Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας


Επίσκεψη στο αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ.  Μητσοτάκης μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβανιο, τον γ.γ. του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη περπάτησαν πάνω στο αναστηλωμένο γεφύρι και στο μέσο του συνάντησαν το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός αντάλλαξε θερμές ευχές. 
Ο κ.  Καχριμάνης  δήλωσε τα εξής:
«Η ανακατασκευή του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, είναι ένα έργο ενότητας! Ένα έργο που δείχνει πως εμείς οι Έλληνες όταν αποφασίσουμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι τότε τα καταφέρνουμε. Ευχαριστώ όλους όσοι δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα ένα δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα!»
Ο κ.  Μητσοτάκης  δήλωσε τα εξής:
«Είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο και για την πολιτιστική μας κληρονομιά και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στη γεφύρι της Πλάκας που στέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο ανακατασκευασμένο ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας το 19ο αιώνα. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που κατάφεραν μέσα σε πέντε χρόνο να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο. Την Περιφέρεια χωρίς τη συνδρομή της οποίας το έργο αυτό δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, το ΕΜΠ, όλους όσοι συνεργάστηκαν, η επιστημονική κοινότητα, ο Δήμος που έχει το δικό του μερίδιο, για να μπορέσουμε σήμερα να απολαμβάνουμε και πάλι αυτό το θαύμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε κατ΄ οίκον καραντίνα νεαρός άνδρας στην Άρτα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού


Την επιβεβαίωση ενός κρούσματος κορωνοϊού στην Άρτα ανακοινώνει σήμερα Κυριακή 12 Ιουλίου η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Συγκεκριμένα θετικός βρέθηκε νεαρός άνδρας, ο οποίος προσήλθε μόνος του για εξέταση στο Νοσοκομείο Άρτας έχοντας παρουσιάσει ελαφρά συμπτωματολογία.
Έχει τεθεί άμεσα σε καραντίνα στην οικία του και παρακολουθείται από την ειδική ομάδα λοιμοξιωλόγων του Νοσοκομείου. Σε καραντίνα έχουν ήδη τεθεί όλες οι στενές του επαφές, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διαδικασία ιχνηλάτησης.

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 31 νέα κρούσματα


Τα 4 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 31 νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα η ενημέρωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.
998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές από τη Δευτέρα 13 ως και 26 Ιουλίου

Δημοσιεύτηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ   Δ1α/ΓΠ.οικ. 44074/11.7.2020) σχετικά με τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 έως και 26 Ιουλίου 2020.
Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές είναι:
- Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),
γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),
δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
- Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
- Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).
Σημειώνεται ότι δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Έως 20 Ιουλίου η δήλωση επιχειρήσεων για το Δώρο Πάσχα


Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι, για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 20 Ιουλίου 2020, το έντυπο «υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020, για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός».
Στο έντυπο αυτό, δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ήτοι τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN), τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές), που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άμεση εξιχνίαση διάρρηξης καταστήματος σε χωριό της Άρτας


Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ενώ ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη συνεργός τους

Άμεση ήταν η εξιχνίαση υπόθεσης διάρρηξης καταστήματος σε χωριό της Άρτας, η οποία έγινε χθες (11-07-2020) μετά τα μεσάνυχτα, ύστερα από τη μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ημεδαποί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ακόμη ημεδαπού συνεργού τους και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, προηγήθηκε καταγγελία σύμφωνα με την οποία είχε πραγματοποιηθεί παραβίαση παραθύρου του καταστήματος, από όπου στη συνέχεια αφαιρέθηκε χρηματικό ποσό που υπήρχε στην ταμειακή μηχανή.
Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των κατηγορουμένων για την εμπλοκή τους στην υπόθεση και στο πλαίσιο αναζητήσεων, συνελήφθησαν χθες το πρωί στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή οι δύο από αυτούς, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Κυστική Ίνωση


Με εντολή του Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια προς την ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενεργοποιήθηκε τις 7 Ιουλίου 2020 το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Κυστική Ίνωση το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή όλων των ασθενών που πάσχουν από το νόσημα αυτό στην Ελλάδα.
Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, δικαίωμα για την καταχώρηση των ασθενών στο σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Κυστικής Ίνωσης έχουν οι θεράποντες ιατροί οι οποίοι μπορεί να είναι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, δηλαδή Πνευμονολόγοι, Παιδίατροι, Γαστρεντερολόγοι, Παθολόγοι, ή Ιατροί Γενικής Ιατρικής, καθώς και ειδικευόμενοι ιατροί των προαναφερόμενων ειδικοτήτων. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι ασθενείς, θα έχουν τη δυνατότητα να καταγραφούν άμεσα στο μητρώο από τους θεράποντες γιατρούς που τους παρακολουθούν και συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής τους στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου συνήθως βρίσκονται οι κλινικές και τα εξειδικευμένα κέντρα Κυστικής Ίνωσης όπου νοσηλεύονται.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση (https://www.cfathess.gr/), κ. Αγγελική Πρεφτίτση, «η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Κυστική Ίνωση και η άμεση ενεργοποίησή του ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημά μας, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει πλήρης, εμπεριστατωμένη και αξιόπιστη εικόνα της κατάστασης και των δεδομένων όλων των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα, ώστε με βάση αυτό να προσδιοριστούν οι ανάγκες μας για την φαρμακοθεραπεία μας και για τις λοιπές παροχές που χρειαζόμαστε και να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για την Κυστική Ίνωση». Προσθέτει ότι «με το μητρώο αυτό καθίσταται πλέον εφικτός και ο σχεδιασμός ειδικού κλειστού προϋπολογισμού  για την αποζημίωση όλων των παροχών που μας είναι αναγκαίες και ιδίως για τα φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία στοχεύουν στο αίτιο της νόσου και έχουν πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα».

Πρεμιέρα τη Δευτέρα 13 Ιουλίου των θερινών εκπτώσεων


Ξεκινούν επίσημα τη Δευτέρα 13 Ιουλίου οι  θερινές εκπτώσεις για το 2020.
Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.
Οι έμποροι, όμως, ζητούν να μετατεθούν οι ημερομηνίες.
Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία: Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.
Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ….% έως ….%»).

Πώς να καθαρίσετε από τους ρύπους τον αέρα στους κλειστούς χώρους


Η καλή ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ειδικά στα κτήρια γραφείων, όμως, και στη μέση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 
Πολλά κτήρια συχνά δεν διαθέτουν καλό φυσικό αερισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδικοί προειδοποιούν πως η χρήση των κλιματιστικών σε δημόσιους χώρους δεν είναι ό,τι καλύτερο το φετινό καλοκαίρι.
Η φτωχή ποιότητα του αέρα έχει συνέπειες στη λειτουργία όλου του οργανισμού. 
Το 2015, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Harvard, Syracuse και SUNY πραγματοποίησαν μελέτη που έδειξε πως όσοι εργάζονται σε καλά αεριζόμενα γραφεία, αποδίδουν πολύ καλύτερα σε δύσκολα project και γενικά νιώθουν ευεξία και καλή διάθεση.
Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 24 επαγγελματίες από διάφορους χώρους, όπως αρχιτέκτονες, designers, προγραμματιστές, μηχανικοί, managers κ.α., που εργάστηκαν σε έναν ελεγχόμενο επαγγελματικό χώρο. Στον χώρο αυτό άλλοτε επικρατούσαν οι κλασικές συνθήκες ενός σύγχρονου κτηρίου γραφείων και άλλοτε «πράσινες» συνθήκες. Τα κλασικά κτήρια γραφείων συνήθως διαθέτουν ελάχιστα ανοιγόμενα παράθυρα και ο αερισμός γίνεται κυρίως με συστήματα κλιματισμού. Στις πιο «πράσινες» συνθήκες οι επιστήμονες αύξαναν τον φυσικό αερισμό και μείωναν τον κλιματισμό. Όπως διαπίστωσαν, οι νοητικές επιδόσεις των εργαζομένων ήταν κατά μέσον όρο διπλάσιες όταν εργάζονταν στο «πράσινο» περιβάλλον.