Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καιρού με βροχές, κεραυνούς και χαλάζι από τα δυτικά

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Δευτέρας στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Atena» που προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες τις Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο σε συνεργεία αυτοκινήτων, πάρκινγκ, χώρους εκδηλώσεων από την εφορία

 


Συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, εταιρείες πάρκινγκ και ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων αλλά και εκδρομών περιλαμβάνονται στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που σύντομα θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο. Πρόκειται για το νέο όπλο που ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής καθώς θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «βλέπει» τους πελάτες των επαγγελματιών και να τσεκάρει τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών που έχουν εκδοθεί και έχουν περαστεί στα MyData.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε επαγγελματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε οχήματα και στο κλάδο των εκδηλώσεων και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Το θρυλικό Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει για ακόμη μία χρονιά δημιουργώντας νέες προκλήσεις και υψηλές προσδοκίες

Το Τέλειο Σχολικό Πλάνο: Μόνο στα Public, φυσικά!

Η λίστα

Ειδικότερα, ψηλά στη λίστα των υπόχρεων βρίσκονται:

1.Επαγγελματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε οχήματα όπως συνεργεία οχημάτων, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικών και αξεσουάρ οχημάτων, χώροι στάθμευσης οχημάτων, πλυντήρια αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.

2.Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εκδηλώσεων από χώρους (κτήματα και αίθουσες) μέχρι εταιρείες catering και εταιρείες διοργάνωσης.

Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας

 


Η  κατάργηση του φόρου θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε ταχύτατες συνδέσεις οπτικών ινών.

Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας, ο οποίος ανερχόταν σε 5% και επιβαλλόταν στις συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps. Η συγκεκριμένη κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και στη στήριξη της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων. Την εξαγγελία έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών της χώρας.

Οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας περιλαμβάνουν τόσο τις υπηρεσίες φωνής (πρόσβαση στο τηλεφωνικό δίκτυο και κλήσεις) όσο και την ευρυζωνική πρόσβαση και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όταν παρέχονται σε σταθερή θέση. Οι πάροχοι υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας τιμολογούν στο όνομά τους τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ ως συνδρομητές θεωρούνται οι τελικοί καταναλωτές που λαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες και εκδίδεται λογαριασμός στο όνομά τους.

Έρχονται τα νέα «Εξοικονομώ»

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας που όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μια τεράστια επένδυση»

Τα νέα προγράμματα Εξοικονομώ που έρχονται στο επόμενο διάστημα και αφορούν ευάλωτες ομάδες πολιτών, νοικοκυριά ασχέτως εισοδηματικών κριτηρίων και τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και εκείνα που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και την ανακύκλωση συσκευών παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ στο περίπτερο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε τη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας που. όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μια τεράστια επένδυση στην υλοποίηση των προγραμμάτων και πρέπει να είμαστε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικοί. Αυτό που εμείς φανταζόμαστε οτι αντίστοιχα «Εξοικονομώ» θα υπάρχουν μέχρι και για το τελευταίο σπίτι δεν είναι πραγματικό, δεν θα υπάρχουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουμε σήμερα για πάντα και είναι μάλιστα σήμερα τεράστιοι και οι επιδοτήσεις που δίνουμε είναι πολύ μεγάλες, αλλά κάθε χρόνο που θα περνάει θα γίνονται λιγότερες. Συνεπώς θα πρέπει να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο, να υλοποιήσουμε κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να βρούμε αδύναμους ενεργειακά συμπολίτες μας και όχι εισοδηματικά μόνο αδύναμους» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τα νέα προγράμματα με τον πολίτη στο επίκεντρο όπως είπε, ξεκινώντας απο το Πρόγραμμα Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000€ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 €.

Το Πρόγραμμα αυτό απαντά όπως είπε η υφυπουργός σε σε μια πραγματική ανάγκη που διέγνωσαν οτι τα προγράμματα εξοικονόμησης ωφελούν περισσότερο τους ευάλωτους, αυτούς δηλαδή που είναι και πιο εκτεθειμένοι στο ενεργειακό κόστος.

Οι νέοι μισθοί μετά τη μείωση των εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες

 


Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεπάγεται όφελος 42 ευρώ το χρόνο για μισθούς 700 ευρώ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% συνολικά το 2025 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός όπως είχε γράψει το Dnews και σύμφωνα με πληροφορίες θα μειωθούν κατά 0,5 μονάδα οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 0,5 μονάδα οι εισφορές των εργαζομένων από 1.1.2025.

Οι εισφορές συνολικά σήμερα είναι 36,16% θα πέσουν στο 35,16% το 2025. Οι εργοδοτικές εισφορές από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025 και

οι εισφορές εργαζομένων από 13,87% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 13,37%.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλειδώσει ότι η μείωση κατά μία μονάδα συνολικά δεν θα αφορά μόνο το ποσοστό των εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης ανάλογα με το ύψος της αμοιβής του εργαζόμενου αλλά και το ποσοστό που παρακρατείτε από τον απασχολούμενο.

Εάν η μείωση κατά μία μονάδα γίνει τόσο στις εισφορές εργαζομένων όσο και στις εισφορές εργοδοτών, τότε το επικρατέστερο σενάριο θέλει αυτή να προκύψει από το ποσοστό υγειονομικής περίθαλψης, που σήμερα ανέρχεται στο 7,10% για τους μισθωτούς (2,55% για τον εργαζόμενο και 4,55% για τον εργοδότη).

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από το νέο έτος το συγκεκριμένο ποσοστό θα υποχωρήσει στο 6,10%.

Έτσι εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,16% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα.

Σε περίπτωση που οι εισφορές των εργαζομένων από 13,87% που είναι σήμερα διαμορφωθούν σε 13,37% οι εργαζόμενοι θα δουν ένα μικρό όφελος στο μισθό τους.

Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα

 


Οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα επηρεάσουν συνταξιούχους, μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολους.

Σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και στην ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα επηρεάσουν συνταξιούχους, μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολους.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών μέσω κινήτρων για το άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων και τη μετατροπή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες, καθώς και αντικινήτρων για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την υποστήριξη των αγροτών μέσω της μονιμοποίησης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την παροχή κινήτρων για επενδύσεις σε θερμοκήπια. Επίσης, αναφέρθηκε σε βελτιώσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τέσσερα μέτρα για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα

 


Τέσσερα μέτρα για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βελλίδειο, όπου διοργανώνεται η 88η ΔΕΘ.

«Το βάρος μας επίσης στρέφεται στην παραγωγή της χώρας και ειδικά στον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έχουμε κάνει πολλά, έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Επιτρέψτε μου να μιλήσω εν τάχει για τις 4 νομίζω σοβαρές παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα 4 μέτρα για τον πρωτογενή τομέα

Αναπτύσσοντας τα μέτρα ο Πρωθυπουργός επεσήμανε, «την πρώτη την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 και για όλα τα επόμενα χρόνια, τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο και ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών».

«Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των οποίων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία».

Τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 


Σε μια σειρά από ανακοινώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Εν συντομία, ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εισοδημάτων, την ανάπτυξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την άμβλυνση ανισοτήτων και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως είναι το στεγαστικό και το δημογραφικό, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές, οι παρεμβάσεις για το 2025, που εκτείνονται μέχρι το 2027, συνθέτουν έναν πλήρη οδικό χάρτη προς το μέλλον, υλοποιούν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού σαφείς: άνοδος του μέσου εισοδήματος τόσο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όσο και στις συντάξεις, προστασία της οικογένειας και των ευάλωτων, παρεμβάσεις για το στεγαστικό και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά τα 45 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα ακόλουθα:

Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου από 2,2% έως 2,5% περισσότερες από 2.000.000 συντάξεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινάει άμεσα το «Σπίτι μου 2»

 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα όπως και το Σπίτι μου 2, το οποίο ξεκινάει άμεσα για 15.000 ζευγάρια, ενώ το ηλικιακό όριο φτάνει στα 50 έτη. Το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό.

Τους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και το Σπίτι μου 2, το οποίο ξεκινάει άμεσα για 15.000 ζευγάρια, ενώ το ηλικιακό όριο φτάνει στα 50 έτη. Το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τον Δεκέμβριο από τους φόρους στα διυλιστήρια θα δοθούν 243 εκατ. ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατ. ευάλωτους. Συνολικά 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν έως 200 ευρώ. 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια δόση του. 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν 200 ευρώ, όπως και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 205.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου θα το λάβουν ενισχυμένο κατά 50%.

Το 2025 αυξάνονται 2,2 έως 2,5% περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια συντάξεις, ενώ τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Στόχος τα 950 ευρώ έως τον Απρίλιο του 2027.

Προστάτης: Fusion διαπερινεϊκή βιοψία

 


Η πιο εξελιγμένη μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες στην Ευρώπη. Στα αρχικά στάδια της νόσου, ο περιορισμένος στον προστάτη καρκίνος είναι ασυμπτωματικός και άρα ο μόνος τρόπος έγκαιρης διάγνωσης γίνεται με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο του PSA αίματος και της δακτυλικής εξέτασης του προστάτη από τον ουρολόγο.

«Σε περίπτωση υποψίας καρκίνου ο ουρολόγος θα συστήσει την πιο ειδική εξέταση για την τοπική διάγνωση που είναι η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (MRI προστάτη). Σε συνδυασμό με τη μαγνητική και ειδικά εφόσον βρεθούν σε αυτήν ύποπτες εστίες, πραγματοποιείται βιοψία προστάτη» εξηγεί ο δρ Νικόλαος Α. Κωστακόπουλος MD, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Ουρολογία, Επιμελητής A΄ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΚΠΑ.

Υπάρχει πλέον διαθέσιμο το πιο σύγχρονο σύστημα βιοψίας προστάτη, το Fusion Biopsee, με δυνατότητα σύντηξης της εικόνας της μαγνητικής τομογραφίας και του υπερήχου, για τη λήψη βιοψιών ακόμα και από τις πιο μικρές ύποπτες εστίες, μεγέθους λίγων χιλιοστών.

Η Fusion διαπερινεϊκή βιοψία του προστάτη, αποτελεί την πιο εξελιγμένη, με ακρίβεια στη διάγνωση και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια τεχνική, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχει ισχυρή υποψία καρκίνου και η κλασική βιοψία δεν καταφέρνει να τον αναδείξει.

«Με ειδικό λογισμικό», εξηγεί ο ειδικός, «συνδυάζονται οι εικόνες της πολυπαραμετρικής Μαγνητικής Τομογραφίας που έχει κάνει ο ασθενής, με τον υπέρηχο του προστάτη, ώστε να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν σε ζωντανό χρόνο, με ακρίβεια χιλιοστού, οι ύποπτες εστίες, από τις οποίες χρειάζεται να ληφθούν βιοψίες. Μαζί με τις ύποπτες εστίες λαμβάνονται και τυχαίες αντιπροσωπευτικές βιοψίες από όλο τον προστάτη, ώστε να επιτευχθεί η σωστή διάγνωση.