Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

«Μικρό καλάθι» στα έσοδα και τον Φεβρουάριο από την εφορία

«Το ταμείον είναι μείον» παρά τους νέους φόρους.

Σε επικίνδυνη τροχιά κινούνται οι εισπράξεις κρατικών εσόδων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον Φεβρουάριο παρατηρείται υστέρηση έναντι των στόχων.
Μετά την καθίζηση των καθαρών εσόδων τον Ιανουάριο, που έπεσαν στα 4,3 δισ. από 4,8 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2012, η βουτιά φαίνεται να συνεχίζεται και τον μήνα Φεβρουάριο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η «χαμηλή πτήση» στις πληρωμές των Μεγάλων Επιχειρήσεων.
Αυτές υπάγονται πλέον πανελλαδικά στην νεοσύστατη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, στην οποία έχουν  μεταφερθεί και τουλάχιστον 150 ελεγκτές από τις υπόλοιπες ΦΑΕ και ΔΟΥ της χώρας, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να αποδεκατιστούν από προσωπικό και να έχουν ως μόνο αντικείμενο απασχόλησης την  «μαρίδα» των επιχειρήσεων.
Τι κατέφερε όμως να εισπράξει η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων από 1.000 εταιρίες-"κολοσσούς", έχοντας και ένα ολόκληρο «στρατό» εφοριακών στις τάξεις της; Αναλογικά λιγότερα και από όσα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι της γειτονιάς!
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Εισπράξεων του υπουργείου, από τα 1,4 δισ. που άφησαν απλήρωτα (νέα ληξιπρόθεσμα) οι Μεγάλες Επιχειρήσεις μέσα στο 2012, η αρμόδια ΔΟΥ εισέπραξε μόλις 225,3 εκατ. ευρώ. Με στόχο εισπραξιμότητας 20% που είχαν θέσει υπουργείο και Τρόικα για αυτά τα νέα ληξιπρόθεσμα, πέτυχε δηλαδή 15,9%.
Την ξεπέρασε έτσι ακόμα και η ΦΑΕ Πειραιά, αφού μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις «παλεύοντας με τα κύματα» στο μεγάλο λιμάνι, αποπλήρωσαν τουλάχιστον 34,4 εκατ. χρέη, από τα συνολικά 215,4 εκατ. που καθυστέρησαν το 2012. Κάλυψαν δηλαδή το 16% των χρεών της χρονιάς και αγωνίζονται τώρα να πληρώσουν και το υπόλοιπο 84% (αλλά φυσικά και όλα τα άλλα χρέη που μαζεύτηκαν από φόρους από παλαιότερα χρόνια).
Αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις που το 2012 χρωστούσαν για φόρους του 2012 στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης 130,4 εκατ. ευρώ, πλήρωσαν τελικά στη διάρκεια της χρονιάς τα 19 εκατ. (ποσοστό 14,5%).

Τρίποντο με ανατροπή για την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος επί Πανφρουριακού σε εξ' αναβολής παιχνίδι για τον Α' Όμιλο της Β' Ερασιτεχνικής

*Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος σε εξ' αναβολής παιχνίδι που διεξήχθη σήμερα στο Δελβινάκι κατάφερε στο δεύτερο ημίχρονο να ανατρέψει το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου και να φιλοδωρήσει με τέσσερα τέρματα την ομάδα του Πανφρουριακού,  προσθέτοντας ένα ακόμη τρίποντο στο ενεργητικό της.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (24η  αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)
1. Θύελλα Ελεούσας: 66
2. Καλπάκι: 60
3. Περίβλεπτος: 46
4. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 46 
5. Ζωοδόχος: 42
6. Ασβεστοχώρι: 39
7. Αγία Μαρίνα: 38
8. Αμφιθέα: 37  
9. Δαβάκης: 36  
10. Σταυράκι: 34 
11. Αμπελόκηποι: 30
12. Πωγωνάτος: 30 
13. Πρωτόπαπα: 29 
14. ΠΑΟ Κόνιτσας: 24 
15. Πανφρουριακός: 22
16. Νησί: 17
17. Περιστέρι: 15
18. Α.Ε. Καμποχωρίων: 1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί πρόγραμμα για γάλα και φρούτα σ’ όλα τα σχολεία της χώρας!

Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση προγράμματος διανομής γάλακτος και φρούτων στα σχολεία όλης της χώρας.
Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι μαθητές υποφέρουν από ασιτία, αφού η κρίση έχει «χτυπήσει» συθέμελα τις οικογένειές τους, η σωστή διατροφή των παιδιών αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων

Ξεκίνησαν σήμερα και κορυφώνονται αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 100η  επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, τις οποίες τιμά με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε σήμερα  την έκθεση του Θεόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Το ψωμί» η οποία φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ηπείρου.
Ακολούθησε εκδήλωση στο Κάστρο των Ιωαννίνων και στην πλατεία που από σήμερα φέρει πλέον το όνομα του Μίνωα Μάτσα.
Στον ίδιο χώρο, έγιναν από τον κ. Παπούλια τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Κώστας Βαρώτσος και δώρισε στην πόλη η οικογένεια Μάτσα.

Υπουργική απόφαση για την εισαγωγή γεωργικών μηχανημάτων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την αντικατάσταση κυψελών μελισσών

Εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου για τις ΜμΕ

Εκδήλωση με θέμα: «Προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα και τρόποι καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου HIDDEN – MED PROGRAMME.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai (έναρξη 10:00 π.μ. - λήξη 5:00 μ.μ).
Το έργο “Hidden” το οποίο συντονίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου (Επικεφαλής Εταίρος σε διακρατικό σχήμα) στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης «συμμαχίας» φορέων και επιχειρήσεων που θα συνεργαστούν με στόχο την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Μεσογείου μέσω της «ήπιας» καινοτομίας.
 Τι δυνατότητες δίνει το έργο;
Πληροφορεί τους επιχειρηματίες για νέες ιδέες και εργαλεία για τις καινοτόμες μεθόδους οργάνωσης των επιχειρήσεών τους, ανοίγει νέους δρόμους για την κοστολόγηση και την προώθηση των προϊόντων τους. Η ήπια καινοτομία δύναται να γίνει «όπλο» και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ήπειρο.  
Στην εκδήλωση η οποία είναι ανοιχτή για τους επιχειρηματίες του κλάδου θα γίνει παρουσίαση του έργου Hidden, ενώ αξιόλογοι ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα όπως:
- καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
- δυνατότητες εξαγωγών,
- προώθηση βιολογικών προϊόντων,
- καινοτόμες μέθοδοι στο σχεδιασμό και συσκευασία βιολογικών προϊόντων,
- από την καινοτομία στη μοναδικότητα της ζωικής παραγωγής της Ηπείρου,
- με ποια κριτήρια επιλέγουν νέα και διαφορετικά τρόφιμα και ποτά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές: μερικές έξυπνες κινήσεις των ανταγωνιστών μας, θα είναι στη διάθεση όλων των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
- Τέλος, θα παρουσιαστεί ένα ερωτηματολόγιο με τη συμπλήρωση του οποίου οι επιχειρηματίες αυτοαξιολογούνται, «βάζουν βαθμό» στη δράση τους. Είναι το πρώτο βήμα για να αξιολογήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις ικανότητές τους στην καινοτομία και να δουν τη θέση τους στην αγορά σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριές τους. Το ερωτηματολόγιο θα είναι στη διάθεση όλων των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο fax 26510 34054 ή στο e-mail ptaipir@otenet.gr  (τηλ. επικοινωνίας: 2651034054).
H πρόσκληση καθώς και η αίτηση συμμετοχής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: www.php.gov.gr

Παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9, έως τις 30 Ιουνίου

Παρατάθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.
Σύμφωνα με το νόμο τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου του οικείου έτους.
Ομοίως, τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Μαΐου του οικείου έτους.
Ωστόσο το γεγονός ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 δεν έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τη προθεσμία που έληξε στις 15 Φεβρουαρίου.
Έτσι, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30η Ιουνίου 2013.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.

Αντιδρούν δάσκαλοι-καθηγητές για την αύξηση του ωραρίου

Η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών, που ψηφίστηκε προχθές στην Βουλή με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», προκαλεί «θύελλα» στον χώρο της παιδείας.
Καθηγητές και δάσκαλοι δηλώνουν ότι το μέτρο «δεν θα περάσει» και απειλούν με «καταιγίδα» κινητοποιήσεων. Όλα αυτά ενώ αναμένεται από ημέρα σε ημέρα το τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που αν και αποτελεί ένα μέτρο που έπρεπε ήδη να έχει εφαρμοστεί, ωστόσο προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς συνδέεται με τη μισθολογική τους εξέλιξη.
Όσον αφορά την παιδεία, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει μείωση στις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών τα επόμενα χρόνια και αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας όσων μονίμων εκπαιδευτικών εργάζονται σήμερα στα σχολεία της χώρας. Μείωση εκτάκτου προσωπικού σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (οι συμβασιούχοι της κατηγορίας «407), μείωση λειτουργικών  δαπανών Πανεπιστημίων-ΤΕΙ με τις συγχωνεύσεις που προβλέπει η «Αθηνά», μείωση επιχορηγήσεων  στους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού, μείωση των νεοεισερχόμενων στις στρατιωτικές σχολές.
«Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το διδακτικό (21-25 ώρες την εβδομάδα) όσο και το εργασιακό (30 ώρες την εβδομάδα) ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι στα πλαίσια του μέσου όρου του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Ευρώπης των χώρων του ΟΟΣΑ. Το ωράριο κατακτήθηκε με τους αγώνες του κλάδου το 1997 και νομοθετήθηκε με το Ν.2517/97» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
«Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, για άλλη μια φορά, στοχοποιείται – σκόπιμα – ως ο μοναδικός υπεύθυνος των δεινών στην Εκπαίδευση. Καλείται να εργαστεί με μισθούς εξαθλίωσης, με υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, δίχως ή με «δανεικά» βιβλία, με τη «δαμόκλειο σπάθη» της αξιολόγησης – χειραγώγησης – απόλυσης πάνω από το κεφάλι του, οδηγείται σε συσσίτια, και τώρα «απειλείται» με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και αντιμετωπίζει το ορατό φάσμα της ανεργίας των αναπληρωτών. Η όποια σκέψη του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης για αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα πρέπει να εγκαταλειφτεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με όλο τον οργανωμένο κλάδο» καταλήγουν οι δάσκαλοι.
Αντίστοιχα η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΠ (πρόσκειται στο ΠασοΚ) καθηγητών, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «Η όποια σκέψη του υπουργού παιδείας και της Κυβέρνησης για αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα μείνει στα χαρτιά».

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας διοργανώνει τον ετήσιο χορό της, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στο ''Αδιαχώρητο'' στην Πανόρμου, στους Αμπελόκηπους

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 12:30 στο μουσικό μεζεδοπωλείο  «Το αδιαχώρητο», στην Πανόρμου, στους Αμπελόκηπους.
Θα διασκεδάσουμε γνήσια, παραδοσιακά και ηπειρώτικα.
Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ.