Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Άνω Παρακάλαμος: Πανηγυρική θεία λειτουργία προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την Τετάρτη 8 Μαΐου

 


Πανηγυρική θεία λειτουργία την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Γιάννενα: Την Πέμπτη 9 Μαΐου, το τελευταίο αντίο στον συγχωριανό Καρέτσο Ανδ. Βασίλειο, ώρα 6:00 μ.μ.

 


Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ώρα 6:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σεισμική δόνηση 2,9 R, 7 χλμ Νότια - Νοτιοανατολικά των Ασπραγγέλων Ιωαννίνων

 


Σεισμική δόνηση έντασης 2,9 R, σημειώθηκε στις 15:43 το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαΐου 2024, 7 χλμ Νότια - Νοτιοανατολικά των Ασπραγγέλων Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 20  χλμ.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού

 


Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον επιβατικό σταθμό στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι για τον 37χρονο υπήρχε εις βάρος του καταχώρηση διωκτικού μέτρου και εκκρεμεί προς εκτέλεση δικαστική απόφαση.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Υποχρεωτικά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στα ακίνητα

 


Με εγκύκλιο που εξέδωσε η αρμόδια αρχή τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτικότητα λήψης των μέτρων πυροπροστασίας στις οικίες, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά.

Η αμέλεια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τέθηκε σε ισχύ με τη σχετική εγκύκλιο, θα επιφέρει σημαντικά πρόστιμα, ανάλογα με τη ζώνη επικινδυνότητας της περιοχής.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Α. Γενικά:

Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Β. Πεδίο εφαρμογής:

Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος. Αυτό γίνεται λόγω ικανής δυνατότητας ελέγχου, περιορισμού της μετάδοσης, πρόσβασης και επέμβασης των δυνάμεων σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς εντός άλσους ή πάρκου τα οποία περιβάλλονται από οικιστική δόμηση. Με τον ίδιο τρόπο δύναται να αντιμετωπίζονται και μεμονωμένοι δασικοί θύλακες μικρής έκτασης σε εντός σχεδίου περιοχές οι οποίοι περιβάλλονται από δόμηση. Αντίθετα, στους οικισμούς, καθώς και σε οικιστικές πυκνώσεις που περιβάλλονται στο σύνολό τους από δασικές εκτάσεις, ο κίνδυνος μετάδοσης της φωτιάς από τη δασική έκταση στον οικισμό ή αντίστροφα είναι αυξημένος και λιγότερο ελεγχόμενος, με αποτέλεσμα να προβλέπεται στον κανονισμό διαφορετική διαδικασία (άρθρο 4 του Κεφαλαίου Δεύτερου), η οποία αναλύεται παρακάτω. Διευκρινίζεται επίσης ότι ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.