Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων "ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2016" 26, 27, 28 Οκτωβρίου 2016

Ο Δήμος Πωγωνίου έχει την χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσει στις εορταστικές εκδηλώσεις για το έπος του '40. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, στις 6:00 μ.μ.


Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 27ης/06-10-2016 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 06-10-2016, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 22-09-2016 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 27/06-10-2016
Αρ. Απόφασης / Θέμα
1448. Συγκρότηση και ορισμός των μελών της Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη αναδασμού Περιμέτρου έργων «Αρδευτικό έργο Μαργαριτίου» περιοχών 1Τ, 2Τ και 3Τ Κοινοτήτων Μαργαριτίου – Καταβόθρας – Ελευθερίου», προεκτιμώμενης αμοιβής € 369.930,92 με ΦΠΑ.
1449. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (σε υπέρβαση λόγω αύξησης ΦΠΑ και τακτοποιητικού ως προς τις ποσότητες) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σαρζανέτ στην επαρχιακή οδό Ε.Ο. 22 Άγναντα (από διασταύρωση Σγάρας) και στην Ε.Ο. 21 Άγναντα - Καταρράκτης (κόμβος Αγνάντων)», αναδόχου Ιωάννη Σταύρου.
1450. Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (σε υπέρβαση λόγω αύξησης του Φ.Π.Α.) και της συμπληρωματικής σύμβασης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση κόμβου Εθνικής Οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας προς Αμμουδιά», αναδόχου Κ/ΞΙΑ Γ. ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ – Ι. ΣΑΜΑΝΤΑΣ.
1451. Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (τακτοποιητικού - υπερβατικού λόγω αύξησης του Φ.Π.Α.) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση και προστασία πρανών από τα νερά του ποταμού Σαρανταπόρου στη Χ.Θ. 93+000 της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης και λοιπές εργασίες αποκατάστασης της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης (Τμήμα Κόνιτσα – Όρια Ν. Ιωαννίνων)», αναδόχου ‘ΤΣΟΜΠΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε.’
1452. Έγκριση χορήγησης 3ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού στον κόμβο Ριζό της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας», αναδόχου Γεωργίου Μυριούνη, μέχρι την 30-11-2016.

Δυνατότητες συνεργασίας και θετικές προοπτικές της Ηπείρου με την Επαρχία Gilin της Κίνας

Συνέντευξη Τύπου, έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης για τις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται σε διάφορους τομείς με την Κίνα και ειδικά με την επαρχία  Jilin μετά την επίσκεψή τους  (26-30 Σεπτεμβρίου 2016).
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είχαμε προσκληθεί στην Κίνα, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από τον Κυβερνήτη  της Επαρχίας Jilin (Jiang Chaoliang), τον οποίο είχαμε φιλοξενήσει στο παρελθόν στην περιοχή μας. H Jilin έχει πληθυσμό 28 εκ.  και πρωτεύουσά της είναι η Τσανγκ Σουέν.  Αυτή η εβδομάδα ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη, η οποία μου έδειξε ένα κράτος, το οποίο βαδίζει με ρυθμούς ανάπτυξης 8,5% και προσπαθεί να κάνει πολλά πράγματα, οργανωμένα  σε όλες τις κατευθύνσεις.  Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν  να δούμε τι μπορούμε να προχωρήσουμε από όσα είχαμε συζητήσει κατά την επίσκεψη του Κυβερνήτη στην Ελλάδα και  είδαμε πολλούς τομείς που μπορούμε να αναπτύξουμε.  Ένας από αυτούς είναι  η προβολή των προϊόντων μας σε εκθέσεις ή και σε ένα σούπερ μάρκετ 600.000 τ.μ. στο οποίο κατά καιρούς αφιερώνεται χώρος για τιμώμενα κράτη ή περιοχές, όπως είναι και η δική μας Περιφέρεια.
Επίσης μας έδειξαν ορισμένα απλά θέματα που παράγουν ανάπτυξη.   Ένα παράδειγμα αποτελεί η εμπειρία μας από την επίσκεψη στο Σινικό τείχος, όπου είδαμε ότι όλες οι  πλαγιές  ήταν  φυτεμένες με καρυδιές, καστανιές, φουντουκιές κλπ,  δένδρα δηλαδή που έδιναν μια υπεραξία στον τόπο  και στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό.

Γιάννης Καραγιάννης: Αναφορά για παραχώρηση στον Δήμο Ζίτσας της Μαθητικής Εστίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε αναφορά αίτημα του Δήμου Ζίτσας προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, για την παραχώρηση κατά χρήση των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας που διαθέτει το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στην Τ.Κ. Ζίτσας.
Στα σχετικά έγγραφα (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και επιστολή Δημάρχου) ο Δήμος Ζίτσας αιτείται την παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων, που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανεκμετάλλευτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Υποβάλει δε, συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.), δομής εκπαίδευσης και διαβίωσης ενηλίκων ατόμων με αυτισμό, που θα λειτουργεί παράλληλα με τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων "Ελένη Γύρα".

Θανατηφόρο τροχαίο στο 18ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας (περιοχή Κρυφοβό)

Σήμερα (10-10-2016) και ώρα 02:45΄, στο 18ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας (περιοχή Κρυφοβό), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 31χρονος ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε ένας 23χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 63χρονος ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε ένας 24χρονος ημεδαπός.
Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός των δύο οδηγών των οχημάτων καθώς και του 23χρονου επιβάτη του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε ο 24χρονος επιβάτης του Ι.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων. 

Κώστας Τασούλας : «H ύπαρξη του Κέντρου υπογράμμιζε την απαραίτητη κρατική παρουσία στην ακριτική Πωγωνιανή».

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας μόλις έλαβε γνώση των πληροφοριών για σχεδιαζόμενο κλείσιμο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής επικοινώνησε με την αρμόδια Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου στην οποία και τόνισε τη σημασία συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου αυτού στην ακριτική περιοχή της Πωγωνιανής, όπου και λειτουργεί επί περίπου έναν αιώνα.  Κατά τη συνομιλία που είχαν η κ. Φωτίου αρνήθηκε τις πληροφορίες για κλείσιμο της δομής και διαβεβαίωσε τον κ. Τασούλα πως σκοπός της είναι η ενίσχυσή της και περαιτέρω αξιοποίησή της.
Ο κ. Κ. Τασούλας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλη για την επικοινωνία του με την κ. Φωτίου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής έχει υπηρετήσει σωστά, στοργικά και αξιόπιστα τη νεολαία της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο επί σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα.  Σε εποχές ασύλληπτης ένδειας εκεί ανατράφηκαν και μορφώθηκαν χιλιάδες ηπειρωτόπουλα, ενώ συγχρόνως η ύπαρξη του Κέντρου αυτού υπογράμμιζε την απαραίτητη κρατική παρουσία στην ακριτική Πωγωνιανή.

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου

Ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης το Σάββατο 15 Οκτωβρίου  με βάση τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου η μέση τιμή του αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 93 λεπτά το λίτρο.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της προηγούμενης χειμερινής περιόδου κυμάνθηκε στα 83 - 85 λεπτά.

Η αύξηση εφέτος οφείλεται και στην άνοδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο) και του ΦΠΑ από 23% σε 24%, ενώ κατά ένα λεπτό περίπου υψηλότερες είναι και οι τιμές διυλιστηρίου. 

Φιλιάτες Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 44χρονος ομογενής δυνάμει εντάλματος σύλληψης, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών

Συνελήφθη, χθες (07-10-2016) το βράδυ στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών, ένας 44χρονος ομογενής, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

4ος Νάιος δρόμος στην αρχαία Δωδώνη, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

4ος Νάιος δρόμος στην αρχαία Δωδώνη, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστά έγγραφα στην Ηγουμενίτσα

Ένας 27χρονος αλλοδαπός συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας εντός του επιβατηγού λιμένα Ηγουμενίτσας διότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο.
Προανάκριση διενεργείται  από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.