Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση Περιφερειάρχη με αντιπροσωπεία του Δήμου Σβέρτε (Γερμανίας)

 


Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, αντιπροσωπεία του Δήμου Σβέρτε (Γερμανίας) με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτρη Αξούργο, μετά την υπογραφή δήλωσης αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Σβέρτε (Γερμανίας), που πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, και του πολιτισμού.

Την αντιπροσωπεία συνόδευαν δυο μέλη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης  οι κ.κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Γεράκης!

Εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 (24 Οκτωβρίου 2022 – 30 Οκτωβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 53.436 κρούσματα COVID-19 (5.122 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: 1% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.188.890 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.82 - 1.07).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.324 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 189, 3% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.014 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 145, -7% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 85 (61.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 73 έτη και το 96.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Περίπου 59 κιλά ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (skunk) εντοπίστηκαν σε φορτηγό σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Συνελήφθη για την εμπλοκή του στην υπόθεση ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένας συνεργός του

Σημαντική ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας (skunk) κατασχέθηκε χθες (31-10-2022) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Για την εμπλοκή του στην υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, ενώ ταυτοποιήθηκε ακόμη ένας ημεδαπός συνεργός του, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες (31-10-2022) μετά τα μεσάνυχτα, περιπολούντες αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, εντόπισαν σταθμευμένο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο που έφερε αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας και διαπίστωσαν ότι ημεδαπός που βρίσκονταν στη θέση του οδηγού είχε αποβιώσει.

Όπως εξακριβώθηκε, το φορτηγό εκτελούσε μεταφορά εμπορευμάτων από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αττική.

Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο φορτηγό με τη συνδρομή και του αστυνομικού σκύλου «Lussy», εντοπίστηκαν κρυμμένα ανάμεσα στα εμπορεύματα τρία χάρτινα κιβώτια, τα οποία περιείχαν συνολικά (54) αεροστεγείς συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας (skunk), συνολικού βάρους (58) κιλών και (906) γραμμαρίων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε, ότι μετά τον εντοπισμό του φορτηγού, ο συλληφθείς είχε επιχειρήσει μαζί με τον ημεδαπό συνεργό του και άλλους δύο άγνωστους συνεργούς τους να παραβιάσουν την επένδυση του φορτηγού, με προφανή σκοπό να παραλάβουν τα ναρκωτικά.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν το Ι.Χ.Ε. του συλληφθέντα, το οποίο χρησιμοποίησε για να προσεγγίσει το φορτηγό, καθώς και το συνολικό χρηματικό ποσό των -2.100- ευρώ.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Κυβερνητική δέσμευση να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων ώστε να λειτουργήσει το διαδημοτικό κοιμητήριο της Δυτικής Αθήνας

 


Κυβερνητική δέσμευση να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων ώστε να λειτουργήσει το διαδημοτικό κοιμητήριο της Δυτικής Αθήνας, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Π. Κουρουμπλή

Το μείζον θέμα της κατασκευής διαδημοτικού κοιμητηρίου στη Δυτική Αθήνα, συζητήθηκε χθες στη Βουλή, σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι υπάρχουν ζέοντα και χρονίζοντα προβλήματα στη Δυτική Αθήνα, όπως ο βομβαρδισμός του οδικού δικτύου, τα ζητήματα των αντισταθμιστικών στους Δήμους Πετρούπολης, Ιλίου και Καματερού, από την επιβάρυνση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, η καθυστέρηση του έργου κατασκευής νέου σταθμού των ΚΤΕΛ, η υπογειοποίηση των καλωδίων, η καθυστέρηση του καθορισμού ρεμάτων για την επέκταση των σχεδίων πόλης, όμως το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει να κάνει με την ταφή των νεκρών στη Δυτική Αθήνα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και ιδιαίτερης σημασίας και αξίας για τον άνθρωπο και τις ζωές όλων μας.

Όλες οι συναλλαγές των πολιτών με τράπεζες και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, μέσω του Gov.gr Wallet

 


Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αντί για την ταυτότητά τους το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας έχουν από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου οι πολίτες. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5003/28-10-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, ρυθμίζονται:

η διαδικασία ταυτοποίησης με το Gov.grWallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και

η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου στοιχείων ταυτότητας για τους παραπάνω φορείς στις περιπτώσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.

Συγκεκριμένα, από 1η Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το Gov.grWalleγια τις συναλλαγές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και με τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου είναι ακριβώς η ίδια που ισχύει από τον Ιούλιο για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και γίνεται με τον κωδικό QR του ψηφιακού αντιγράφου. Συγκεκριμένα:

Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.grWallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή για να επαληθεύσει τα στοιχεία του.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΜΗΝΑΣ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ 01/11/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ/ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 15/11/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 29/11/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ:  6977971340

Αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας

 

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο -2- ημεδαποί

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας προχώρησαν χθες (31-10-2022) το πρωί στην κατάσχεση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, που εντοπίστηκαν σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, περί όπλων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην κατοικία των κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·         (20) χάλκινα και αργυρά νομίσματα αρχαίων χρόνων,

·         (14) οθωμανικά νομίσματα,

·         (11) δαχτυλίδια διαφόρων εποχών,

·         (21) μολύβδινα και χάλκινα μικροαντικείμενα και εξαρτήματα (αρχαίων και βυζαντινών χρόνων),

·         χάλκινο πηνιόσχημο αντικείμενο,

·         μολύβδινο αντικείμενο με εγχάρακτο ρόδακα και

·         σιδερένια αιχμή δόρατος.

Τα παραπάνω αντικείμενα, αφού εκτιμήθηκαν από αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας, διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις για τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά.

Ακόμη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

·         (4) ανιχνευτές μετάλλων,

·         (7) ασύρματοι-πομποδέκτες,

·         πολεμικό τυφέκιο,

·         (2) αεροβόλα τυφέκια,

·         (150) φυσίγγια πολεμικών τυφεκίων διαφόρων διαμετρημάτων,

·         (58) φυσίγγια περιστρόφου διαφόρων διαμετρημάτων,

·         (300) γραμμάρια πυρίτιδας και

·         χειροποίητο μαχαίρι μήκους 35 εκατοστών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγόρευση αλιείας πέστροφας μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2023

 

Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου,  ανακοινώνει  ότι η αλιεία της πέστροφας απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Περιφέρειας Ηπείρου από 1η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους έως 15 Φεβρουαρίου του 2023 (Β.Δ. 142/1971 –  ΦΕΚ 49/Α΄/12-3-1971).

Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της αλιευτικής νομοθεσίας. 

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, ώρα 6:30 μ.μ.

 


Συνεδριάζει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 6:30μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Καλπάκι (αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ.)

                                 ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.   Έγκριση 9ης  Αναμόρφωσης  προϋπολογισμού 

2.   Έγκριση 4ης κατανομής  ΣΑΤΑ 

3.   Περί εκπέσεως εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δήμου.

4.   Έγκριση παροχής ύδρευσης, εκτός οικισμού.

5.   Επί αιτήσεως Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Σιταριάς, για παραχώρηση χρήσης αιθουσών Δημοτικού Σχολείου Σιταριάς.

6.   Επί αιτήσεως Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, για αγορά παραδοσιακών στολών.

7.   Έγκριση δημοπράτησης μίσθωσης Δημοτικού κτηρίου παλαιών Σφαγείων Κοινότητας Πωγωνιανής.

8.   Έγκριση δημοπράτησης μίσθωσης Δημοτικού Ξενώνα Κοινότητας Σταυροσκιαδίου.

9.   Παραχώρηση Δημοτικού ακινήτου Κοιν/τας Δελβινακίου, στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ «ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ».

10.      Έγκριση δαπανών επέκτασης Φ.Ο.Π.

Στην πλατφόρμα myPROPERTY οι αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών, από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου

 


Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ θα δέχεται τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2022 η ηλεκτρονική υποβολή θα είναι προαιρετική ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθίσταται υποχρεωτική.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, διευρύνεται με νέες εφαρμογές η λειτουργία του myPROPERTY της ΑΑΔΕ για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβολαιογράφων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, προαιρετικά από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου

 


Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Πανδημία COVID-19: Οδεύει προς λήξη;

 


Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πια ορατό. Ωστόσο, για τους περισσότερους, μια πανδημία δεν μπορεί να κηρυχθεί «λήξασα» όταν μόνο οι ΗΠΑ έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 71.000 νέα κρούσματα και περισσότερους από 400 θανάτους την ημέρα. Οι ανάλογοι αριθμοί παγκόσμια είναι 500.000 κρούσματα και σχεδόν 2.000 θάνατοι κάθε μέρα.

Ο ισχυρισμός του Biden (που έγινε στον δημοσιογράφο Scott Pelley) προκάλεσε έκρηξη στη συζήτηση για την COVID-19, έχει ταράξει το ήδη διχασμένο κοινό, τροφοδότησε εκτεταμένη κάλυψη στις τηλεοπτικές ειδήσεις και οδήγησε τους ειδικούς στο να πάρουν θέση.
«Ορισμένοι διαφωνούν κατηγορηματικά ότι η πανδημία έχει τελειώσει, επισημαίνοντας ότι η COVID-19 παραμένει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Π.Ο.Υ. εξακολουθεί να την θεωρεί «πανδημία» και το πιο σημαντικό είναι ότι ο ιός εξακολουθεί να σκοτώνει παγκοσμίως πάνω από 2.000 ανθρώπους την ημέρα.

Άλλοι πάλι, επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας προστατεύεται είτε από τον εμβολιασμό, είτε από προηγούμενη νόσηση, είτε από συνδυασμό των δύο, τουλάχιστον προς το παρόν. Επιμένουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας και να αποδεχτούμε αυτό που μεγάλο μέρος της κοινωνίας ήδη έχει αποδεχτεί», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Καφετζής, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Σύμβουλος Διοίκησης Παιδιατρικού Τομέα Metropolitan Hospital.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τους ιστοτόπους μέσων ενημέρωσης “Axios” και “Ipsos” και δημοσιεύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι το 46% των Αμερικανών λένε ότι η ζωή τους έχει επανέλθει στα επίπεδα προ πανδημίας - το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας. Ενώ το 57% δηλώνει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί, τουλάχιστον μερικώς, για την ύπαρξη του ιού και τις μεταλλάξεις του.

Λήξη ή «συνθηκολόγηση»;