Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Mετονομασία οδού προς τιμή του Αρχικελευστή Λ.Σ. Σωτηρίου Τατσάκη στην Ηγουμενίτσα παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής


Παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019 τελετή μετονομασίας οδού προς τιμήν του Αρχικελευστή Λ.Σ. (Κ.Ε.Α.) Σωτηρίου Τατσάκη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα την 6η Δεκεμβρίου 2009, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας.
Η τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας καθώς και της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδος έλαβε χώρα στη συμβολή των οδών Ιονίου Πελάγους και Σωκράτους, έναντι του κτηρίου Τ1 του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Στην τελετή παρέστησαν οι Βουλευτές του Noμού Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας και κ. Μάριος Κάτσης, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, η Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και Οργανισμών.
Στην ομιλία του ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τόνισε τα εξής:
«Για όλους εμάς, που υπηρετούμε στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή,
η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Η αποδιδόμενη τιμή στον Αρχικελευστή Λιμενικού Σώματος Σωτήρη Τατσάκη, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα στις 06-12-2009 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην πύλη του λιμένα Ηγουμενίτσας, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση από την κοινωνία για την προσφορά κάθε στελέχους του Σώματος προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο.

Ξεκίνησε η πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, τα επιδόματα θα προπληρωθούν ως εξής:
Από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 θα αρχίσει να καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2019 στους επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Επίσης, από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 θα ξεκινήσουν να προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων καθώς και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Η καταβολή θα γίνει από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2020.
Οι πιστώσεις των επιδομάτων θα γίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
Ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, καθώς και των μακροχρονίως ανέργων (μέσα στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί) εξακολουθεί να ισχύει.

Είκοσι οκτώ έργα σε Θεσπρωτία- Ιωάννινα εντάσσονται στο Τοπικό Πρόγραμμα Leader


Είκοσι οκτώ (28) έργα εντάσσονται στο Τοπικό Πρόγραμμα  LEADER της Ο.Τ.Δ. «Αναπτυξιακή Ηπείρου» για τις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων. 
Ο συνολικός προϋπολογισμός των 28 έργων ανέρχεται σε 2.006.260 ευρώ (συνολικής δημόσιας δαπάνης 1,05 εκ. ευρώ). 
Την απόφαση ένταξης, μετά την αξιολόγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ τα έργα χρηματοδοτούνται από το  Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 Είχε προηγηθεί η ένταξη 20 έργων – συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ - της Ο.Τ.Δ. Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού για τις Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας.
 Η τελευταία απόφαση αφορά:
  Ø   10 έργα αφορούν αναβάθμιση χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων
  Ø   15 έργα αφορούν ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων και φορέων για προμήθεια παραδοσιακών στολών και εξοπλισμού
  Ø   2 έργα αφορούν δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς
  Ø   1 έργο αφορά δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς
Ειδικότερα, πρόκειται για τις πράξεις:
  Ø   «Αποκατάσταση ιστορικού κτηρίου Γιαννοπλάτειου Σχολής Μελιγγών και περιβάλλοντος χώρου», προϋπολογισμού 240.000 ευρώ. Δικαιούχος: Δήμος Δωδώνης
  Ø   «Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου (παλαιού Δημοτικού Σχολείου) σε εκθεσιακό χώρο και χώρο πολυδραστηριοτήτων», προϋπολογισμού 369.000 ευρώ. Δικαιούχος: Δήμος Ιωαννιτών
  Ø   «Αγορά παραδοσιακών φορεσιών», προϋπολογισμού 14.880 ευρώ. Δικαιούχος: Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Πρόγνωση Ε.Μ.Υ. για ισχυρές βροχές και καταιγίδες


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο από απόψε (Δευτέρα) τη νύχτα αναμένονται στην Ήπειρο- κατά τόπους- ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, των δήμων και των πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Σύμφωνη γνώμη για έργα της ΔΕΥΑ Άρτας και του Δήμου Ηγουμενίτσας


Με έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 προς τη ΔΕΥΑ Άρτας διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης του έργου «Κατασκευή τμημάτων του δικτύου ομβρίων Δήμου Αρταίων», προϋπολογισμού 2.046.000 ευρώ.
Επίσης, με έγγραφο προς το Δήμο Ηγουμενίτσας διατυπώνεται η θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Έργα διευθέτησης ρέματος Λάκκας» προϋπολογισμού 1.719.975,55 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Δευτέρας


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Δευτέρας και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.
Αναλυτικά:
Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως τις παράκτιες περιοχές), την Πελοπόννησο, την Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, από το απόγευμα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα από τις νυχτερινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου
α. Ισχυρές βροχές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη δυτική Μακεδονία, καθώς και στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, και τις Σποράδες όπου κατά διαστήματα θα είναι πολύ ισχυρές. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και θα εξασθενήσουν.
β. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
1Γ. Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου.
2. Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα ανατολικά από το βράδυ της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου που πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr

Η κατάθλιψη αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το πέρασμα του χρόνου


Η κατάθλιψη προκαλεί την εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο, ένα στοιχείο που παρατηρείται στα πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.


Νέες έρευνες για την απεικόνιση του εγκεφάλου που διεξήχθησαν από το Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Campbell, δείχνουν ότι ο εγκέφαλος αλλάζει μετά από χρόνια επίμονης κατάθλιψης, προτείνοντας την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την εξέλιξη της ασθένειας.
Βάσει της έρευνας, οι άνθρωποι με κατάθλιψη χωρίς να ακολουθούν κάποια θεραπεία για πάνω από μια δεκαετία, παρουσιάζουν σημαντικές εγκεφαλικές φλεγμονές σε σχέση με εκείνους που έχουν κατάθλιψη αλλά για λιγότερο από 10 χρόνια και δεν ακολουθούν θεραπεία. Σε μια παλαιότερη έρευνα, η επιστημονική ομάδα του Dr. Meyer ανακάλυψε το πρώτο στοιχείο για την εμφάνιση φλεγμονής στον εγκέφαλο στην κλινική κατάθλιψη.
Σε αυτή την έρευνα βρέθηκε το πρώτο βιολογικό στοιχείο που προκαλεί μεγάλες εγκεφαλικές αλλαγές στη μακροχρόνια κατάθλιψη, αναφέροντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα διαφορετικό στάδιο της ασθένειας, το οποίο χρειάζεται διαφορετική θεραπεία, η ίδια αντίληψη που ισχύει για τα πρώιμα και μεταγενέστερα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η ύπαρξη μεγάλης φλεγμονής στον εγκέφαλο είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στις εξελισσόμενες εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, υποστηρίζει ο Dr. Meyer. Παρά το γεγονός ότι η κατάθλιψη δεν θεωρείται μία εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, τυχόν αλλαγές στη φλεγμονή, δείχνουν ότι στις περιπτώσεις που η κατάθλιψη επιμένει, ίσως να πρόκειται για μια εξελισσόμενη και όχι για μία στατική πάθηση.
Όμως, προς το παρόν, υποστηρίζει ο Dr. Meyer, ανεξάρτητα από το διάστημα που κάποιος νοσεί, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν λίγα καταθλιπτικά επεισόδια μέσα σε μερικά χρόνια. Άλλοι μπορεί να εμφανίζουν πιο επίμονα επεισόδια για πάνω από μία δεκαετία με τα συμπτώματα να χειροτερεύουν και να αυξάνεται η δυσκολία να πάνε στη δουλειά τους ή ακόμα και να φέρουν είς πέρας απλές καθημερινές τους δραστηριότητες.
Οι θεραπευτικές επιλογές για αυτό το προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, είναι υπό διερεύνηση από τον Dr. Meyer και άλλους επιστήμονες. Αυτό περιλαμβάνει, την αξιοποίηση φαρμάκων που έχουν δημιουργηθεί για φλεγμονές προερχόμενες από άλλες ασθένειες, προκειμένου να δοκιμαστούν και για την αντιμετώπιση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.


Στην έρευνα αυτή, η εγκεφαλική φλεγμονή μετρήθηκε με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), ένας τύπος απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως η μαγνητική τομογραφία. Τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου, γνωστά ως μικρογλοιακά κύτταρα, σχετίζονται με μια φυσιολογική διαδικασία του εγκεφάλου που μετά από κάποιο τραυματισμό ή εγκεφαλική βλάβη απομακρύνουν διάφορα άχρηστα υλικά.
Ωστόσο, η ύπαρξη μεγάλης φλεγμονής συνδέεται με την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη. Όταν τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι ενεργοποιημένα, εκκρίνουν διάφορες χημικές ουσίες και μια από αυτές είναι η πρωτεΐνη TSPO (translocatorprotein), υψηλά επίπεδα της οποίας προκαλούν φλεγμονή που είναι διακριτή με τη χρήση της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 25 άνθρωποι που εμφάνιζαν κατάθλιψη για πάνω από 10 χρόνια, 25 που υπέφεραν από κατάθλιψη για λιγότερα από 10 χρόνια, και 30 άνθρωποι που δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης σαν ομάδα σύγκρισης.
Τα επίπεδα της πρωτεΐνης TSPO παρουσίασαν 30% μεγαλύτερη αύξηση σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου στην ομάδα με την μακροχρόνια κατάθλιψη χωρίς θεραπεία, σε σύγκριση με την ομάδα των συμμετεχόντων που υπέφεραν από κατάθλιψη για μικρότερο χρονικό διάστημα και δεν λάμβαναν κάποια θεραπεία. Η ομάδα με την μακροχρόνια κατάθλιψη εμφάνισε επίσης μεγαλύτερα επίπεδα πρωτεΐνης TSPO σε σχέση με την ομάδα που δεν υπέφερε από κατάθλιψη.
Ο Dr. Meyer σημειώνει όμως, ότι στις έρευνες για τη διερεύνηση κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, οι ασθενείς με σοβαρή, μακροχρόνια κατάθλιψη τείνουν να μην συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες συμμετεχόντων, επομένως υπάρχει μια έλλειψη στοιχείων σχετικά με τo πως μπορεί να θεραπευτεί αυτό το στάδιο της ασθένειας, κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας.

Πηγή: PsychologyNow.gr

Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού: Παρουσίαση του Δίσκου Ακτίνας (CD), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής", στις 7:00 μ.μ.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ ΑΚΤΙΝΑΣ (CD) ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
          
 Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού παρουσιάζει τον πρώτο του δίσκο ακτίνας (CD) με τίτλο <Χαριτωμένη Συντροφιά – Πολυφωνικά τραγούδια του τόπου μας> την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Δ. Χατζή στα παλιά σφαγεία Ιωαννίνων.
Ο εθνικομουσικολόγος Κων. Λώλης θα μας μυήσει στον κόσμο του πολυφωνικού τραγουδιού και θα μας συστήσει τα τραγούδια του δίσκου.
 Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο Παναγιώτης Τζόκας, ενώ μουσικά θα πλαισιώσουν την παρουσίαση το μουσικό σχολείο Ιωαννίνων, η πολυφωνική ομάδα Ήνορο, καθώς και η παραδοσιακή ορχήστρα του Σωτήρη Δέσση.
 Ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού σας προσκαλεί να γνωρίσετε την Χαριτωμένη Συντροφιά και να περάσουμε όλοι μαζί ένα βράδυ γεμάτο παράδοση και τραγούδι.

Eκδήλωση εις τιμήν και μνήμην του ιδρυτού της Σχολής Βελλάς Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου


Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, το Σύλλογο Αποφοίτων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, σας προσκαλούν στην εκδήλωση εις τιμήν και μνήμην του ιδρυτού της Σχολής Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σπυρίδωνος Βλάχου. 
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, στους χώρους της Α.Ε.Α. Βελλάς. Θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο εις μνήμην του ιδρυτού της Σχολής και θα ακολουθήσει φιλολογικό μνημόσυνο με ομιλητές τους Βελλατες: κ. Παναγιώτη Μπαλατσό, Φιλόλογο-πρώην Λυκειάρχη, με θέμα: «Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς-Βελλαϊτες» και κ. Μάριο Λιακατή, Πτυχιούχο του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Παν/μιου της Πάφου, με θέμα: «Η εκκλησιαστική πολιτική του Ιουστινιανού».
Θα ακολουθήσει καθομολόγηση πτυχιούχων της Α.Ε.Α. Βελλάς, μουσικό πρόγραμμα και συνεστίαση. 
Το λεωφορείο της Σχολής θα αναχωρήσει από το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στις 7.50 π.μ. και θα αναχωρήσει με το πέρας της εκδήλωσης. 
Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους.Τραυματισμός 4 ατόμων σε επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στον Κατσικά

Συνελήφθη, σήμερα (09-12-2019) το πρωί στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, 22χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. 
Ειδικότερα, χθες (08-12-2019) το βράδυ στον Κατσικά Ιωαννίνων, ο 22χρονος τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο τέσσερις αλλοδαπούς, προκαλώντας τους σωματικές βλάβες. 
Για τη διερεύνηση του περιστατικού και την ανεύρεση του δράστη, ενεργήθηκαν αναζητήσεις από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Οι παθόντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ.Χατζηκώστα» για την παροχή πρώτων βοηθειών, εκ των οποίων οι δύο παρέμειναν για νοσηλεία.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

9 συμβουλές για να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη τον χειμώνα


Τα σκασμένα χείλη είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Εμφανίζονται συνήθως τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου, είναι σίγουρα ενοχλητικά και μπορεί να είναι επώδυνα ή ακόμα και να ματώνουν.
Γιατί όμως σκάνε τα χείλη μας συχνότερα τον χειμώνα; 
«Το δέρμα των χειλιών είναι διαφορετικό απ' ό,τι εκείνο στο υπόλοιπο πρόσωπο», απαντά ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Αν και οι υποκείμενες δομές είναι παρόμοιες, το δέρμα των χειλιών είναι πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο (ημιβλεννογόνος) απ' ό,τι στα άλλα τμήματα του προσώπου και του σώματος. Δεν διαθέτει επίσης σμηγματογόνους αδένες, οπότε δεν παράγει λίπος (σμήγμα) ώστε να ενυδατωθούν τα χείλη εκ των έσω. Επειδή λοιπόν τα χείλη είναι μονίμως εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης, τον χειμώνα που κάνει κρύο και η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι μειωμένη, καθίστανται πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, τα σκασίματα και την απολέπιση».
Βέβαια, τα σκασμένα χείλη μπορεί να είναι απόρροια και ορισμένων προβλημάτων υγείας. Μερικές φορές, π.χ., οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα περιποίησης, όπως τα κραγιόν ή σε κάποιες οδοντόπαστες. Άλλοτε η αιτία τους είναι η γωνιακή χειλίτιδα (ή στοματίτιδα), μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοκκίνισμα, απολέπιση (ξεφλούδισμα) ή «σκισίματα» (σχισμές) στις γωνίες του στόματος. 
Η γωνιακή χειλίτιδα αρχίζει από διατροφικές ανεπάρκειες (κυρίως βιταμίνης Β2, σιδήρου και ψευδαργύρου) που σχετίζονται με την κακή διατροφή ή/και με παθολογικές καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη. 
Το σκάσιμο των χειλιών ευνοεί επίσης η χρήση προϊόντων για τα χείλη με αποξηραντικά συστατικά, η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, καθώς και ορισμένα φάρμακα που προκαλούν αφυδάτωση ή ξηροδερμία (π.χ. ορισμένα αντισταμινικά, διουρητικά, τοπικά φάρμακα για την ακμή κ.λπ.).