Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της 1ης Απριλίου 2018, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για την έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Γενικής Συνέλευσης Π.Σ.Ε. της 1/4/18

Η Γενική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που συνήλθε την 1η Απριλίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15 Αθήνα εκφράζει την αγωνία και την έντονη ανησυχία των τετρακοσίων πενήντα (450) και πλέον πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων (Αδελφοτήτων, Ομοσπονδιών και Συλλόγων) - και ως εκ τούτου εκατοντάδων χιλιάδων απόδημων συμπατριωτών μας - για τα πρωτοφανή τεκταινόμενα στην περιοχή της Ηπείρου, με τις
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησαν στην περιοχή των Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας και σε λίγο καιρό έρχεται η σειρά των εδαφικών εκτάσεων Άρτας και Πρέβεζας.
Το Ελληνικό Δημόσιο, με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρεια Ηπείρου και των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου, Ηγουμενίτσας και Σουλίου προς το παρόν, προσφέρει Δημόσιες και Δημοτικές Δασικές εκτάσεις εν λευκώ στην ανάδοχη εταιρεία, να εκτελέσει την Ηπειρωτική ύπαιθρο, με αποψίλωση κάθε πράσινου εμπόδιου με χιλιάδες δοκιμαστικές γεωτρήσεις, προκειμένου να βρει το καλλίτερο και αποδοτικότερο γι αυτήν κοίτασμα. Χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος, αν τηρούνται οι αναφερόμενες στην ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων) περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.
Ο κίνδυνος για τις επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή μας, στα ιστορικά, θρησκευτικά μνημεία αλλά και στην χλωρίδα-πανίδα της είναι ορατός και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανένα τρόπο.
Ήδη τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού αφαιρούν από το τουριστικό τους προϊόν την περιοχή μας.
Επιστήμονες κάθε ειδικότητας μας καθησυχάζουν για τους κινδύνους που διατρέχουμε από σεισμούς, εκρήξεις, μόλυνση του αέρα που αναπνέει κάθε ζώντας οργανισμός χωρίς βέβαια να τους αποκλείουν.
Η ίδια η ΣΜΠΕ αναφέρει την ύπαρξη ή και δημιουργία κινδύνων αστοχίας.
Η περιοχή της Ηπείρου δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο των κάθε λογής αρπακτικών εταιρειών που μόνο σκοπό έχουν το δικό τους κέρδος χωρίς να υπολογίζουν την καταστροφή της περιοχής.
Ο καθένας έχει αναφαίρετο δικαίωμα να είναι υπέρ ή κατά της έρευνας-εξόρυξης του προσφορότερου για την ανάδοχο εταιρεία κοιτάσματος, αναλαμβάνοντας βέβαια και την ευθύνη της γνώμης και της ψήφου του. Το μόνο που δεν δικαιούται κανείς αυτή τη στιγμή είναι να λέει ότι διατηρεί επιφυλάξεις. Το συναίσθημα της επιφύλαξης αντικειμενικά μας οδηγεί στην άρνηση να δοκιμάσουμε κάτι που θα είναι επιζήμιο για την πατρίδα μας, για την υγεία μας και εν κατακλείδι θα λειτουργεί αρνητικά για την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, βάζοντας όλα τα παραπάνω στο ζύγι της ευθύνης για την Ήπειρο και όλους τους Ηπειρώτες, εκφράζει την αντίθεση της στα πειράματα των όποιων κερδοσκόπων.
Απερίφραστα λέει:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ-ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ