Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΝΟΔΕ Ιωαννίνων: Πανηπειρωτικό ξεσήκωμα για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διοδίων της Εγνατίας οδού

Πριν γίνει κυβέρνηση η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσαν στο κίνημα “Δεν πληρώνω”. Πριν γίνουν Κυβέρνηση καλούσαν τον κόσμο να σηκώνει τις μπάρες διοδίων και να περνάει ελεύθερα.
Σήμερα, ενημερώνουν πως από αρχές Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων στο Δροσοχώρι με κόστος χωρίς την εφαρμογή της αναλογικής χρέωσης.
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν 3 σταθμοί διοδίων σε έναν Νομό και χωρίς αναλογική χρέωση με αποτέλεσμα την αύξηση κόστους στο εισόδημα μόνιμων κατοίκων του Νομού Ιωαννίνων για τις καθημερινές μετακινήσεις τους αλλά και την αύξηση κόστους μεταφοράς προϊόντων στην Εγνατία Οδό μέσα στο Νομό Ιωαννίνων.
Για μια φορά ακόμη αποδεικνύεται πως, όσα λένε, δεν τηρούνε απολύτως τίποτα. Οι πολίτες του Νομού Ιωαννίνων βλέπουν και κρίνουν πλέον την ανικανότητα, την προχειρότητα και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση ζητούμε την επανεξέταση του θέματος, μείωση του τέλους διέλευσης και για τους τρεις σταθμούς διοδίων της περιοχής μας και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό η αναλογική χρέωση στα διόδια της Εγνατίας Οδού.
Σπύρος Κωνσταντόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός

Τομεάρχης Υποδομών ΝΟΔΕ Ιωαννίνων ΝΔ

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις για έργα της Οικονομικής Επιτροπής

Τους αναδόχους έργων που αφορούν την αποκατάσταση και βελτίωση τμημάτων του Εθνικού και του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των ανωτέρω έργων ξεπερνά τα 2.000.000  ευρώ, ενώ πέραν αυτών αναδείχτηκαν ανάδοχοι και για τέσσερα έργα πολιτισμού (δύο) και αγροτικού ενδιαφέροντος (δύο), με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.  Επίσης εγκρίθηκε η δημοπράτηση άλλων τεσσάρων οδικών έργων, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 249.500 ευρώ.
 Αναλυτικά τα έργα που προωθούνται προς άμεση υλοποίηση είναι τα εξής:
 «Συντήρηση Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κακαβιάς», προϋπολογισμού € 150.000. Ανάδοχος «R-V-R ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ».
   «Συντήρηση  E.O.  Ιωαννίνων - Τρικάλων», προϋπολογισμού € 150.000. «Σ.& Γ. ΑΛΕΞΙΟΥ Ο.Ε.».
 Συντήρηση Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτης προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική.
 Συντήρηση Ε.Ο. Φιλιππιάδα- Πρέβεζα, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ανάδοχος Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική.
 «Αποκατάσταση – Προστασία Γέφυρας Αβαρίτσας», προϋπολογισμού 65.000 €. Ανάδοχος. Νικόλαος Σιμόπουλος                                                      

Δελτίο Τύπου των βουλευτών Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ για τις Αθλητικές υποδομές στην Άρτα

Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και μετά από πρόταση του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 δύο έργα αθλητικών υποδομών στην περιοχή της Άρτας, συνολικού προϋπολογισμού 360.500 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, τα δύο έργα αφορούν: α) την αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση φωτισμού και εργασίες συντήρησης του αθλητικού κέντρου Άρτας, με προϋπολογισμό 290.500 ευρώ και β) την αντικατάσταση συνθετικών δαπέδων και επισκευή περίφραξης στα γήπεδα τένις στον Δήμο Αρταίων, με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ.
Σε διαδικασία ένταξης βρίσκεται και το έργο «Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα Τ.Κ. Κεραμάτων του Δήμου Αρταίων», προϋπολογισμού 270.500 ευρώ.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις και στον τομέα του αθλητισμού. Η συντήρηση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και η κατασκευή νέων, αποτελούν προτεραιότητα, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, στο ΠΔΕ έχουν ενταχτεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια αρκετά έργα για τον νομό της Άρτας. Διεκδικούμε, όμως, ακόμη περισσότερα έργα για την περιοχή μας, έργα που θεωρούμε αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας

Βασίλης Τσίρκας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Άρτας

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, στις 12:00 το μεσημέρι τα εγκαίνια του νέου αυτοκινητόδρομου «Ιόνια Οδός» στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α) Επισκοπικού, που βρίσκεται στο 194,8 χιλιόμετρο της Ιόνιας Οδού (ρεύμα προς Ιωάννινα).

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, ώρα 13:00


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου την 5η Σεπτεμβρίου 2017,  ημέρα Τρίτη & ώρα 13.00 το μεσημέρι για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ
Α΄87) ήτοι:
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Καθορισμός όρων δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος-Ξενώνα στην Κάτω Λάβδανη.
2. Έγκριση όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην πλατεία της Τ.Κ. Κακκολάκου- ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου» προϋπολογισμού 10.000,00€ και διάθεση πίστωσης.
3. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών – καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια διαγωνισμού «Προμήθεια τροφίμων για τις ανάγκες του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων και του Νομικού Προσώπου «ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας Αγγηλεγγύης Μέριμνας & Παιδείας»- Διάθεση πίστωσης.
4. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών –καθορισμός όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού προμήθειας υγρών καυσίμων & λιπαντικών για τη Δ.Ε. Καλπακίου και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Πωγωνίου.
5. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών –καθορισμός όρων διενέργειας συνοπτικού διαγωνισμού προμήθειας υγρών καυσίμων & λιπαντικών Δ.Ε. Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου.
6. Έγκριση ή μη πρακτικού της Επιτροπής διαγωνισμού για την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων της «Προμήθειας εξοπλισμού κοινωνικού παντοπωλείου και παροχής συσσιτίου του Δήμου Πωγωνίου».
7. Εισήγηση Ο.Ε. Δήμου Πωγωνίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με αναπροσαρμογή ποσοστού για το τέλος δικαιώματος εμπορίας πόσιμου ύδατος για το έτος 2017.
8. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 8η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2017 Δήμου Πωγωνίου.
9. Ψήφιση διάθεσης αναγκαίων πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2017 του Δήμου Πωγωνίου.
10. Ορισμός πληρεξούσιου δικηγόρου κατά τη δικάσιμο στις 08-09-2017 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που αφορά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινής ρύθμισης κατάστασης) των Ευτέρπης, Ελένης & Σπυρίδωνα Παπαχαρίση 2
κατά Δήμου Πωγωνίου.
11. Σύνταξη όρων σύμβασης παραχώρησης 200 στρεμμάτων (Τ.Κ. Ορεινού – Ξηροβάλτου) στη «Κιβωτό του Κόσμου».
12. Σχετικά με αίτημα της «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.» για διαγραφή αποκλειστικά και μόνο από πρόστιμα.
13. Τροποποίηση της αρ.61/2017 Α.Ο.Ε. με θέμα: Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2017 του κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ» Τ.Κ. Λάβδανης ως προς τα σύνολα εξόδων.
* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

1η Φάση κυπέλλου το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Σεπτεμβρίου εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αστήρ Αμφιθέας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 2-09-17/17:00), εντός η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Α.Ο. Αμπελόκηποι 3-09-17/17:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ   
ΩΡΑ: 17:00

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 

ΚΥΡΑΚΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ   
ΩΡΑ: 17:00
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
1η φάση κυπέλλου περιόδου 2017-18
Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:45)  
ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (17:00)   
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (17:00)   
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:00)    
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ (17:00)  
Α.Ε.ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 - Π.Α.Σ.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 95 (17:00)  
Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΠΑΝΤΕΛ. ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (17:00)  
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ- Α.Ε.ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (17:00)  
Π.Α.Ο.ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Π.Α.Σ.ΚΡΑΨΗΣ (17:00)  
ΑΝΑΓΕΝ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΘΡΙΑΜΒ. ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ (17:00)  
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ-ΚΕΝΤ. ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ (17:00)  
Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟΥ (17:00)  
ΑΕΤΟΣ Μ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ -ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (19:30)  
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:00)  
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ (17:00)   
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:00)  
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ(17:00)  
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ (17:00)  
Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (17:00)  
Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Α.Π.Ο.Ε.Λ. (17:00)  
Α.Ε.ΚΑΡΥΩΝ-Π.Α.Ο.ΠΕΝΤΕΛΗΣ (17:00)  
Α.Ο.ΠΕΔΙΝΗΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (17:00)  
ΠΑΣ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΡOY-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (17:00)  
Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (17:00)  
ΑΕΤΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (17:00)  
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (17:00)  
Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-ΠΥΡΡΟΣ ΒΟΤΟΝΟΣΙΟΥ (17:00)   
Α.Σ.ΠΗΓΑΣΟΣ-Π.Α.Ο.ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ (19:30)  

Θεοδώριανα Τζουμέρκων: Στη ράχη του σταυρού...

theodoriana-7

  

-Καλημέρα σας κύριε, άδεια δίπλωμα παρακαλώ. Ευγενέστατος.
-Ορίστε η άδεια, ορίστε και το δίπλωμα.
-Κύριε, πηγαίνατε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι προβλέπεται…Είμαι υποχρεωμένος να σας επιδώσω κλήση.
-Μάλιστα να μου την επιδώσετε, αλλά κάντε λιγάκι γρήγορα σας παρακαλώ.
Βλέπει και την κάρτα στο παμπρίζ, δημοσιογραφικό το όχημα και του εξάπτει την περιέργεια…
-Μπα, δημοσιογράφος;;; Πώς και από τα μέρη μας, έγινε κανά έγκλημα;;; (χιουμοράκι το όργανο).
-Όχι κύριε δεν έγινε από όσο γνωρίζω έγκλημα, στα Θεοδώριανα θέλω να πάω.
-Στο πανηγύρι, ααα ωραία θα είμαι και εγώ εκεί !!! Δεν θα σας κόψω κλήση, μα να προσέχετε, ο δρόμος έχει πολλές στροφές…
Θαύμα, θαύμα!!!
Αφήνοντας πίσω μου τον κάμπο και την είσοδο της πόλης της Άρτας, στο παλιό στρατόπεδο, μπαίνω στην Εθνική οδό Άρτας – Τρικάλων, περνάω το χωριό Πέτα, γνωστό από την μεγάλης σημασίας μάχη και ανηφορίζω προς Μελάτες- Κάτω Αθαμάνιο- Βουργαρέλι, Αθαμάνιο. Έχω μπει πια για τα καλά στα ριζοβούνια και όντως ο δρόμος αλλάζει προφίλ.
theodoriana-11


Νέα επαναστατική θεραπεία για την πρεσβυωπία

Νέα επαναστατική θεραπεία, από αμερικανούς επιστήμονες, αλλάζει τα δεδομένα στην οφθαλμολογία και γεννά πολύ σοβαρές ελπίδες πως τα επόμενα χρόνια πρεσβυωπία και καταρράκτης θα είναι θεραπευτικώς αντιμετωπίσιμα!
Τα πρώτα  αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της  νέας θεραπείας (EV06), τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο οφθαλμολογικό συνέδριοστο Λος Αντζελες των ΗΠΑ της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής κρίθηκαν ενθαρρυντικά!(2017, American Society of Cataract and Refractive Surgery•American Society of Ophthalmic Administrators ASOA Symposium & Congress).
Στην κλινική δοκιμή της νέας επαναστατικής θεραπείας συμμετείχαν 75 ασθενείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η EV06 έδωσε, ταχύτερα από το αναμενόμενο- μόλις μέσα σε οκτώ ημέρες- καλό αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην κοντινή οπτική οξύτητα  των ασθενών. 
Συνολικά, την 91η ημέρα της κλινικής δοκιμής, το 84% των ασθενών που συμμετείχαν στη θεραπεία κέρδισε τουλάχιστον μία γραμμή κοντινής όρασης, το 53% δύο ή περισσότερες γραμμές , το  22% τρεις γραμμές και  το 12% τέσσερις γραμμές χωρίς την παραμικρή απώλεια της μακρινής διορθωμένης όρασης! 
Μάλιστα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα και όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή και δεν αποχώρησαν από τη μελέτη εξ αιτίας οιασδήποτε παρενέργειας ή δυσανεξίας.
«Είναι γεγονός ότι η νέα θεραπεία γεννά σημαντικές ελπίδες  για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, η οποία αποτελεί το  άγιο δισκοπότηρο της οφθαλμολογίας, αλλά και του καταρράκτη» αναφέρει ο διαπρεπής ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και συνεχίζει:

Χωριά... Οι δεσμοί με τις ιδιαίτερε πατρίδες, παραμένουν παράδοξα ενεργοί

Αποτέλεσμα εικόνας για χωριά της ηπείρου




Κατά βάση είμαι παιδί της πόλης. Παιδί, βέβαια, δεν με λες πια, αλλά της πόλης είμαι σίγουρα. Αν και διαθέτω τόπο καταγωγής στην ύπαιθρο, ουδέποτε τον υιοθέτησα ως ιδιαίτερη πατρίδα, κι αυτός με τη σειρά του μάλλον δεν με αναγνώρισε ως γνήσιο τέκνο του. Η Αθήνα είναι η μόνη διαθέσιμη ιδιαίτερη πατρίδα μου, μ’ όλη τη γοητεία και την αποκρουστικότητά της. Παρ’ όλα αυτά, ζηλεύω όσους αναφέρονται με τρυφερότητα και νοσταλγία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κι έχουν να αφηγηθούν κάτι ιδιαίτερο για τους δεσμούς τους μ’ αυτές. Ίσως αυτή η ζήλεια είναι κι ο λόγος που εδώ και πολλά χρόνια έχω αποδεχθεί μάλλον αδιαμαρτύρητα έναν εξ αγχιστείας δεσμό με την ιδιαίτερη πατρίδα της συμβίας μου, κάπου στη Λάκκα Σούλι –δεν έχει σημασία πού ακριβώς. Δυο με τρεις φορές τον χρόνο βρισκόμαστε για λίγα εικοσιτετράωρα εκεί, οικογενειακώς. Η συνήθεια επαναλήφθηκε το Πάσχα, στις γνωστές συνθήκες πρώιμου γαϊδουροκαλόκαιρου, που μας έκαναν όλους κατά τι πιο ευτυχείς απ’ όσο μας επιτρέπει η τρόικα.
Όσοι τυχαίνει και επισκέπτονται τα χωριά τους και τις κωμοπόλεις -εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ιδιαίτερες πατρίδες τους- εκτός εορταστικών περιόδων ή θέρους, έρχονται αντιμέτωποι με τη θλιβερή τους παρακμή. Ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις περιοχές που δεν διαθέτουν τα συμβατικά τουριστικά θέλγητρα και ζουν από τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά, τρομάζει κανείς από τα κλειστά ή εγκαταλελειμμένα σπίτια, από την απουσία νέων και παιδιών, από την ανησυχητική συχνότητα που η καμπάνα της εκκλησίας αναγγέλλει πένθιμα την προϊούσα δημογραφική κρίση της περιφέρειας. Το φαινόμενο είναι παλιό, υπόθεση μισού και πλέον αιώνα, για να το παρατηρήσουμε μόλις τώρα. Η κρίση, ωστόσο, το υπογραμμίζει διπλά. Προφανώς, το χωριό μετατρέπεται και σε ένα είδος κοινωνικού κρυψώνα για ένα μέρος των ανέργων που εκτοπίζονται από τις πόλεις. Αλλά, αυτό δεν γίνεται παράγοντας αναζωογόνησής του. Αντιθέτως, μπορεί και να ενισχύει τη θλίψη που εκπέμπει.

Εγκυμοσύνη: Πόσα κιλά μπορεί να πάρει η γυναίκα

Το σωματικό βάρος που θα πάρει μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την άμεση και την μακροπρόθεσμη υγεία τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της.
Αν και η εγκυμοσύνη δεν είναι κατάλληλη εποχή για να χάσει η γυναίκα τα περιττά της κιλά, δεν πρέπει να την χρησιμοποιεί ούτε ως δικαιολογία για να τρώει όσο και ό,τι θέλει. Οι πρόσθετες θερμίδες που θα χρειαστεί εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πριν την εγκυμοσύνη, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το βάρος της στην πορεία της εγκυμοσύνης, η ηλικία και η όρεξή της. Το σίγουρο είναι πως όλες οι έγκυοι πρέπει να τρώνε καθημερινά θρεπτικά τρόφιμα, καθώς και ότι στην πορεία της κυήσεως μπορεί να χρειασθούν συμπληρώματα βιταμινών ή/και ιχνοστοιχείων, τα οποία θα συστήσει ο μαιευτήρας τους.
«Πολλές γυναίκες αρχίζουν την εγκυμοσύνη με λίγα ή πολλά περιττά κιλά ή/και παίρνουν περισσότερο βάρος απ’ όσο είναι καλό για την υγεία τους», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. 

Ανδρομάχη Μπούνα ''Η Κερασοβίτισσα μάνα: Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας έως σήμερα'': Η παράδοση μέσα από τη ματιά μιας νέας επιστήμονα

Η εκπαιδευόμενή μου στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος και εξαιρετική επιστήμονας, Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Υπ. Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ανδρομάχη Μπούνα εξέδωσε το Φεβρουάριο του 2017 την πρώτη της συγγραφική δουλειά με τίτλο "Η Κερασοβίτισσα μάνα: Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας έως σήμερα – Μιά ιστορικοκοινωνική πολιτισμική προσέγγιση".
Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο για τους λαογράφους, κοινωνιολόγους και ανθρωπολόγους, αλλά και για όποιον αγαπά την παράδοση. Είναι θα έλεγα σπουδαίο ένα νέος άνθρωπος, όπως η Ανδρομάχη Μπούνα, να διαφυλάσσει για τις επόμενες γενιές μαρτυρίες και εικόνες από την παράδοση του τόπου μας.

Το βιβλίο αποτελεί μια πρώτη απόπειρα σύνθεσης ενός μέρους των στοιχείων που έχουν προκύψει από επιτόπια έρευνα της συγγραφέως στην Άγια Παρασκευή – Κεράσοβο Κονίτσης, με θέμα την αναπαράσταση της Κερασοβίτισσας Μάνας από τους ίδιους τους κατοίκους της, αλλά και από την ανάλυση των ήδη καταγεγραμμένων παραδοσιακών τραγουδιών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η ζωή αυτών των γυναικών ήταν στενά συνδεδεμένη με τον αδιάκοπο αγώνα για επιβίωση. Στέρηση και φτώχεια, πίκρα, αγωνία του χαμού των δικών τους ανθρώπων, δοκίμαζαν τις Kερασοβίτισσες μάνες στα χρόνια της Κατοχής. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι, παρά τις τόσες δυσκολίες, δεν οδηγούνταν στην απόγνωση. Αντίθετα, πολλές από αυτές πολέμησαν δίπλα στους γιους τους και καμάρωναν το ίδιο, μάνα και γιος, για τον αγώνα της λευτεριάς. Άλλες μάνες έζησαν την ξενιτιά.

Μην υποτιμάτε τους αγριόχοιρους

Ο αγριόχοιρος είναι ένα προικισμένο από τη φύση, ζώο, με υψηλή νοημοσύνη, μεγάλη δύναμη, ισχυρή μαχητικότητα και ανεπτυγμένες αισθήσεις, ιδιότητες που το κατατάσσουν στην κορυφή της Ελληνικής πανίδας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και σεβαστό απ’ όλους μας.
Όσοι ασχολούνται με το κυνήγι του θα πρέπει να τρέφουν θαυμασμό και εκτίμηση απέναντί του. Θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε, πως, εισβάλλοντας στο χώρο του, με όσα μέσα κι αν διαθέτουμε την σήμερον εποχή είναι αυτός που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, όσο κι αν αυτό φαντάζει ως υπερβολή.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες το ζώο αυτό υποτιμήθηκε και κατόπιν απεδείχθη πως, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τραγωδία.
Σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ πανικό, αλλά επαγρύπνηση. Εγρήγορση σε όσους κυνηγούς αναλαμβάνουν ιδίως τον δύσκολο ρόλο του παγανιέρη-κυναγωγού και πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές φορές το ζώο αυτό από απόσταση αναπνοής. Τα περιστατικά τραυματισμών κυνηγών από τους αγριόχοιρους, ολοένα και αυξάνονται κάτω από διάφορες συνθήκες.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…