαίντ.
Ο τερματοφύλακας της Πρωτόπαππας διώχνει τη μπάλα με τα πόδια η οποία καταλήγει στον Τσαραώση ο οποίος πέτυχε και το γκολ.
Όμως αν και αρχικά ο διαιτητής έδειξε τη σέντρα στη συνέχεια πήρε τη φάση πάνω του και υπέδειξε το οφσάιντ ξεσηκώνοντας τους φιλοξενούμενους για την απόφαση αυτή και μιλούν για κλοπή.


ΠΗΓΗ: http://sportsioannina.gr/erasitexniko.html

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Δεν δέχομαι να λοιδορεί την πατρίδα μου ο κ. Σόιμπλε…»


«Δεν δέχομαι να λοιδορεί την πατρίδα μου ο κ. Σόιμπλε. Δεν το δέχομαι ως Έλληνας. Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε;». Αυτό διερωτήθηκε σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια κλειστού γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;», είπε ο Κάρολος Παπούλιας, σχολιάζοντας πληροφορίες (τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters) ότι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

“…οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. θυσιάζουν τους Έλληνες για να ευχαριστήσουν τους θεούς της κερδοσκοπίας”

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας



Στις τελευταίες Συναντήσεις Κορυφής του Eurogroup πληθαίνουν πλέον οι δύο πολιτιστικές συλλογιστικές για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, Βορείων και Νοτίων.
Ουσιαστικά με το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου ανατέλλει μια νέα τάξη οικονομικής διακυβέρνησης στην Γηραιά Ήπειρο, με τον νότο να πληρώνει την αφέλεια του “κοινού διαχειριστή”. Η χώρα μας ως σύγχρονο μόρφωμα νεοελληνικού κράτους, δεν μπόρεσε ποτέ να συγκροτηθεί ως πολιτική κοινωνία. Η τεράστια αυτή αδυναμία στάσης απέναντι στην εξουσία, εξέθρεψε την αστική εγχώρια πελατεία του δικομματισμού! Και έλαμψε στον αστερισμό της “πασοκικής οικογενειοκρατίας” και του “ταξικού” νεοδημοκρατικού φιλελευθερισμού, δημιουργώντας ένα κράτος ραγιάδων-ψηφοφόρων και όχι υπεύθυνων πολιτών όπως έγινε πιο βόρεια.

O Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας τιμά τα 99 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11:00 π.μ.

Πρόσκληση

Ο Εκπολιτιστικός, Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ιωνίας Αττικής "Απειρος Γαία", σας ενημερώνει,ότι την 19-2-2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00, για τα "99 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, από τον Τουρκικό Ζυγό, στις 21-2-1913, ως και την ενσωμάτωση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα", θα πραγματοποιήσει Επετειακή Εκδήλωση- Ομιλία, με ανάλογο θέμα, σε αίθουσα του "Ιωνικού Συνδέσμου" (Λ. Ηρακλείου & Τσουρουκτσόγλου 1, πλατεία Σημηριώτη, Ν. Ιωνία, τηλέφωνο: 210 2775916) με ομιλητή τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνα Πλουμίδη, ως και την παρουσίαση Ντοκιμαντέρ.

Πριν την ομιλία, θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας, στις 10:00' η ώρα. Παρακαλείσθε, όπως μας τιμήσετε με την παρουσία σας, στην εκδήλωση ΤΙΜΗΣ, της Απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.



Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Γεωργαλής

ΚΟΥΤΣΕΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συνελήφθησαν τρεις διακινητές ναρκωτικών και κατασχέθηκαν 127 γραμμάρια ηρωίνης

Συνελήφθησαν χθες (15-2-2012) το μεσημέρι, στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 22 και 27 ετών και ένας 33χρονος ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό την εμπορία.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες και ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση, πραγματοποίησαν έρευνα σε Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω, όπου βρήκαν δύο (2) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη συνολικού βάρους (127,1) γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 33χρονου ημεδαπού, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (39,2) γραμμαρίων.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο καθώς και πέντε (5) κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών, κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη δύο ημεδαπών για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (15-02-2012) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 22 και 25 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί, σε Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 22χρονος με συνοδηγό τον 25χρονο, βρέθηκαν στην κατοχή τους τρεις (3) νάιλον συσκευασίες που περιείχε κάνναβη, συνολικού βάρους (56,6) γραμμαρίων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Μεσαία Τάξη: Ο θάνατος του εμποράκου

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης*

Καθώς η ύφεση συνεχίζει να επισκιάζει την ελληνική οικονομία βιώνουμε τη σταδιακή κοινωνική αποδιάρθρωση ή/και τον αφανισμό του μεγαλύτερου τμήματος της μεσαίας τάξης.
Οι συνέπειες από αυτή την εξέλιξη αναμένεται να είναι δραματικές.
Η Μεσαία Τάξη (ΜΤ) θα μπορούσε να περιγράφει ως ή το σύνολο των οικονομικά ανεξάρτητων πολιτών που δε διαθέτουν αξιοσημείωτο μερίδιο κοινωνικής επιρροής / εξουσίας και σ’ αυτή συνήθως περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, μάνατζερ μεγάλων επιχειρήσεων, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η ΜΤ διαθέτει ορισμένα κρίσιμα χαρακτηριστικά που την κατατάσσουν στο ρόλο μιας τάξης-κλειδί στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα:
 ευνοεί τη συσσώρευση κεφαλαίου και την αποταμίευση, συμβάλλει στην απασχόληση και την αύξηση της παραγωγικότητας.
 η καταναλωτική ισχύς της οδηγεί σε ανασύνθεση της ζήτησης κι επέκταση των αγορών, εξέλιξη που επιτρέπει την εμφάνιση οικονομιών κλίμακας.
 ενθαρρύνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεων και τις θεσμικές αλλαγές που συνδράμουν την ανάπτυξη.
 καθώς στους κόλπους της αναδύονται οι επιχειρηματίες που προωθούν την καινοτομία και την ανάπτυξη, προωθεί την οικονομική μεγέθυνση και ενεργοποιεί μακροχρόνιες επενδύσεις.
 διαδραματίζει ένα ρόλο στη διακυβέρνηση, ζητά καλύτερες υπηρεσίες από τους κρατικούς αξιωματούχους και υποστηρίζει βέλτιστες αναπτυξιακές πολιτικές.
 συμβάλλει στη μεσολάβηση ανάμεσα στις φτωχές και τις πλουσιότερες τάξεις και συγκρατεί τις κοινωνικές συγκρούσεις.
 απεχθάνεται την πολιτική σύγκρουση και την αστάθεια και ευνοεί μια κοινωνία με εκτεταμένες πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικές αξίες.
 ειδικεύεται σε ενασχολήσεις που απαιτούν δεξιότητες και εμπειρία και ευνοεί αξίες όπως η υπομονή, η επιμονή, η προσπάθεια και η ισχυρή εργασιακή ηθική.
 τροφοδοτεί την ευημερία και την κοινωνική ειρήνη και προωθεί τη δημοκρατία, τον εκσυγχρονισμό και την «ανοικτότητα».
 υποστηρίζει τη χρηστή διακυβέρνηση, τον περιορισμό της διαφθοράς, τη δημόσια επένδυση στην υγεία, την εκπαίδευση και τη δημιουργία υποδομών.
 συνιστά μια ήρεμη πολιτική δύναμη, μια «πολιτικά κεντρώα» αλλά επ’ ουδενί ριζοσπαστική τάξη με οριακές εκλογικές μετακινήσεις προς τα αριστερά ή δεξιά.
Η σταδιακή εξαφάνιση της ΜΤ στη χώρα μας άρχισε με την πτώση της παραγωγικότητας τον αφανισμό της ελληνικής οικοτεχνίας/ βιοτεχνίας, τον «θάνατο» των οικογενειακών επιχειρήσεων, την συρρίκνωση των κοινωνικών στρωμάτων των αυτοαπασχολουμένων.
Η ύφεση αναμένεται να ολοκληρώσει το τραγικό αυτό έργο. Το μεγαλύτερο μέρος της ΜΤ θα υποβιβαστεί στην εργατική τάξη, ενώ πολύ μικρότερο θα ανέρθει στην κοινωνική ελίτ. Η συρρίκνωση της ΜΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε καταπίεση και σε διεύρυνση των φαινομένων βίας.
Κοντολογίς, η απίσχνανση των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων προοιωνίζει αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ο θάνατος του εμποράκου θα καταφέρει ένα βαρύτατο πλήγμα κατά της ευημερίας, ενδεχομένως και κατά της δημοκρατίας μας. Ας επαγρυπνούμε.


* Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 0 - 0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (22η αγωνιστική)
1. Κόντσικα: 58
2. Α.Ε. Καμποχωρίων: 52
3. Ραφταναίοι 52
4. Σταυράκι: 43 (21)
5. Πρωτόπαπα: 42
6. Ζωοδόχος: 40
7. Πωγωνάτος: 33
8. Ασβεστοχώρι: 30 (21)
9. Αγροτικός Αστέρας Παρακαλάμου: 29
10. Αγία Μαρίνα: 28
11. Αμπελόκηποι: 28
12. Καρυές: 26
13. Αμφιθέα: 23 (21)
14. Περίβλεπτος: 23
15. Πανφρουριακός: 18
16. Νησί: 16 (21)
17. Α.Ε. Ρίζα: 11
18. Πεντέλη: 4

POGONISTAS: 2o αφιέρωμα για το 2012

Μετά το 1ο επιτυχημένο αφιέρωμα μας για το 2012, με ιστορικά στοιχεία από κάθε χωριό του Πωγωνίου με σχόλια κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο και ορισμένα βίντεο έρχεται με τη σειρά του το 2ο αφιέρωμα-ενημέρωση με θέμα «Βιβλία που έχουν εκδοθεί με σχετικό θέμα τη περιοχή μας το Πωγώνι».
Μερικά από τα βιβλία που μπορέσαμε και συλλέξαμε είναι :
1)Βιβλία από το Ξηρόβαλτο και τους Ποντικάτες
2) Καστάνιανη Πωγωνίου
3)Βασιλικό Πωγωνίου
4)Σχωριάδες Πωγωνίου
5)Πωγώνι-Δερόπολη
6)Μεβγέζα (παλαιόπυργος)
7)Η μάχη του Καλπακίου
8)Κατερίνα Ζάκκα Ήχοι Πωγωνίου
9)Το Πωγώνι
10) Βήσσανη τα πολυφωνικά τραγούδια της
11) Αλησμόνητο Δολό
12) Πωγωνίσιος λόγος κ΄ άλλα!!
Μπορείτε να τα δείτε και να μας βρείτε στη σελίδα μας στο facebook όπου και τα έχουμε αναρτήσει... και να προσθέσετε και το δικό σας σχόλιο και ίσως και κάποιο βιβλίο που πιθανόν μας διέφυγε...
Πιστεύουμε ότι και αυτό το αφιέρωμα-ενημέρωση-ανάδειξη του τόπου μας θα το δείτε με ενδιαφέρον όπως το προηγούμενο για να μας δώσετε ώθηση για το επόμενο...
FACEBOOK -> OI POGONISTAS

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σε στοχευμένες τουριστικές εκθέσεις θα συμμετάσχει το 2012

Στην έγκριση της συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε τουριστικές εκθέσεις για το έτος 2012 προχώρησε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, το 2012 η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει σε επιλεγμένες τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού, δεδομένου πως ο κύριος όγκος των επισκεπτών της περιφέρειας προέρχεται από την Ελλάδα. Ακόμη έχουν επιλεγεί τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού με γνώμονα την ενδυνάμωση της θέσης της Ηπείρου στις τουριστικές αγορές. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη υπογράμμισε τις στοχευμένες επιλογές της Περιφερειακής Αρχής στον σχεδιασμό για τη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις.
Ο σχετικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου περιλαμβάνει τις τουριστικές εκθέσεις: IFT στο Βελιγράδι (23-26/2/2012), ΙΤΒ στο Βερολίνο (7-11/3/2012), ΜΙΤΤ στη Μόσχα (21-24/3/2012), «Nexus» στην Αθήνα (29/3-1/4/2012), «Active Trip» στην Πάτρα (30/3-1/4/2012), ΒΜΤ στη Νάπολη (30/3-1/4/2012), «Ταξίδι» στη Λευκωσία (27-29/4/2012), «Θρησκευτικές και Προσκυνηματικές Περιηγήσεις» στην Αθήνα (6-8/5/2012), «Ελληνικοί Καλοκαιρινοί Προορισμοί» στην Αθήνα (Ιούνιος 2012), «Εμπορο-βιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας» στην Κοζάνη (τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου), WTM στο Λονδίνο (5-8/11/2012) και Philoxenia στη Θεσσαλονίκη (16-18/11/2012).
Ακόμη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε κλαδικές εκθέσεις που αφορούν στον πρωτογενή τομέα κατά το έτος 2012. Ειδικότερα, εγκρίθηκαν οι συμμετοχές σε: «Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς» στην Αθήνα (9-11/03/2012), «Γεύσεις και Ζωή» στην Αθήνα (20-22/4/2012), «Gastronord» στη Στοκχόλμη (24-27/4/2012) και «Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας» στην Αθήνα (7-9/12/2012).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Παρουσιάστηκε η μελέτη για την «Πράσινη Ανάπτυξη» στην Ήπειρο

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη η μελέτη για το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Πράσινη Ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ηπείρου», η οποία είχε ανατεθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στην εταιρεία «ENVIROPLAN» Α.Ε.. Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η προϊσταμένη της Ε.Δ.Α. κ. Ελένη Ρόκου, η μελέτη αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση της έννοιας της Πράσινης Ανάπτυξης. Προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις που θα εξυπηρετούν τους στόχους των νέων πολιτικών λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους περιορισμούς και όρια.
Επίσης προτείνονται δράσεις ενίσχυσης της πράσινης επιχειρηματικότητας που προσιδιάζουν στην Ήπειρο, ενδεικτικά στους τομείς ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και νερών ή στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Ακόμη έχουν μελετηθεί δράσεις και σε άλλους τομείς, όπως το φυσικό περιβάλλον (ποτάμια - λίμνες- δάση), την τεχνολογία και τη βιομηχανία, τα κτίρια, την ανάπτυξη των υποδομών στις πόλεις την περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.α. Οι προτεινόμενες δράσεις έχουν μετρήσιμους στόχους και αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς και προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
Τα διαθέσιμα εργαλεία και οι μηχανισμοί στήριξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι : το ΕΠΠΕΡΑΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το Επιχειρησιακό Αλιείας, το Π.Ε.Π., το «Πράσινο Ταμείο», ο Αναπτυξιακός Νόμος και το πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων για την Πραγματική Οικονομία (ΥΠΕΚΑ). Ο συνολικός προσδοκώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 600 εκ ευρώ (150 εκ. ευρώ μέσο όρο ετήσιων επενδύσεων) και εναλλακτικά 400 εκ. ευρώ (100 εκ. ευρώ ετησίως). Ως καταλληλότερη περίοδο εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου Πράσινης Ανάπτυξης, προτείνεται το 2012-2015.
Τα 20 στρατηγικά έργα που προτείνονται αφορούν:
• Εφαρμογές αξιοποίησης γεωθερμικού δυναμικού σε κτίρια
• Εγκαταστάσεις αξιοποίησης βιομάζας γεωργικής ή δασοκομικής προέλευσης.
• Αξιοποίηση βιοαερίου από εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων ή υπολειμμάτων ζωϊκής προέλευσης
• Κεντρικές μονάδες βιοαξιοποίησης αγροβιομηχανικών αποβλήτων
• Αντικατάσταση εγκαταστάσεων θέρμανσης με ΣΗΘΥΑ
• Τηλεθερμάνσεις
• Πράσινα σχολεία - Πράσινες στάσεις στα αστικά μέσα δημόσιας μεταφοράς.
• Πράσινη πολεοδομία. Ενίσχυση ερευνών - αξιοποίηση φυσικών προϊόντων & Εφαρμοσμένη οικολογία.
• Ενίσχυση ερευνών -αξιοποίηση φυσικών προϊόντων & εφαρμοσμένη οικολογία.
• Ενίσχυση επενδύσεων αποδοτικής αξιοποίησης υδατικών πόρων.
• Προώθηση επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων εκροών Ε.Ε.Λ.
• Δασική χαρτογράφηση.
• Έργα πρόλήψης & αντιμετώπισης περιβαλλοντικών κινδύνων
• Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αγροτικής αναγέννησης & εμπλουτισμός καλλιεργειών
• Προβολή βιολογικής παραγωγής της Ηπείρου
• Ενθάρρυνση της μετατροπής συμβατών μονάδων σε βιολογικές ή ίδρυση νέων μονάδων στην πτηνοτροφία και στην ενσταυλισμένη κτηνοτροφία
• Εισαγωγή περιβαλλοντικά ορθών πρακτικών στις υδατοκαλλιέργειες.
• Έργα αύξησης της οικονομικής αξίας των δασών και των δασικών προϊόντων.
• Υποστήριξη πρωτοβουλιών στροφής σε αποδοτικότερες περιβαλλοντικές και τουριστικές επιλογές.
Διοργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης (τάσεις & απαιτήσεις) πράσινου τουρισμού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δελβινακίου, σας προσκαλεί στον αποκριάτικο χορό του, το Σάββατο 25 Φεβρουάριου και ώρα 8 το βράδυ στο Δελβινάκι

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στηρίζει την ίδρυση παραρτήματος της Αν. Σχολών Καλών Τεχνών στο Ζαγόρι


Με την στήριξη και συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, προωθείται μια σημαντική δομή για το Ζαγόρι και τον πολιτισμό γενικότερα. Αφορά τη λειτουργία Καλλιτεχνικού Σταθμού της Ανώτατης Σχολής Τεχνών στο Τσεπέλοβο, με την οποία αναμένεται η αναβάθμιση της περιοχής και η στήριξη της τοπικής οικονομίας Ύστερα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες, συσκέψεις, επιτόπιες επισκέψεις και συνεργασία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη με την Πρύτανη της Σχολής κ. Γεώργιο Χαρβαλιά, το Δήμαρχο Ζαγορίου κ. Γ. Παπαναστασίου και υπηρεσιακούς παράγοντες, υπήρξε συμφωνία για ανάληψη εκ μέρους της Περιφέρειας της δαπάνης που απαιτείται για τη μετατροπή του νεόκτιστου κτιρίου που προορίζονταν για δημαρχείο στο Τσεπέλοβο, σε λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες της Σχολής. Στο πλαίσιο αυτό, διατίθενται 50.000 ευρώ από τους Κ.Α.Π. της Π.Ε. Ιωαννίνων – που εγκρίθηκαν στη προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – για το 2012.


Με σημερινή της απόφαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, που συνεδρίασε με την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνας Καλογιάννη, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου. Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται για την δημιουργία του παραρτήματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Ήπειρο, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, επιστέγασμα της συνεργασίας της Περιφέρειας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και το Δήμο Ζαγορίου. Με τη λειτουργία Παραρτήματος, η περιοχή του Ζαγορίου θα έχει πολλαπλά οφέλη, ενώ με τη συνεργασία που αναμένεται να υπάρξει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαιδευτικά προγράμματα και ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων. Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και σε κάθε άλλο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που θα θελήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτής, αλλά και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ώστε να ιδρύσει σχολές και παραρτήματα σε περιοχές της Ηπείρου, συμβάλλοντας έτσι και στο δικό τους έργο, αλλά και στην αναγέννηση της Περιφέρειάς μας».


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/index.php

O Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, κόβει την Πίτα του, την Κυριακή το πρωί 19 Φεβρουαρίου 2012, στα γραφεία του Συλλόγου


Αντάμωμα της Αδελφότητας Κρυσταλλοπηγής (Σέλλιανης) Θεσπρωτίας την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 12:30 μ.μ., στην ταβέρνα "ΣΤΟΥ ΚΟΡΡΕ"

H Αδελφότητα Αθαμανιωτών και Κάτω Αθαμανιωτών, διοργανώνει χοροεσπερίδα, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012