Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί, οι οποίοι εμπλέκονται σε κλοπές από δύο σούπερ μάρκετ στην πόλη των Ιωαννίνων

Συνελήφθησαν, χθες (23-11-2017) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί, ένας 21χρονος άνδρας και δύο ανήλικες, ηλικίας 17 και 16 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε κλοπές από σούπερ μάρκετ στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, χθες το μεσημέρι, οι δύο ανήλικες, εισήλθαν σε δύο σούπερ μάρκετ της πόλης των Ιωαννίνων και αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο όπου τις ανέμενε ο 21χρονος δράστης.
Το παραπάνω όχημα εντοπίστηκε λίγο αργότερα στην πόλη των Ιωαννίνων από περιπολούντες αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και συνελήφθησαν οι τρεις δράστες.
Τα κλεμμένα προϊόντα κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους υπεύθυνους των καταστημάτων.
Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πρέβεζα: Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, σήμερα (27-11-2017) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 32χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 32χρονου, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, διαπιστώθηκε ότι καλλιεργούσε δύο φυτά κάνναβης, χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό υδροπονικής καλλιέργειας ενώ επιπρόσθετα κατείχε και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
δύο δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 50 εκατοστών έκαστο, τοποθετημένα σε γλάστρες,
ένας λαμπτήρας τεχνητού φωτισμού και ένας ανακλαστήρας φωτός,
μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (35,4) γραμμαρίων,
μία συσκευασία με φύλλα κάνναβης, βάρους (10,5) γραμμαρίων,
ποσότητα κοκαΐνης, βάρους (0,5) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 32χρονος υπήκοος Αλβανίας κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα

Συνελήφθη, προχθές (25-11-2017) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, ο 32χρονος συνελήφθη διότι όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν κοσμήματα, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και η προέλευση των οποίων διερευνάται.
Τα παραπάνω κοσμήματα κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα, Βουλευτή Άρτας, στην 4η Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου-Ελιάς στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στην 4η Γιορτή Πορτοκαλιού -Μανταρινιού - Ακτινιδίου - Ελιάς.
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων και του Δημάρχου κ. Τσιρογιάννη να διοργανωθεί η φετινή γιορτή για πρώτη φορά έξω από τα όρια της Άρτας.
Με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο αναδεικνύονται και προβάλλονται σε ένα ευρύτατο κοινό τέσσερα αγροτικά προϊόντα-σύμβολα για την περιοχή της Άρτας.
Η Άρτα είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή και η γεωργική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
Οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του εύφορου κάμπου της Άρτας σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ευνοούν την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Η ολοένα και μεγαλύτερη ενασχόληση του αγροτικού κόσμου της περιοχής της Άρτας με τα προϊόντα αυτά αλλά και με άλλες νέες καλλιέργειες μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής. 

Για να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία των προϊόντων προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας, οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και να μην επιτρέψουμε την υπονόμευση της ποιότητάς τους. Να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς και στα προβλήματά τους.
Τα προϊόντα αυτά - με κυρίαρχο το πορτοκάλι που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο - είναι συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη, τη λαϊκή παράδοση και εν γένει την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Δήμος Πωγωνίου: Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Α.μ.ε.Α.

Με το δικό τους τρόπο συμμετέχουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας  Α.μ.ε.Α.
Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, τα παιδιά θα φιλοξενήσουν στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.Κ. Ιωαννίνων με τους οποίους θα υλοποιήσουν σειρά δράσεων με τη στήριξη των εκπαιδευτικών, με στόχο να καλλιεργήσουν θετική στάση προς το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης τίμησε την 77η επέτειο απελευθέρωσης της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Ηχηρό μήνυμα από την Θεσσαλονίκη προς την γειτονική χώρα έστειλαν τα περισσότερα από εκατόν είκοσι άτομα που συμμετείχαν στις τρεις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 προς τιμήν της 77ης επετείου απελευθέρωσης της Κορυτσάς  κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.
 Στην ασφυκτικά γεμάτη  εκκλησία της Παναγούδας ο Προϊστάμενος αυτής Πανοσιολογιώτατος π.Αμβρόσιος Ματσάς τέλεσε την Δοξολογία.
Στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940 [έργο του γλύπτη Δομπούλα ανεγέρθηκε από την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το 1990 με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της ΗΕΘ και το Έπος του 1940 και αποκαλύφθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο] ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Γιάννη Σαρίδη Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Φιλόθεο Κεμεντζετζίδη Πρόεδρο της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης και τον Κοσμά Κωστάκη Αντιπρόεδρο της ΗΕΘ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης , η υποδοχή με την φωνή της Μαρινέλλας και ''Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης εχθρέ γιατί δεν ρώτησες ποιόν πας να κατακτήσεις''  ανακάλεσε μνήμες στους πρεσβύτερους των Ηπειρωτών.
Στο  χαιρετισμό που  απηύθυνε ο πρόεδρος της ΗΕΘ Αιδεσιμολογιώτατος π. Μηνάς Βασάκος υπενθύμισε ότι το χρέος προς τους άταφους ήρωες της η Ελλάδα δεν το έχει εκπληρώσει ακόμα και κάλεσε όλους να συστρατευτούν στον αγώνα της ΗΕΘ για τη διάσωση ,διατήρηση και διάδοση της ηπειρωτικής κληρονομιάς ,μνημονεύοντας την απουσία της νεώτερης γενιάς των Ηπειρωτών που έχει ξενιτευτεί τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Γκρίνιες στην Ήπειρο για κονδύλια σε ημέτερους Δήμους

Στα «πέτρινα» χρόνια των Μνημονίων, δυσκολεύεται ακόμη κι ο Αη Βασίλης να διαβεί τα ψηλά βουνά της Ηπείρου, με τη μορφή του Περιφερειάρχη και να μοιράσει αφειδώς ως δώρα κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ή τα κρατικά ταμεία. Ταμεία. Κι όταν η «πίτα» μικραίνει, αρχίζει η «φαγωμάρα» και τα στόματα ανοίγουν…
Κάπως έτσι λοιπόν, φαίνεται ότι συνέβη στην πολύπαθη και ξεχασμένη (τουλάχιστον για την πρωτεύουσα) Περιφέρεια της Ηπείρου, στην οποία, όπως φαίνεται, το μοίρασμα της «πίτας» κάποιους ευνόησε αλλά πολλούς αδίκησε.. Τότε, όμως ξεκίνησαν τα δύσκολα κι ο Αη Βασίλης δεν άργησε να φανεί πως μάλλον ήταν …γυμνός!
Αν και μας χωρίζουν σχεδόν δύο χρόνια από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το «άρωμα» τους άρχισε ήδη να διαπερνά την Ήπειρο. Ο μέχρι και πρόσφατα, θεωρούμενος ως αδιαφιλονίκητος «ισχυρός άντρας» της Ηπείρου, ο νυν Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, Βλάχος στην καταγωγή, όπως αρέσκεται ο ίδιος να λέει, φαίνεται ότι βρίσκεται σε …αναμμένα κάρβουνα. Ο Περιφερειάρχης ο οποίος είχε καταφέρει να’ χει τον απόλυτο έλεγχο στο ηπειρώτικο… κοπάδι, όπως αποκαλούσε ο ίδιος, σύμφωνα με δήμαρχο της περιοχής, τους ψηφοφόρους, τον τελευταίο καιρό ανησυχεί και φοβάται για την τύχη του.

Μάτια: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον καταρράκτη

Τί σκέφτεστε όταν ακούτε την πάθηση «καταρράκτης»; Πιθανώς ό,τι ο πολύς κόσμος: πρόβλημα στα μάτια που αφορά τους ηλικιωμένους.
Αν και αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι τον εκδηλώνουν πάνω από τους μισούς ανθρώπους που ξεπερνούν τα 70 τους χρόνια και πάνω από το 70% των 80άρηδων, ο καταρράκτης δεν αφορά αποκλειστικά την τρίτη ηλικία. Αντιθέτως, μπορεί κάλλιστα να εμφανιστεί και σε 40άρηδες ή 50άρηδες, οι οποίοι μισοκλείνουν τα μάτια ή τα καταπονούν για να καταφέρουν να δουν καθαρά (ιδιαίτερα όταν σκοτεινιάζει), αλλά δεν ξέρουν (ακόμα) ότι τον έχουν αναπτύξει.
Τι είναι λοιπόν ο καταρράκτης και ποιοι κινδυνεύουν να τον εκδηλώσουν; Ο  χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD,  ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, παραθέτει 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτόν:
1. Είναι μία νόσος ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών. Οι πρώτες αναφορές για τον καταρράκτη χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. (πιθανώς το 29 μ.Χ.)  στο έργο De Medicina, το οποίο έγραψε ο ρωμαίος συγγραφέας και (ενδεχομένως) ιατρός Αύλος Κορνήλιος Κέλσος.

Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων «Παυλίδειος Σχολή», και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 στις 19:00 στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου με θέμα «Εισαγωγή στον Βυζαντινό Κόσμο» με την ευκαιρία της έκθεσης ζωγραφικής «Ο Βυζαντινός Κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων «Παυλίδειος Σχολή», και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 στις 19:00 στον χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου με θέμα «Εισαγωγή στον Βυζαντινό Κόσμο» με την ευκαιρία της έκθεσης ζωγραφικής «Ο Βυζαντινός Κόσμος» του Ηλία Κοντοζαμάνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χαιρετισμοί: Μάρθα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου Μαρία Γιαννακού, Διευθύντρια 7ου ΔΣ Ιωαννίνων «Παυλίδειος Σχολή» Ιωάννης Βασδέκης, Διευθυντής 10ου ΔΣ Ιωαννίνων
Τραγούδια για την Πόλη: χορωδία του 10ου ΔΣ Ιωαννίνων
Διδασκαλία και Διεύθυνση: Σοφία Αγιοπετρίτου, μουσικός
Οι μαθητές συνομιλούν με τον Χρήστο Αγγελόπουλο, Υποψήφιο Διδάκτορα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Συλλογική εικαστική παρέμβαση με δημιουργία σύνθεσης: μαθητές του 7ου ΔΣ Ιωαννίνων & 10ου ΔΣ Ιωαννίνων

Εμπνεύστρια, δημιουργός: Ελευθερία Βέργου, εικαστικός

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, εντός του επιβατικού σταθμού λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Εντοπισμός προσφύγων και σύλληψη του διακινητή τους στην Πρέβεζα

Στον εντοπισμό δέκα (10) προσφύγων προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Πρέβεζας, καθώς και στη σύλληψη του 65χρονου διακινητή τους.
Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών εντοπίστηκαν οι ανωτέρω στην παραλία “ΑΛΩΝΑΚΙ ΦΑΝΑΡΙΟΥ” ν. Πρέβεζας, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε Τ/Χ σκάφος, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Το  ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε κατόπιν καταδίωξης από περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ο 65χρονος χειριστής του  συνελήφθη, ενώ οι αλλοδαποί επιβαίνοντες   μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πρέβεζας.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος.