Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Γιάννενα: Μόνο με rapid test η είσοδος στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»

 


Στα πλαίσια περιορισμού της πανδημίας covid-19 και της ασφάλειας τόσο των ασθενών και  συνοδών όσο και του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι:

  Θα παρίστανται μόνο οι συνοδοί σε ασθενείς που κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους από τον θεράποντα ιατρό του Tμήματος που νοσηλεύονται και οι οποίοι θα εισέρχονται κατόπιν διενέργειας rapid test, το οποίο θα επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα ανάλογα με τη νοσηλεία του ασθενούς.

  Οι πολίτες που προσέρχονται σε προγραμματισμένα ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία πριν την είσοδό τους στο χώρο των Iατρείων, θα υποβάλλονται σε rapid test στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου (κοντέινερ κ.λ.π.).

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να προσέρχονται έως μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού, προκειμένου να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία όλων μας.

EΟΔΥ: Δέκα εννέα θάνατοι σήμερα, 1.195 νέα κρούσματα

 


2 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δέκα εννέα  νέοι θάνατοι, 1.195 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παρακάλαμος: Προληπτικός έλεγχος Covid-19, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 στο Ιατρείο, από τις 9:30 π.μ. έως 3:00 μ.μ.

 

Προληπτικός έλεγχος Covid-19, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 στο Καλπάκι, από τις 11:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ..

ΔΩΡΕΑΝ RAPID TESTS

Ο Δήμος Πωγωνίου κάνει γνωστό ότι θα διενεργηθούν από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ δωρεάν rapid τεστ στις Κοινότητες Καλπακίου και Παρακαλάμου, σε όσους δημότες επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο.

Τα  rapid τεστ διενεργούνται στα πλαίσια των ελέγχων που πραγματοποιούν οι μονάδες του ΕΟΔΥ για τον Covid -19 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την 6η ΥΠΕ, στο γενικό πληθυσμό της Π.Ε. Ιωαννίνων τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 οι μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται από τις 11:00 έως 15:00 στην Κοινότητα Καλπακίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπισθεν του Δημαρχείου

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 οι μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται από τις 9:30 έως 15:00 στην Κοινότητα Παρακαλάμου, στον χώρο του αγροτικού ιατρείου.

Όσοι πολίτες του Δήμου Πωγωνίου  επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για πανδημία, Κέντρο Έρευνας, Μνημεία…

 


Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, στο κτίριο της οδού Δομπόλη στα Ιωάννινα, στο Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας και στην  τροποποίηση του νόμου για τα διατηρητέα ακίνητα Μη Κερδοσκοπικών Συλλόγων, αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Αναλυτικά:

 Αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας

Τον προβληματισμό του για την αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες κυρίως στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς όλους και ειδικά σε όσους έχουν συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία να τηρούν με αυστηρότητα τα μέτρα.

«Βλέπω μια αύξηση των θετικών κρουσμάτων. Από τις ιχνηλατήσεις που γίνονται  διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά προέρχονται από ανθρώπινα λάθη. Εκφράζω την αγωνία μου για το αύριο και ζητώ να παίρνουμε όλοι τις ανάλογες προφυλάξεις. Να τελειώνουν οι επισκέψεις σε νοσηλευόμενους, εξαιτίας των οποίων 2-3 φορές μας χάλασαν (την εικόνα).

Επίσης ζήτησα να γίνονται τεστ στα λεωφορεία της Ηπείρου που έρχονται από Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, και όπως γίνεται αυστηρός ο έλεγχος  στην Κακαβιά να γίνεται το ίδιο και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ζήτησα επίσης κάθε εβδομάδα να έχουν τουλάχιστον ένα αρνητικό rapid test όσοι κινούνται για εμπορικούς λόγους από- προς Αλβανία και Ιταλία. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και  μέχρι να τελειώσει το θέμα με το εμβόλιο, πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολες και οι οικονομικές καταστάσεις. Σε προτεραιότητα όμως είναι το θέμα της Υγείας και μετά τα οικονομικά».

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με Δήμαρχο Ιωαννίνων για το κτίριο της οδού Δομπόλη

 

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές αποκατάστασης του κτιρίου της οδού Δομπόλη, στο οποίο λειτούργησε αρχικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης έκανε μια σύντομη αναδρομή στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Περιφέρεια – μέσω του Περιφερειακού Ταμείου- για την εξόφληση του δανείου που είχε ληφθεί για την ανακατασκευή της πτέρυγας που σήμερα στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων, στα έργα που είχε υλοποιήσει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Μεταφορών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, τη μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2013  από την αιρετή Περιφέρεια και δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πρόσθεσε:

 «Ως Περιφέρεια Ηπείρου είμαστε πιο κοντά στην υπόθεση  του παλιού Πανεπιστημίου. Βλέποντας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών ζητά να πάρει το κτίριο για να το κάνει Δημαρχείο, θα κάνω μια συζήτηση με το Δήμαρχο τη Δευτέρα.  Ως Περιφερειάρχης Ηπείρου δε θέλω ποτέ να έλθω αντίθετος με έναν άλλο φορέα και όλοι μαζί μπορούμε  να λύσουμε κάποια θέματα. Εάν τελικά  με πείσει ο Δήμαρχος ότι  θα το αξιοποιήσει ο Δήμος σε οτιδήποτε σκεφθεί μπορεί να το κάνει, ενδέχεται τελικά να μην επιμείνω να παίξει ρόλο η Περιφέρεια, αν και δε σας κρύβω ότι είχαμε  φτάσει σχεδόν να τελειώσουμε το θέμα».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr 

Τριάντα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (69.605) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.122) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.696) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (17) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.258) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (344) στην Αττική,

·         (178) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (126) στη Θεσσαλονίκη,

·           (84) στη Στερεά Ελλάδα,

·           (78) στην Κρήτη,

·           (77) στην Κεντρική Μακεδονία,

·           (74) στην Πελοπόννησο,

·           (64) στη Θεσσαλία,

·           (55) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·           (51) στο Νότιο Αιγαίο,

·           (43) στα Ιόνια Νησιά,

·           (38) στην Ήπειρο,

·           (27) στη Δυτική Μακεδονία και

·           (19) στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (103.984) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (394) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (379) πρόστιμα των 300 ευρώ και (15) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (112) στην Αττική,

·           (42) στη Δυτική Ελλάδα,

·           (35) στη Στερεά Ελλάδα,

·           (34) στην Κρήτη,

·           (32) στην Κεντρική Μακεδονία,

·           (22) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·           (22) στη Θεσσαλονίκη,

·           (21) στα Ιόνια Νησιά,

·           (18) στη Θεσσαλία,

·           (16) στο Βόρειο Αιγαίο,

·           (14) στην Πελοπόννησο,

·           (12) στο Νότιο Αιγαίο,

·           (10) στην Ήπειρο και

·             (4) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (33.985) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (32.409) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.576) των (150) ευρώ.

·         (44) παραβάσεις και (17) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

·         σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ,

·         σύλληψη και επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη χρωματοπωλείου για έλλειψη λίστας ραντεβού και αποδεικτικού παραγγελίας σε (2) πελάτες, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

·         σύλληψη και 15.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη γυμναστηρίου καθώς και επιβολή (3) προστίμων των (300) ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

·         σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο αρτοποιείου – καφέ και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες,

·         σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

·         σύλληψη ιδιοκτήτριας και (7) πελατών μπαρ και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

·         σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου για παραμονή στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος (5) πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο,

·         3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος για παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο αυτού και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες.

Στη Δυτική Ελλάδα,

·         σύλληψη και επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη παντοπωλείου, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

·         σύλληψη και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφετέριας και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (4) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού μετακίνησης.

Στα Ιόνια Νησιά, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος για παραμονή στον εσωτερικό χώρο (2) πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Στερεά Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ – καφέ, για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών.

Στην Ήπειρο, 300 ευρώ πρόστιμο σε παντοπωλείο, για μη ανάρτηση πινακίδας καταναλωτών.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.621) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.056) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για επιπλέον πλασματικά συντάξιμα χρόνια στις μητέρες με στόχο την ενίσχυση της γεννητικότητας

 


Πρόταση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να δοθούν πέντε πλασματικά συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν δεύτερο παιδί και επτά χρόνια στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί.  Ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι έχει ήδη παρουσιάσει την πρότασή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος, όπου και εξετάζεται. Εξήγησε ότι, λόγω των κοινωνικοοινομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα, τα νέα ζευγάρια αποφεύγουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Υπογράμμισε δε, ότι το κόστος της πρότασής του θα βαρύνει τη χώρα μετά από 25-30 χρόνια, οπότε δεν έχει βραχυχρόνιο κόστος, ενώ η δημογραφική γήρανση του Ελληνικού Λαού έχει διαστάσεις εθνικού προβλήματος, σε μια στιγμή που είναι ήδη ανοικτά άλλα εθνικά ζητήματα της χώρας. 

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2021 στην Ήπειρο

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκε -1- τροχαίο ατύχημα (έναντι -10- το 2020).

Ειδικότερα, σημειώθηκε:

 -1- θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -3- το 2020)

 Κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2020)

 Κανένα τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -7- το 2020)

Από το τροχαίο ατύχημα που συνέβη, καταγράφηκε συνολικά ένας (1) παθών (έναντι -11- το 2020).

Ειδικότερα:

 Ένας (1) νεκρός (έναντι -3- το 2020)

 Κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2020)

 Κανένας ελαφρά τραυματίας (έναντι -8- το 2020)

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (3.021) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

861  για υπερβολική ταχύτητα

90  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

62  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

29  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

56  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

27  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

13  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (68) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (46) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (284) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου για τον εκλογικό νόμο

 


Στο πλαίσιο μιας κατ’ αρχήν απόφασης με παρατηρήσεις για σημεία επί του κειμένου του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία χρήζουν αλλαγών, κατέληξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, στη συνεδρίασή του που έγινε με τηλεδιάσκεψη, το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου 2021.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί και οι Δήμαρχοι της Ηπείρου που δεν είναι εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα επανέλθει στο θέμα κατά το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να καταλήξει στην τελική του πρόταση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Τα σημεία που συζητήθηκαν σήμερα από τα μέλη της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και στα οποία υπήρξε ως προς τη στήριξή τους, είτε ομοφωνία είτε απόλυτη πλειοψηφία, είναι τα εξής:

Θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά νωρίς η οριζόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουνίου για την κατάθεση των ψηφοδελτίων, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τους Δήμους, δεδομένου ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Μαρτίου 2021

 


Το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αποφάσισε το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής τους.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Tρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού» στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

 


H Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (Π.Ε.Δ. Ηπείρου), ως Επικεφαλής Εταίρος του Έργου POLYPHONIA: «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020, χαιρετίζει την εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού» στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Έργο POLYPHONIA, που έχει ως στόχο την καταγραφή, διαφύλαξη και προώθηση μέσω του πολιτιστικού τουρισμού της πολυφωνικής μουσικής της Ηπείρου και Νότιας Αλβανίας, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών του Προγράμματος «Interreg IPA II CBC Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».

Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι αποτελεί σύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στον χρόνο και τον χώρο. Αποτελεί ζωντανό στοιχείο πολιτισμικής ταυτότητας. Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εγγράφηκε το 2016. Όπως δήλωσε πρόσφατα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ό,τι αποτελεί τη συλλογική ταυτότητα του λαού μας, είναι οι παραδόσεις μας, οι τεχνικές, οι πρακτικές, οι γιορτές που περνούν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά».

Το Δεκέμβρη του 2020, έλαβε χώρα ένα σημαντικό γεγονός το οποίο αναβαθμίζει τη σπουδαιότητα του Έργου POLYPHONIA, ήτοι η εγγραφή του «Πολυφωνικού Καραβανιού» στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη απόφαση της 15ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής τη 17η Δεκεμβρίου 2020, το «Πολυφωνικό Καραβάνι» εγγράφεται στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για την πρώτη, διαχρονικά, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κατάλογο και την, μόλις, 25η, συνολικά, από όλο τον κόσμο, από το 2009 ως σήμερα. Πλέον, με την εγγραφή αυτή, εκπροσωπείται στο Διεθνή Κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τόσο το Αλβανικό πολυφωνικό τραγούδι, αλλά και το Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι.

Πανδημία: Το φαινόμενο «MASKNE» και πως θα απαλλαγείτε

 


Η πανδημία του κορωνοϊου SARS-CoV-2 έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, την ψυχολογία μας, αλλά και το δέρμα του προσώπου μας. Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας γυναίκες, αλλά και άνδρες, παρατηρούν ακμή στο πρόσωπό τους.

Λογικό και επόμενο, λόγω πολύωρης χρήσης της μάσκας, να παρουσιάζεται στο πρόσωπο των επαγγελματιών υγείας. Πλέον, όμως, η μάσκα έχει μπει για τα καλά και στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη, με αποτέλεσμα η «ακμή της μάσκας», όπως έχει χαρακτηριστεί, να είναι, πλέον, ένα κοινό πρόβλημα.

Του λόγου το αληθές κατέδειξαν και επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η συχνή, πολύωρη χρήση της αποτέλεσε αιτία για το νέο δερματολογικό φαινόμενο, που ονομάστηκε διεθνώς «MASKNE», από τον συνδυασμό των λέξεων mask (μάσκα) και acne (ακμή). 

Σε ποια σημεία του προσώπου παρατηρείται

Το φαινόμενο «MASKNE», παρουσιάζεται στο δέρμα του προσώπου και κυρίως στο πηγούνι, στα μάγουλα, στο στόμα και γύρω από τη μύτη, στα σημεία, δηλαδή, που εφαρμόζει η μάσκα.

Πού οφείλεται

Όπως εξηγεί ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS: 

«Το φαινόμενο προκαλείται από την τριβή της μάσκας στο πρόσωπο (μηχανική ακμή), από την αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος κάτω από την μάσκα, από την εφίδρωση και από την έλλειψη αέρα. 

Οι συνθήκες αυτές προκαλούν αύξηση της λιπαρότητα στην περιοχή, φράζουν οι πόροι του δέρματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην επιδερμίδα σπυράκια, μαύρα στίγματα, ερυθρότητα, ξηρότητα, αφυδάτωση, ακόμη και κυστική ακμή. 

Σε δέρματα, που προϋπήρχε ακμή, η κατάσταση επιβαρύνεται».