Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση

Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.


Την εξασφάλιση της πέμπτης δόσης από την ΕΕ και ΔΝΤ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως πλέον όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από όλα τα ταμεία της ΕΕ.


Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, απάντησε ότι διαβεβαίωσε τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της στιγμής στη χώρα. «Η ωριμότητα είναι που με κάνει να είμαι βέβαιος για την κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως εάν είμαστε συνεπείς στο πρόγραμμα και πιο γρήγοροι στην εφαρμογή του, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά θα έχουμε και ελάφρυνση. «Σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις και συνεχής διαπραγμάτευση για να είμαστε συνεπείς και να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό», ανέφερε.


Όπως τόνισε η εναλλακτική είναι η χρεοκοπία, σημειώνοντας πως «αν όλοι αντισταθούμε θα έρθουν χειρότερα και μπορεί να φτάσουμε στη χρεοκοπία. Χρειάζεται να υπάρξει ευρύτατη προσπάθεια κοινωνικής στήριξης».
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ακόμα ότι η νέα δανειοδότηση –τη χαρακτήρισε μαμούθ – θα είναι ανάλογου ύψους με την προηγούμενη (110 δισ. ευρώ).
«Μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Όπως είπε, υπογράμμισα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είμαστε συνεπείς στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά πρέπει να στηριχτεί και η ανάκαμψη.Το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πρέπει να λάβει υπόψη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, επισήμανε.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμα πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά αναγνώρισε ότι «δεν έχουν γίνει αρκετά». Επισήμανε, δε, πως «σε κάποιες αρχές φορολογικής λειτουργίας μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις»
Ανακοίνωσε ακόμα ότι προχωρά η για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδος, ενώ γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 20 μηνών, σημείωσε πως η χρεοκοπία δεν ήταν ποτέ επιλογή, καθώς «αν χρεοκοπήσουμε θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80%».
«Δεν θα κάνω πίσω και δεν θα υπολογίσω το πολιτικό κόστος. Έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα καλό και ικανό, αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου», συνέχισε.
Εξάλλου, εξαπέλυσε επίθεση και κατά τις κυβέρνησης της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι η ανέγερση αγαλμάτων από την πΓΔΜ κάθε άλλο παρά συντελεί στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων.