Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

 1)Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου από ώρα 9:00:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Άνω Ραβένια, Γεροπλάτανος, Μαυροβούνι, Κεφαλόβρυσο, Ωραιόκαστρο, Άγιος Κοσμάς, Ρουψιά, Βήσσανη, Λίμνη, Κ. Μερόπη (περιοχή ποιμνιοστασίων), Βασιλικό, Μπουραζάνι, Μελισσόπετρα, Μεθοριακός Συνοριακός Σταθμός Μέρτζιανης, Καλόβρυση, Αηδονοχώρι, Μολυβδοσκέπαστη, Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστου, Αετόπετρα, Μάζι, Καβάσιλα, Ηλιόραχη, Κόνιτσα (πέριξ Δασικού Συνεταρισμού – αποθήκη κ. Βουρδούκα, έως επιχείρηση κ. Λώτου).

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Όσα είπε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης για τον γνωστό ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του
OPEN  σχολίασε τα σενάρια που  θέλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη να  μετακομίζει στο χωριό της μητέρας του.

O κ. Καψάλης ανέφερε ότι ο ηθοποιός έχει σπίτι από την μητέρα του στο χωριό Κουκλιοί,  το οποίο και ανακαίνισε τα προηγούμενα χρόνια.

«Έχει σπίτι εδώ, το οποίο το έχει επισκευάσει εδώ και περίπου δώδεκα χρόνια. Άνηκε στη μητέρα του. Έρχεται κάθε καλοκαίρι, μόνο το προηγούμενο δεν ήρθε» ανέφερε ο κ. Κώστας Καψάλης, χωρίς όμως ο ίδιος να γνωρίζει αν ο Πέτρος Φιλιππίδης θα μετακομίσει τελικά στο χωριό. Παράλληλα, σχολίασε τις καταγγελίες που ακούγονται εις βάρος του ηθοποιού.

«Όλα θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πολλά από αυτά μπορεί και να μην αληθεύουν. Ο κόσμος εδώ δεν έχει κάποια αρνητική εικόνα για τον κύριο Φιλιππίδη. Ακούει τα γεγονότα από τα ΜΜΕ, αλλά πολλές φορές διογκώνονται και αυτά. Είναι επιφυλακτικός».

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν (6) αλλοδαποί ύστερα από καταδίωξη αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν

 


Συνελήφθησαν χθες (11-02-2021) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων (6) αλλοδαποί, ύστερα από καταδίωξη του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της μεταφοράς παράτυπου μετανάστη, παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, απείθειας και παραβίασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, χθες στο μεσημέρι στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων οδηγός αυτοκινήτου δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης αστυνομικών της προαναφερόμενης υπηρεσίας και προσπάθησε να διαφύγει αναπτύσσοντας ταχύτητα και πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Ύστερα από καταδίωξη που ακολούθησε, το όχημα ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι ο αλλοδαπός οδηγός του αυτοκινήτου μετέφερε με αυτό πέντε αλλοδαπούς, εκ των οποίων:

ένας στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και

τρεις (3) κατείχαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνή προστασία, τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν προμηθευτεί από περιοχή των Αθηνών έναντι -200- ευρώ το καθένα.

Σε όλους τους συλληφθέντες βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας για τη σύμβαση προμήθειας οχημάτων για την Πολιτική Προστασία

 


Τη σύμφωνη γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης για το υποέργο «Προμήθεια διπλοκάμπινων ημιφορτηγών και επιβατηγών οχημάτων για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου» διατυπώνει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου.

Το υποέργο – με προϋπολογισμό 1.011.601,20 ευρώ – εντάσσεται στην πράξη «Προμήθεια Επιβατηγών Οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

EΟΔΥ: Είκοσι ένα θάνατοι σήμερα, 1.410 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι ένα θάνατοι, 1.410 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.410 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170244, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6086 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54695 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 213 (72.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3574 (58.8%) άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Σύμφωνη γνώμη Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για τη δημοπράτηση του έργου αντικατάστασης οχημάτων στη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

 


Με έγγραφο προς τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας η Ε.Υ.Δ. Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου διατυπώνει σύμφωνη γνώμη για την προέγκριση των τευχών δημοπράτησης  του υποέργου «Αντικατάσταση οχημάτων με νέα ενεργειακά, αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών».  Το υποέργο – με προϋπολογισμό 1.252.896 ευρώ – εντάσσεται στην πράξη «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των υποδομών της ΔΕΥΑΗ».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

 


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης έλαβε τις εξής αποφάσεις για φακέλους Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

Γνωμοδότησε θετικά για τις Μ.Π.Ε.:

• «Υφιστάμενη μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, δυναμικότητας 80 m3/ ώρα, που λειτουργεί στη θέση «Λιάτσi», της Τ.Κ. Ζωοδόχου του Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων» 

• Λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Πλαταριάς, στη Δ.Ε. Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».

  «Τροποποίηση ΑΕΠΟ, πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 64.000 πτηνών πάχυνσης (αύξηση δυναμικότητας από 40.000 πτηνά πάχυνσης σε 64.000 πτηνά), εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην θέση «Λιθιές», στην Τ.Κ. Κουτσελιού του Δ. Ιωαννιτών»

  «Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 31.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Μεσαριά», της Τ.Κ. Χανόπουλου, Δ.Ε Αρταίων, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας».

• Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 550 kW, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση ρέματος Μανουράς, της Δ.Ε. Μαστοροχωρίων του Δήμου Κόνιτσας.

 Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση για τα έργα:

• Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 15,028 MWp, στη θέση «Ξενές», στο Αγρόκτημα Σπαθαραίων, Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας.

  «Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 15,028 MWp, «ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΜΑ 1», που θα εγκατασταθεί στο αγρόκτημα Σπαθαραίων, Δ.Ε. Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.

  «Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, «Γραμμένο 1», στη θέση «Πριανταλίτσα» Κομπόπουλο στις Δ.Ε. Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας.

• Φωτοβολταϊκό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, «Γραμμένο 2», στη θέση «Πριανταλίτσα» και των συνοδών του έργων , στις Δ.Ε. Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας, 

• Περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών του έργων, εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW, με ονομασία «Γραμμένο 3», στη θέση «Κάτσου, στις Δ.Ε. Ευρυμενών και Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας.

Μέτρα από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, για την κακοκαιρία

 



Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφορικά με την επικείμενη κακοκαιρία, για την καλύτερη λειτουργία του Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ανακοινώνονται τα κάτωθι με ισχύ από 13/2/2021:

1. Απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων στην δίοδο που προσεγγίζει το Τμήμα Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου καθώς και στην δίοδο εξόδου (καμάρες), ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας  και των ασθενοφόρων.

2. Η περιμετρική οδός που οδηγεί στο χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου θα είναι προσβάσιμη μόνο για όσους χρειάζεται να προσεγγίσουν την είσοδο για την μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου.

3. Παρακαλείται το προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς και οι επισκέπτες να περιορίσουν την πρόσβαση  των αυτοκινήτων στον χώρο στάθμευσης, που βρίσκεται όπισθεν του Νοσοκομείου  ώστε να μην εγκλωβισθούν.

4. Σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων θα υπάρχουν δρομολόγια από την κεντρική πλατεία με ώρες αναχώρησης 06.30, 14.30 και 22.30 προς το Νοσοκομείο και ώρες  αναχώρησης από το Νοσοκομείο 07.10, 15.10 και 23.00.

Επιπλέον δρομολόγια εάν και εφόσον χρειαστούν θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα σύμφωνα με το επιχειρησιακό του σχέδιο για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του  για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ευχαριστήριο για την συμμετοχή των συνδημοτών, στο προληπτικό έλεγχο Covid-19

 


Σας ευχαριστούμε πολύ όλους, για την συμμετοχή στο χθεσινό έλεγχο rabit τεστ που διενεργήθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Παρόλο τις άσχημες καιρικές συνθήκες αγαπητοί συγχωριανοί-συνδημότες, όλοι εσείς που προσήλθατε για έλεγχο, καρτερικά περιμένατε την σειρά σας στο κρύο και την βροχή.

Μικροί μαθητές έως τον πιο μεγάλο/η ηλικιακά συνδημότη.

Ήδη προσπαθούμε να μας επισκεφθεί για άλλη μια ημέρα το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, διότι αρκετοί δεν πρόλαβαν τον έλεγχο και δυστυχώς λυπάμαι γι αυτό (λόγω χρόνου).

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Με τιμή

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας

Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Σαράντα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (69.207) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.189) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.219) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (6) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (945) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (258) στην Αττική,

·         (125) στη Δυτική Ελλάδα,

·           (87) στην Κεντρική Μακεδονία,

·           (80) στη Θεσσαλονίκη,

·           (79) στην Κρήτη,

·           (53) στην Πελοπόννησο,

·           (50) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·           (49) στη Στερεά Ελλάδα,

·           (48) στην Ήπειρο,

·           (45) στη Θεσσαλία,

·           (23) στα Ιόνια Νησιά,

·           (16) στο Βόρειο Αιγαίο,

·           (16) στη Δυτική Μακεδονία και

·           (16) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (113.036) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (240) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (231) πρόστιμα των 300 ευρώ και (9) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (48) στην Αττική, 

·         (37) στην Κρήτη,

·         (28) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (20) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (18) στο Βόρειο Αιγαίο,

·         (16) στη Στερεά Ελλάδα,

·         (15) στην Ήπειρο,

·         (14) στα Ιόνια Νησιά, 

·         (12) στην Πελοπόννησο,

·         (10) στη Θεσσαλία,

·           (6) στη Θεσσαλονίκη,

·           (6) στη Δυτική Ελλάδα,

·           (6) στη Δυτική Μακεδονία και

·           (4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (36.133) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (34.492) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.641) των (150) ευρώ.

·         (34) παραβάσεις και (6) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη προσωρινά υπεύθυνης και εργαζόμενης οίκου ανοχής, με επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στην προσωρινά υπεύθυνη και από 300 ευρώ στην εργαζόμενη και σε (6) πελάτες, 

- πρόστιμο 3.000 στον προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος λιανικού εμπορίου και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην επιχείρηση.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφενείου – οβελιστήριου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο στον καθένα για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιώτη για παραβίαση καραντίνας.

Στην Ήπειρο,

- 10.000 ευρώ πρόστιμο και 30ήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφετέρια για εξυπηρέτηση εντός του καταστήματος (9) πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο για εξυπηρέτηση εντός του καταστήματος πελάτη, στον οποίο επιβλήθηκε 300 ευρώ πρόστιμο.

Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε παντοπωλείο – σούπερ μάρκετ, για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας. 

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.) 

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.093) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.146) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρατείνεται η απαγόρευση σε κυνήγι και ψάρεμα ως την 1η Μαρτίου

 


Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00».

Τα νέα μέτρα δεν επιφέρουν καμία αλλαγή στις απαγορεύσεις που ήδη ισχύουν για κυνήγι και ψάρεμα.

Οι δύο δραστηριότητες εξακολουθούν να παραμένουν σε καραντίνα!

9 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου μέχρι και 50%

 


Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας ο οποίος είναι διεθνώς αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου, στο σταμάτημά του πριν αυτός αρχίσει.

Μα, «μπορεί να υπάρξει θεραπεία πριν υπάρξει ασθένεια;» θα μπορούσατε να δικαιολογημένα να ρωτήσετε. Η απάντηση της επιστημονικής κοινότητας θα σας εκπλήξει: «μπορεί». 

Για την ακρίβεια όχι μόνο μπορεί αλλά και ίσως αποτελεί την καλύτερη θεραπεία από όσες γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νόσο. 

Είναι μια θεραπεία απλή, οικονομική, αποδεδειγμένα αποτελεσματική -η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου φτάνει μέχρι και το 50%- και το κυριότερο, είναι στο χέρι σας, αναφέρει η κ. Σταυρούλα Ντρουφάκου, Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιστημονική

Συνεργάτιδα Γ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital.

Ο καρκίνος σήμερα

Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο, ενώ η επίπτωσή του (δηλαδή η συχνότητα των νεοεμφανιζόμενων περιπτώσεων) αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, υπολογίζεται  ότι τα επόμενα 20 χρόνια αυτή η επίπτωση θα αυξηθεί κατά περίπου 60% σε παγκόσμιο επίπεδο αν δεν ληφθούν μέτρα για να ανακοπεί αυτό το φαινόμενο. Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σε πολλές χώρες του κόσμου την τελευταία εικοσαετία παρατηρείται αύξηση κάποιων τύπων καρκίνου που συσχετίζονται με την παχυσαρκία όπως είναι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου και του ορθού, του μαστού, του νεφρού, του ενδομητρίου, του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως, σε εφήβους και νέους ενήλικες.



Τα θετικά νέα είναι ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το American Institute of Cancer Research και πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς υγείας που ασχολούνται με την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου, ένα ποσοστό από 30% έως 50% των πιο συχνών καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με τον τρόπο που αναφέρεται πιο πάνω: με «θεραπεία πριν την ασθένεια», δηλαδή με αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του κάθε άνθρωπος.

9 τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:

1.      Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος σε όλη τη ζωή σας. Αποφύγετε να πάρετε βάρος σε οποιαδήποτε ηλικιακή περίοδό σας.

2.      Ασκηθείτε: Για τους ενήλικες συνιστώνται 150-300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης (π.χ. σχετικά γρήγορο περπάτημα) ή 75-150 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα (ή συνδυασμός των δύο δραστηριοτήτων). Ιδανικά, θα πρέπει να φτάνετε ή και να ξεπερνάτε το ανώτατο όριο των 300 λεπτών, κάθε εβδομάδα. Για παιδιά και εφήβους συνιστάται μέτριας ή έντονης έντασης άσκηση τουλάχιστον 1 ώρα κάθε μέρα. Η καθιστική ζωή θα πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγεται η  ψυχαγωγία που βασίζεται σε ακινησία μπροστά σε κάποια οθόνη (τηλεόραση, tablet, smartphone).

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Μνημείο εκτροπής από τη Δημοκρατία το Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας

 


«Μνημείο εκτροπής από τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας  ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παναγιώτης Κουρουμπλής,  μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχετικού σ/ν.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «καμία κυβέρνηση 200 χρόνια τώρα δεν έχει φέρει τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή. Νομοσχέδιο που φυτεύει καύσιμη ύλη στα πανεπιστήμια, που είναι  ο φορέας της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης,  όπως  τις  εκφράζει η νεολαία και στην οποία τώρα η κυβέρνηση βάζει δίπλα τον αυταρχισμό και  την επιβολή της αστυνομικής παρουσίας. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί μια επικίνδυνη καύσιμη ύλη, στον χώρο των πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο πλήττει βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία, που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά γιατί ενταφιάζει  το άσυλο, που διαχρονικά είναι μία απαραβίαστη κατάκτηση, απαραβίαστη  ακόμα και από τους ναζί, την εποχή της Κατοχής. Όταν τότε οι Γερμανοί  πήγαν στο Πολυτεχνείο, ο αείμνηστος Πρύτανης Νικόλαος Κιτσίκης τους απαγόρευσε την είσοδο», είπε.

«Πλήττετε το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, όταν εμπλέκετε το Υπουργείο  Προστασίας του Πολίτη στα Πανεπιστήμια. Και το πράττετε, με το πρόσχημα του νόμου και της τάξης, για να πνίξετε αργότερα τις κοινωνικές διεκδικήσεις που θα προκαλέσει λίαν συντόμως,  η καταστροφική πολιτική σας στην πανδημία, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε μέρα», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ανοίγει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για τις ηλικίες 75 έως 79

 


Ανοίγει, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου  η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες 75 έως 79.

Στόχος για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα όπως είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είναι να ξεκινήσει εμβολιασμός στις 15 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca, 45.000 δόσεις του οποίου έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.

Πώς κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό

Οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τους εξής παρακάτω τρόπους:

-Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδό τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

-Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου, καθώς και τον ΑΔΤ, ή να φέρει φωτοτυπία τους.

Απόλυτα επιτυχής η αντιμετώπιση του συνδρόμου dupuytren με ραδιοσυχνότητες

 


Ποσοστό επιτυχίας που αγγίζουν το 100% εχει πλέον και στη χώρα μας η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου DUPUYTREN και άλλων σοβαρών προβλημάτων άκρας χειρός, παλάμης και δακτύλων με τη χρήση υπερήχων η ραδιοσυχνοτήτων (RF, HF)!

Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας, οπότε και εφαρμόζεται στη χειρουργική ορθοπεδική η χρήση υπερήχων ή ραδιοσυχνοτήτων.

«Οι επεμβάσεις με τη χρήση των υπερήχων είναι μη τραυματικές και τα κοψίματα γίνονται με υψίστη ακρίβεια, στις πολύ «λεπτές» και δύσκολες περιπτώσεις, αποφεύγοντας τον τραυματισμό των νεύρων και των αγγείων» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός - Μικροχειρουργός Χεριού, Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με του ορθοπεδικούς χειρουργούς, η χρήση τους στην αντιμετώπιση των συνδρόμων όπως π.χ  το DUPUYTREN( ΡΙΚΝΩΣΗ ΠΑΛΑΜΙΑΙΑΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ), DEQUERVAIN (ΣΤΕΝΩΤΙΚΗ ΤΕΝΟΝΤΟΕΛΥΤΡΙΤΙΣ ΕΚΤΕΙΝΟΝΤΩΝ) κλπ., βοηθούν καθοριστικά στην επιτυχία των επεμβάσεων καθώς με το κλασικό χειρουργικό νυστέρι είχαμε στο παρελθόν σοβαρούς τραυματισμούς σε ευαίσθητα  δακτυλικά νεύρα, αγγεία και τένοντες.

Η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων πριν από περίπου δέκα χρόνια, άνοιξε νέα «σελίδα» στην ορθοπεδική χειρουργική καθώς εκτόπισε το κλασικό χειρουργικό νυστέρι και την τελευταία πενταετία είναι μέθοδος επιλογής  για τους ορθοπεδικούς χειρουργούς στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Εκτός από την ορθοπεδική χρησιμοποιούνται ήδη σε όλο και περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και υποειδικότητες όπως Νευροχειρουργική, ΩΡΛ, Πλαστική χειρουργική, Χειρουργική θυρεοειδούς, χειρουργική αιμορροΐδων, αγγειοχειρουργική.