Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Eurogroup: Αναμένει επιστολή με πέντε υπογραφές, για να εκταμιεύσει την έκτη δόση


Μέχρι το βράδυ η διορία!!!

Επιστολή με πέντε υπογραφές αναμένει το Eurogroup, για να εκταμιεύσει την έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, επιθυμεί τις υπογραφές των κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά, Γ. Προβόπουλου, αλλά και του νέου πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.
Όπως ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος η διορία για την παροχή αυτών των γραπτών δεσμεύσεων λήγει τα μεσάνυχτα σήμερα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ζήτησε να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί!

Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου.
Θα υπάρξει λύση σύντομα, συνεχίζονται οι διεργασίες, φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του Υπουργικού αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε καμία άλλη ενημέρωση προς τους υπουργούς ως προς το περιεχόμενο των διεργασιών.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Συνεργασία «μνημονιακού τύπου» για την τσιμεντοποίηση της ζωής μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η Fast track διαδικασία ανάδειξης «πολιτικής επιτροπής», από τον Δήμο Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου για επανασύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος. Η δημοσιοποίηση της σύνθεσης τοπικής αυτοδιοικητικής «τρόικας», δια των εντολοδόχων της, Αλέξανδρο Καχριμάνη/Περιφερειάρχη –Παντελή Κολόκα/Αντιπεριφερειάρχη και Γιώργου Παπαδιώτη/Δημοτικού Συμβούλου για την επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του 2001, αποτελεί ωμή εκπαραθύρωση των επιστημονικών φορέων (Φορέα Διαχείριση Λίμνης, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου), καθώς και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των πρωτοβουλιών πολιτών (Σύλλογος Προστασία Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κ.ά.) που εδώ και ένα χρόνο (και εμπρόθεσμα στις ημερομηνίες της διαβούλευσης) έχουν καταθέσει και επεξεργαστεί ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις. Ο αποκλεισμός τους από την εν λόγω επιτροπή καταργεί βάναυσα την αξιοπιστία του εγχειρήματος και ισοδυναμεί με ποδηγέτηση και περιβαλλοντικό «ακρωτηριασμό» του λιμναίου οικοσυστήματος, αφού η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) θα πρέπει να είναι προϊόν επιστημονικής εγκυρότητας και όχι «μαγείρεμα» μνημονιακού τύπου διακομματικής συνεργασίας. Η πραξικοπηματική αυτή συμπεριφορά που εκφράζει το σημερινό «συνεργατικό συνονθύλευμα συμφερόντων» του τοπικού πολιτικού κατεστημένου είναι άνευ προηγουμένου… Μεταφράζεται δε ως καταστρατήγηση της διαδικασίας της θεσμοθετημένης διαβούλευσης και της ισότιμης συμμετοχής του πολίτη στις αποφάσεις της διοίκησης.
Κε Καχριμάνη, κε Φίλιο, έχετε παρασπονδήσει και ως «Πόντιοι Πιλάτοι» θέτετε σε κίνδυνο τον φυσικού πλούτο της περιοχής. Καθορίζετε το μέλλον, ερήμην της κοινωνίας και των ειδικών, μ’ ένα μείγμα κυνισμού και εγωκεντρισμού, ποδοπατείτε την νομιμότητα και τις συλλογικές αξίες…!!
Οι έσχατοι εκβιασμοί σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της απροσχημάτιστης υποκρισίας και πλήρους απονομιμοποίησης, με την παροχή στήριξης στα ξενοδοχειακά συμφέροντα καταγράφονται στα πολιτικά μας πράγματα, ως τεράστιο κοινωνικό και ηθικό ατόπημα, με ευθεία πλέον την αμφισβήτηση του αυτοδιοικητικού σας ρόλου και της εμπιστοσύνης προς το κράτος δικαίου…
Καταγγέλλουμε επίσης την ολιγωρία του ΥΠΕΚΑ, αφού αντιθέτως με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του κας Γιορταμάκη, που το καλοκαίρι διαβεβαίωνε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί άλλο χρονικό περιθώριο για συμπληρωματικές αλλαγές, μιας και στο βασικό πλαίσιο του σχεδίου έχουν ενσωματωθεί οι θετικές και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αλλά και οι περισσότερες προτάσεις των τοπικών φορέων, στα πλαίσια της διαβούλευσης όλο το προηγούμενο διάστημα…»
Κανένα Π.Δ. δεν θα είναι ποτέ τέλειο, όμως στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το παρόν σχέδιο θέτει επιτέλους ένα τέρμα στο θολό τοπίο των «εγκληματικών» διαπλεκόμενων συμφερόντων των τοπικών κέντρων εξουσίας και των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν χρόνια τώρα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Έχουμε γνωστοποιήσει σε άπαντες τους εμπλεκόμενους φορείς ότι θα υπερασπιστούμε το περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο, τις νομολογίες του ΣτΕ, τις εναρμονισμένες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Εθνικές νομοθεσίες, ενάντια σε κάθε παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και των απειλούμενων ειδών, σε κάθε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής αξίας του αιγιαλού και της παραλίμνιας περιοχής ως χώρου ιστορικής μνήμης και ως τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Δια τούτο, θα προσφύγουμε στην Ελληνική Νομική Υπηρεσία της Ε.Ε. και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής του παρόντος σχεδίου Π.Δ. που θα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την βιωσιμότητα του λιμναίου οικοσυστήματος, του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και θα υποθηκεύει το μέλλον μας και αυτό των παιδιών μας.
Στην εποχή της εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και του ξεπουλήματος των πάντων, θα μείνουμε αδιαπραγμάτευτοι: η φυσική και ιστορική κληρονομιάς μας αποτελεί το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και εφόδιο για τη συνέχειά μας που δεν χαρίζουμε σε κανέναν, αρχίζοντας βεβαίως από την Παμβώτιδα.


Τοπική Πολιτική Κίνηση
ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Τσιριγώτη 39
Ιωάννινα
452 21

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,89%

Ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να ενισχύεται ελαφρώς σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ , το επιτόκιο ανήλθε στο 4,89% από 4,86% που ήταν στη δημοπρασία της 11ης Οκτωβρίου.
Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,91 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 2,73 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Τελευταία προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης αύριο


Λήγει αύριο η προθεσμία για την δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και της δόσης που αντιστοιχεί στον φόρο εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει παράταση, καθώς τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν εστάλησαν εγκαίρως, λόγω της απεργίας στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Τι κάνετε εάν χάσατε το ειδοποιητήριο επιστροφής φόρου

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου, δίνει λύση σε χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά έχασαν τη σχετική ειδοποίηση της εφορίας

Σύμφωνα με την απόφαση, στην περίπτωση που η ειδοποίηση χάθηκε, καταστράφηκε ή δεν παραλήφθηκε ο δικαιούχος για να εισπράξει το χρηματικό ποσό που δικαιούται, θα απευθύνεται στην αρμόδια εφορία για να εκδώσει νέα.

Εναλλακτικά παρέχεται η δυνατότητα στο δικαιούχο, που είναι πιστοποιημένος χρήστης, να ανακτά την ανωτέρω ειδοποίηση από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και να την εκτυπώνει σε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη μορφή.
Το εν λόγω έντυπο, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του πρωτότυπου, αποτελεί έγκυρο παραστατικό για την είσπραξη των - προς επιστροφή - αναγραφομένων ποσών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Με οχτάωρα η αναπλήρωση των χαμένων ωρών

Οκτάωρο πρόγραμμα, μαθήματα Σάββατο, περικοπή ημερήσιων εκδρομών και αξιοποίηση των σχολικών εορτών!!!

Οκτάωρα και μαθήματα τα Σάββατα θα κάνουν οι μαθητές που τα σχολεία τους είχαν κατάληψη περισσότερες από δέκα ημέρες σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Μέχρι δέκα ημέρες η αναπλήρωση θα γίνει με τη περικοπή περιπάτων και την αξιοποίηση σχολικών εορτών.
Οι χαμένες διδακτικές ώρες θα πρέπει να καλυφθούν εντός του Α' τριμήνου για τα Γυμνάσια και εντός του Α' τετραμήνου για τα Λύκεια.

ΑΡΤΑ: Πώς κινούνται οι τιμές για τις πρώιμες ποικιλίες μανταρινιών

Από χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα περσινά ξεκίνησε κατά την εφετινή χρονιά η διακίνηση των μανταρινιών.

Πρόκειται για τα πολύ πρώιμα μανταρίνια της ποικιλίας Κλιμεντίνη που άρχισαν να πωλούνται κατά 20 λεπτά λιγότερο σε σύγκριση με την περυσινή τιμή εκκίνησης.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Βαγγέλη πέρυσι τα πρώτα κόπηκαν με 55 και 60 λεπτά το κιλό ενώ εφέτος με 35 και 40 λεπτά το κιλό.

Ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος

Αδήλωτη εργασία και ελαστικές μορφές απασχόλησης εξακολουθούν να κατακλύζουν την αγορά εργασίας ενώ με τον ίδιο φρενήρη ρυθμό, δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε μερικής ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Από τον έλεγχο των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2011) που έγινε στοχευμένα, στη νυχτερινή διασκέδαση, τον τουρισμό, τις εταιρίες σεκιούριτι, καθαρίστριες και σε άλλους κλάδους που «ανθεί» η αδήλωτη εργασία διαπιστώθηκε ότι 1 στους 3 εργαζόμενους βρέθηκε ανασφάλιστος. (ποσοστό 29,17%). Συγκεκριμένα ελέχθηκαν 43.949 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 12.823 ανασφάλιστοι (7.200 Ελληνες και 5.623 αλλοδαποί).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 9μηνο του 2011, 4 στους 10 νέες προσλήψεις (41%), αφορούν ελαστικές μορφές απασχόλησης. Συγκεκριμένα κατά 3,96% έχει αυξηθεί το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και κατά 12,17% η εκ περιτροπής απασχόληση.
Το σημαντικότερο είναι ότι το ποσοστό μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών αυξήθηκε στη διάρκεια του 2011 κατά 102,46% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 307,44% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 1192,39% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010. Συγκεκριμένα τους εννιά πρώτους μήνες του 2011 έχουν γίνει «ελαστικές» 42.488 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (από 26.253 συμβάσεις το 2010).
Οι κυριότερες παραβάσεις εργοδοτών που εντοπίζουν οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων είναι η μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα) απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου (φαινόμενο που το συναντάμε πολύ συχνά στις τράπεζες) καθώς και παράνομη υπερωριακή απασχόληση.