Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες


Ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέοι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες. 
Τους Αντιπεριφερειάρχες καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους προκατόχους τους, τους ευχήθηκε να έχουν επιτυχημένη θητεία προς όφελος της Περιφέρειας και των πολιτών της Ηπείρου.
Την υπόσχεση να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έδωσαν με τη σειρά τους οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες.
Οι νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και οι αρμοδιότητες τους είναι οι εξής:
1.  Νικόλαος Καττής, με αρμοδιότητα θέματα Οικονομικών, Μεταφορών & Επικοινωνιών
2. Κωνσταντίνος Ντέτσικας, με αρμοδιότητα θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, ανταγωνιστικότητα και βελτίωση ποιότητας αυτών
3. Βασίλειος Γοργόλης, με αρμοδιότητα τα θέματα Νεολαίας, Άθλησης και θέματα Πολιτικής Γης
4. Δημήτριος Βαρέλης, με αρμοδιότητα τον τομέα Αλιείας και ειδικά θέματα Ανάπτυξης, Βελτίωσης και Προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου
5. Αντιγόνη – Βασιλική Φίλη-Πασχάλη, με αρμοδιότητα τον τομέα Πολιτισμού και Παιδείας
6. Μιχαήλ Σπυρέλης, με αρμοδιότητα τα θέματα Υγείας.

Κυνηγετικός Σύλλογος Δελβινακίου-Πωγωνίου: Ευχές για το Πάσχα

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δελβινακίου-Πωγωνίου, σας εύχεται καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη στα σπίτια σας.

Το Δ.Σ. και η Γραμματέας

Πασχαλινό μήνυμα του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη


Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες, φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου

Αξιωνόμαστε και φέτος να γιορτάσουμε την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιο Πάσχα.
Στην περίοδο της αβεβαιότητας που διανύουμε, το Αναστάσιμο μήνυμα είναι διαχρονικό: Προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία, ότι ο «Γολγοθάς» τον οποίο μπορεί να βιώνει ο καθένας φθάνει κάποια στιγμή στο τέλος του.
Το μήνυμα της Ανάστασης είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε στις μέρες μας, καθώς  σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μας, εξακολουθεί να δοκιμάζεται με σκληρό τρόπο.
Η οικονομική κρίση οδήγησε πληθυσμιακές ομάδες στα όρια της εξαθλίωσης. Επιχειρήσεις, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι δίνουν μάχη επιβίωσης. Η ανεργία πλήττει τους νέους, αλλά και όλες τις παραγωγικές ηλικίες.  Εξίσου έντονα είναι τα σημάδια της κοινωνικής κρίσης, της έκπτωσης αξιών και αρχών.
Πίστη μας όμως είναι ότι τα σημερινά «πάθη» είναι πρόσκαιρα και έχουν ημερομηνία λήξης. Η Ανάσταση άλλωστε συνοδεύεται από την προσδοκία για μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα.
Χρειάζεται όμως προσωπικός και συλλογικός αγώνας.
Από τη θέση που κατέχει ο καθένας μας, έχει υποχρέωση να συμβάλλει, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας και τη νέα γενιά.
Το στόχο αυτό υπηρετούμε όλοι μας στην Περιφέρεια Ηπείρου, που συχνά  υπερβαίνει και τις δικές μας αρμοδιότητες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής μας.
Το Πάσχα είναι η γιορτή της Αγάπης. Μια Αγάπη που εκδηλώνεται με την επίδειξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης προς όλους τους αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά συμπατριώτες μας, που αποτελεί και τη βασική προτεραιότητά μας.
Εύχομαι η Ανάσταση του Χριστού να φωτίζει τις καρδιές μας, να μας δυναμώνει στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης και να μας δείχνει το δρόμο για μια πιο δίκαια κοινωνία.

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης- προστασία Φέτας στη συνάντηση ΕΝΠΕ- ΥΠΑΑΤ


Διαχειριστικοί  χάρτες βόσκησης-προστασία Φέτας στη συνάντηση ΕΝΠΕ- ΥΠΑΑΤ
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, ήταν το βασικό θέμα  συνάντησης  που είχε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περασμένη Τρίτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΝ.Π.Ε. οι κ.κ. Κ. Αγοραστός και Αλ. Καχριμάνης,  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Αντώνογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνη επισήμανε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης, πριν την καταληκτική ημερομηνία που έχει  οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31/12/2019 και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες για αυτή την παρέμβαση.
«Το 2019 που έχει δεσμευθεί η πατρίδα μας είναι κοντά και πρέπει επιτέλους να γίνουν αυτοί οι διαχειριστικοί χάρτες βόσκησης για να μην υπάρχουν πρόστιμα από πλευράς της  Ε.Ε. για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση, κατά την οποία ζητήσαμε να μας δώσουν το υπόβαθρο που έχει το Δημόσιο για όλη την Ελλάδα, ώστε πάνω σε αυτό να «κουμπώσουν» όσα θα προχωρήσουμε εμείς ανά Καλλικρατικό Δήμο με συντεταγμένες και τα οριζόμενα από το νόμο. Θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το έργο», τόνισε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας και τα εξής:
«Η εκτίμηση είναι πως για  όλη την Ελλάδα απαιτούνται 6 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των χαρτών. Εμείς ήδη στον αντίστοιχο κωδικό έχουμε 500.000 ευρώ, ποσό που βοηθάει για να ξεκινήσουμε τους χάρτες. Κατόπιν αυτού θα μας δοθούν οι προδιαγραφές από το Υπουργείο ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε τελειώσει.  Είναι  σπουδαίο να ξέρουμε ακριβώς που είναι ο κάθε κτηνοτρόφος, όπως το θέλει  η Ευρωπαϊκή Αρχή που κάνει τους αντίστοιχους ελέγχους».
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η προστασία της «Φέτας» για την οποία ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατέθεσε το πλαίσιο προτάσεων της ΕΝΠΕ για την προστασία του  εθνικού μας προϊόντος και των παραγωγών από τις αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος.
 «Κατέθεσα τα συμπεράσματα που βγήκαν από την τελευταία σύσκεψη για το που πρέπει να παρέμβει νομοθετικά το κράτος για να εξασφαλίσει το θέμα της ονομασίας της φέτας, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από την εισαγωγή γάλακτος τουλάχιστον στα όρια της Ε.Ε.»., ανέφερε μεταξύ άλλων.

Γαλίτσης Νίκος: Ευχές για το Πάσχα




Η Ελλάδα μας και ιδιαίτερα το Πωγώνι μας,  ούτε φοβήθηκαν, ούτε θα λυγίσουν σε οποιαδήποτε οικονομική κρίση.
Οι Πωγωνίσιοι έχουν αρχές και αξίες και σε αυτές θα ακουμπήσουν για να περάσουν το ποτάμι.
Το μήνυμα των ημερών μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι το «Καλή Ανάσταση» και από τώρα και μετά μιμούμενοι τους προγόνους μας και καταργούμε το καλημέρα και το καλησπέρα.
Διαλαλούμε το μήνυμα της Αναστάσεως μέχρι και της Αναλήψεως με το Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη!

Νίκος Γαλίτσης
Αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου

Μαζί για το Παιδί: Αυτήν την Ανάσταση φωτίζουμε τα όνειρα των παιδιών


Μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης  έδωσαν οι 10χρονες μαθήτριες  Κορνηλία,  Ιωάννα,  Θέκλη, Σοφία και Έλενα μεταδίδοντας τη θετική τους ενέργεια και χαρά κάνοντας μικρά παιδιά να χαμογελάσουν και να χαρούν τις γιορτινές αυτές ημέρες.
Πως το κατάφεραν αυτό; Έφτιαξαν λαμπάδες, ευχετήριες κάρτες και αγόρασαν με το χαρτζιλίκι τους πασχαλινά αυγά τα οποία τα πρόσφεραν στα 30 παιδιά του παιδικού σταθμού του σωματείου-μέλους της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», «Φίλοι του Παιδιού». Τα πρόσωπα των παιδιών έλαμψαν μόλις έλαβαν την «δωροσακούλα» που επιμελήθηκαν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά απ’ αυτά. 
«Φτιάξαμε λαμπάδες και κάρτες. Βάλαμε πολλά χρώματα. Η καθεμία κάρτα είχε μια ξεχωριστή ευχή και σχέδιο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα παιδάκια χάρηκαν. Κουραστήκαμε για να τα φτιάξουμε όλα αυτά, όμως το σημαντικό είναι ότι όλα τους έχουν τη δική τους λαμπάδα και ένα δωράκι για το Πάσχα», μας είπε η Ιωάννα.
1.638 λαμπάδες, 684 αυγά και τσουρέκια σε παιδιά απόρων και χαμηλών εισοδημάτων οικογενειών
Στο «Μαζί για το Παιδί» κερδίσαμε το  στοίχημα να μην μείνει κανένα παιδί χωρίς λαμπάδα αυτές τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Να υποδεχθούν το μήνυμα της Ανάστασης με τη χαρά να αναγράφεται στα παιδικά προσωπάκια τους. Μέσω της δράσης “Easter Bunny” συγκεντρώθηκαν και  δόθηκαν 1.638 λαμπάδες, 684 αυγά και τσουρέκια σε παιδιά απόρων και χαμηλών εισοδημάτων οικογενειών.
Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους μας είναι τα παιδιά να κοιτούν τον ουρανό αισιόδοξα. Πόσο μάλλον την πιο όμορφη νύχτα του χρόνου όπου πέρα από τα κρεμασμένα αστέρια θα την ντύσουν πολύχρωμα και έντονα πυροτεχνήματα!
Η δράση αυτή δεν θα  μπορούσε να γίνει χωρίς την ουσιαστική στήριξη των παιδιών, δασκάλων, καθηγητών και γονιών των σχολείων: Κολλέγιο Αθηνών-Μποδοσάκειο,  Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά Άγιος Παύλος, International School of Piraeus,  Ελληνογαλλική Σχολή Jeanne d'Arc, των εταιρειών υποστηρικτών μας: Trafigura Maritime Ventures Limited και Mylan, της δράσης  «Όλοι Μαζί Μπορούμε» της Εθνικής Τράπεζας και του ΣΚΑΪ και του ζαχαροπλαστείου Μικέ. 

Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της 1ης Απριλίου 2018, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για την έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Γενικής Συνέλευσης Π.Σ.Ε. της 1/4/18

Η Γενική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που συνήλθε την 1η Απριλίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15 Αθήνα εκφράζει την αγωνία και την έντονη ανησυχία των τετρακοσίων πενήντα (450) και πλέον πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων (Αδελφοτήτων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων) - και ως εκ τούτου εκατοντάδων χιλιάδων απόδημων συμπατριωτών μας - για τα πρωτοφανή τεκταινόμενα στην περιοχή της Ηπείρου, με τις
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν στην περιοχή των Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας και σε λίγο καιρό έρχεται η σειρά των εδαφικών εκτάσεων Άρτας και Πρέβεζας.
Το Ελληνικό Δημόσιο, με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρεια Ηπείρου και των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου, Ηγουμενίτσας και Σουλίου προς το παρόν, προσφέρει Δημόσιες και Δημοτικές Δασικές εκτάσεις εν λευκώ στην ανάδοχη εταιρεία, να εκτελέσει την Ηπειρωτική ύπαιθρο, με αποψίλωση κάθε πράσινου εμπόδιου με χιλιάδες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, προκειμένου να βρει το καλλίτερο και αποδοτικότερο γι αυτήν κοίτασμα. Χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος, αν τηρούνται οι αναφερόμενες στην ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων) περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή μας, στα ιστορικά, θρησκευτικά μνημεία αλλά και στην χλωρίδα-πανίδα της είναι ορατός και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανένα τρόπο.
Ήδη τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού αφαιρούν από το τουριστικό τους προϊόν την περιοχή μας.
Επιστήμονες κάθε ειδικότητας μας καθησυχάζουν για τους κινδύνους που διατρέχουμε από σεισμούς, εκρήξεις, μόλυνση του αέρα που αναπνέει κάθε ζώντας οργανισμός χωρίς βέβαια να τους αποκλείουν.
Η ίδια η ΣΜΠΕ αναφέρει την ύπαρξη ή και δημιουργία κινδύνων αστοχίας.
Η περιοχή της Ηπείρου δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο των κάθε λογής αρπακτικών εταιρειών που μόνο σκοπό έχουν το δικό τους κέρδος χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή της περιοχής.
Ο καθένας έχει αναφαίρετο δικαίωμα να είναι υπέρ ή κατά της έρευνας-εξόρυξης του προσφορότερου για την ανάδοχο εταιρεία κοιτάσματος, αναλαμβάνοντας βέβαια και την ευθύνη της γνώμης και της ψήφου του. Το μόνο που δεν δικαιούται κανείς αυτή τη στιγμή είναι να λέει ότι διατηρεί επιφυλάξεις. Το συναίσθημα της επιφύλαξης αντικειμενικά μας οδηγεί στην άρνηση να δοκιμάσουμε κάτι που θα είναι επιζήμιο για την πατρίδα μας, για την υγεία μας και εν κατακλείδι θα λειτουργεί αρνητικά για την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, βάζοντας όλα τα παραπάνω στο ζύγι της ευθύνης για την Ήπειρο και όλους τους Ηπειρώτες, εκφράζει την αντίθεση της στα πειράματα των όποιων κερδοσκόπων.
Απερίφραστα λέει:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ-ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ

Συνελήφθη 58χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών


Διακριβώθηκε η δράση του σε έξι περιπτώσεις κλοπών από παγκάρια εκκλησιών σε χωριά του Νομού Ιωαννίνων

Συνελήφθη, χθες (04-04-2018) το μεσημέρι στην Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων-Πραμάντων (περιοχή Πηγάδια Ιωαννίνων), ύστερα από συντονισμένες έρευνες αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων και του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων και της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (ΚΑΜ) Ιωαννίνων, ένας 58χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κλοπής χρηματικού ποσού από παγκάρι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, που διαπράχθηκε χθες τα ξημερώματα, ταυτοποιήθηκε ως δράστης της κλοπής ο 58χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς χθες το μεσημέρι στη περιοχή Πηγάδια Ιωαννίνων όπου και συνελήφθη.
Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας διακριβώθηκε η εμπλοκή του 58χρονου συλληφθέντα και στις παρακάτω υποθέσεις κλοπών και συγκεκριμένα:
την 15/16-10-2017, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Παλαιοχώρι Συρράκου Ιωαννίνων και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το παγκάρι, 
την 19/20-10-2017, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από παγκάρι, 
την 12/13-11-2017, διέρρηξε τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Ελληνικό Ιωαννίνων και αφαίρεσε χρηματικό ποσό από το παγκάρι, 
την 25-01-2018, εισήλθε στην Ιερά Μονή Τσούκας στο Ελληνικό Ιωαννίνων και αφαίρεσε το παγκάρι, 
την 19-02-2018, εισήλθε στην Ιερά Μονή Κηπίνας στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων και αφαίρεσε το παγκάρι.
Κατασχέθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο 58χρονος, ως μέσο τέλεσης αξιοποίνων πράξεων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων.

Αναστάσιμες ευχές από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη

Σπουδαίο εκτός έδρας τρίποντο για την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος επί του Πανζαγορισιακού (2-1)

* Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος σε εξ αναβολής παιχνίδι πήρε το  τρίποντο το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης  στο γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής»   αφού επικράτησε του  Πανζαγορισιακού με σκορ 2-1.
Η  Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος μπήκε πιο δυνατά στο ματς και άνοιξε το σκορ με τον  Χαρίση Ιωάννη στο 13΄.
Ο ίδιος παίχτης ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0 για την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος στο 21΄.
Ο Πανζαγορισιακός μείωσε  στο 52΄ σε 1-2 με διαγώνιο σουτ του Τσουμάνη Βασίλη.
Στο 91΄ οι φιλοξενούμενοι είχαν  οριζόντιο δοκάρι σε σουτ του Καρδάση Γεώργιου.
Πανζαγορισιακός:
Βλάχος Ιωάννης, Τσουμάνης Περικλής, Νάνος Ιάσων, Κώστας Μιλτιάδης, Κώστας Μιλτιάδης, Μπασιαδήμας Κωνσταντίνος, Ράπτης Κλέαρχος, Μπέσης Λάμπρος,  Κοντοδήμος Χρήστος, Κανδρέλης Σταύρος, Τσουμάνης Βασίλειος  
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Γέρακος Δημήτριος, Χήτας Παύλος, Ντέλλας Κων/νος, Μούτας Περικλής, Καπρινιώτης Ευστράτιος, Μυριούνης Σταύρος, Ναθαναήλ Νικήτας, Κλεισούρας  Αντώνιος, Χαρίσης Ιωάννης (Καρδάσης Γεώργιος 41΄), Κατσαβριάς Βασίλειος (Στρακόσας Άντζελο 90΄), Τσαραώσης Ευάγγελος 

«Πρεμιέρα» την Παρασκευή 8 Ιουνίου για τις Πανελλαδικές

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την Μεγάλη  Τετάρτη από το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 8 Ιουνίου ξεκινούν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8:30 π.μ, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ..
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

1. Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2018 των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων 

2. Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2018 των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ 

2. Πρόγραμμα Εξετάσεων ειδικών μαθημάτων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
3. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:
•Μέχρι τις  08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ.
•Μέχρι τις  15:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης  15.30 μ.μ.
•Μέχρι τις  09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης  10:00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:
•Των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
•Των  Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό)  είναι έξι (6) ώρες,
•Του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
4. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2018-19 ορίζουμε το διάστημα από την Τρίτη 19-6-2018 μέχρι και την Παρασκευή 29-6-2018.

«Πρεμιέρα» στις 8 Ιουνίου για τις Πανελλαδικές


Kivotos live, μετά την Ανάσταση στις Κουκλιούς Πωγωνίου

Δήμος Πωγωνίου: Προκήρυξη μίσθωσης κυλικείων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πωγωνίου, προκηρύσσει  δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές, για την μίσθωση του κυλικείου του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.
Η μισθωτική περίοδος θα εκτείνεται από 12-09-2018  έως 30-6-2027 και οι όροι της μίσθωσης περιγράφονται στη σχετική διακήρυξη, η οποία μπορεί να παραληφθεί από τους ενδιαφερόμενους από τα γραφεία της σχολικής επιτροπής, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Ταυτόχρονα θα παραλαμβάνουν βεβαίωση στην οποία θα αναφέρεται το πλήθος των μαθητών που φοίτησαν στο σχολείο και θα ενημερώνονται για πιθανές σημαντικές αλλαγές που αναμένονται στο πλήθος των μαθητών για οποιονδήποτε λόγο.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα και δημοτικά ή κοινοτικά νομικά πρόσωπα.
Τα σχετικά δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, κατά τις εργάσιμες ώρες από 02-05-2018 μέχρι και τις 08-05-2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 9 π.μ..
Η αποσφράγιση των προσφορών κα γίνει στο γραφείο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πωγωνίου, στις 08-05-2018 και ώρα 10 π.μ.
                                                                                                  
ΚΑΛΠΑΚΙ 04-04-2018
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΓΙΟΥΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, ώρα 9:30 π.μ.


Τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου 2018 και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 29-03-2018 συνεδρίασης.
1. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή γέφυρας και εργασίες αποκατάστασης ζημιών λόγω υπερχείλισης ρέματος εντός οικισμού Αβαρίτσας», αναδόχου ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε., μέχρι την 02-05-2018.
2. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας υλοποίησης της προμήθειας του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση γηπέδου 5Χ5 του Δ.Δ. Συβότων Ηγουμενίτσας (Προμήθεια Υλικών)», μέχρι 30-07-2018.
3. Έγκριση χορήγησης 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση Επαρχιακής οδού προς Παρδαλίτσα και προστασία οικίας και κτηνοτροφικής εγκατάστασης από κατολίσθηση μεγάλου μήκους», αναδόχου «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Ε.Δ.Ε», μέχρι την 26-06-2018.
4. Έγκριση χορήγησης 4ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας οδού προς Μανωλιάσα», αναδόχου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.», μέχρι την 30-06-2018.
5. Έγκριση δαπάνης, διάθεσης πίστωσης και απευθείας ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων για την «Παροχή υπηρεσιών για την καταγραφή τοποθεσιών και συλλογή στοιχείων των εν δυνάμει πεδίων αναρρίχησης στην περιοχή της Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 6.000,00 με ΦΠΑ.
6. Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων για την «Προμήθεια υλικών αντιμετώπισης προβλημάτων ύδρευσης στα όρια του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», του έργου της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου με Κ.Α. 2017ΕΠ53000002.
7. Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης στην Πέτρα Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
8. Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υλοποίησης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης πολυαιθυλενίου για την ενίσχυση ύδρευσης Τ.Κ. Αμπελοχωρίου και ελεύθερο πλέγμα επένδυσης πρανών», του έργου της ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου, με Κ.Α 2017ΕΠ53000002.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της 1ης Απριλίου 2018, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για τα διόδια


Η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που συνήλθε στην Αθήνα, σήμερα Κυριακή 1 Απριλίου 2018, εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία της για τη εξαγγελθείσα μεγάλη αύξηση των υφιστάμενων και την επιβολή νέων ληστρικών διοδίων, τόσο στο οδικό δίκτυο Κορίνθου-Πατρών, όσο και στις γέφυρες Ρίου - Αντιρρίου και Ακτίου-Πρέβεζας και στην υπό ολοκλήρωση Ιόνια οδό.
Στη σημερινή περίοδο της εντεινόμενης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, από το σύνθηµα "κατάργηση όλων των διοδίων", πέρασε στην καθαρή πολιτική εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων μεγαλοκατασκευαστών, Ελλήνων και ξένων.
Τα διόδια αποτελούν ένα ακόμη δώρο των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, στους οποίους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση εθνικών οδών και γεφυρών. Είναι ψέμα ότι αυτοί πληρώνουν για το φτιάξιμο των δρόμων. Στην ουσία το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα και αυτοί συμμετέχουν μόλις κατά 10%, ενώ τους παραχωρείται το δικαίωμα εκμετάλλευσης για δεκαετίες (30-35 χρόνια), επιβάλλοντας δυσβάσταχτα χαράτσια. 
Παράδειγμα η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, όπου, στο συνολικό κόστος του έργου (750 περίπου εκατ. ευρώ), η γαλλοελληνική κοινοπραξία που θα το εκμεταλλεύεται για 35 ολόκληρα χρόνια έχει συμβάλει μόλις με 70 εκατ. ευρώ (9,5%), ποσό που υπερκαλύφθηκε από τις προκαταβολές του Δημοσίου. Η κοινοπραξία που ανέλαβε να κάνει την μελέτη και την κατασκευή της γέφυρας, εμφανέστατα και προκλητικότατα, αγνόησε το πάγιο αίτημα για παράλληλη σιδηροδρομική σύνδεση και έτσι παρέμειναν αποκομμένες η Ήπειρος και η Αιτωλοακαρνανία από το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.
Αποτέλεσμα είναι το μεγάλο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και η αύξηση του κόστους μετακίνησης των οικογενειών, ακόμα και προς τους τόπους εργασίας τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι για ένα μεγάλο τμήμα της Ηπειρώτικης αποδημίας, τα διόδια και τα τέλη, δυσκολεύουν, αν όχι κάνουν απαγορευτική την επίσκεψη στη γενέτειρά μας.
Επιπλέον η κυβέρνηση υλοποιώντας απαιτήσεις των ξένων δανειστών, προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατία οδού.
Τα μεγάλα έργα, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, ιεραρχούνται, κατασκευάζονται και λειτουργούν με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματιών και όχι για την εξυπηρέτηση και ανακούφιση του Ελληνικού λαού.
Αγωνιζόμαστε για δημόσιες υποδομές που δεν θα επιβαρύνουν το λαό και το περιβάλλον.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αγωνίζεται με όλη την αποδημία, τους Έλληνες πολίτες και τη νεολαία για:
· Κατάργηση τώρα όλων των διοδίων και ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο. Δεν θέλουμε διόδια με το χιλιόμετρο.
· Κατάργηση των πανάκριβων τελών διέλευσης στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και Ακτίου - Πρέβεζας.
· Να μην τοποθετηθούν διόδια στην κατασκευαζόμενη Ιόνια οδό.
· Απαιτούμε την συγκρότηση Ενιαίου, εθνικού, αποκλειστικά δημόσιου κατασκευαστικού φορέα που θα κατασκευάζει σύγχρονα, ποιοτικά και φθηνά έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες (δρόμους, κατοικίες, σχολεία, υγειονομικές μονάδες, κλπ.).
· Να μην ιδιωτικοποιηθεί η Εγνατία οδός, πολιτική η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα, τη μεγάλη αύξηση των διοδίων και τουλάχιστον την κακή συντήρησή της.

Η Γενική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος


Έργα ύδρευσης, βελτίωσης αγροτικών- αθλητικών υποδομών και συντηρήσεων προωθούνται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς
Έργα αποκατάστασης δικτύων ύδρευσης στα παράλια της Πρέβεζας, αποκατάστασης δικτύων ΤΟΕΒ, βελτίωσης αθλητικών εγκαταστάσεων, συντήρησης του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας κ.ά. προωθούνται μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου με Δήμους, ΤΟΕΒ και άλλους κατά περίπτωση φορείς.
Τις αποφάσεις για τη σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων έλαβε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, η οποία συνεδρίασε με την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη.
Αναλυτικά:
Προγραμματικές με Δήμο Πρέβεζας
Με το Δήμο Πρέβεζας θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις για τα εξής έργα:
1. «Άμεση αποκατάσταση λειτουργίας δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Βράχου», προϋπολογισμού 111.600 ευρώ
2.  «Διάνοιξη – κατασκευή οδού στο Δ.Δ. Καμαρίνας», προϋπολογισμού 21.000 ευρώ
3.  «Επισκευή κτιρίου στέγασης χορωδίας Πρέβεζας», προϋπολογισμού 8.000 ευρώ
4.  «Επισκευή –συντήρηση κλειστού γυμναστηρίου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 8.000 ευρώ
5.  «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Δ.Δ. Μιχαλιτσίου», προϋπολογισμού 12.000 ευρώ
Προγραμματικές με Δήμο Πάργας
Με το Δήμο Πάργας θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις για τα έργα:
1.  «Άμεση αποκατάσταση λειτουργίας δικτύου ύδρευσης Δ.Δ. Αμμουδιάς», προϋπολογισμού 190.000 ευρώ
2.  «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων στην Τ.Κ. Κυψέλης του Δ. Πάργας», προϋπολογισμού 14.844 ευρώ
Προγραμματική με Δήμο Πωγωνίου
Με το Δήμο Πωγωνίου θα συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση για την «Παροχή Υπηρεσιών για την σύνταξη Κανονισμού Περιβαλλοντικής διαχείρισης του Βιολογικού στο έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Πωγωνίου», προϋπολογισμού 17.000 ευρώ.

Τα μυστικά της ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι


Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις και ο αριθμός των επεμβάσεων που διενεργούνται κάθε χρόνο αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), το 2016 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 786.000 ρινοπλαστικές σε όλο τον κόσμο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με το 2015.
Συνολικά, το 7,6% όλων των αισθητικών χειρουργικών επεμβάσεων του 2016 ήταν ρινοπλαστικές. Επιπλέον, είναι η τρίτη συχνότερη αισθητική επέμβαση στους άνδρες και η έκτη στις γυναίκες.
«Η ρινοπλαστική έχει εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία 50ετία και πλέον η επέμβαση θεωρείται επιτυχημένη όταν διορθώνει, εκτός από το ανατομικό και το λειτουργικό πρόβλημα του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτήν», λέει ο πλαστικός αισθητικός και επανορθωτικός χειρουργός  Δρ. Δημήτρης Δρακωτός. «Επειδή, λοιπόν, αφορά τόσο τις αισθητικές όσο και τις λειτουργικές δομές του προσώπου, απαιτεί καλή γνώση και σεβασμό στον χειρισμό των επιμέρους δομών της μύτης (οστό, χόνδρο, δέρμα, νεύρα, βλεννογόνο)».
Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι «να εναρμονίζεται πλήρως το αποτέλεσμα με το σχήμα του προσώπου και να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του (dorsal aesthetic lines), δείχνοντας όσο το δυνατόν πιο φυσικό, χωρίς να ξενίζει», συμπληρώνει.
Παρά την πρόοδο στις χρησιμοποιούμενες τεχνικές, έως πρότινος η ρινοπλαστική μπορούσε να γίνει μόνο με τα παραδοσιακά χειρουργικά εργαλεία. Πριν από λίγα χρόνια, όμως, ο γάλλος πλαστικός χειρουργός Dr. Olivier Gerbault επινόησε έναν καινοτόμο τρόπο διενέργειας της επέμβασης, τον οποίο ονόμασε ρινογλυπτική με υπερήχους (ultrasonic rhinosculpting).
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερήχων για να αλλάζει την εμφάνιση της μύτης με λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Ουσιαστικά, ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί παλμούς υπερήχων για να αναπλάσσει και να κόψει το οστό και τον χόνδρο της μύτης, αντί να χρησιμοποιήσει τα παραδοσιακά νυστέρια και τροχούς.