Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα 25 Μαΐου η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό τόνισε τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων.
Ο κ. Χαρδαλιάς όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ενημέρωσε πως οι  αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.
Μιλώντας για το δεύτερο κύμα της στρατηγικής, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι προχωρά ομαλά και σταθερά.
Επισήμανε μάλιστα πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

Σωτήρης Τσιόδρας: Κανένας νέος θάνατος το 24ωρο, συνολικά 165 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 4 νέα κρούσματα


Γιατί είναι καλύτερο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας αφού ανακοίνωσε μόλις 4 νέα κρούσματα και μηδέν θανάτους το τελευταίο 24ωρο εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι:« το συμπέρασμα είναι ότι είναι πολύ σπάνια να νοσήσουν βαριά τα παιδιά. Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε την αρνητική πλευρά. Ο ιός είχε τις ιδιαιτερότητές του.
Η παρουσία του δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή.
Επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:
Κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση που ενισχύεται σε περιόδους παύσης των σχολείων,
υπάρχει κόστος σε χαμένη γνώση,
σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών,
υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν την οικογένεια και την κοινωνία.
Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από το όφελος. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή των παιδιών στις τάξεις.
Σύνθετο το δίλημμα για το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά. Μοιάζει τώρα η καταλληλότερη η συγκυρία. Τα οφέλη περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν επιστρέψουν στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής. Τελικά ότι και να εισηγηθεί η επιτροπή, την καλύτερη απόφαση θα την πάρουν οι οικείοι. Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.
«Είναι κάποια προσωπική τοποθέτηση δική μου, η επιτροπή θα επανεξετάσει τα δεδομένα όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί αρμοδίως και θα σας αναφέρω αν υπάρξει κάποια διαφορετική τοποθέτηση από αυτήν που σας είπα.
Είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από μια καλή πορεία. Που σημαίνει ότι ο κόσμος είναι προσεκτικός. Όλο αυτό είναι επιτυχία όλων μας. Κάποιες εικόνες με μαζική συνάθροιση χωρίς να τηρούνται τα μέτρα είναι απογοητευτικές» υπογράμμισε.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για κυκλοφορία πλαστού χαρτονομίσματος


Συνελήφθη σήμερα (19-05-2020) το πρωί στην Πρέβεζα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κυκλοφορία πλαστού χαρτονομίσματος.
Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, χθες το βράδυ, αφού παρήγγειλε τηλεφωνικά φαγώσιμα προϊόντα αξίας -115- ευρώ σε κατάστημα εστίασης στην Πρέβεζα, στη συνέχεια πλήρωσε το διανομέα με πλαστό χαρτονόμισμα των -200- ευρώ.
Το πλαστό χαρτονόμισμα κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ  προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Συνελήφθη αλλοδαπός σε περιοχή της Άρτας για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών


Κατασχέθηκαν επτά (7) συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, έτοιμες προς διακίνηση

 Συνελήφθη χθες (18-05-2020) το πρωί σε χωριό της Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας αλλοδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικών δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον κατηγορούμενο, διότι στην κατοχή του και σε χώρο όπου διαμένει βρέθηκε και κατασχέθηκε ακατέργαστη κάνναβη βάρους -21,16- γραμμαρίων.
Η παραπάνω ποσότητα ναρκωτικών ήταν διαμοιρασμένη σε επτά (7) συσκευασίες, έτοιμες προς διακίνηση.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόβλεψη για ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς, την Πέμπτη 21 Μαΐου


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού για την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου.
Συγκεκριμένα προβλέπονται βροχές και βαθμιαία καταιγίδες που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και κατά τόπους θα είναι ισχυρές και στην Ήπειρο.
Επισημαίνεται ότι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες - ειδικά σε ορεινές περιοχές- αναμένεται πτώση κεραυνών με μεγάλη συχνότητα.
Με βάση την ανωτέρω πρόβλεψη, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδίως στους πολίτες που εργάζονται στην ύπαιθρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από την Πέμπτη 21 Μαΐου

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μεταβολή του καιρού προβλέπεται την Πέμπτη 21 Μαΐου από τα δυτικά και βόρεια, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους, καθώς και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Αναλυτικά
Την Πέμπτη 21 Μαΐου βροχές και βαθμιαία καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα, που από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά και την Εύβοια θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από νωρίς το βράδυ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 22 Μαΐου.

Ορίζοντες Ηπείρου: Συνέντευξη Τύπου του κ. Σπύρου Ριζόπουλου την Τετάρτη 20 Μαΐου, ώρα 11:00 π.μ.


Ο επικεφαλής  των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 11:00 π.μ. συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης στα γραφεία της παράταξης Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Ιωάννινα (Τηλέφωνο 26510 39931).

Γραφείο Τύπου Οριζόντων Ηπείρου

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας από αυλή σπιτιού στο Καστρί Θεσπρωτίας


Για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση κλοπής μοτοσικλέτας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, ο κατηγορούμενος εμπλέκεται σε κλοπή μοτοσικλέτας που έγινε την 26/27-12-2020 από αυλή σπιτιού στο Καστρί Θεσπρωτίας.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2020


Το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)  αποφάσισε την τροποποίηση του προγράμματος προπληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2020 για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ, λόγω του κορονοϊού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
Οι συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ, θα καταβληθούν:
Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
Οι συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.
Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ, θα καταβληθούν  την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο


Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού 534 ευρώ για τον Μάιο 2020 είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν, κατά τον Μάιο 2020, με εντολή δημόσιας αρχής.
Επίσης, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους είτε επαναλειτουργούν, μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους, με εντολή δημόσιας αρχής, για τον Μάιο 2020, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κατ΄αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, που έχει δημοσιευθεί, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ (υπολογισμός ποσού αντιστοίχισης κατά ημέρα 17,8 ευρώ).
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Διαδικασία λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν, τον Μάιο, με εντολή δημόσιας αρχής, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» και, κυρίως, αφορούν τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση, με εντολή δημόσιας αρχής, κατά τον Μάιο 2020. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών, επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.
Για την περίπτωση των εργαζομένων, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν αλλάζει χρώμα το δέρμα χαμηλά στα πόδια


Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στις ηλικίες πάνω από 50 ετών, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι οι φλέβες χαμηλά στα πόδια τους φαίνονται πάρα πολύ έντονα, σαν να έχουν «πεταχτεί έξω». 
Άλλοι παρατηρούν κοκκίνισμα στο δέρμα ή δυσχρωμία που θυμίζει μώλωπα (μελανιά), χωρίς όμως να θυμούνται ότι κτύπησαν κάπου. Μπορεί επίσης να αναπτύσσουν έντονο κνησμό και απολέπιση (ξεφλούδισμα).
Τα συμπτώματα αυτά είναι ύποπτα για μία μορφή δερματίτιδας που σχετίζεται με την κυκλοφορία του αίματος. 
Η κατάσταση αυτή λέγεται δερματίτιδα ή έκζεμα εκ στάσεως  και παρατηρείται πιο συχνά γύρω από τους αστραγάλους και χαμηλά στις κνήμες. Ουσιαστικά είναι μία φλεγμονή, η οποία αναπτύσσεται εξαιτίας της ανεπάρκειας των φλεβών που βρίσκονται επιφανειακά στο δέρμα.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), η δερματίτιδα εκ στάσεως εκδηλώνεται συνήθως στα πόδια, επειδή σε αυτά συσσωρεύεται τυπικά το αίμα. «Όταν το αίμα "λιμνάζει" στις φλέβες των ποδιών, αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό τους, καθώς πασχίζουν να ωθήσουν το αίμα πίσω στην καρδιά, όπως είναι η φυσιολογική λειτουργία τους. 
Η προσπάθεια αυτή, όμως, έχει ως συνέπεια διαφυγή υγρών από τις φλέβες στον περιβάλλοντα χώρο και πρόκληση βλαβών στους παρακείμενους ιστούς, όταν υπάρχουν διαταραχές στα τοιχώματα και στις βαλβίδες των αγγείων που βοηθούν την επαναφορά του αίματος».
Οι αλλοιώσεις αυτές ευθύνονται για τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της δερματίτιδας. Στα αρχικά στάδιά της τα πιθανά συμπτώματα είναι πρήξιμο (οίδημα) κυρίως γύρω από τους αστραγάλους (το οίδημα υποχωρεί όταν ο πάσχων κοιμάται και εντείνεται με την ορθοστασία), επίμονο κοκκίνισμα στο δέρμα που σταδιακά σκουραίνει, απολέπιση και ξηρότητα, κνησμός, κιρσοί ή/και πόνος που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος.