Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΑΡΤΑ: Μάγεψε ο Νίκος Παπακώστας, με το «Ανατολικό τόξο»

Μια εκπληκτική βραδιά χάρισαν χθες στο Αρτινό κοινό ο συνθέτης Νίκος Παπακώστας και οι συνεργάτες του, με τη συναυλία που έδωσαν στον προαύλειο χώρο της Αγίας Θεοδώρας υπό τον τίτλο «Ανατολικό τόξο» και η οποία αποτέλεσε την κεντρική εκδήλωση του Δήμου Αρταίων για την επέτειο απελευθέρωσης της Άρτας από τον τουρκικό ζυγό.

Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση, διάρκειας περίπου 2,5 ωρών, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, που αποτέλεσε μια ιδιαίτερη στιγμή και για τον ίδιο το συνθέτη Ν. Παπακώστα αφού ήταν η πρώτη συναυλία που έδωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Θωμάς Τσιρογιάννης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοντά στο δημότη» Γιώργος Παπαβασιλείου, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.


Στη συναυλία συμμετείχαν η Μαρία Σουλτάτου, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η μεγάλη Ηπειρώτισσα ερμηνεύτρια Νίκη Τράμπα.
Τα τραγούδια απέδωσε μοναδικά η ορχήστρα CANTO MEDITERANEO που αποτελείται από κορυφαίους σολίστ, σε ένα μουσικό ταξίδι στο Ανατολικό Ελληνικό τόξο, που ξεκινά από την Πόλη και καταλήγει στην Ήπειρο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σμύρνη, το Αιγαίο και την Κρήτη.
Παράλληλα εκτελέστηκαν αποσπάσματα από έργα του συνθέτη, που γνώρισαν διεθνή αποδοχή, από το ΒΑΛΚΑΝ, τον ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ και το δίσκο «ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ.

Η συναυλία ξεκίνησε με το λαϊκό ορατόριο «Το Γεφύρι της Άρτας» που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην Άρτα. Είχε παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14/3/09 υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Μιχάλη Πατσέα και έχει συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της COMPAGNIA D' OPERA ITALIANA γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία.
Ο θρύλος του γεφυριού ζωντάνεψε μέσα απ' τη συγκλονιστική ερμηνεία της Μ. Σουλτάτου. Στην εκδήλωση διαβάστηκαν και αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάννη Καλούζου «Ιμαρέτ» που αναφέρεται στην απελευθέρωση της Άρτας.

TAXISnet: Πάνω από 2 εκατομμύρια οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Οδηγίες της ΓΓΠΣ για όσους δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση.



Με σημαντικά αυξημένους ρυθμούς συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του οικονομικού έτους 2011 μέσω του συστήματος TAXISnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, προχθές 22 Ιουνίου, ο αριθμός των ηλεκτρονικών υποβολών του εντύπου Ε1 ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 133% σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι συνολικά είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 1,1 εκ. δηλώσεις το 2010 και 700 χιλιάδες το 2009.


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπενθυμίζει ότι:
Οι τελευταίες προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων λήγουν την Πέμπτη 30/6/2011.
Οι παλαιοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, χωρίς να απαιτείται να λάβουν κλειδάριθμο, καθώς οι κωδικοί τους ισχύουν κανονικά μέχρι τις 31/12/2011.
Οι πιστοποιημένοι λογιστές μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος των πελατών τους χωρίς να χρειαστεί οι πελάτες τους να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ.


Για διευκόλυνση των χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΓΓΠΣ δεκάδες ερωτήσεις που λαμβάνει συχνά το κέντρο τεχνικής υποστήριξης μαζί με τις απαντήσεις τους.

ΣΕΒΑΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σοβαρός τραυματισμός ανήλικου κοριτσιού από πτώση τέρματος σε γήπεδο 5Χ5

Τον σοβαρό τραυματισμό 4χρονης είχε σαν αποτέλεσμα η πτώση σιδερένιου δοκαριού τέρματος σε γήπεδο 5Χ5 την Πέμπτη το βράδυ στις 9 στο Σεβαστό Θεσπρωτίας. Το γηπέδου ποδοσφαίρου 5Χ5 ανήκει στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσπρωτίας.


Η μικρή διακομίσθηκε στο Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύεται.
Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το Α.Τ Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.


ΠΗΓΗ: www.pamepreveza.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Ψυχρολουσία» για το «κίνημα των αποδείξεων»

Πλαφόν 300 ευρώ στην επιστροφή φόρου με αποδείξεις!!!


"Φρένο" στις επιστροφές φόρου στους πολίτες για τις αποδείξεις που μαζεύουν, βάζει το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ρητά αναγράφεται στους πίνακες που κατέθεσε, θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε και φέτος αποδείξεις, οι οποίες όμως θα έχουν σημαντικά μικρότερο όφελος στην τσέπη του φορολογουμένου, μόλις 300 ευρώ συνολικά ετησίως κατ' άτομο, αντί για 10% της αξίας των αποδείξεων, που συλλέγει ο καθένας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λύση αυτή οδηγήθηκε η κυβέρνηση μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με την Τρόικα και από ανάγκη να εξοικονομήσει τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που επιστρέφει φέτος το Δημόσιο στους πολίτες, για τις αποδείξεις που μάζεψαν πέρυσι.
Για τους ελεγκτές, η παροχή κινήτρων στους πολίτες για να πράττουν το φορολογικό τους καθήκον, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, φαντάζει με πολυτέλεια. Επιτελείς της κυβέρνησης όμως αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να μην ατονήσει το κίνημα των αποδείξεων.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή αυτή δεν επηρεάζει τις αποδείξεις που μαζέψανε φέτος οι φορολογούμενοι και τις επιστροφές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση

Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.


Την εξασφάλιση της πέμπτης δόσης από την ΕΕ και ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως πλέον όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από όλα τα ταμεία της ΕΕ.


Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, απάντησε ότι διαβεβαίωσε τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της στιγμής στη χώρα. «Η ωριμότητα είναι που με κάνει να είμαι βέβαιος για την κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως εάν είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα και πιο γρήγοροι στην εφαρμογή του, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά θα έχουμε και ελάφρυνση. «Σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις και συνεχής διαπραγμάτευση για να είμαστε συνεπείς και να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό», ανέφερε.


Όπως τόνισε η εναλλακτική είναι η χρεοκοπία, σημειώνοντας πως «αν όλοι αντισταθούμε θα έρθουν χειρότερα και μπορεί να φτάσουμε στη χρεοκοπία. Χρειάζεται να υπάρξει ευρύτατη προσπάθεια κοινωνικής στήριξης».
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ακόμα ότι η νέα δανειοδότηση –τη χαρακτήρισε μαμούθ – θα είναι ανάλογου ύψους με την προηγούμενη (110 δισ. ευρώ).
«Μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Όπως είπε, υπογράμμισα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είμαστε συνεπείς στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά πρέπει να στηριχτεί και η ανάκαμψη.Το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πρέπει να λάβει υπόψη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, επισήμανε.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμα πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά αναγνώρισε ότι «δεν έχουν γίνει αρκετά». Επισήμανε, δε, πως «σε κάποιες αρχές φορολογικής λειτουργίας μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις»
Ανακοίνωσε ακόμα ότι προχωρά η για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδος, ενώ γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 20 μηνών, σημείωσε πως η χρεοκοπία δεν ήταν ποτέ επιλογή, καθώς «αν χρεοκοπήσουμε θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80%».
«Δεν θα κάνω πίσω και δεν θα υπολογίσω το πολιτικό κόστος. Έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα καλό και ικανό, αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου», συνέχισε.
Εξάλλου, εξαπέλυσε επίθεση και κατά τις κυβέρνησης της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι η ανέγερση αγαλμάτων από την πΓΔΜ κάθε άλλο παρά συντελεί στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Δεύτερη ξένη γλώσσα στα Γυμνάσια... υπό προϋποθέσεις

Οι μαθητές του Γυμνασίου θα διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα από την επόμενη σχολική χρονιά, τη γαλλική, τη γερμανική, την ιταλική ή την ισπανική, με τους όρους της συμπλήρωσης τμημάτων τουλάχιστον 15 μαθητών και της ύπαρξης οργανικής θέσης σχετικού καθηγητή, σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας κα Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Για τη δημιουργία τμήματος παράλληλης διδασκαλίας ξένης γλώσσας απαιτείται ελάχιστος αριθμός 15 μαθητών. Ειδικά σε σχολεία που λειτουργούν κάτω από ειδικές συνθήκες, δηλαδή είναι σε ορεινές περιοχές, με δυσχερή πρόσβαση, νησιά απομακρυσμένα κλπ., έπειτα από σχετική απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης θα μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα με ελάχιστο αριθμό τους 12 μαθητές. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει οργανική θέση εκπαιδευτικού που θα διδάξει την γλώσσα.
Για την Α΄ τάξη του Γυμνασίου, οι διευθυντές θα συγκεντρώσουν τα ενυπόγραφα σημειώματα των μαθητών που φοιτούν στη ΣΤ΄ Δημοτικού για τη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν και λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, θα αποφασίσουν αν θα δημιουργηθούν τμήματα διδασκαλίας δεύτερης γλώσσας ή όχι.


Τέλος, οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου του σχολικού έτους 2011-2012 θα συνεχίσουν να διδάσκονται τη γλώσσα που έχουν διδαχθεί κατά το σχολικό έτος 2010-2011, με τις ίδιες προϋποθέσεις.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 48ωρη απεργία στην Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου

Στην κήρυξη 48ωρης γενικής απεργίας για την ερχόμενη Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου προχώρησαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν πως κατά την πρώτη ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:


«Κεντρικό σύνθημα και αίτημα των συνδικάτων είναι:
- Η απόκρουση – ακύρωση των αντεργατικών, αντιαναπτυξιακών και αντικοινωνικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος – μνημόνιο Ι και ΙΙ.
- Η απόρριψη της λιτότητας, της φτώχειας και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
- Η ανάσχεση και ανατροπή του κλίματος των απολύσεων και διόγκωσης της ανεργίας
- Η επιβολή του απόλυτου σεβασμού και της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της Εργατικής Νομοθεσίας και των Εργασιακών δικαιωμάτων.
- Η απόκρουση του ξεπουλήματος και της εκποίησης των Δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινωνικής ωφέλειας και δημόσιου συμφέροντος
- Αυτή η κρίση αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας
- Να πληρώσουν οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι του χρέους και της κρίσης»

Πολυφωνικό αντάμωμα σχημάτων και φωνών στο Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου» στο λόφο Φιλοπάππου, την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011, ώρα: 21:00

Συμμετέχει η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ηπείρου, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. 1ο Αντάμωμα Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών, αφιερωμένο στο Θανάση Γεωργίου, επιμέλεια του Ηπειρώτη Μουσικού Βαγγέλη Κώτσου,Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου» Λόφος Φιλοπάππου,  4 Ιουλίου 2011, ώρα: 21:00.
Διοργάνωση: Θέατρο «Δόρα Στράτου» και Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Β. Κώτσου).
Θα εκτελεστούν τραγούδια σε πεντάτονες ανημίτονες κλίμακες (η πιο αρχέγονη γραμμή αρμονίας) από 13 σχήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου.


Συμμετέχουν:
1. Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου (Β. Κώτσου), κ. Β. Κώτσου, Ιδρυτής και Υπεύθυνος
2. Πολυφωνικό Σχήμα Πεντάτονο, κ. Β. Κώτσου, Ιδρυτής και Υπεύθυνος
3. Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού (Ε.ΤΕ.ΠΟ.), κ. Χρήστος Θεολόγος, Πρόεδρος
4. Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρρά, κ. Μιχαήλ Μαντζούρης, Πρόεδρος
5. Πολυφωνικό Δρυμάδων Χειμάρας, κα. Φωτεινή Νέτσου, Υπεύθυνη
6. Πολυφωνικό, «Μορφές Εκφρασης», κ. Θωμάς Κινδύνης, Πρόεδρος
7. Χορωδία Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Σ.Ε.), κ. Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος
8. Πολυφωνικό Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, κ. Μανώλης Μαγκλάρας, Πρόεδρος
9. Πολυφωνικό Συλλόγου Αθλητικού Χορού Καλαμάτας «Ξενία», κ. Γιώργος Σεμπαζιώτης, Πρόεδρος
10. Πολυφωνικό Χαλκιδόνιου Ωδείου, κ. Θανάσης Ζήλης, Ιδρυτής και Διευθυντής
11. Bulgarian Votses Rodina, Bulgaria, κ. Aleksandar Kostadinov, Maestro
12. Πολυφωνικό "Romanasul" της Ρουμανικής Κοινότητας «Ο Αγιος Στέφανος ο Μέγας», κα. Nina Ghita, Πρόεδρος
13. Πολυφωνικό Αλβανίας, «Bllazerim» (τ' αδέλφια), Λευτέρης Γκιόκας, Υπεύθυνος.


«Δόρα Στράτου»
Σχολείου 8, Πλάκα, 10558 Αθήνα
Τηλ. 210 324 4395, 210 324 6188, 210 921 2866, φαξ 210 324 6921
mail@grdance.org
www.grdance.org

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "Δεν αποκλείονται και νέα μέτρα!"

Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο νέων επιπλέον μέτρων ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου γίνεται η β’ ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στήριξης.


«Δε λέμε ότι κάθε λίγο και λιγάκι θα εισηγούμαι νέα μέτρα, αλλά δεν κάνω και τη δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

ΘΩΜΑΣ ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν μπορώ να ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο»

Άρχισαν οι διαρροές στο ΠΑΣΟΚ με το βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλο να δηλώνει ευθαρσώς στην εκπομπή Πρωινή Γνώμη του Βαγγέλη Στολάκη ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου έθεσε θέμα δημοκρατικότητας και εθνικής ομοψυχίας.

«Αυτά τα πράγματα δεν μπορώ να τα ψηφίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόπουλος, «Θα μιλήσω τη Δευτέρα στη Βουλή κα θα προσπαθήσω να πείσω ότι κάτι δεν πάει καλά», επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ρομπόπουλος τόνισε ότι θέματα όπως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απαιτούν εθνική ομοψυχία και δε γίνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ να τα ψηφίζει.


«Διαφωνώ στο δημοκρατικό τρόπο σκέψης, δεν μπορώ να μου λένε τι να κάνω.
Εγώ είμαι επιχειρηματίας και έκανα πάντα αυτό που έκρινα σωστό», υπογράμμισε ο κ. Ρομπόπουλος.

ΠΗΓΗ: www.spnews.gr

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Χαριστική βολή για τα νοικοκυριά-Χαράτσια - σοκ για 1 εκ. χαμηλόμισθους

Ταφόπλακα για μισθοσυντήρητους και πολύ χαμηλά εισοδήματα με υπογραφή Βενιζέλου.

Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πλήττονται κυρίως από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει «χαράτσια-σοκ» για τουλάχιστον 1 εκατ. μισθοσυντήρητους με πολύ χαμηλά εισοδήματα (κάτω και από 700 ευρώ το μήνα) που δεν πλήρωναν ως τώρα καθόλου φόρο, αλλά και για ολόκληρη την αγορά (καταναλωτές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες) που θα υποστούν την αφαίμαξη των 5,5 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το «νέο Μνημόνιο».



Συγκεκριμένα:
- Μειώνεται το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ από 12.000. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν 10% φόρο ακόμα και όσοι βγάζουν μόλις 700 ευρώ το μήνα. Θα πληρώνουν 100 ευρώ για κάθε χιλιάρικο που βγάζουν έως να φτάσουν τα 12.000. Εξαιρούνται ΑΜΕΑ, άνεργοι νέοι έως 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, για τους οποίους θα ισχύει αφορολόγητο 12.000 ευρώ.


- Επιβάλλεται νέα έκτακτη εισφορά 1% έως 5% από τα 12.000 ευρώ στα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν φέτος. Θα επιβάλλεται μέχρι και το 2015. Ο φόρος επιβάλλεται «από το πρώτο ευρώ».

Με βάση την κλίμακα υπολογισμού της, θα πληρώνουν:
· όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 0-12.000 ευρώ: 0 ευρώ
· 12.000-20.000 ευρώ: 1% (ή 120-200 ευρώ)
· 20.000-50.000 ευρώ: 2% (ή 400-1000 ευρώ)
· 50.000-100.000: 3% (ή 1500 – 3.000 ευρώ)
· Εισόδημα 100.000 και άνω: 4% (ή 4.000 και άνω)

Η εισφορά αφορά το σύνολο του εισοδήματος. Ωστόσο, ειδικά για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε να μην πληρώνουν τα διπλά από κάποιον άλλον που έχει σχεδόν το ίδιο εισόδημα.

Παράδειγμα:
Ο φορολογούμενος "Α" με εισόδημα 19.999 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%. Πληρώνει 199,99 ευρώ και του μένουν «καθαρά στην τσέπη» (19.999 - 199,99) περίπου 19.800.


Άλλος φορολογούμενος ("Β") με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει εισφορά 400 ευρώ και του μένουν καθαρά (20.001 – 400) 19.600 περίπου.
Πέφτει έτσι 200 ευρώ χαμηλότερα και από τον "Α".


Με την ρύθμιση που ετοιμάζεται, ο Β μεταπηδάει στην μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1% και θα πληρώσει εισφορά 200,01 ευρώ αντί 400.
Θα γλιτώσει 200 ευρώ και θα του μείνουν «καθαρά» τα 19.800.


Για να χρυσώσει το «χάπι» ο υπουργός Οικονομικών επέβαλε και ένα επιπλέον κλιμάκιο 5%, μόνο και μόνο για βουλευτές, υπουργούς, αιρετούς και μετακλητούς, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 5%, ασχέτως του ύψους του εισοδήματός τους.


Όπως τόνισε ο κ.Βενιζέλος "όταν επιβάλουμε περικοπές και μέτρα στο λαό, πρέπει οι εμείς οι ίδιοι πρώτοι να υποστούμε τη μεγαλύτερη περικοπή".


Επιπλέον χαράτσια:
- Αύξηση 5% στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο έως το 2013 να επέλθει πλήρης εξίσωση με το πετρέλαιο κίνησης. Θα αυξηθεί κατά 6 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης. Ειδικά για χαμηλόμισθους και όσους κατοικούν σε περιοχές της βορείου Ελλάδος μ χαμηλές θερμοκρασίας, "επιδιώκεται" (σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός) να στηθεί ειδικός μηχανισμός για να επιστρέφεται το χαράτσι σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

- Μειώνεται το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ κατ' άτομο για την ακίνητη περιουσία. Ουσιαστικά θα πιάνει τους ιδιοκτήτες σε ολόκληρους δήμους που ως τώρα εξαιρούνταν από τον ΦΑΠ (πχ διαμέρισμα 40 τμ στην Κηφισιά). Δεν θα επιβληθεί όμως η έκτακτη εισφορά ακινήτων ("1 ευρώ ανά τετραγωνικό") στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που θα αποτελούσε μια απομίμηση του ΕΤΑΚ.

- επιβάλλεται και τέλος Επιτηδεύματος 300 ευρώ κατά μέσο όρο, σε όσους ασκούν επάγγελμα πάνω από 5 χρόνια. Θα εξαιρεθούν γενικώς όμως από το μέτρο όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με μπλοκάκι.

Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, επαίνεσε την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, για την προσφορά της, στις Ελληνικές αξίες του Ευεργετισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού


Με το ΑΡΙΣΤΕΙΟ ''Ευεργετών Άθλα'' επαινέθηκε-βραβεύθηκε, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία Ηπειρωτική αποδημική οργάνωση, στο ολοήμερο Συμπόσιο που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών με την συνεργασία της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, στο Ζάππειο Μέγαρο την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011.
Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών απένειμε στην Π.Σ.Ε. το ΑΡΙΣΤΕΙΟ ''ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΑΘΛΑ'', ''ΕΠΑΙΝΕΣΑΙ ότι τας Ελληνικάς αξίας αόκνως θεραπεύεινι, ανειπείν δε τα της Ευεργεσίας Άθλα, εν τη επί τη του Ευεργετισμού - Ολυμπισμού - Εθελοντισμού''.


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση αυτή, από τον Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Β' Αντιπρόεδρο Δημήτρη Σιούλα, τον Έφορο Οικονομικών Γιάννη Νάκη και τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο.


Ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου, κατά τον επίσημο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην σημασία της Εθνικής ευεργεσίας, ως παράγοντας ανάπτυξης της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ευεργεσία των Ηπειρωτών, στο χθες και στο σήμερα και στο ρόλο που καταλυτικά διαδραμάτισε ο Ευεργετισμός των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και την σημασία που είχε η οικονομική ενίσχυση των Κωνσταντίνου και Ευαγγελή Ζάππα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και με την ανέγερση του Ζαππείου Μεγάρου και του Γεωργίου Αβέρωφ με την αποπεράτωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, που ήταν κομψοτέχνημα για την εποχή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και των ενδιάμεσα Ολυμπίων, αλλά και των χορηγιών του, για την στήριξη όλης της προσπάθειας του Ελληνικού λαού για εθνική ανάταση εξ αιτίας του Ολυμπισμού και του Εθελοντισμού.

Κατά την παραλαβή του Αριστείου-Επαίνου που έγινε από τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, στην αντιφώνηση του, αναφέρθηκε στο ρόλο της ΠΣΕ από της ίδρυσης της εδώ και 75 χρόνια μέχρι σήμερα, στην παρέμβαση της Συνομοσπονδίας σε ζητήματα Πολιτισμού και διατήρησης της Ηπειρώτικης παράδοσης, αλλά και σε ζητήματα διεκδίκησης, που αφορούν στην ανάπτυξη και πρόοδο της πατρώας γης και τους κατοίκους της που αγωνίζονται για βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, πρόοδο και προκοπή, αλλά και τους απόδημους Ηπειρώτες που αγωνίζονται, προοδεύουν και καταξιώνονται σε ''ξένους τόπους'' έχοντας στην μνήμη τους και την καρδία τους την Ήπειρο.

Στις Εργασίες του Συμποσίου, αναπτύχθηκαν εμπεριστατωμένα και με τεκμηριωμένες εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες, ζητήματα που αφορούν τόσο τον Ολυμπισμό, τον Ευεργετισμό, τον Εθελοντισμό και την Φιλανθρωπία, όσο και τον άθλο της Ευεργεσίας και την Οικουμενική ενόραση, την ηθική επιχειρηματικότητα σε περιόδους κρίσης, την εθνική ενόραση ως απότοκος των προαναφερομένων αξιών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ανήλικους, νέους και παιδιά του Ολυμπισμού, Ευεργετισμού και Εθελοντισμού.


Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διευκρινήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης και αναλυτικό παράδειγμα

Στο χαμηλότερο συντελεστή θα πέφτουν όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα που βρίσκονται οριακά υψηλότερα από τα ποσά των εισοδημάτων όπου αλλάζουν οι κλίμακες.

Σύμφωνα με διευκρίνιση που έκανε το υπουργείο Οικονομικών για την εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα 1% ως 5% αναφέρεται ότι:
Η εισφορά αφορά το σύνολο του εισοδήματος.
Ειδικά για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες, σας δίνω ένα παράδειγμα που διορθώνει κάποιες αδικίες:
Ο Α με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου)
Ο Β με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει όμως 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου).
Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδάει στην μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών δε διευκρινίζει μέχρι πιο ποσό ο φορολογούμενος θα φορολογείται με βάση το χαμηλότερο ποσοστό.

MRB: Προβάδισμα 2,1% της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα 2,1%, δίνει στη Νέα Δημοκρατία νέα δημοσκόπηση της MRB.

Αναλυτικά:
ΝΔ 22,9%
ΠΑΣΟΚ: 20,8%
ΚΚΕ: 8,3%
ΛΑΟΣ: 5,4%
ΣΥΡΙΖΑ: 4%
Οικολόγοι-Πράσινοι: 3,1%
Δημοκρατική Αριστερά: 2,3%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,3%.


Σαφής ανατροπή σημειώνεται στην παράσταση νίκης όπου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2% έναντι 18,5% του ΠΑΣΟΚ (MRB).
Ακόμη η ΝΔ προηγείται σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες αξιολόγησης των κομμάτων.
Θεωρείται ικανότερη να διαχειριστεί όλους τους τομείς πολιτικής με μέση διαφορά 4,1 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ (16,5% έναντι 12,4%) και έχει καλύτερη εικόνα επίσης κατά 4,1% (12,6% έναντι 8,5%).
Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει κεφάλι στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού (21,3% έναντι 20,4% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου) και αξιολογείται θετικότερα κατά 12,9% του Γ. Παπανδρέου ως προς τη στάση των δύο αρχηγών για τα θέματα του Μνημονίου και διαχείρισης της οικονομικής κρίσης (23,8% έναντι 10,9%).
Είναι άλλωστε σαφής η γενικότερη αποτύπωση μίας απογοητευμένης και οργισμένης κοινωνίας η οποία δηλώνει μόλις κατά 7,5% ότι μπορεί να αντέξει περαιτέρω θυσίες, συμφωνεί μόνο κατά 12,6% με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα οποία θεωρεί αναγκαία μόλις κατά 22,2%.
Είναι προφανές ότι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον μαζικά το που μας έχει οδηγήσει η πολιτική του Μνημονίου και ζητούν με το ογκώδες 74,2% την επαναδιαπραγμάτευσή του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εισφορά κατά της ανεργίας 10 ευρώ το μήνα

Ασφάλιση κατά της ανεργίας, με την καταβολή εισφοράς 10 ευρώ το μήνα, αποκτούν από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον OAEE, και οι επιστήμονες, ασφαλισμένοι στο ETAA (περίπου 1 εκατ. άτομα).
Tην καθιέρωση της εισφοράς αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας να συμπεριλάβει στο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, «καλύπτοντας» το κενό στην ασφάλιση κατά της ανεργίας που έχουν, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι). Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», αντίστοιχη εισφορά θα προβλεφθεί και για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων στα MME (π.χ. εφημεριδοπώλες).
Mε την παραπάνω εισφορά το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
O «κουμπαράς» της ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, όπως διευκρίνιζαν χθες στην «H» κυβερνητικά στελέχη, θα «καλύπτει» παροχές οι οποίες θα καθοριστούν, όπως και οι προϋποθέσεις και ο αριθμός των δικαιούχων, με υπουργικές αποφάσεις «ύστερα από διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς». «H πρόβλεψη ασφάλισης κατά της ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως ισχύει για τους μισθωτούς, αποτελούσε και αποτελεί αίτημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Eπαγγελματιών, Bιοτεχνών και Eμπόρων Eλλάδος», ο αντιπρόεδρος της ΓΣEBEE Γ. Kαββαθάς, τονίζοντας ότι «οι μικρομεσαίοι περνούν πολύ δύσκολες ημέρες και χρειάζονται στήριξη».


Για τον ίδιο λόγο (και ύστερα από αίτημα της ΓΣEBEE) καθιερώθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο (άρθρο 69, του ν. 3863/10) η παρακράτηση ατομικής μηνιαίας εισφοράς 5 ευρώ για την κάλυψη (με τα 3 ευρώ) των δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όσους ελεύθερους επαγγελματίες - ασφαλισμένους στον OAEE χάνουν το επάγγελμά τους και (με τα 2 ευρώ) της συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών της Eργατικής Eστίας.