Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) συνολικά αλλοδαπών προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας, εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό να μεταβούν στο εξωτερικό.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Μέχρι την 31η Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018


Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής του φόρου σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.
Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι:
Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.
Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Μαυρονόρος Πωγωνίου: Λαϊκή βραδιά την Παρασκευή 17 Αυγούστου

Λαϊκή βραδιά την Παρασκευή  17 Αυγούστου στο Μαυρονόρος Πωγωνίου.

Ετήσιο Αντάμωμα Βελλαϊτών στους χώρους της Σχολής

Την Πέμπτη 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Αντάμωμα Βελλαϊτών στην Ιερά Μονή Βελλάς και έγινε και επίδειξη υπαίθριας παρασκευής τυριού, με την ευλογία του Σεβασμιότατου κ.κ. Μάξιμου.



Στη Σκλίβανη το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Εποχικούς περιορισμούς δεν υφίσταται το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, στην –από δεκαετία και πλέον- ακαταπόνητη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων. Αντίθετα, αξιοποιώντας την καλοκαιρινή αύξηση των επισκεπτών στα χωριά του Νομού εντατικοποίησε τη δραστηριότητά του και συνακόλουθα την έμφαση στην ανάδειξη της πρόληψης ως προτεραιότητα έναντι της θεραπείας αλλά και ως οικονομικά συμφερότερη επιλογή. 
Η Σκλίβανη του Δήμου Δωδώνης αποτέλεσε τον επόμενο σταθμό του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, μετά από πρωτοβουλία και με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου αλλά και με την έμπρακτη αρωγή της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Αθηνών και του Προεδρείου της τοπικής Ενότητας. Μετά την κατανυκτική αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, απόδημοι, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι του χωριού παρακολούθησαν την –αφιερωμένη στον πρόωρα εκλιπόντα Δημήτρη Κωσταρά- ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων και αλληλεγγύης, που συντόνισε ο κ. Στέφανος Φούσας.
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων κ. Βασίλης Μαγγιώρος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε: «Απευθύναμε πρόσκληση στον καθηγητή Καρδιολογίας  για να έρθει να μας μιλήσει για πρόληψη με λόγια απλά σε μία περίοδο που βρίσκονται στο χωριό μας και οι απόδημοι.
Η πορεία του είναι γνωστή κυρίως στον επιστημονικό τομέα.
Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι πάντα δίπλα μας και τον ευχαριστούμε». Ακολούθως, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κατσανάκης ευχαρίστησε τον επίκουρο καθηγητή για την κοινωνική του προσφορά και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Στ. Φούσας ως Καλός Σαμαρείτες έχει προσφέρει πολλαπλά με τις ημερίδες του στα χωριά του Δήμου μας». 
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αθηνών κ. Κώστας Τσιριβίλας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον καθηγητή Καρδιολογίας και ευχήθηκε να υπάρξει και συνέχεια. Στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το σώμα μας θεωρείται ναός και ανάλογα πρέπει να το τιμούμε. Σε αυτό μας βοηθά η γνώση που προσφέρει απλόχερα ο κ. Φούσας και οι συνεργάτες του και  μάλιστα σε γλώσσα κατανοητή από όλους μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Ελευθέριος Γείτονας, Βελλαΐτης και Διευθύνων Σύμβουλος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, προέβη στον εννοιολογικό προσδιορισμό της αλληλεγγύης και στην ανάλυση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγικής ανάπτυξης της περιοχής. Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο πατήρ Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας») και οι κ.κ.: 
Απόστολος Καλοφύρης, Γενικός Ιατρός Κ.Υ. Δελβινακίου (Εκτίμηση και Αντιμετώπιση Επειγόντων Περιστατικών»), Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Στοματική Υγεία και Πρόληψη»), Βάια Ρούντου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Μυωπία, Γλαύκωμα και Καταρράκτης»),  Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Ιατρός («Ο Ρόλος του Οικογενειακού Ιατρού»), Κώστας Τσάμης, Στρατιωτικός Ιατρός-Νευρολόγος («Νευρολογικά Προβλήματα»), Νικόλαος Σταυρόπουλος, Φυσιοθεραπευτής Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («Η Σημασία της Φυσιοθεραπείας στην Πρόληψη»), Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων – Msc («Χρήση και Κατάχρηση του Διαδικτύου») και Κώστας Τσαγκλής, δικηγόρος («Νομικά Ζητήματα στην Υγεία»).

Ιωάννινα: Συνελήφθη 53χρονος για τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη


Συνελήφθη, άμεσα προχθές (14 Αυγούστου 2018) αργά το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, 53χρονος ημεδαπός, για τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, νωρίτερα ο 53χρονος, οδηγώντας Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, παρέσυρε 41χρονη ημεδαπή που κινούνταν πεζή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της, εγκαταλείποντας στη συνέχεια τον τόπο του ατυχήματος.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), ότι ο 53χρονος οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.
Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Ψηλόκαστρο Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» το Σάββατο 25 Αυγούστου

Ψηλόκαστρο Πωγωνίου: Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι  στη θέση «Άγιος Αθανάσιος», το Σάββατο 25 Αυγούστου, ώρα 13:00,  στο Ψηλοκάστρο Πωγωνίου.

Τι συμβαίνει όταν κάνουμε μακροβούτι με ανοιχτά μάτια


Αν σας αρέσει το κολύμπι και τα μακροβούτια, πιθανώς έχετε παρατηρήσει ότι τα μάτια σας ερεθίζονται αμέσως μόλις τα ανοίξετε κάτω από το νερό. Το αν και ποιοι κίνδυνοι τα απειλούν όμως θα εξαρτηθεί από το που και πως κολυμπάτε.
«Το καθαρό θαλασσινό νερό έχει σημαντικές ιαματικές ιδιότητες για τα μάτια και για τα βλέφαρα και οι κομπρέσες με φρέσκο, καθαρό, θαλασσινό νερό έχουν θεραπευτικό όφελος για την ξηροφθαλμία και τη βλεφαρίτιδα», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Δυστυχώς, όμως, όσο καθαρό κι αν είναι το νερό, πάντοτε υπάρχει κίνδυνος από τα ξένα σωματίδια και την πανίδα της θάλασσας. Ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, δε, κρύβουν οι πισίνες που δεν καθαρίζονται ή/και δεν χλωριώνονται σωστά αλλά και τα γλυκά νερά σε λίμνες, ποτάμια και στέρνες με μικρή ροή».
Και συμπληρώνει: «Εξαιτίας όλων αυτών των ζητημάτων, είτε επιλέγει κάποιος την πισίνα, είτε την ανοικτή θάλασσα ή μία λίμνη, μπορεί να βλάψει τα μάτια του εάν κολυμπάει και κάνει μακροβούτια χωρίς προστατευτικά αθλητικά γυαλιά».
Όπως εξηγεί, στις χλωριωμένες πισίνες είναι πιθανότεροι οι ερεθισμοί των ματιών, οι οποίοι πάντως δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες. Οι ερεθισμοί αυτοί σχετίζονται με το pH του χλωριωμένου νερού, το οποίο πρέπει να είναι συγκεκριμένο για να εξολοθρευθούν αποτελεσματικά τα μικρόβια, δίχως όμως να γίνει το νερό τοξικό για το σώμα.