Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανακοίνωσε τις συνενώσεις- ιδρύσεις σχολικών μονάδων


Η διαδικασία των συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων ολοκληρώνεται τώρα, έπειτα από δύο μήνες διαβουλεύσεων και ενδελεχούς μελέτης της κάθε περίπτωσης, του κάθε σχολείου.

Εφαρμόζοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το υπουργείο προχώρησε στις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων προς όφελος του μαθητή, με κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά.

Το υπουργείο αλλάζει τον σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση. Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών, ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν.
Ιδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα τον μαθητή και τις ανάγκες της τάξης.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα- της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η νέα σχολική χρονιά (2011-2012) θα ξεκινήσει με σχολεία που προσφέρουν περισσότερο στη μάθηση. Με σχολεία εύρωστα που μπορούν να εφαρμόσουν το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα και τις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Νέου Σχολείου.
Η διαδικασία των συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων αποτελεί πάγια δράση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου (Ν. 1566/85), και αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στην κατανομή του μαθητικού πληθυσμού της χώρας.
Φέτος ιδιαίτερα, έγινε μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού του σχολικού χάρτη με εκτεταμένες συνενώσεις σχολείων σε ολόκληρη την Επικράτεια, με δεδομένη τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» που διευκολύνει τη διαδικασία αυτή.

Ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός, έως 25 στην Πρωτοβάθμια, έως 25+10% στη Δευτεροβάθμια

Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα, στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Όχι στα σχολεία «μαμούθ», δεν θα ξεπερνούν τους 400 μαθητές ανά σχολική μονάδα

Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν υπερβαίνει τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις - 6 πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.

Φέτος, συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 σε σύνολο 16.000 σχολικών μονάδων πανελληνίως.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: «Πρέπει επειγόντως να αλλάξουν οι όροι του μνημονίου»


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, σε σημερινή του δήλωση, επισημαίνει την άμεση ανάγκη αλλαγής των όρων του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη στη χώρα.
Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία», σημειώνοντας ότι χρειάζεται «αλλαγή πολιτικής» για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα οριστικά.

«Εμφανίζεται μια προσωρινή ανακούφιση ως ''σωτηρία''.
Που δεν είναι...
Εμφανίζεται μια διευκόλυνση στην αποπληρωμή του χρέους, ως αλλαγή της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής.
Που δεν είναι...
Εμφανίζεται μια παραχώρηση εκ μέρους των δανειστών μας, ως επίτευγμα σκληρής διαπραγμάτευσης.
Που δεν είναι...
Εμφανίζεται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για νέα μέτρα και νέες δεσμεύσεις, που ανέλαβε έναντι μικρής προσωρινής ανακούφισης» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνεχίζει:

«Σημειώνουμε τα εξής: Με τη νέα ρύθμιση, θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια. Άρα, θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους. Το σημερινό μνημόνιο δεν αλλάζει, εξακολουθεί να ισχύει απολύτως. Και η υποχρέωσή μας για νέα μέτρα, ύψους σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων, την περίοδο 2012-15 ισχύει απολύτως. Έχουμε, λοιπόν, και νέα μέτρα. Ακόμα, έναντι αυτής της παραχώρησης, αναλαμβάνουμε την πρόσθετη υποχρέωση (που δεν προβλεπόταν στον αρχικό μνημόνιο) για αξιοποίηση περιουσίας (ιδιωτικοποιήσεις Δ.Ε.Κ.Ο. συν ακίνητα του Δημοσίου) ύψους 50 δισεκατομμυρίων. Δεν ξέρουμε από πού υπολογίζει να τα βρει αυτά η κυβέρνηση και πώς. Αλλά. όταν εμείς είχαμε προτείνει αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, το είχαμε κάνει για να βρούμε τρόπο να βγούμε από το μνημόνιο κι από την ανάγκη στήριξης, όχι για να μπούμε πιο βαθιά.
……
«Χρειαζόμαστε επειγόντως ανάπτυξη.
Και με την υφιστάμενη πολιτική βυθιζόμαστε σε ύφεση.
Γι’ αυτό και χρειάζεται επειγόντως αλλαγή των όρων του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σαν να έλυσε το πρόβλημα οριστικά.
Όμως, πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία. Επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πιάνουν πια.
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής».

Ε.Ε.: Ανάσα ή θηλιά στο λαιμό μας; Τι σημαίνουν οι αποφάσεις;


Ασφαλώς και η απόφαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων ύψους 110 δις ευρώ μέχρι το 2023 δίνει μια «γερή ανάσα» στην κυβέρνηση, καθώς την κρίσιμη διετία 2014-2015 το ελληνικό δημόσιο θα έπρεπε να αναζητήσει στις αγορές χρήματος περίπου 75 δις ευρώ ετησίως για να αναχρηματοδοτήσει ένα χρέος που θα αγγίζει το 160% του ΑΕΠ. Το να βρει μια χώρα με αυτά τα δεδομένα πρόθυμους δανειστές θεωρείται απίθανο…

Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το 5,2% στο 4,2%, είναι άλλη μια κίνηση, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προσφέρει ανακούφιση ύψους περίπου 6 δις. ευρώ στο σύνολο των τόκων που θα κληθεί να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Ωστόσο, οι διευκολύνσεις εξαντλούνται εδώ, καθώς οι όροι που βάζουν οι Ευρωπαίοι κρύβουν παγίδες και πολιτικές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από σήμερα. Τι ζητούν οι εταίροι μας;

* Πρώτα απ’ όλα ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά, πως τα μεγάλα ποσά δεν θα έρθουν από ακίνητα, από τα οποία ακόμη δεν γνωρίζουν καν ποιά είναι τα αξιοποιήσιμα και ποια όχι…
Τα μεγάλα ποσά θα έλθουν από την πώληση μεριδίων του Δημοσίου στις κρατικές επιχειρήσεις, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κλπ.
Μαζί, όμως, με τα μεγάλα ποσά η συζήτηση και μόνο για την ιδιωτικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων θα φέρει και έντονες συγκρούσεις με πανίσχυρα συνδικάτα.

* Παγίδα δεύτερη: το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης, προβλέπει ότι οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να παίρνουν μέτρα για να το μειώνουν κατά το 1/20 κάθε χρόνο. Δηλαδή, η Ελλάδα καλείται από το 2013 να μειώνει το χρέος της κατά περίπου 10 δις ευρώ ετησίως επί μία 20ετία.

Όσο για τα υπόλοιπα ανταλλάγματα που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα;

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ή Σύμφωνο για το Ευρώ ζητεί κατάργηση των τιμαριθμικών αυξήσεων και σύνδεσή τους με την παραγωγικότητα, καθώς και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αφήνω τελευταίο το θέμα της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, γιατί μένει να ξεκαθαριστεί κάτω από ποιες συνθήκες θα αγοράζει ομόλογα χώρας που αδυνατεί να δανειστεί από τις αγορές.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι αυτό θα γίνεται «κατ’ εξαίρεση», φράση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Όπως για παράδειγμα, από ποιο ύψος επιτοκίων και πάνω θα γίνεται αποδεκτό ότι μια χώρα δεν μπορεί να δανειστεί;
Θα θεωρείται ως οροφή το επιτόκιο του ισχύοντος μηχανισμού για την Ελλάδα;
Δηλαδή το 4,2% ή εάν μια χώρα βρίσκει να δανειστεί με 6% ή 6,5% θα θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος να παρέμβει το Ταμείο;
Και, φυσικά, τι μέτρα θα επιβάλλονται στις χώρες που θα προσφεύγουν;

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο λιτότητας «χωρίς επιστροφή» με αντάλλαγμα τη «μη χρεωκοπία».
Το κατά πόσο θα γίνει, τελικά, δεκτό το συγκεκριμένο δίλλημα…θα φανεί στο χειροκρότημα…

ΠΗΓΗ: www.aixmi.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΄95 5 - 3


ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ 0 - 0

ΗΠΕΙΡΟΣ: Ενισχύεται ο τουρισμός


Στην Ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας Cruise Shipping Miami που διοργανώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από 14 έως και 17 Μαρτίου 2011 θα συμμετάσχει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας εστιάζοντας στην προσπάθεια προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα.

Σκοπός της αποστολής είναι να εξασφαλιστούν συνεργασίες στο χώρο της κρουαζιέρας, ώστε το 2012 να λειτουργήσει πραγματικά ή άρση του «καμποτάζ» για τα πλοία σημαίες τρίτων κρατών.

Παράλληλα με την έκθεση, έχουν ήδη κλειστεί συναντήσεις με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, όπως της Carnival Cruise Lines, της Costa Cruises και της Royal Caribbean International, έτσι ώστε η Ελληνική αντιπροσωπεία να απαντήσει σε όλες τις απορίες και τις ενστάσεις των εκπροσώπων, σχετικά με τη σύμβαση του νόμου για την άρση του «καμποτάζ», όπως για παράδειγμα η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, το είδος και η ποιότητα των μέτρων ασφάλειας στα ελληνικά λιμάνια, τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα με το σύστημα ISPS, οι λιμενικές υποδομές και το κόστος του πακέτου πραγματοποίησης κυκλικών ταξιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στην Ελλάδα αναμένεται να προσεγγίσουν περισσότερα από 1.000 κρουαζιερόπλοια, ενώ η κίνηση των επιβατών θα αυξηθεί κατά 19% - έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 12% - λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Η τάση για τα επόμενα χρόνια είναι αυξητική και ο ΟΛΗΓ στοχεύει στην προσέλκυση μέρους της κίνησης αυτής στην Ηγουμενίτσα.

ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Δραστική μείωση των εισακτέων στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια


Σε δραστική μείωση των εισακτέων, έως και 20% σε σύγκριση με πέρυσι στα ΑΕΙ της περιφέρειας, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η περικοπή, έως και 35%, των κρατικών κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οδηγεί φέτος την ηγεσία του υπουργείου να ορίσει τον αριθμό των εισακτέων προσεγγίζοντας τις προτάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, τα οποία από την πλευρά τους και λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης ζητούν ψαλίδισμα του αριθμού των εισακτέων τους ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνολική μείωση των εισακτέων το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 θα κινηθεί κατά μέσο όρο περί το 10%, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός να κινηθεί γύρω στις 80.000 από 88.165 που ήταν το 2010-2011. Όπως προκύπτει, λόγω της οικονομικής κρίσης θα ικανοποιηθεί -έστω και μερικώς- ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών και των διδασκόντων στα ΤΕΙ (κυρίως των μεγάλων πόλεων), οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν ο τελικός αριθμός εισακτέων να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες (εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές) των ΑΕΙ.

Τα ιδρύματα διαμαρτύρονταν για ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας διότι οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, κατά πάγια τακτική τους, αγνοούσαν τις προτάσεις τους για τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και όριζαν πολύ περισσότερους. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο για κάθε δύο εισακτέους που ζητούσαν τα ΑΕΙ, το υπουργείο έστελνε τρεις.
.....
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

ΣΔΟΕ: Έχει βάλει στόχο, πρόστιμα 7 δισ. ευρώ για το 2011


Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει τη μεγάλη κάμψη των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011 στους περιορισμένους ελέγχους των εφοριών, στην πενιχρή είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά κυρίως στη «λευκή απεργία» που φαίνεται να πραγματοποιούν ορισμένοι υπάλληλοι ΔΟΥ μετά το ψαλίδισμα των μισθών τους και της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν.

Καθοριστικός όμως παράγοντας για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη είναι η ύφεση που πλήττει την οικονομία και αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα των εσόδων το πρώτο δίμηνο είναι απογοητευτική καθώς η «μαύρη τρύπα» από τις εισπράξεις φόρων, τελών και εισφορών σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ.

Όπως όμως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις εφορίες «έχει κάτσει όσον αφορά τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ αλλά και τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση».

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι στην «ουρά» για έλεγχο. Όμως για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εφορίες όπως «την προ μνημονίου περίοδο».

Για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους καθώς και σε επιχειρήσεις που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικών παραδόσεων. Ο έλεγχος είναι να διαπιστωθεί αν υποκρύπτονται εικονικές συναλλαγές. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων προς άμεση είσπραξη είναι 150 εκατ. ευρώ.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Οι καιροί απαιτούν αποφάσεις γενναίες απ' όλους μας»


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας ζήτησε, γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και αυτοκριτική.

«Η κατάσταση γύρω μας επιδεινώνεται από την οξύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε.
Χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, που τώρα προβάλλονται στο δύσκολο παρόν προδιαγράφουν ένα δύσκολο μέλλον.
Οι καιροί απαιτούν αποφάσεις γενναίες απ' όλους μας και αυτοκριτική, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμών.
Η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο αποτέλεσμα επιζήμιων και άστοχων πολιτικών που υιοθετήθηκαν.
Είναι και κρίση αξιών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα


Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 και μισή το απόγευμα, με θέμα τις αποφάσεις και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα απασχολήσει επίσης ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου.

ΟΗΕ: Η μόλυνση του περιβάλλοντος η αιτία για τους μαζικούς θανάτους μελισσιών


Τα Ηνωμένα Έθνη με σημερινή έκθεσή τους προειδοποιούν ότι ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη ενδέχεται να αποτελεί ένα μέρος μόνο της μεγάλης, βαθιάς και αυξανόμενης απειλής, που προέρχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους.

Η εξασθένιση των άνθεων των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, η αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες της μόλυνσης του αέρα που οδήγησαν στην πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών των μελισσών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική (μείωση κατά 30%) και στην Ευρώπη (επίσης 30%).

Σύμφωνα με την έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράματος του ΟΗΕ αυτό το «κοκτέιλ» προβλημάτων μόλυνσης ενδέχεται να πλήξει και τις άγριες μέλισσες και άλλα έντομα που η ύπαρξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την γονιμοποίηση της πατάτας , της σόγιας, των μήλων και δεκάδων άλλων προϊόντων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μια νέα εποχή έχει ήδη ανοίξει για την περιοχή


Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας του στην Ηπείρο, όπου είχε συνεργασία με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επισκέφθηκε έργα υποδομών παραχώρησε συνέντευξη και μεταξύ άλλων είπε:

«Τα Ιωάννινα είναι πλέον μια μεγαλούπολη δυναμικά αναπτυσσομένη σε όλους τους τομείς, με αξιόλογα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Η κατασκευή της Εγνατίας και η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα δώσουν τη δυνατότητα για ακόμη πιο δυναμικά βήματα ανάπτυξης.
Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα της Ιόνιας Οδού, εργαστήκαμε και πολλά από τα προβλήματα τα έχουμε ξεπεράσει.
Πιστεύω πως, με τη συνεργασία όλων θα ξεπεράσουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα και η Ιόνια Οδός θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.
Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησής μας έχουν προτεραιότητα και η κατασκευή των συνδέσεων των αστικών και παραγωγικών κέντρων της Ηπείρου με τους δυο αυτούς οδικούς άξονες.
Μόνο έτσι, θα αξιοποιηθούν οι δυο μεγάλοι αυτοί οδικοί άξονες για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
Ως κυβέρνηση, θεωρούμε σημαντική τη συνέχιση της Ιόνιας Οδού μετά τον κόμβο της Εγνατίας προς την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορήσουμε πάρα πολύ και την πόλη των Ιωαννίνων αλλά και θα βοηθήσουμε την ευκολότερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Στο Υπουργείο βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά.
Για την υλοποίηση των πρόσθετων μελετών που επεβλήθησαν από τους περιβαλλοντικούς όρους απαιτείται η δημοπράτηση συμπληρωματικών μελετών.
Η δράση για την υλοποίηση της υπόψη Μελέτης έχει προταθεί από το Υπουργείο Υποδομών και πρόσφατα η Ε.Ε. συμφώνησε να συγχρηματοδοτήσει τη μελέτη αυτή.
Μετά την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων Μελετών και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη περιβαλλοντική αδειοδότηση, το έργο προϋπολογισμού 252 εκατ. ευρώ θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, εφόσον εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους».
………
Μια νέα εποχή έχει ήδη ανοίξει για την περιοχή.
Αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτή τη δέσμευση κάνει πράξη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Υπουργός Δημήτρης Ρέππας και όλοι εμείς που δουλεύουμε μαζί του».

ΔΕΗ: Αποζημιώσεις για οικιακές συσκευές που καίγονται μετά από διακοπές ρεύματος


Η ΔΕΗ θα αποζημιώνει τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές για τις ηλεκτρικές συσκευές τους που καίγονται ύστερα από διακοπές ρεύματος. Η ανώτατη αποζημίωση θα είναι τα 500 ευρώ, ενώ ετοιμάζονται και ρυθμίσεις για αποζημιώσεις και των προϊόντων που χαλάνε έπειτα από βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Ζερβός, ύστερα από συστάσεις των προέδρων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, και του Συνηγόρου του Καταναλωτή, προχωρεί σε εθελοντική ρύθμιση και μέσα από σχετικά σύντομες διαδικασίες θα αναλαμβάνει την αποζημίωση των καταναλωτών για βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, ακόμη και την αντικατάσταση των συσκευών που υπέστησαν ζημιές λόγω της αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος ή των διακοπών που δεν οφείλονται σε καιρικές συνθήκες.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Κλειστά τα καφέ– μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης αύριο Δευτέρα 14 Μαρτίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντικαπνιστικό Νόμο


Αύριο Δευτέρα 14 Μαρτίου, κλειστά θα παραμείνουν για 24 ώρες, τα καταστήματα καφέ– μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.α. ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες του κλάδου.
Η απόφαση να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός Νόμος, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, οδήγησε πολλούς επαγγελματίες σε απόγνωση.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στα Γιάννενα, θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς την Κεντρική Πλατεία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ανασχηματισμό στις επόμενες ημέρες περιμένουν υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Η κίνηση ανασχηματισμού που συζητιέται εδώ και πολύ καιρό στην Κυβέρνηση φαίνεται ότι τώρα θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα των καλών εντυπώσεων από τις αποφάσεις των Βρυξελλών για επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων.

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ο ανασχηματισμός είναι αναγκαίος για δύο λόγους.

Πρώτον γιατί η χώρα έχει δεσμευτεί να «τρέξει ταχύτατα» αποκρατικοποίησεις και πώληση δημόσιας περιουσίας ,κινήσεις που δεν μπορούν να γίνουν με υπουργούς που αποδεδειγμένα έχουν αργούς ρυθμούς και δεύτερον γιατί και οι αποκρατικοποιήσεις και τα νέα μέτρα που έρχονται σε όλα τα επίπεδα απαιτούν ένα καλά συντονισμένο και ομοιογενές κυβερνητικό σχήμα.