Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το ακριτικό Πωγώνι δεν μπορεί να περιμένει άλλο!..

«Οργιάζει» η εγκληματικότητα…
Δήμος-κάτοικοι κλείνουν αύριο (11:30 π.μ.) το Τελωνείο Κακαβιάς


Μια πρώτη, προειδοποιητική, μορφή μαζικής αντίδρασης των κατοίκων του Πωγωνίου για την παντελή ερήμωση της ακριτικής περιοχής και την αυξημένη εγκληματικότητα αποτελεί το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Κυριακή στις 11:30 το πρωί στο Τελωνείο Κακαβιάς.
Κύριο ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της παραμεθόριας περιοχής, με σύνθημα ότι η κατάσταση έφθασε πλέον το «μη παρέκει». Απαίτηση όλων είναι η πλήρης επάνδρωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Στρατιωτικών Φυλακίων, καθώς και η επιστροφή όλων των συνοριοφυλάκων, ώστε να υπάρξει εκ νέου αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους.
 «Το Πωγώνι, αλλά και γενικότερα η ακριτική Ήπειρος εκπέμπει S.O.S. Σε αυτή την κινητοποίηση θα πρέπει να είναι παρόντες όλοι οι Δήμοι που βρίσκονται στην συνοριογραμμή με την Αλβανία» σχολιάζουν κάτοικοι της περιοχής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πωγωνίου, για την κινητοποίηση στο Τελωνείο της Κακαβιάς, λεωφορεία του Δήμου θα αναχωρήσουν στις 10:30 το πρωί και θα ακολουθησουν τις διαδρομές:
• Από Τ.Κ. Κουκλιών- Παρακάλαμο- Σιταριά – Κρυονέρι-Κακαβιά,
• Από Τ.Κ. Κεφαλόβρυσου- Ωραιόκαστρο – Άγιο  Κοσμά –Βήσσανη- Δελβινάκι- Κακαβιά,
• Από  Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας –Καστανή- Χαραυγή –Κτίσματα- Κακαβιά.

Σε λειτουργία το Taxisnet, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Υποβολή δηλώσεων, έως και τις 30 Ιουνίου

Μετά από πολλές αναβολές άνοιξε χθες το απόγευμα (γύρω στις 16:30) η εφαρμογή του Taxisnet, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω του Taxisnet, τις φορολογικές τους δηλώσεις, έως και τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία.
Για την πρόσβαση στη σχετική εφαρμογή και την υποβολή της δήλωσης οι υπόχρεοι πρέπει να διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς (κλειδάριθμος) στο πληροφοριακό σύστημα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι σειρά ασφαλιστικών ταμείων καθώς και άλλων υπόχρεων φορέων, ακόμη, είτε δεν έχουν αποστείλει στους δικαιούχους τις βεβαιώσεις αποδοχών προηγουμένου έτους, είτε δεν έχουν ενημερώσει ότι η χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας τους στο διαδίκτυο.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι από φέτος, για πρώτη φορά, υποχρεωτικά θα αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις οι τόκοι των καταθέσεων των φορολογούμενων, γεγονός που σημαίνει πως χρειάζεται σχετική βεβαίωση και από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο υπόχρεος.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους αναμένεται να αυξήσει το ποσό των τόκων πάνω από το οποίο οι κάτοχοι λογαριασμών καταθέσεων θα πρέπει να τους δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση.
Εξετάζεται το όριο αυτό να είναι 250 ευρώ.

Μέχρι το τέλος Μαΐου οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους

Αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους κατατίθενται στο γραφείο του Συλλόγου Πολύτεκνων Γονέων Νομού Ιωαννίνων μέχρι το τέλος Μαΐου.
Τα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Πολυτέκνων που απαιτούνται είναι αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο πρόγραμμα, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, φωτοτυπία ταυτότητας επίσης θεωρημένη για το γνήσιο του αντιγράφου, και πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο.
Οι οικογένειες – μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων μπορούν να κάνουν αίτηση στο Δήμο τους, με τα ίδια δικαιολογητικά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση δεν επιτρέπεται να κάνει κάποιος αίτηση στο Δήμο και στον Σύλλογο, γιατί τότε θα αποκλειστεί από τη διανομή.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά, τα εισοδηματικά κριτήρια και γενικά οτιδήποτε σχετικό με το πρόγραμμα διανομής μπορεί να απευθύνεται κανείς στα γραφεία του Συλλόγου και στο τηλέφωνο 2651026332, ενώ όπως σημειώνεται εκπρόθεσμες αιτήσεις ή αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά δεν θα γίνονται δεκτές.
Τέλος, ο Σύλλογος Πολυτέκνων κάνει γνωστό πως διοργανώνει το τριήμερο 14-16 Ιουνίου εκδρομή στη Σόφια της Βουλγαρίας για τους Πολύτεκνους και τους φίλους των πολυτέκνων.
Πληροφορίες μπορεί να πάρει κάθε ενδιαφερόμενος στα γραφεία του Συλλόγου.

Ψήφισμα κατὰ τὴν ἐκδήλωση γιὰ τὸν Αὐτονομιακὸ Ἀγῶνα τῆς Βορείου Ἠπείρου, στὶς 17 Φεβρουαρίου 1914, καθὼς καὶ γιὰ τὴν ὑπογραφὴ τοῦ «Πρωτοκόλλου τῆς Κερκύρας, στὶς 17 Μαΐου 1914

ριθ. Πρωτ. 46
ν Δελβινακί τ 19 Μαου 2013
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

            Στ ρωϊκ Δελβινάκι, την Κυριακή, 19η Μαου 2013, πραγματοποιήθηκε γι μι κόμη φορ κδήλωση γι τν Ατονομιακ γνα τς Βορείου πείρου, στς 17 Φεβρουαρίου 1914, καθς κα γι τν πογραφ το «Πρωτοκόλλου τς Κερκύρας, στς 17 Μαου 1914.
            μως, φετινς ορτασμός, πως κα περυσινός, σκιάστηκε π τν διχασμ τς Βορειοηπειρωτικς γεσίας. Πάντως, λες ο κδηλώσεις γιναν σύμφωνα μ τ Πρόγραμμα, πο εχε καταρτίσει Μητρόπολή μας.
Στ τέλος, κα φο εχε προηγηθ σημαντικ μιλία το Σεβασμιωτάτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανς κα Κονίτσης κυρίου ΑΝΔΡΕΟΥ, γκρίθηκε μόφωνα τ κόλουθο
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
« 1) Καταδικάζουμε περίφραστα τν μεγαλοϊδεατισμ το Σαλ Μπερίσα, ποος δημόσια διεκήρυξε, τι τ Τέττοβο, Φλώρινα, Καστοριά, τ ωάννινα κα λόκληρη πειρος, μαζ μ τν ρτα κα τν Πρέβεζα, ποτελον τμμα τς «Μεγάλης λβανίας»!  Τέτοιες πόψεις δν συμβάλλουν στς σχέσεις καλς γειτονίας τν δύο Χωρν μας, οτε στν πίλυση το κκρεμοντος ζητήματος τς λληνικς Βορείου πείρου.
2) Διαμαρτυρόμαστε ναντίον τν γκληματιν «Τσάμηδων», ο ποοι τν τελευταο καιρό, μ τν φαν λλ δραστήρια ποκίνηση το λβανικο καθεσττος, βιαιοπραγον ες βάρος τν λλήνων Βορειοηπειρωτν.
3) Ζητομε τν μεση πίλυση το ζητήματος τν συντάξεων το Ο.Γ.Α. γι τος Βορειοηπειρτες. Κυβέρνηση, ν θέλ ν κάν οκονομίες, ς τς κάν π λλο. Οτε εναι δυνατν ο ναπομείναντες, μέσα, Βορειοηπειρτες ν γκατασταθον μονίμως στν λλάδα, προκειμένου ν τος χορηγηθον ο συντάξεις. Μ τέτοιες, ατόχρημα ξωφρενικές, πόψεις εναι βέβαιο τι θ δειάσ Βόρειος πειρος.
4) Παρακολουθομε μ πόνο ψυχς τν συνεχιζόμενο διχασμ τς Βορειοηπειρωτικς γεσίας, ποος θ ποβ λέθριος κατ τς περχόμενες κλογς το ουνίου στν λβανία. Ζητομε π τος δελφος ν μονοιάσουν. Κι’ π τν λλάδα ν πράξ μ ποφασιστικότητα τ χρέος της, στε ν γίν πανένωση τν διεστώτων. Κα
5) μες, παρ τς ντιξοότητες κα τς δυσκολίες τν καιρν, συνεχίζουμε τν ερηνικό μας γνα, σύμφωνα μ τν ντολ το αοδίμου Μητροπολίτου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ. Κα Θες στω βοηθός».

(κ τς ερς Μητροπόλεως)

''Η Ήπειρος του Αγώνα'': Ηπειρώτικο Πολυθέαμα 2013, με τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, στις 20:30

''Η Ήπειρος του Αγώνα'': Ηπειρώτικο Πολυθέαμα  2013, με τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, στις 20:30

Δήμος Πωγωνίου και κάτοικοι απαιτούν μεγαλύτερη ασφάλεια- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή (11:30 π.μ.) στην Κακαβιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του τελωνείου Κακαβιάς οργανώνει την Κυριακή 26 Μαΐου ο δήμος Πωγωνίου με αίτημα προς την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και της παραμεθόριας περιοχής.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί με το δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη να δηλώνει στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» ότι ο δήμος και οι κάτοικοι με τους φορείς των αποδήμων ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για να επανέλθει το αίσθημα ασφαλείας στο ακριτικό Πωγώνι.
Όμως, δυο εβδομάδες μετά το διπλό φονικό, με θύματα ζευγάρι ηλικιωμένων στα Κτίσματα, από 30χρονο Αλβανό ο οποίος συνελήφθη, παρά τις αντιδράσεις και το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, δεν υπάρχει ανταπόκριση και το ραντεβού που ζήτησαν από κοινού ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον δήμαρχο Πωγωνίου, δεν έχει οριστεί...
Για τη συνάντηση παλεύει και η Ομοσπονδία Πωγωνησίων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Εκκρεμεί το ραντεβού
«Στηλιτεύουμε την στάση του υπουργού και την αδιαλλαξία του, δεν βρίσκει χρόνο για να ακούσει τα προβλήματα των ακριτών», λέει με νόημα ο κ. Καψάλης, προσθέτοντας ότι οι εναπομείναντες κάτοικοι στα χωριά κλειδώνουν από νωρίς το βράδυ τις πόρτες τους και ζουν με την αγωνία και το φόβο.
Υπενθυμίζει ότι προ διμήνου δεν έγινε η συνάντηση, που είχε κλειστεί με τη συνδρομή των αποδήμων, με τον κ. Δένδια.
«Τότε μας είπαν ότι θα μας καλούσαν σύντομα, αλλά πέρασε πολύς καιρός, μεσολάβησε το τραγικό γεγονός με τη διπλή δολοφονία», σημείωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε δεχθεί σε εκείνη την επίσκεψη στην Αθήνα το δήμαρχο Πωγωνίου και είχε υποσχεθεί να μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό.
Να επιστρέψουν οι αστυνομικοί
Και τότε και τώρα ο δήμος απαιτεί επάνδρωση, πλήρως, όλων των αστυνομικών τμημάτων, επιστροφή όλων των συνοριοφυλάκων και επάνδρωση και των στρατιωτικών φυλακίων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
Πολλοί από τους συνοριοφύλακες έχουν μεταφερθεί σε καθήκοντα άλλων αστυνομικών υπηρεσιών στα Γιάννινα, ενώ υπάρχει και η ακατανόητη μετακίνηση δυνάμεων στον Έβρο, γεγονός που αποδυναμώνει την αστυνόμευση στο Πωγώνι και σε όλη την παραμεθόρια περιοχή.
Ο στρατός έκλεισε τα περισσότερα φυλάκια του και είναι εύκολη η είσοδος από την Αλβανία.
Το τελευταίο διάστημα, μετά το διπλό φονικό και την ... κάθοδο των κατοίκων στα Γιάννινα με διαδήλωση έξω από το αστυνομικό και το δικαστικό μέγαρο, φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί οι περιπολίες της αστυνομίας, όχι ο αριθμός των αστυνομικών στα τμήματα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Πωγωνίου.
«Είναι εμφανής, επισημαίνει ο κ. Καψάλης, η αύξηση των περιπολιών, τα αστυνομικά οχήματα περνούν από τα χωριά, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή η παρουσία, η επάνοδος των αστυνομικών που άλλοτε υπηρετούσαν είναι αναγκαία».
Λεωφορεία από τα χωριά
Ο δήμαρχος Πωγωνίου σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα για ενίσχυση της αστυνόμευσης και της ασφάλειας στην περιοχή δεν συνδέεται με τα σχέδια του υπουργείου για Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών στο παλιό ΚΤΕΟ Κακαβιάς, θέμα που έχει εξελιχθεί ερήμην του δήμου και χωρίς να γίνει διάλογος μέχρι τώρα.
Για τη μετάβαση των κατοίκων στην συγκέντρωση της Κυριακής στην κακαβιά ο δήμος δρομολογεί λεωφορεία με ώρα αναχώρησης στις 10:30 το πρωί και τις διαδρομές εξής:
-Κουκλιοί-Παρακάλαμος-Σιταριά-Κρυονέρι-Κακαβιά.
-Κεφαλόβρυσο-Ωραιόκαστρο-Άγιος Κοσμάς-Βήσσανη-Δελβινάκι-Κακαβιά.
-Αγία Μαρίνα-Καστανή-Χαραυγή-Κτίσματα-Κακαβιά.