Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 26η/08-10-2015 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την 08-10-2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 28-09-2015 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 15-09-2015 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Κακαβιάς», προϋπολογισμού € 80.000,00 με ΦΠΑ.
2. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 22-09-2015 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδικού ηλεκτροφωτισμού στον κόμβο Ριζό της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού € 43.000,00 με ΦΠΑ.
3. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση – ανάδειξη Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Κορωνησίας», προϋπολογισμού 15.000,00 € με ΦΠΑ.
4. Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Τοποθέτηση φρεατίων ελέγχου αποχέτευσης στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 24.600,00 € με ΦΠΑ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Γεννάδιος»: Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία του χορευτικού

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Δολιανών, θα γίνει συνάντηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στο χορευτικό του χωριού μας.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στο έργο σύνδεσης ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με Εγνατία Οδό (13η επ.οδός) -Δηλώσεις Περιφερειάρχη για απορροφήσεις ΕΣΠΑ και Διαχείριση Στερεών Αστικών Αποβλήτων

Το νέο οδικό άξονα, της 13ης επαρχιακής οδού Ιωαννίνων ο οποίος ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Πρόκειται για οδικό άξονα ο οποίος εξυπηρετεί τρεις στόχους: 
Τη βελτίωση της πρόσβασης στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων, τη σύνδεση του Βόρειου Τμήματος του Νομού Ιωαννίνων με την Εγνατία Οδού με την παράλληλη αποσυμφόρηση της πόλης των Ιωαννίνων και την ευκολότερη πρόσβαση της Βιομηχανικής Περιοχής με το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. 
Το έργο - μήκους 15,2 χιλιομέτρων- είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2011, με προϋπολογισμό 11.939.966 ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε και τα εξής:
"Γίνεται τεράστια προσπάθεια για να τελειώσει το έργο, το οποίο βοηθά και την περιοχή των Γραμμενοχωρίων και τη σύνδεση της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Παράλληλα έχει γίνει και η σύνδεση του δρόμου με την Εγνατία Οδό. Μελλοντικά πρέπει το τμήμα του δρόμου από το Λύγγο μέχρι και τον κόμβο της Εγνατίας, που είχε κατασκευαστεί τη διετία 1999-2000, να βελτιωθεί ώστε να έχει σύγχρονες προδιαγραφές".
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους μελετητές, τους επιβλέποντες και τον ανάδοχο του έργου, επισημαίνοντας ότι δεν διέκοψε καθόλου τις εργασίες, ακόμη και στο διάστημα Μαρτίου- Ιουλίου, που είχαν σταματήσει οι πληρωμές λογαριασμών από το Δημόσιο.

Τριήμερη εκδρομή αποφοίτων Βελλαϊτών στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα μέσω Δελφών-Αράχοβας

Η Ένωση αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς έχει προγραμματίσει τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα (με το πρακτορείο ΠΑΜΒΩΤΙΣ) στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου, μέσω Δελφών-Αράχοβας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις  στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων), στο  Πλανητάριο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Ακρόπολη.
Το ποσό συμμετοχής είναι εκατό (100) ευρώ το άτομο (με δύο διανυκτερεύσεις και πρωινό στο ξενοδοχείο Stanley). 
Για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο εν λόγω ξενοδοχείο, το ποσό συμμετοχής είναι σαράντα (40) ευρώ το άτομο.

Όσοι ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή  καθώς και τον τρόπο διανυκτέρευσής τους, το αργότερο μέχρι 25 Οκτωβρίου,  στα τηλέφωνα 6942461154 (κ. Φλώρος) και 6977982496 (κ. Μπαλάφας).

Προσφορά γάλακτος και βρεφικών ειδών διατροφής στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας

Στη διάθεση 400 κιβωτίων με γάλα και βρεφικά είδη διατροφής προς το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε η εταιρεία Nestle. 
Τα κιβώτια παραδόθηκαν σήμερα στη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν σε Μητροπόλεις, Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας και Κοινωνικά Παντοπωλεία της περιοχής.
Σε δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης κ. Οδυσσέας Πότσης, σημείωσε: 
"Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως βλέπετε, δουλεύει αδιαλείπτως. Δεν επεμβαίνουμε μόνο σε εορταστικές περιόδους. Γιατί οι ανάγκες είναι καθημερινές. Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία για την σημερινή προσφορά της. Τα προϊόντα με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας θα διανεμηθούν εκεί που πρέπει, θα πιάσουν τόπο εκεί που έχουμε αυξημένες ανάγκες. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που αδιαλείπτως προσφέρουν στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είτε υπηρεσίες είτε αγαθά".

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, για κλοπή μπαταριών από μηχάνημα έργων στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν, χθες (06.10.2015) το απόγευμα στο Κανάλι Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, τρεις ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 25, 26 και 29 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας, οι τρεις δράστες αφαίρεσαν από μηχάνημα έργων ιδιοκτησίας 49χρονου ημεδαπού, δύο μπαταρίες εκκίνησης και τράπηκαν σε φυγή με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο.
Μετά από την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί προέβησαν σε σχετικές έρευνες και αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν λίγο αργότερα στο Κανάλι Πρέβεζας, το ανωτέρω όχημα, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις δράστες και να τους συλλάβουν.
Οι κλεμμένες μπαταρίες βρέθηκαν κρυμμένες στην καρότσα του οχήματος και κατασχέθηκαν, προκειμένου να αποδοθούν στο δικαιούχο τους.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Συνελήφθη 38χρονος αλλοδαπός, ο οποίος εισήλθε παράνομα στη χώρα και διέπραξε κλοπή σε καφενείο στη Λίστα Φιλιατών

Συνελήφθη, χθες (06.10.2015) το πρωί στη γέφυρα Βροσίνας, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 38χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα και κλοπή.
Ειδικότερα, χθες το πρωί, εντοπίστηκε ο 38χρονος να κινείται πεζός στη γέφυρα Βροσίνας και μετά από έλεγχο, βρέθηκαν στην κατοχή του διαρρηκτικά εργαλεία και γάντια.
Επιπρόσθετα, ο 38χρονος κατείχε, μέσα σε σάκο, ένα ρολόι, μία φωτογραφική μηχανή, ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των -200- ευρώ, τα οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αφαιρέσει την 03-10-2015 από καφενείο στη Λίστα Φιλιατών.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών ενώ σε βάρος του 38χρονου αλλοδαπού θα εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης από τη χώρα.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016


Τα χρήματα που θα πληρώσουμε φέτος για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων θα υπολογιστούν με βάση το ισχύον σύστημα. 

Αναλυτικά, ανά κατηγορία, θα πληρώσουμε τα εξής:
Κυβικά εκατοστά / Ετήσια τέλη (σε ευρώ)
Από 51 μέχρι 300 κ.εκ 22 €
Από 301 μέχρι 785 κ.εκ 55 €
Από 786 μέχρι 1.071 κ.εκ 120 €
Από 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ 135 €
Από 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ 240 €
Από 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ 265 €
Από 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ 300 €
Από 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ 660 €
Από 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ 880 €
Από 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ 1.100 €
Από 4.001 και άνω κ.εκ 1.320 €
Αναλυτικά το κόστος των τελών κυκλοφορίας και πως υπολογίζεται για οχήματα που ταξινομήθηκαν από 1/11/2010 και μετά.
 Με το ισχύον σύστημα θα υπολογιστούν τα ποσά που θα πληρώσουμε για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, δηλαδή βάσει των εκπομπών ρύπων και έπειτα και του κυβισμού για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν μέχρι 1/11/2010 και 31/10/2010 αντίστοιχα.
Έτσι ανά χωρητικότητα κινητήρα:

Ηπειρώτικο πανηγύρι από την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20:30 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 186, πλατεία Βελουχιώτη)

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής ''Το Κούγκι'', διοργανώνει Ηπειρώτικο πανηγύρι, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, ώρα 20:30 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 186, πλατεία Βελουχιώτη)
Ελάτε να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε υπό τους ήχους της γνήσιας μουσικής παράδοσης της Ηπείρου με την βοήθεια της κομπανίας του Δόκιμου Χαραλάμπους, που παίζει κλαρίνο και με τον Σάββα Σιάτρα στο τραγούδι!
Είσοδος 5 ευρώ με φαγητό (βραστή προβατίνα, σουβλάκια)
Σας περιμένουμε!

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου 
''Το Κούγκι''

Από το αλβανικό χασίς, στις φυτείες κάνναβης στην Ήπειρο

Νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της αστυνομίας

 Η αντικατάσταση των παράνομων μεταφορών εκατοντάδων κιλών χασίς το τελευταίο τρίμηνο με φυτείες χασίς σε δύσβατες περιοχές οδήγησε σε αλλαγή τον επιχειρησιακό χάρτη της Δίωξης Ναρκωτικών στην Ήπειρο. 
Η υπόθεση προβληματίζει την αστυνομία η οποία εκτός από τα μπλόκα και τις περιπολίες στους δρόμους των συνόρων, πραγματοποιεί έρευνες σε απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές για την εντοπισμό χασισιφυτειών.
Μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση της αλβανικής Αστυνομίας πριν από ένα χρόνο στο Λαζαράτι, την Κολομβία των Βαλκανίων -όπως πολλοί αποκαλούν την κωμόπολη που απέχει 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα-, και την καταστροφή των φυτειών, σταμάτησαν οι μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων χασίς, κυρίως στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία. 

Ο Σύλλογος Φιλιππιαδιωτών Αττικής «Άγιος Βησσαρίων», τίμησε τον προστάτη της Φιλιππιάδας Άγιο Βησσαρίωνα, με αρτοκλασία στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με την παρουσία πολλών αποδήμων Φιλιππιαδιωτών, αλλά και φίλων της γενέτειρας πόλης και του Συλλόγου, στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων στη οδό Πανόρμου, ο Σύλλογος Φιλιππιαδιωτών Αττικής ''Άγιος Βησσαρίων'' τίμησε τον Άγιο Βησσαρίωνα πολιούχο της πόλης της Φιλιππιάδας, την Κυριακή το πρωί 4 Οκτωβρίου 2015.
Έχει γίνει πλέον θεσμός τα τελευταία χρόνια οι Απόδημοι Φιλιππιαδιώτες, περίπου τέτοιες μέρες στο τέλος του Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη, να συναντιούνται σε κάποιο Ιερό Ναό της Αθήνας και να εορτάζουν την μνήμη του πολιούχου της πόλης τους Άγιου Βησσαρίωνα.
Έτσι και φέτος, την Κυριακή το πρωί 4 Οκτωβρίου 2015, συναντήθηκαν στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στην οδό Πανόρμου και συνεόρτασαν με αρτοκλασία τον προστάτη Άγιο της γενέτειρας πόλης τους.
Παρόντες, ο Δήμαρχος του Δήμου Ζηρού Νίκος Καλαντζής, που ήλθε από την Φιλιππιάδα με την σύζυγο του, για να συνεορτάσει με τους Φιλιππιαδιώτες της Αττικής, τον πολιούχο Άγιο Βησσασίωνα και να συναντηθεί με τους απόδημους, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής, η Ειδική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη, από τα Αμπέλια Αμμοτόπου Άρτας, που τέλειωσε τις Λυκειακές της σπουδές στη Φιλιππιάδα και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΣΕ Χριστόφορος Ευθυμίου, από την Ρωμιά, που και αυτός τελείωσε το 6τάξιο Γυμνάσιο της Φιλιππιάδας, όλοι οι εν ζωή διατελέσαντες πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου και φυσικά η νέα αποδημική γενιά της Φιλιππιάδας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»: Αποφάσεις συνεδρίασης Δ.Σ. της 3 Οκτωβρίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της Κίνησης το Σάββατο 3/10/2015 και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα προβλήματα του πολύπαθου Καλαμά και τον προγραμματισμό των δράσεων της Κίνησης το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Η ανάγκη για μια «επανεκκίνηση» της Κίνησης ώστε να γνωστοποιηθούν ευρύτερα οι σκοποί της και να κινητοποιηθούν οι πολίτες απαιτώντας λύση στα χρόνια προβλήματα που έχουν φέρει το ποτάμι σε πολύ κακή περιβαλλοντικά -ωστόσο ακόμα αντιστρέψιμη- κατάσταση με επιπτώσεις γενικότερα στο περιβάλλον, τους κατοίκους που έχουν απομείνει και την ανάπτυξη της περιοχής. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει μια διακήρυξη της Κίνησης και θα οργανωθεί συλλογή υπογραφών σε τοπικό, πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.
2. Δημιουργία επίσημου διαδικτυακού τόπου της Κίνησης (https://katharoskalamas.wordpress.com ) για την πληροφόρηση των μελών και φίλων για τις δράσεις της Κίνησης και διατήρηση της σελίδας της στο facebook για κοινοποίηση και σχολιασμό από τους φίλους στα πλαίσια των σκοπών της.