Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Δραστική μείωση των εισακτέων στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια


Σε δραστική μείωση των εισακτέων, έως και 20% σε σύγκριση με πέρυσι στα ΑΕΙ της περιφέρειας, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.
Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η περικοπή, έως και 35%, των κρατικών κονδυλίων προς τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οδηγεί φέτος την ηγεσία του υπουργείου να ορίσει τον αριθμό των εισακτέων προσεγγίζοντας τις προτάσεις των ίδιων των ιδρυμάτων, τα οποία από την πλευρά τους και λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης ζητούν ψαλίδισμα του αριθμού των εισακτέων τους ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνολική μείωση των εισακτέων το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 θα κινηθεί κατά μέσο όρο περί το 10%, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός να κινηθεί γύρω στις 80.000 από 88.165 που ήταν το 2010-2011. Όπως προκύπτει, λόγω της οικονομικής κρίσης θα ικανοποιηθεί -έστω και μερικώς- ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών και των διδασκόντων στα ΤΕΙ (κυρίως των μεγάλων πόλεων), οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν ο τελικός αριθμός εισακτέων να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες (εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές) των ΑΕΙ.

Τα ιδρύματα διαμαρτύρονταν για ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας διότι οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, κατά πάγια τακτική τους, αγνοούσαν τις προτάσεις τους για τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και όριζαν πολύ περισσότερους. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο για κάθε δύο εισακτέους που ζητούσαν τα ΑΕΙ, το υπουργείο έστελνε τρεις.
.....
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr